#1896 – My 2017 Annual Trip to Paris

ENGLISH

Every year since 2012, I always go to Paris to watch the French Open (Roland Garros). It turns out that this year, it will be no difference 🙂 .

Last week I got a reminder that the regular tickets would be sold to public this Wednesday. So I marked my calendar around the time of the sales opening and scheduled no meeting during the day, haha 😛 (While waiting for my turn, obviously I could work).

How was it? Well, in short, it did not go as smooth as last year, haha 😆 . I was already ready with everything since minutes before the opening. When the sales website went open, however, it crashed! 😣

I could not access it for minutes and I tried to open it via a few different sources. Only in my last trial, from a link they provided in their official Facebook account, worked. But I did this about five minutes since the official opening time. As a result, I was already number 35,000-ish in the queue 😣.

This year I was the 35K-something-th person in the queue 😣

Understandably, I felt super annoyed by this. Number-wise, this was indeed not as bad as two years ago, when I was at 50,000 something in the queue. However, it turned out to be “worse” than two years ago as I only finally got my access to the sales page after 135 minutes, or 30 minutes longer than two years ago WHILE my position in the queue was about 15,000 more to the front.

The situation inside the sales page was, therefore, quite similar to two years ago. There was no ticket left for the men’s singles semifinals and final on Friday and Sunday. Luckily, I was able to snatch a ring 1 ticket for the women’s singles final on Saturday! Haha 😆 . The seat was located at different tribune of Court Philippe Chatrier in comparison to last year and two years ago, so it would be interesting, I guess!

At Court Philippe Chatrier last year

Anyway, yeah, my amazing experience last year and two years ago made me want to go to the final again this year! Haha 😆 . Only getting the women’s singles final ticket was not all bad, though, as this meant I could go back to the Netherlands on Sunday; meaning I would not need to take any of my holiday allowances for this trip! Haha 😆 .

Btw, in 2014, 2015, and 2016, I flew to go to Paris for this annual trip. I actually was thinking to do the same this year, given my well-documented love for flying. However, after some consideration (mainly involving the time I would need to leave my office on Friday afternoon, haha, and a quick research), I decided to take Thalys’ high-speed train service this year. Yep, the last time I took Thalys was for the Roland Garros 2013 trip. That was four years ago! 😲

The last time I caught a Thalys train was in 2013.

This year, however, it will still slightly be different, though; because my return Thalys rides will be in FIRST CLASS!! Hahaha 😆 . Yep, I found a good deal for Thalys’ first class with the schedule that I preferred. In fact, for my return trip, my first class ticket was €18 cheaper than the second class ticket! Lol!

So, yeah, I am excited to be back in Paris, again!! 🙂

BAHASA INDONESIA

Setiap tahun semenjak 2012, aku selalu pergi ke Paris untuk menonton French Open. Ternyata, tahun ini tradisi ini masih akan berlangsung 🙂 .

Minggu lalu aku mendapatkan reminder mengenai tiket reguler yang akan mulai dijual untuk umum hari Rabu ini. Jadilah kalenderku kutandai di sekitar waktu pembukaan penjualannya dan aku tidak merencanakan meeting apa pun sepanjang hari, haha 😛 (Sembari menunggu giliranku, jelas aku masih bisa bekerja).

Bagaimanakah perburuan tiketnya? Secara singkat, tidak semulus tahun lalu, haha 😆 . Ceritanya aku sudah siap semenjak beberapa menit sebelum penjualan tiket di website resminya dimulai. Ketika jam penjualannya dimulai, website-nya crash dong!! 😣

Aku tidak bisa membukanya selama beberapa menit dan aku mencoba mengaksesnya melalui beberapa sumber. Baru di usaha terakhirku, melalui link yang diberikan di laman Facebook resminya, aku bisa masuk. Sebagai akibatnya, aku sudah berada di urutan ke 35.000an deh di antriannya 😣.

Tahun ini aku adalah orang ke-35000-sekian di antriannya 😣

Jelas, aku merasa sebal karena ini. Memang sih secara angka, tidak seburuk dua tahun yang lalu kok, dimana waktu itu aku berada di urutan ke-50.000an. Namun, ternyata tahun ini toh masih “lebih buruk” daripada dua tahun yang lalu karena aku baru bisa beneran masuk ke halaman penjualan tiketnya setelah mengantri 135 menit, alias 30 menit lebih lama dari dua tahun yang lalu PADAHAL posisiku di antrian adalah lebih di depan sebanyak 15.000an posisi.

Situasi di halaman penjualan tiketnya, akibatnya, juga mirip-mirip lah seperti dua tahun yang lalu. Tiket untuk babak semifinal dan final tunggal putra di hari Jumat dan Minggu sudah ludes. Untungnya, aku masih bisa mendapatkan tiket ring 1 untuk final tunggal putri di hari Sabtu. Haha 😆 . Kursinya berada di tribun yang berbeda di Lapangan Philippe Chatrier dibandingkan tahun lalu dan dua tahun yang lalu, sehingga bakal menarik, sepertinya!

Di Lapangan Philippe Chatrier tahun lalu.

Anyway, iya kok, pengalaman seruku tahun lalu dan dua tahun lalu membuatku ingin menonton finalnya lagi tahun ini! Haha 😆 . Hanya mendapatkan tiket final tunggal putri juga nggak jelek-jelek amat kok sebenarnya, karena artinya aku bisa pulang ke Belanda di hari Minggu; artinya aku tidak harus menggunakan jatah cutiku untuk perjalanan ini! Hore! Haha 😆 .

Btw, di tahun 2014, 2015, dan 2016, aku pergi ke Paris dengan pesawat untuk perjalanan tahunan ini. Sebenarnya, tahun ini aku sempat berpikir untuk terbang lagi, nggak mengherankan lah jika mempertimbangkan kecintaanku untuk naik pesawat yang sudah banyak banget ceritanya di sini, haha. Namun, setelah beberapa pertimbangan (utamanya sih waktu dimana aku harus meninggalkan kantor di hari Jumat sore, haha, dan riset kilat), aku memutuskan untuk menaiki kereta super cepat Thalys tahun ini. Yep, terakhir kali aku naik Thalys adalah untuk perjalanan Roland Garros tahun 2013ku. Dan itu kan empat tahun yang lalu! 😲

Terakhir kali aku naik Thalys adalah di tahun 2013.

Tahun ini, tapinya, akan sedikit berbeda loh; karena perjalananku pulang pergi dengan Thalys kali ini adalah di FIRST CLASS!! Hahaha 😆 . Yep, aku menemukan promo oke first class-nya Thalys dengan jadwal yang aku suka. Malahan, tiket first class kepulanganku itu lebih murah €18 (sekitar Rp 270 ribu) daripada tiket second class-nya loh! Haha!

Anyway, iyaa, senang rasanya aku akan kembali ke Paris lagi!! 🙂

#1759 – My 2016 Roland Garros Trip (Part II: Paris)

ENGLISH

Posts in the My 2016 Roland Garros Trip series:

1. Introduction
2. Part I: Roland Garros (Saturday)
3. Part II: Paris
4. Part III: Roland Garros (Sunday)

***

Getting to/from Paris

Obviously I chose to fly to get to/from Paris, haha 😆 .

KL Logo

Flight: KLM Royal Dutch Airlines KL1233 and KL1234
Equipment: Boeing 737-800 reg PH-BXY and Boeing 737-700 reg PH-BGH

Both flights were regular Amsterdam – Paris vv flight with KLM. So actually there is not much to share about here, haha 😆 . Btw, upon arriving at Paris – Charles De Gaulle Airport, appropriately, I was greeted by Rafael Nadal, hahaha 😆

Arriving in Paris and I was greeted by Rafael Nadal

Arriving in Paris and I was greeted by Rafael Nadal

Paris

I was lucky that my trip to Paris was, at least, not during the Paris flood (you see, it was something serious as there is even a dedicated Wikipedia article of it!). So the situation there was already recovering and, while still being hindered a little bit, everything was already working quite well (including the metro, which was very important to me).

Paris was, well, Paris 🙂 . What more can I say 🙂 .

In the very little time I had outside of my visit to Roland Garros, I decided to go to the super famous Arc De Triomphe in Champs Elysees. Why? Well, because I felt like it, haha 😆 . I mean, I have been to Paris several times before so I have pretty much seen quite many of Paris’ main attractions 😛 .

2016 Arc De Triomphe selfie

2016 Arc De Triomphe selfie

Champs Elysees was, as always, one of a kind. Most people you would see there dressed themselves very well; you know, probably to live up to the expectation of being in the most famous shopping street in one of the fashion capitals of the world, haha 😆 . I was lured to enter one of the shops there, which obviously was just a spontaneous impulse because I had no shopping plan with only one backpack with me for the whole weekend, lol 😆 . And you know what, I almost bought one or two t-shirts there for my upcoming but still unrevealed big trip this September 😉 . But then luckily my sanity quickly gained control and I put those t-shirts back in the display 😛 .

The Food

Obviously my focus was not on the food at all and so I did not use the app Yelp during this trip. But I did have some expectation that I should have got, at least, good food in general considering that it was Paris, haha 😆 . While it was still, overall, good, indeed; somehow I felt a little bit underwhelmed. For instance, for my first dinner in Paris, as always I had my favorite Parisian dish: confit de canard (duck confit). And it looked like this:

A very basic confit de canard dish

A very basic confit de canard dish

Something was clearly missing from the dish, wasn’t it? Yeah, it was the side salad! Okay, even though the star of a confit de canard dish is always the duck, I do feel like the dish still needs its secondary elements to be complete. The duck leg itself was cooked really well; and the french fries and ketchup made the dish substantial enough for a dinner. But I did really miss the salad.

As a result, after returning to my hotel that evening, I decided to go to the restaurant and ordered a mini Parisian salad (which wasn’t mini at all in my opinion)! Haha 😆 .

A petit Parisian salad

A petit Parisian salad

I also went to the restaurant near Stade Roland Garros in which two years ago I had an amazing escalope de veau dish. Even though I was disappointed last year with the dish, I decided to give it another try this year. It turned out that the dish was okay this year. It was not super amazing (the veal was too well-done to me), but it was not as “disappointing” as last year, haha…

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri the My 2016 Roland Garros Trip:

1. Introduction
2. Part I: Roland Garros (Saturday)
3. Part II: Paris
4. Part III: Roland Garros (Sunday)
***

Ke Paris

Jelas dong aku naik pesawat untuk pergi ke Paris, haha 😆

KL Logo

Penerbangan: KLM Royal Dutch Airlines KL1233 dan KL1234
Pesawat: Boeing 737-800 reg PH-BXY dan Boeing 737-700 reg PH-BGH

Kedua penerbangan adalah penerbangan regulernya KLM di rute Amsterdam – Paris pp. Jadilah aku merasa tidak perlu banyak menuliskannya lah ya, haha 😆 . Btw, ketika tiba di Bandara Paris – Charles De Gaulle, aku disambut dengan sangat amat pantas oleh Rafael Nadal loh, hahaha 😆

Arriving in Paris and I was greeted by Rafael Nadal

Tiba di Paris dan aku disambut oleh Rafael Nadal

Paris

Aku beruntung aku pergi ke Paris, setidaknya, tidak ketika banjir Paris terjadi (jelas kan banjirnya serius, sampai-sampai ada artikel Wikipedia khusus tentangnya!). Jadilah ketika itu situasinya sudah dalam masa pemulihan dan, walaupun masih ada sedikit gangguan di sana-sini, secara umum semua hal di Paris sudah bekerja dengan baik kok (termasuk metronya, yang mana krusial banget untukku).

Paris itu, yah, Paris 🙂 . Mau dideskripsikan bagaimana lagi ya 🙂 .

Di waktuku yang amat sedikit di luar kunjunganku ke Roland Garros, aku memutuskan untuk mampir di Arc De Triomphe yang super terkenal itu di Champs Elysees. Mengapa? Yaa, karena pengen aja, haha 😆 . Maksudku, aku sudah beberapa kali ke Paris sebelumnya sehingga rasanya aku sudah melihat sebagian besar atraksi-atraksi utamanya Paris 😛 .

2016 Arc De Triomphe selfie

2016 Arc De Triomphe selfie

Champs Elysees itu, seperti biasa, memang unik banget ya. Kebanyakan orang yang kita lihat di sana itu modis-modis; ya tahu lah ya, mungkin agar cocok dengan ekspektasi jalan-jalan di sebuah jalanan pertokoan paling terkenal di salah satu ibukota fashion dunia, haha 😆 . Oh iya, aku terbujuk untuk masuk ke sebuah toko di sana, yang mana jelas adalah tindakan spontan karena aku sama sekali tidak ada rencana belanja di Paris dengan hanya satu tas ransel saja yang kubawa untuk keseluruhan perjalanan ini, haha 😆 . Dan tahu nggak, aku nyaris membeli satu atau dua kaus loh untuk perjalanan besarku bulan September nanti yang memang belum aku umumkan 😉 . Tetapi untung akal sehatku segera mengambil alih situasi dan aku nggak jadi belanja 😛 .

Makanannya

Jelas fokusku bukanlah makanan di perjalanan kali ini dan jadilah aku tidak menggunakan app Yelp sama sekali. Tetapi aku sedikit memiliki ekspektasi akan apa yang aku harapkan sih, yaitu setidaknya makanan yang secara umum enak lah ya di Paris, haha 😆 . Walaupun secara umum memang makanannya beneran enak, tetapi aku kok sedikit merasa kecewa ya. Misalnya saja, di makan malam pertamaku di sana, aku memesan masakan Paris favoritku: confit de canard. Dan penampakannya seperti ini:

A very basic confit de canard dish

Confit de canard yang amat dasar

Masakan ini jelas kekurangan sesuatu kan? Iya, kekurangan salad! Oke, memang sih yang namanya bintang dari sebuah masakan confit de canard adalah selalu daging bebeknya. Namun, aku rasa masakannya masih memerlukan elemen sekundernya agar bisa dibilang komplit. Memang sih daging bebeknya ini dimasak dengan enak; dan kentang gorengnya juga membuat menunya mengenyangkan kok. Hanya saja, aku masih merasa kekurangan saladnya!

Sebagai akibatnya, setelah kembali ke hotel malamnya, aku mampir di restorannya hotel untuk memesan salad Paris ukuran kecil loh (yang mana menurutku ukurannya sih nggak kecil ya)! Haha 😆 .

A petit Parisian salad

Sebuah salad Paris ukuran kecil

Aku juga memutuskan mampir di restoran di dekat Stade Roland Garros yang mana dua tahun lalu aku makan menu escalope de veau yang enak banget di sana. Walaupun tahun lalu aku sedikit kecewa dengan menunya, aku memutuskan untuk mampir lagi tahun ini. Walaupun memang masakannya nggak enak-enak banget yang gimana (dagingnya terlalu matang untukku), tetapi bukannya “mengecewakan” juga seperti tahun lalu sih, haha…

BERSAMBUNG…

#1757 – My 2016 Roland Garros Trip (Part I: Roland Garros (Saturday))

ENGLISH

Posts in the My 2016 Roland Garros Trip series:

1. Introduction
2. Part I: Roland Garros (Saturday)
3. Part II: Paris
4. Part III: Roland Garros (Sunday)

***

Today, I got a Ring 1 ticket in Court Philippe Chatrier so the view from my seat was very good because the seat was quite close to the court. And so naturally today I was feeling very excited because these were the scheduled matches in Philippe Chatrier:

  1. Women’s Singles Final: [1] Serena Williams (USA) vs [4] Garbiñe Muguruza (ESP)
  2. Men’s Doubles Final: [15]Feliciano López/Marc López (ESP/ESP) vs [5] Mike Bryan/Bob Bryan (USA/USA)

And you all know that Serena Williams and Bob/Mike Bryan are amongst my favorite players! It was awesome!!

Anyway so I left my hotel at a few minutes passed 8 AM. After buying a few French pastries for breakfast, I took the metro to get to Stade Roland Garros.

Back at Roland Garros!

Back at Roland Garros!

I noticed a significant improvement has been done in this year’s edition of the tournament (compared to previous years):

  1. There are more security checks to enter Stade Roland Garros. Well, considering those infamous events which have happened multiple time in Europe within the last one year or so, this is hardly surprising and I am extremely glad they did so. This certainly made me feel much safer during my visit.
  2. Free wifi was now provided in certain areas in Stade Roland Garros!! Yeay!! 😛

As usual, the gate was opened just a few minutes before 10 AM. The weather was not the best this morning where it was very cloudy and a few drops of rain fell here and there but at least it was not raining (it was not even drizzling). I immediately went to Court Suzanne Lenglen and I bought myself a hotdog package for breakfast (the few French pastries were certainly not enough for the longer run 😛 ).

The main event at Court Philippe Chatrier would start just at 3 PM. And so to start the day I decided to watch two matches (well, one and half actually) in Court Suzanne Lenglen which started at 11 AM. They are:

1. Women’s Legends Doubles Final: Lindsay Davenport/Martina Navratilova (USA/USA) vs Conchita Martinez/Nathalie Tauziat (ESP/FRA)

It was nice to see these retired players played some tennis. Obviously they were not as fast nor athletic nor powerful as they used to be but even so, I felt like none of the four women were at their potential best during the day. In the end, Davenport/Navratilova won the match rather easily, 6–3, 6–2.

Martina Navratilova and Lindsay Davenport won the women's legends event

Martina Navratilova and Lindsay Davenport won the women’s legends event

2. Men’s Legends Over 45 Doubles Round Robin: Yannick Noah/Cedric Pioline (FRA/FRA) vs Mansour Bahrami/Richard Krajicek (FRA/NED)

This experience was my first time watching a men’s legends match. And here, I have to say that these men knew how to put up a very entertaining show in the form of a tennis match. The match was just a legends’ event so it was like “just” an exhibition match and there was no need to be extremely serious. And this was even more true especially when Mansour Bahrami was playing.

Mansour Bahrami

Mansour Bahrami

You see, nowadays Mansour Bahrami has the reputation as “fun” and “funky” in an exhibition match. And now I could see, with my own eyes, why. He was very funny on the court! Moreover, the other three players also played along so it became such an entertaining exhibition tennis “match” display.

For instance, at 5-all in the tiebreak of the first set, Yannick Noah hit a really good pass which neither Krajicek or Bahrami could chase. So while failingly trying to chase the ball, Bahrami threw a ball he kept in his pocket back to his opponents’ side. Obviously by this rule this was illegal and Bahrami/Krajicek lost the point. But the umpire played along with this stint and awarded the point to Bahrami/Krajicek. Obviously Noah and Pioline “protested” and so this happened:

So this happened

A protest

Haha 😆 .

Yeah, it was very funny!!

***

I decided to leave Court Suzanne Lenglen after the first set because I was hungry for lunch. So I went to the gourmet restaurant and ordered my favorite dish at Roland Garros: steak with Mediterranean ratatouille.

After lunch, I went to Court Philippe Chatrier and settled in my seat. I was quite early there and at that time, Novak Djokovic was still practicing for his tomorrow’s men’s singles final against Andy Murray. A few minutes later, he left the court.

At Court Philippe Chatrier

At Court Philippe Chatrier. I carefully chose this outfit of mine. Can you guess why so?

The main event today started with a ceremony of the induction of Amelie Mauresmo to the International Tennis Hall of Fame. After that, the main showdown of today, the women’s singles final, started.

3. Women’s Singles Final: [1] Serena Williams (USA) vs [4] Garbiñe Muguruza (ESP)

This women’s singles final was a rematch of last year’s Wimbledon final, which I also watched live 😛 . Anyway, I was very excited when Serena Williams entered the court:

And I noticed that my hand was shaking when I was taking that short video. I don’t know if it was because I was being nervous or just due to my excitement, haha 😆 .

You all know that Serena Williams is one of my most favorite tennis players, ever. But you might not know that actually I also like Garbiñe Muguruza. Moreover, I do think that she can be on the top of the women’s game some day (sidelining very bad injury of course), and that some day might actually come quite soon. However, in the battle between these two, obviously I would have to go with which of the two which I liked the more; and in this case it was Serena, haha 😆 .

Serena William serving

Serena Williams. Yes so I chose my outfit so that the color would match Serena’s dress #truefans

But as you might already know by now, Muguruza won 7–5, 6–4. Serena did not play at her best (her first serve percentage was quite low which allowed Muguruza too much look on her second serve) but it was obvious that she was fighting hard, including saving four championships points in the second set. However, it was not enough as Muguruza was in the zone today. Muguruza’s strategy today was clear to me: to go for her shots, playing high risk tennis. This was reasonable because if she did not do so, she would most definitely lose the match given her opposition in the final. And her strategy paid off where she basically “painted the lines” in many occassions during the match.

The reward for Muguruza? Well, her first grandslam singles title!!

Garbiñe Muguruza won her first grandslam title at Roland Garros 2016

Garbiñe Muguruza won her first grandslam title at Roland Garros 2016

Congratulations, Garbiñe!!

As for Serena, I do hope she wakes up just in time for Wimbledon and the upcoming US Open this year. Come on Serena, you can do it!!

4. Men’s Doubles Final: [15] Feliciano López/Marc López (ESP/ESP) vs [5] Mike Bryan/Bob Bryan (USA/USA)

Following the women’s singles final was the men’s doubles final between Feliciano López/Marc López and Mike Bryan/Bob Bryan.

The López got an early break in the first set which they managed to hold upon until the end of the set, thus winning it 6–4. The second set was much tighter that a tiebrak was forced to be played. The Bryans saved one championships point during the tiebreak and took claimed the set by winning the tiebreak (8–6).

Feliciano López and Marc López

Feliciano López and Marc López

After the second set, somehow I felt very tired. I think I was more affected by the disappointment of Serena’s loss than I thought I was, haha 😆 . And so I decided to leave the stadium. Well, I still had one day the next day so my justification was that I needed to have a good rest 😛 .

Anyway, it turned out that Feliciano López/Marc López won the third set 6–3 thus the Spaniards won their first grandslam title.

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri My 2016 Roland Garros Trip:

1. Introduction
2. Part I: Roland Garros (Saturday)
3. Part II: Paris
4. Part III: Roland Garros (Sunday)

***

Hari ini, aku memiliki sebuah tiket Ring 1nya Lapangan Philippe Chatrier sehingga pandangan dari kursiku oke banget karena lokasi kursinya yang cukup dekat dengan lapangan tenisnya. Dan jelas dong sebagai akibatnya hari ini aku amat bersemangat karena pertandingan-pertandingan yang dijadwalkan di Philippe Chatrier adalah sebagai berikut:

  1. Final Tunggal Putri: [1] Serena Williams (USA) vs [4] Garbiñe Muguruza (ESP)
  2. Final Ganda Putral: [15]Feliciano López/Marc López (ESP/ESP) vs [5] Mike Bryan/Bob Bryan (USA/USA)

Dan pasti sudah pada tahu deh Serena Williams dan Bob/Mike Bryan adalah salah sekian dari petenis favoritku! Seruu!!

Anyway jadilah aku berangkat dari hotelku jam 8 pagi lewat sedikit. Setelah membeli beberapa roti Prancis untuk sarapan, aku menaiki metro untuk pergi ke Stade Roland Garros.

Back at Roland Garros!

Kembali di Roland Garros!

Aku amati ada perubahan signifikan di edisi tahun ini dari turnamen ini (dibandingkan tahun-tahun sebelumnya):

  1. Ada beberapa pemeriksaan sekuriti ekstra untuk memasuki Stade Roland Garros. Yaa, mengingat apa yang terjadi di Eropa beberapa kali selama setahun belakangan ini, ini nggak mengherankan lah ya. Ini jelas membuatku merasa jauh lebih aman ketika di sana.
  2. Sekarang ada wifi gratisannya loh di beberapa area di Stade Roland Garros!! Horee!! *penting ini* 😛

Seperti biasa, gerbang masuk dibuka beberapa menit sebelum jam 10 pagi. Cuaca hari ini kurang begitu baik deh dimana langit berawan tebal dan beberapa butiran air terasa jatuh di sana-sini. Tetapi untungnya nggak sampai hujan sih (bahkan nggak gerimis juga). Aku langsung pergi ke area Lapangan Suzanne Lenglen dan membeli satu paket hotdog untuk sarapan (roti Prancisnya jelas cuma mengganjal perut aja kan ya 😛 ).

Pertandingan utama di Philippe Chatrier baru dijadwalkan jam 3 sore. Jadilah hari ini aku mulai dengan menonton dua pertandingan (satu setengah sih sebenarnya) di Suzanne Lenglen yang dimulai jam 11 pagi. Dua pertandingan ini adalah:

1. Final Legenda Putri: Lindsay Davenport/Martina Navratilova (USA/USA) vs Conchita Martinez/Nathalie Tauziat (ESP/FRA)

Seru deh rasanya melihat petenis yang sudah pensiun bermain tenis. Tentu mereka sudah tidak secepat, seatletis, atau sekuat dulu ya. Namun, walaupun begitu aku merasa keempat pemainnya tidak bermain yang terbaik deh hari ini. Pada akhirnya, Davenport/Navratilova menang dengan cukup mudah, 6–3, 6–2.

Martina Navratilova and Lindsay Davenport won the women's legends event

Martina Navratilova dan Lindsay Davenport memenangi gelar ganda legenda putri

2. Babak Round Robin Legenda Putra Di Atas 45 Tahun: Yannick Noah/Cedric Pioline (FRA/FRA) vs Mansour Bahrami/Richard Krajicek (FRA/NED)

Pengalaman ini adalah kali pertama aku menonton pertandingan legenda putra. Dan dengan ini, harus kubilang bahwa pemain-pemain ini tahu bagaimana mengadakan pertunjukan yang amat menghibur dalam rupa sebuah pertandingan tenis. Karena hanya turnamen legenda saja, di satu sisi pertandingan ini seperti pertandingan ekshibisi gitu sehingga tentu mereka tidak perlu serius-serius amat. Dan pernyataan ini benar sekali terutama ketika Mansour Bahrami berpartisipasi.

Mansour Bahrami

Mansour Bahrami

Mansour Bahrami sekarang terkenal sebagai pemain yang “seru” dan “lucu” di pertandingan ekshibisi. Dan sekarang bisa kusaksikan sendiri bahwa pernyataan ini benar adanya. Dia lucu bangett! Lebih jauh lagi, ketiga pemain lainnya juga ikutan tampil lucu sehingga sebuah pertunjukan ekshibisi tenis yang lucu dan menghibur terciptakan.

Misalnya, di posisi 5-sama di tiebreak set pertama, Yannick Noah memukul sebuah pukulan pass yang bagus sehingga Krajicek atau Bahrami tidak bisa mencapainya. Jadilah ketika berusaha mencoba mengejar bolanya (tentu ia gagal), Bahrami melemparkan sebuah bola tenis yang ia simpan di kantong celananya ke sisi lawan. Jelas dong menurut aturan ini ilegal dan Bahrami/Krajicek kehilangan poin ini. Tetapi wasit pertandingannya ikutan bermain dengan skemanya Bahrami ini adan memberikan poin untuk Bahrami/Krajicek. Nah, jelas dong Noah dan Pioline “protes” sehingga ini terjadi:

So this happened

Sebuah protes

Haha 😆 .

Iyaa, lucu banget memang!!

***

Aku meninggalkan Lapangan Suzanne Lenglen setelah set pertama karena aku merasa lapar. Jadilah aku pergi ke restoran gourmet untuk makan siang disana dan memesan menu favoritku di Roland Garros: steak dengan ratatouille ala Mediteranea.

Setelah makan siang, aku ke Philippe Chatrier untuk duduk di kursiku. Aku datang agak awal dan waktu itu, Novak Djokovic sedang berlatih untuk pertandingan finalnya keesokan harinya melawan Andy Murray. Beberapa menit setelah aku datang, ia meninggalkan lapangannya.

At Court Philippe Chatrier

Di Philippe Chatrier. Outfit ini aku pilih sedemikian rupa lho. Ada yang bisa menebak mengapa aku memilihnya?

Hari ini acara dimulai dengan upacara masuknya Amelie Mauresmo ke International Tennis Hall of Fame. Setelahnya, acara dimulai dengan event utama: final tunggal putri.

3. Final Tunggal Putri: [1] Serena Williams (USA) vs [4] Garbiñe Muguruza (ESP)

Final tunggal putri ini adalah ulangan final Wimbledon tahun lalu, yang mana juga aku tonton 😛 . Anyway, aku merasa bersemangat banget loh ketika Serena Williams memasuki lapangannya:

Dan kuperhatikan ternyata tanganku bergetar juga ketika video singkat di atas aku ambil. Entah karena aku grogi atau saking senangnya, haha 😆 .

Tentu sudah pada tahu bahwa Serena Williams adalah salah satu petenis favoritku sepanjang masa. Tetapi mungkin banyak yang belum tahu bahwa aku juga suka Garbiñe Muguruza. Lebih jauh lagi, aku kira ia bisa menjadi petenis nomor satu di sisi putri suatu hari (dengan mengesampingkan faktor cedera tentunya), dan suatu hari itu mungkin akan segera datang. Namun, di pertandingan antara dua petenis ini, jelas aku memihak yang lebih kufavoritkan dong ya, yang mana dalam hal ini adalah Serena, haha 😆 .

Serena William serving

Serena Williams. Iya, outfit-ku aku pilih supaya warnanya kembaran dengan dress-nya Serena #fanssejati

Tetapi seperti yang mungkin sudah pada tahu sekarang, Muguruza menang 7–5, 6–4. Serena tidak dalam performa terbaiknya (persentasi servis pertamanya terlalu rendah sehingga Muguruza mendapatkan banyak kesempatan di servis kedua) tetapi jelas bahwa ia berjuang segigih mungkin, termasuk ketika menyelamatkan empat championships points di set kedua. Namun, itu tidak cukup karena Muguruza sedang in the zone banget hari ini. Aku bisa membaca jelas strateginya Muguruza: untuk mengambil risiko tinggi. Ini strategi yang masuk akal sih karena kalau tidak, ia sudah hampir dipastikan kalah mengingat siapa lawannya. Dan strateginya berhasil dimana ia “menyapu garis” beberapa kali di momen-momen penting pertandingan ini.

Hadiahnya bagi Muguruza? Yah, gelar grandslam pertamanya!!

Garbiñe Muguruza won her first grandslam title at Roland Garros 2016

Garbiñe Muguruza memenangi gelar grandslam pertamanya di Roland Garros 2016

Selamat, Garbiñe!!

Untuk Serena, mudah-mudahan ia segera bangun deh sebelum Wimbledon dan US Open tahun ini. Ayo Serena, kamu bisa!!

4. Final Ganda Putra: [15] Feliciano López/Marc López (ESP/ESP) vs [5] Mike Bryan/Bob Bryan (USA/USA)

Mengikuti final tunggal putri adalah final ganda putra antara Feliciano López/Marc López dan Mike Bryan/Bob Bryan.

Pasangan López berhasil mematahkan servis lawan di awal pertandingan dan berhasil mempertahankannya sampai akhir set, dan menang 6–4. Set kedua berlangsung lebih ketat dimana tiebreak harus dimainkan. Si kembar Bryan menyelamatkan satu championships point di tiebreak ini dan berhasil mengamankannya dengan memenangi tiebreak-nya (8–6).

Feliciano López and Marc López

Feliciano López dan Marc López

Setelah set kedua, entah mengapa aku merasa amat lelah. Aku kira pengaruh dari kekecewaanku karena kalahnya Serena lebih kuat daripada yang kukira deh, haha 😆 . Dan jadilah setelahnya aku memutuskan untuk pulang. Yaa, aku kan masih memiliki satu hari lagi besoknya ya sehingga justifikasiku adalah aku perlu istirahat 😛 .

Anyway, ternyata Feliciano López/Marc López memenangi set ketiga 6–3 sehingga petenis Spanyol ini memenangi grandslam pertama mereka.

BERSAMBUNG…

#1752 – My 2016 Roland Garros Trip (Introduction)

ENGLISH

Posts in the My 2016 Roland Garros Trip series:

1. Introduction
2. Part I: Roland Garros (Saturday)
3. Part II: Paris
4. Part III: Roland Garros (Sunday)

***

As my Instagram followers (@azilko) would have known by now, this weekend was the weekend of my annual trip to Paris to watch the 2016 French Open (Roland Garros). Yes, I went to Paris this weekend! :mrgreen:

Paris, as usual, was amazing (but still busy and full of tourists here and there, lol 😆 ). The food, per usual, was generally great as well. Of course, as the capital of France, whose food is one of my most favorite cuisine in the world, this was basically a given, haha 😆 . Even though this time I did not have the bestest culinary experience in Paris in general though but this was because food was not in the top of my agenda of course 😛 .

The French Open was super fun per usual. Being a grandslam tournament, it was much “more” than any other “regular” tennis tournaments. The players and the fans care about this tournament more, thus making the atmosphere electric. To be honest, before going on this trip, I was a little bit worried about the tournament scheduling though after the heavy rain which hit Paris early in the second week of the tournament which messed up the whole schedule. But luckily they were able to catch up in the end, even though not without some controversies from the players’ point of view.

From the results point of view, to be honest I had mixed feeling. While I was certainly happy my favorite players made it to the final so I could watch them play those finals live in person, literally all of them lost the matches so I could not leave Stade Roland Garros with the most joyous feeling ever 😦 . But this is the reality of sport. You win some, you lose some. This is what makes it exciting and the competitive nature is what stimulates the players to keep improving and fighting. But as a fans I am hoping they will all do better in the next big tournament, Wimbledon, haha 😆 .

Nevertheless, I am still very very very lucky. Last year, I witnessed the realization of Serena Slam 2.0 when Serena Williams won Wimbledon 2015 (by doing so, she was holding the titles of all four grandslams simultaenously). This weekend, I witnessed the realization of Nole Slam in Paris. Novak Djokovic won Roland Garros 2016 which means that now he holds the titles of the four grandslams! This feat is much rarer in the men’s field where the last time this happened was in 1969 when Rod Laver won all four grandslam tournaments that year.

So all in all, it was such a fun trip and I am glad I was able to make it!! As per usual, here are some teasers from this trip! 😉

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri My 2016 Roland Garros Trip:

1. Introduction
2. Part I: Roland Garros (Saturday)
3. Part II: Paris
4. Part III: Roland Garros (Sunday)

***

Seperti yang followers Instagramku (@azilko) tentu sudah ketahui sekarang, akhir pekan ini adalah akhir pekan perjalanan tahunanku ke Paris untuk menonton turnamen French Open 2016 (Roland Garros). Iyaa, akhir pekan ini aku berada di Paris! :mrgreen:

Seperti biasa, Paris itu kece dah (tetapi ya masih sibuk dan penuh turis seperti biasanya sih, hahaha 😆 ). Makanannya, seperti biasa, secara umum jelas enak-enak, haha. Nggak mengherankan lah ya, namanya aja ibukotanya Prancis, yang mana makanannya adalah salah satu makanan favoritku di dunia, jadi ini jelas lah ya, haha 😆 . Walaupun makanan yang kumakan di perjalanan kali ini bukan yang paling enak banget yang pernah kumakan di Paris sih; tetapi ini dikarenakan makanan bukanlah prioritas utama di perjalananku kali ini, haha 😛 .

French Open-nya sendiri seru seperti biasanya. Sebagai turnamen grandslam, turnamen ini “lebih” daripada sekedar turnamen-turnamen “biasa” lainnya. Para petenis dan fans jelas memedulikan turnamen ini lebih daripada turnamen lain, sehingga akibatnya atmosfernya seru banget. Sejujurnya, sebelum berangkat, aku sedikit khawatir dengan penjadwalan turnamen ini akibat hujan deras yang mengguyur Paris di awal minggu kedua turnamen ini yang mengakibatkan kacaunya jadwal pertandingan. Tetapi untungnya pada akhirnya mereka berhasil mengejar ketertinggalan sih dari segi jadwal, walaupun tentu bukannya tanpa kontroversi juga dari sudut pandang petenisnya.

Dari sisi hasil pertandingan, sejujurnya aku merasa sedikit kecewa. Walaupun aku merasa senang petenis favoritku masuk final sehingga aku bisa menonton mereka langsung, semuanya kalah dong di final sehingga aku tidak bisa meninggalkan Stade Roland Garros dengan perasaan yang paling senang 😦 . Tetapi ya memang beginilah realita olahraga ya. Kadang menang kadang kalah. Ini yang membuatnya seru dan aura kompetisinya lah yang mendorong pemain untuk terus meningkatkan kemampuan dan terus bertarung. Tetapi sebagai fans aku sih berharap mereka akan mendapatkan hasil yang lebih baik di turnamen besar selanjutnya, Wimbledon, haha 😆 .

Toh walaupun begitu, aku sebenarnya masih sangat sangat sangat beruntung loh. Tahun lalu, aku menyaksikan terwujudnya Serena Slam 2.0 ketika Serena Williams memenangi Wimbledon 2015 (dengan kemenangan itu, ia memegang keempat gelar juara turnamen grandslam bersamaan). Nah, akhir pekan ini, aku menyaksikan terwujudnya Nole Slam di Paris. Novak Djokovic memenangi Roland Garros 2016 yang mana artinya kini ia lah pemegang gelar juara keempat turnamen grandslam! Pencapaian ini jauh lebih jarang di sisi putra dimana terakhir kali ini terjadi adalah di tahun 1969 ketika Rod Laver memenangi kesemua gelar grandslam tahun itu.

Kesimpulannya, perjalanan ini adalah perjalanan yang amat seru dan aku bersyukur banget aku bisa pergi ke Paris!! Seperti biasanya, di atas aku unggah beberapa foto sebagai teasers dari perjalanan ini! 😉

#1713 – My 2016 Annual Trip to Paris

ENGLISH

Since 2012, I have always gone to Paris every year to watch the French Open (or Roland Garros), the second grandslam tennis tournament of the year. And it turns out that this year is no exception! :mrgreen: Yes, that means that I have booked my 2016 Roland Garros tickets!! 😀 Earlier today, I secured my tickets (yes plural) to the tournament’s edition this year! 😀

My experience last year, where they changed the sales system a little bit, helped a lot though. As a result, when I accessed the website, I was only the 570th person in the queue (compared to being the 50,000+th something person last year! 😢). So instead of having to wait for 3.5 hours like last year, this morning I had to wait for about 15 minutes only, haha 😆 .

I was only the 570th person in the queue this year 😎

I was only the 570th person in the queue this year 😎

This also meant that a selection of much better seats were still available when I got the access!! 😍😍😍 This further meant there were a lot more possibilities for me to tailor the trip this year ;).

My experience of watching the women’s singles final last year, where my favorite tennis player, Serena Williams, won her 20th grandslam singles title, was so amazing that I decided to go there for the women’s singles final again this year. But this time, though,  I was able to secure a much much much better seat than last year!! 😍😍😍 This year my seat will be much closer to the tennis court!! Plus, the view and the angle are also much better!

Me with Serena Williams, haha

Myself with Serena Williams in 2015, haha 😎

Furthermore, this year it will be even more amazing because I also decided to buy a ticket for the men’s singles final as well!! 😍😍😍 The men’s tickets got sold out quicker though so I was only able to secure a seat quite up in the stadium. But it was okay as the view was still actually quite descent; plus it was much cheaper anyway 🙂 .

Yeah, so it is going to be fun!! 🙂 I am now hoping that my favorite players will make the finals!! 🙂

***

Speaking of the trip, I have also arranged my accommodation in Paris. Just like the last two years, I decided to (obviously and unsurprisingly) fly to get there (points collectors here 😛 ). I was able to book cheap return flights between Amsterdam and Paris (which turned out to be cheaper than the cheapest return high-speed train ticket! 😱)

I have also reserved a three-night stay at a Parisian hotel 🙂 . Unlike the past three years though, where I mostly stayed around Gare du Nord, I decided to stay in another region of Paris this year 🙂 . Yeah, a little bit of change for once! 🙂

So, yeah, Paris, I am back this year! 😀

BAHASA INDONESIA

Semenjak tahun 2012, aku selalu pergi ke Paris setiap tahun untuk menonton French Open (alias Roland Garros), turnamen tenis berlevel grandslam kedua setiap tahunnya. Dan ternyata, tahun ini pun bukanlah pengecualian! :mrgreen: Iya, memang artinya aku telah mendapatkan tiket Roland Garros tahun 2016 ini!! 😀 Pagi tadi, aku berhasil mengamankan tiket-tiketku (iya, jamak) untuk edisi tahun ini dari turnamen bergengsi ini! 😀

Pengalamanku tahun lalu, dimana waktu itu sistem penjualan tiketnya sedikit diubah, sangat amat membantuku loh. Sebagai akibatnya, ketika aku mengakses website-nya, aku hanyalah orang ke-570 di antrian (bandingkan dengan tahun lalu dimana aku adalah orang ke-50.000+ di antrian! 😢). Jadilah aku tidak perlu mengantri selama 3,5 jam seperti tahun lalu, dimana tadi pagi aku cukup menunggu selama 15 menit saja, haha 😆 .

I was only the 570th person in the queue this year 😎

Aku hanyalah orang ke-570 di antrian tahun ini 😎

Ini juga berarti pilihan kursi yang masih tersedia ketika aku mendapatkan aksesnya juga masih bervariasi banget!! 😍😍😍 Ini juga lebih jauh berarti ada lebih banyak kemungkinan untuk mendisain perjalanan ini tahun ini ;).

Pengalamanku menonton final tunggal putri tahun lalu, dimana petenis favoritku, Serena Williams, memenangi gelar grandslam ke-20nya, sungguh amat sureal dan seru sekali sehingga aku memutuskan untuk menonton final tunggal putri lagi tahun ini. Bedanya, tahun ini aku berhasil mendapatkan kursi yang jauuuuuh lebih asyik dan keren daripada tahun lalu!! 😍😍😍 Tahun ini kursiku akan berlokasi jauh lebih dekat ke lapangan tenisnya!! Plus, view dan sudut-nya oke banget juga!

Me with Serena Williams, haha

Aku dan Serena Williams di tahun 2015, haha 😎

Lebih jauh lagi, perjalanan tahun ini akan jauh lebih seru lagi karena aku juga memutuskan untuk membeli tiket final tunggal putra!! 😍😍😍 Tiket final tunggal putranya habis lebih cepat sih sehingga aku hanya bisa mendapatkan kursi di bagian agak atas dari stadionnya. Ah, tetapi masih nggak masalah sih karena dari situ toh pandangannya masih oke juga; ditambah lagi tiketnya juga lebih murah 🙂 .

Yaa, kayaknya bakal seru banget ya!! 🙂 Aku sekarang berharap petenis favoritku masuk ke babak final!! 🙂

***

Ngomongin perjalanan ini, aku juga sudah mengatur akomodasiku di Paris. Seperti dua tahun belakangan, aku memutuskan untuk (jelas, dan tidak mengherankan) naik pesawat kesana (sekalian ngumpulin poin kan 😛 ). Aku beruntung mendapatkan tiket pesawat pp murah dari Amsterdam ke Paris (yang mana ternyata lebih murah daripada tiket termurah kereta berkecepatan tinggi (high-speed train) loh! 😱)

Aku juga sudah memesan kamar selama tiga malam di sebuah hotel di Paris 🙂 . Tetapi tidak seperti tiga tahun belakangan, dimana aku menginap di area sekitar Gare Du Nord, kali ini aku memutuskan untuk menginap di sebuah area lain di kota Paris 🙂 . Yaa, sekalian ganti suasana gitu kan ya sekali-sekali! 🙂

Jadi, yup, Paris, aku kembali lagi tahun ini! 😀

#1629 – AMS-CDG-ABZ vv with Air France

ENGLISH

Before the story of my weekend trip to Scotland this September becomes too dusty to share, here I will start posting it. And the story starts with a trip report on how to get there first, haha 😆 . So, without further ado, let the post begin… 🙂

***

General Stuff

As I said just after the trip, I decided to fly with Air France with one stop in Paris (instead of KLM’s direct Amsterdam – Aberdeen flight). So, instead of flying the yellow route in the map below, I ended up having to follow the red route, haha 😆

Flight routes map from Amsterdam to Aberdeen. Created with gcmap.com

Flight routes map from Amsterdam to Aberdeen. Created with gcmap.com

As a result, instead of flying for about 1.5 hours one way (between airports), now I had to spend about 5.5 hours one way! Haha 😆 . Well, it was not really a problem for me though, haha 😛 .

Anyway,

Getting to Aberdeen

… my trip to Aberdeen started with drama with the Dutch train. Due to a quite severe problem, a lot of trains in the Randstad were disrupted, including the four time hourly service between Delft and Schiphol. I could only leave Delft at 11:04 to arrive at Schiphol at around 11:45. And guess what? The boarding time of my first flight to Paris today was at 12:00. And according to my aviation app, this flight would be on time today.

Yep, so I arrived at the airport literally 15 minutes before my scheduled boarding time. On top of that, it was Friday so Schiphol was crowded with people travelling for the weekend. So you can imagine the length of the security check line!! This was the first time ever I was extremely glad Air France/KLM had the online check-in option (I already checked-in the day before) so I already had my boarding passes in my smartphone. And because I also did not plan to check in any luggage, I could immediately go to the security check area. And here, it was also the first time ever I was extremely glad to already be a Silver Flying Blue member at this point where I could join the priority security lane instead of the normal one with super long line. In the priority lane, there was noone queuing so I could immediately get security-checked.

And I arrived at the gate literally five minutes before boarding time, at 11:55! Haha 😆

Flight #1 (AF 1161) and Transit in Paris – Charles De Gaulle (CDG)

AF Logo

Flight: Air France AF 1161
Equipment: Airbus A320-200 reg F-GKXZ
ATD: 12:48 CET (Runway 09 of AMS)
ATA: 13:45 CET (Runway 27R of CDG)

The AF1161 flight today would be operated with an Air France’s 5.8 years old Airbus A320-200 ref F-GKXZ. Boarding commenced at 12:00 and I quickly settled on my 16A seat.

It was a normal Air France’s Amsterdam – Paris short hop where we took off from runway 09 of Schiphol Airport and about one hour later, we landed at runway 27R of CDG Airport. The service on board was a delicious tomato mozzarella sandwich. Since I have been travelling on this route so often, there is no need to write any more further than this, haha 😆 .

An Air France's Airbus A320-200 reg F-GKXZ

An Air France’s Airbus A320-200 reg F-GKXZ

As Scotland was not part of Schengen, my connecting flight’s gate was in Terminal 2E of CDG Airport. Terminal 2E had three gates: the K, L, and M gates. And today, mine was in Gate L so I had to walk quite far from Terminal 2F where (most) Air France’s Schengen flights were stationed at CDG. But I had an about two hour of transit time so time-wise there was no need for rushing.

Flight #2 (AF 1372)

HOP! Regional Logo

Flight: Air France AF 1372 operated by HOP! Regional
Equipment: Embraer ERJ170 reg F-HBXH
ATD: 15:52 CET (Runway 27L of CDG)
ATA: 16:34 BST (Runway 34 of ABZ)

I was so excited for this flight because it would be my first time ever flying with HOP! Regional AND an Embraer ERJ170!! HOP! Regional was a subsidiary of Air France which focused on regional routes operating an all-Embraer fleet. Today, the flight would be operated with a 5.4 years old F-HBXH.

A HOP! Regional's Embraer ERJ170 reg F-HBXH

A HOP! Regional’s Embraer ERJ170 reg F-HBXH

Boarding commenced at about 15:10. Just like in Johor Bahru, even though there was an air bridge, it was not used so we had to walk down and enter the airplane in an old-fashioned manner with stairs; much to my delight of course 😛 . I quickly settled on my 17F seat and enjoyed looking at the more squarely-shaped window, a typical ERJ series window 😛 . Cabin-wise, I liked it. Space-wise, I found the ERJ 170 to be very spacious for a regional jet, just like its sister, ERJ 190.

We took off from runway 27L and started the smooth flight towards Aberdeen. It was a rather uneventful 1 hour and 42 minutes flight. Shortly after take-off, the snack service was distributed by the two flight attendants, which was two pieces of delicious mini muffins 🙂 .

The distinctive square window on board an Embraer ERJ170

The distinctive square window on board an Embraer ERJ170

At 16:34, we landed at runway 34 of Aberdeen Dyce International Airport. I was happy that we landed at this runway because my strategy worked! I deliberately chose a seat on the right side of the plane so that if we landed at runway 34, I would be able to see the city of Aberdeen from above; as visible in this landing video:

I was lucky today that when I exited the airport, city bus 727 was already ready for departure to the city centre so I did not have to wait too long for it. I bought the period return ticket which was valid for 28 days so I could save £1 on the bus ticket, haha 😛 .

Back from Aberdeen

Flight #3 (AF 1273)

HOP! Regional Logo

Flight: Air France AF 1273 operated by HOP! Regional
Equipment: Embraer ERJ170 reg F-HBXJ
ATD: 11:50 BST (Runway 16 of ABZ)
ATA: 14:19 CET (Runway 08R of CDG)

I arrived at the airport at around 10:20. As I already checked-in and I did not have any checked-in luggage, I could immediately go to the security check.

Aberdeen Dyce Airport was a very small airport with just one lane for security check. As today was Sunday, it was a very busy day at the airport with a very very long security line. But then I saw a sign that Sky Priority passengers could join the special priority lane instead. Well, my Silver Flying Blue membership also entitled me the Sky Priority treatment so I joined the queuing-free priority lane instead, muahaha 😆 . And btw, I knew some pairs of eyes were looking at me as I was “skipping” that damn long line, lol 😆 .

As with any international departure from the UK, there was no immigration check so after the security check, I was already in the departure gate.

A HOP! Regional's Embraer ERJ170 reg F-HBXJ landing from Paris

A HOP! Regional’s Embraer ERJ170 reg F-HBXJ landing from Paris

Today, my flight back to Paris would be operated with another HOP! Regional’s Embraer ERJ170, F-HBXJ. F-HBXJ landed at runway 16 from its inbound flight from Paris at around 11:04. The turnaround time was very quick btw where we were already called for boarding at around 11:25! I certainly did not expect that! Haha 😆

Anyway, we took off from Aberdeen Dyce Airport at 11:50 from runway 16. It was another smooth and rather uneventful flight towards Paris. We had options on the snack service though btw, a tomato mozzarella or tuna sandwich. Of course I went with the tuna option, haha 😆 .

I was very happy that my strategy, again, worked today. We were landing at runway 08R of CDG Airport. Because I was sitting on the right side of the plane, I was able to see downtown Paris upon landing! As a result, I could take this photo:

Bonjour, Paris!!

Bonjour, Paris!!

:mrgreen: Yes, now I have taken a bird eye’s photo of Paris! I know the photo isn’t in the best quality, but still 😛 . Anyway, here is the landing video in Paris:

We parked at Gate K in Terminal 2E of CDG. It was a bit of less walk towards Terminal 2F than from Gate L.

Flight #4 (AF 1140)

AF Logo

Flight: Air France AF 1140
Equipment: Airbus A320-200 reg F-HEPH
ATD: 17:29 CET (Runway 09R of CDG)
ATA: 18:14 CET (Runway 27 of AMS)

Even before the announcement, I already knew that my flight to Amsterdam was likely to be delayed. Analyzing the plane rotation for flight AF 1140 of the last a few days through my Flightradar24 App, I concluded that Air France would use the plane flying their AF 1263 flight from Stockholm-Arlanda for the AF 1140 flight. And at that time, I already saw that AF 1263 was already delayed for about 50 minutes. And I was right, at 16:30, they announced that we would be delayed for about 30 minutes.

The sharklets of Air France's F-HEPH

The sharklets of Air France’s F-HEPH

Anyway, today AF 1140 would be operated with a 1.9 years young Airbus A320-200 reg F-HEPH with sharklets!! I was so excited because it would be my third flight ever with an Airbus A320-200 which was equipped with sharklets (this in 2013 and this earlier this year); and the first time ever it would not involve an AirAsia’s affiliate, haha 😆 .

Long story short, I boarded the plane at 17:10. It was a full flight today. We took off from runway 09R of Charles De Gaulle International Airport. Here is the take-off video:

It was a routine short Paris – Amsterdam hop today. The snack service was exactly the same of the AF 1161 flight I had two days earlier. At 18:14, we were landing at runway 27 of Schiphol Airport.

An Air France's AIrbus A320-200 reg F-HEPH with sharklets!

An Air France’s Airbus A320-200 reg F-HEPH with sharklets!

Then it was the normal stuff. We parked at Gate C5, I got off the plane, and took the train to go back to Delft.

BAHASA INDONESIA

Sebelum cerita perjalanan akhir pekanku ke Skotlandia September lalu menjadi terlalu berdebu untuk diceritakan, aku akan mulai menuliskannya di posting ini. Dan ceritanya dimulai dengan sebuah trip report berisi bagaimana aku pergi kesana dulu, haha 😆 . Jadi, langsung saja kita mulai ya… 🙂

***

Cerita Umum

Seperti yang sebelumnya aku ceritakan, aku memutuskan untuk naik penerbangannya Air France dengan satu kali transit di Paris (bukannya penerbangan langsung Amsterdam – Aberdeen-nya KLM). Sehingga, bukannya mengikuti rute kuning seperti di peta di bawah ini, aku malah jadi mengikuti rute merah, haha 😆 .

Flight routes map from Amsterdam to Aberdeen. Created with gcmap.com

Peta rute penerbangan dari Amsterdam ke Aberdeen. Dibuat dengan gcmap.com

Sebagai akibatnya, bukannya terbang selama 1,5 jam saja searah dari bandara ke bandara, sekarang aku jadi harus menghabiskan 5,5 jam sekali jalan! Haha 😆 . Yaa, bukanlah masalah juga sih untukku 😛 .

Anyway,

Berangkat ke Aberdeen

… perjalananku ke Aberdeen dimulai penuh drama loh dengan sistem kereta api Belanda. Karena ada gangguan yang cukup parah, banyak kereta di Randstad terganggu perjalanannya, termasuk layanan empat kali satu jam antara Delft dan Schiphol. Aku baru bisa berangkat dari Delft jam 11:04 pagi dan tiba di Schiphol sekitar jam 11:45. Dan apa kondisinya? Yaa, waktu naik pesawat penerbanganku ke Paris adalah jam 12 siang loh. Dan menurut app penerbanganku, penerbangan hari ini tepat waktu.

Iya loh, aku baru tiba di bandara 15 menit, dalam artian sebenarnya, sebelum jadwal naik pesawat. Ditambah lagi, waktu itu adalah hari Jumat sehingga bandara Schiphol juga amat ramai dengan para penumpang yang hendak berakhir-pekan. Jadi kebayang dong ya antrian pemeriksaan sekuritnya kayak apa!! Ini adalah kali pertama aku benar-benar lega Air France/KLM memiliki pilihan check-in online (aku sudah check-in semenjak sehari sebelumnya) sehingga aku memang sudah memiliki boarding pass di smartphone-ku. Dan karena aku tidak berencana untuk memasukkan bagasi, aku bisa langsung pergi ke area pemeriksaan sekuriti begitu tiba di Schiphol. Dan disini, juga pertama kalinya aku benar-benar lega aku memiliki keanggotaan Silver Flying Blue sehingga aku bisa mengantri di jalur prioritas dan bukannya jalur normal yang antriannya super panjang banget. Di jalur prioritas nggak ada antriannya loh jadi aku bisa langsung dicek sekuriti deh.

Dan jadilah aku tiba di gerbang keberangkatannya tepat lima menit sebelum waktu naik pesawat, jam 11:55 pagi! Haha 😆

Penerbangan #1 (AF 1161) dan Transit di Paris – Charles De Gaulle (CDG)

AF Logo

Penerbangan: Air France AF 1161
Pesawat Airbus A320-200 reg F-GKXZ
ATD: 12:48 CET (Runway 09 of AMS)
ATA: 13:45 CET (Runway 27R of CDG)

Penerbangan AF 1161 hari ini akan dioperasikan dengan sebuah Airbus A320-200 berusia 5,8 tahun milik Air France berregistrasi F-GKXZ. Boarding berlangsung tepat waktu jam 12 siang dan aku langsung duduk pewe di kursi 16A-ku.

Ini adalah penerbangan normal Amsterdam – Paris oleh Air France dimana kami lepas landas dari landasan pacu 09 Bandara Schiphol dan satu jam kemudian, kami mendarat di landasan pacu 27R Bandara CDG. Servis di dalam pesawat adalah sebuah sandwich tomat dan mozzarella yang enak banget. Karena aku sudah sering banget terbnag di rute ini, rasanya aku nggak perlu membahas lebih jauh lah ya, haha 😆 .

An Air France's Airbus A320-200 reg F-GKXZ

Sebuah Airbus A320-200 milik Air France denan registrasi F-GKXZ

Karena Skotlandia bukanlah bagian dari Schengen, penerbangan lanjutanku berada di Terminal 2E Bandara CDG. Terminal 2E memiliki tiga gerbang keberangkatan: gerbang K, L, dan M. Dan hari ini, penerbanganku dijadwalkan di Gerbang L sehingga aku harus berjalan jauh banget deh dari Terminal 2F dimana (kebanyakan) penerbangan dalam Schengennya Air France berlokasi di CDG. Tetapi karena waktu transitku adalah sekitar dua jam, toh aku tidak perlu terburu-buru juga.

Penerbangan #2 (AF 1372)

HOP! Regional Logo

Penerbangan: Air France AF 1372 dioperasikan oleh HOP! Regional
Pesawat: Embraer ERJ170 reg F-HBXH
ATD: 15:52 CET (Runway 27L of CDG)
ATA: 16:34 BST (Runway 34 of ABZ)

Dari awal aku sudah excited banget dengan penerbangan ini karena ini adalah kali pertama aku naik maskapai HOP! Regional DAN sebuah Embraer ERJ170!! HOP! Regional adalah anak perusahaannya Air France yang fokus di rute regional dan mengoperasikan armada full Embraer. Hari ini, penerbanganku akan dioperasikan dengan F-HBXH yang berusia 5,4 tahun.

A HOP! Regional's Embraer ERJ170 reg F-HBXH

Sebuah Embraer ERJ170 milik HOP! Regional dengan registrasi F-HBXH

Boarding dilakukan sekitar jam 15:10. Seperti di Johor Bahru, walaupun ada gabarata, gabaratanya nggak dipakai loh dan kami harus turun dan menaiki pesawat dengan cara tradisional: naik tangga; eh, aku malah suka sih kalau begini, hehe 😛 . Aku langsung duduk di kursi 17F-ku dan menikmati jendelanya yang berbentuk nyaris persegi itu, tipikal jendelanya pesawat ERJ series 😛 . Kabinnya aku suka. Secara ukuran ruangan, aku rasa ERJ 170 ini adalah sebuah pesawat yang tergolong lapang banget untuk kategori pesawat regional, seperti saudarinya lah, ERJ 190.

Kami lepas landas dari landasan pacu 27L dan memulai penerbangan mulus ke Aberdeen. Ini adalah penerbangan yang cenderung uneventful selama 1 jam 42 menit. Tidak lama setelah lepas landas, servis snack diberikan oleh dua orang pramugari/a-nya, yang mana berupa dua buah muffin mini yang enaak 🙂 .

The distinctive square window on board an Embraer ERJ170

Jendela berbentuk nyaris persegi di dalam Embraer ERJ170

Jam 16:34, kami mendarat di landasan pacu 34 Bandara Internasional Aberdeen Dyce. Aku juga senang sekali pesawatnya mendarat di landasan pacu ini karena strategiku berhasil! Aku memang sengaja memilih kursi di sebelah kanan karena jika pesawatnya mendarat di landasan pacu 34, aku akan bisa melihat kota Aberdeen dari atas; seperti yang tampak di video berikut ini:

Aku juga senang sekali hari ini ketika keluar dari bandara, dimana bus kota nomor 727 sudah siap berangkat ke pusat kota sehingga aku tidak harus menunggu lama untuknya. Aku langsung membeli tiket pulang pergi yang berlaku 28 hari sehingga aku bisa menghemat £1 di tiket busnya, haha 😛 . Lumayan.

Pulang dari Aberdeen

Penerbangan #3 (AF 1273)

HOP! Regional Logo

Penerbangan: Air France AF 1273 dioperasikan oleh HOP! Regional
Pesawat: Embraer ERJ170 reg F-HBXJ
ATD: 11:50 BST (Runway 16 of ABZ)
ATA: 14:19 CET (Runway 08R of CDG)

Aku tiba di bandara sekitar jam 10:20 pagi. Karena sudah check-in dan tidak ada bagasi yang aku masukkan, aku langsung menuju pemeriksaan sekuriti.

Bandara Aberdeen Dyce adalah sebuah bandara kecil yang mana jalur pemeriksaan sekuritinya cuma satu saja. Karena hari ini adalah hari yang amat menyibukkan di bandara ini, akibatnya antrian sekuritinya panjang banget nget. Tetapi kemudian aku melihat tanda bahwa penumpang Sky Priority bisa melewati jalur prioritas khusus dong. Yaa, keanggotaan Flying Blue Silver-ku kan memang memberikanku akses Sky Priority ini ya jadi aku bisa deh mengambil jalur yang nggak pake ngantri, muahaha 😆 . Dan btw, ketika aku berjalan masuk “memotong” antrian ini, ada beberapa orang yang harus antri panjang dan ngeliatin aku loh, haha 😆 .

Seperti layaknya keberangkatan internasional dari UK, tidak ada pemeriksaan imigrasi sehingga setelah melewati sekuriti, aku langsung berada di gerbang keberangkatan.

A HOP! Regional's Embraer ERJ170 reg F-HBXJ landing from Paris

Sebuah Embraer ERJ170 milik HOP! Regional dengan registrasi F-HBXJ baru saja mendarat dari Paris

Hari ini, penerbanganku kembali ke Paris akan dioperasikan dengan sebuah Embraer ERJ170-nya HOP! Regional yang lain, F-HBXJ. F-HBXJ mendarat di landasan pacu 16 dari penerbangannya dari Paris jam 11:04 pagi. Waktu putar baliknya cepat banget loh btw dimana kami sudah diminta naik pesawat sekitar jam 11:25! Aku tidak menyangka bakal secepat itu! Haha 😆 .

Anyway, kami lepas landas dari Bandara Aberdeen Dyce jam 11:50 pagi melalui landasan pacu 16. Ini adalah penerbangan mulus dan agak uneventful lagi menuju Paris. Untuk layanan servis snack-nya ada pilihannya sih btw, sebuah sandwich tomat mozzarella atau tuna. Jelas dong ya aku memilih yang tuna soalnya daging tuna kan lagi mahal, haha 😆 .

Aku juga senang bahwa strategiku, lagi-lagi, berhasil hari ini. Kami mendarat di landasan pacu 08R Bandara CDG. Karena aku duduk di sisi kanan pesawat, aku bisa melihat kota Paris dong ketika mendarat! Akibatnya, aku bisa mengambil foto ini deh:

Bonjour, Paris!!

Bonjour, Paris!!

:mrgreen: Iyaa, sekarang aku sudah mengambil foto bird’s eye-nya Paris! Memang sih fotonya kurang oke kualitasnya, tetapi tetap lumayan lah bagiku 😛 . Btw, berikut video mendarat di Parisnya:

Kami parkir di Gerbang K di Terminal 2E-nya CDG. Ini agak lebih dekat ke Terminal 2F daripada Gerbang L.

Penerbangan #4 (AF 1140)

AF Logo

Penerbangan: Air France AF 1140
Pesawat: Airbus A320-200 reg F-HEPH
ATD: 17:29 CET (Runway 09R of CDG)
ATA: 18:14 CET (Runway 27 of AMS)

Bahkan sejak sebelum diumumkan, aku sudah tahu bahwa kemungkinan besar penerbanganku ke Amsterdam akan kena delay kali ini. Setelah menganalisa rotasi pesawat untuk penerbangan AF1140 dari beberapa hari belakangan melalui app Flightradar24, aku menyimpulkan bahwa Air France akan menggunakan pesawat yang mereka gunakan di penerbangan AF 1263 dari Stockholm-Arlanda untuk penerbangan AF 1140. Dan waktu itu, aku lihat bahwa AF 1263 sudah terlambat selama sekitar 50 menit. Dan analisaku benar, jam 16:30, diumumkan bahwa penerbangan kami akan terlambat selama setengah jam.

The sharklets of Air France's F-HEPH

Sharklets-nya F-HEPH-nya Air France

Anyway, hari ini AF 1140 dioperasikan dengan pesawat Airbus A320-200 berusia 1,9 tahunnya Air France dengan registrasi F-HEPH yang dilengkapi dengan sharklets!! Aku excited banget karena ini barulah kali ketiga aku menaiki A320-200 yang dilengkapi dengan sharklets loh! (kali ini di 2013 dan awal tahun ini); dan ini adalah kali pertamanya tidak melibatkan afiliasinya AirAsia Group, haha 😆 .

Singkat cerita, naik pesawat dilakukan jam 17:10. Penerbangan ini penuh hari ini. Kami lepas landas dari landasan pacu 09R Bandara Internasional Charles De Gaulle. Berikut ini video lepas landasnya:

Ini adalah penerbangan rutin Paris – Amsterdam lagi. Layanan snack-nya juga sama seperti penerbangan AF 1161 di atas. Jam 18:14, kami mendarat di landasan pacu 27 Bandara Schiphol.

An Air France's AIrbus A320-200 reg F-HEPH with sharklets!

Sebuah Airbus A320-200 milik Air France’s dengan registrasi F-HEPH yang ber-sharklets!

Setelahnya adalah hal-hal biasa. Kami parkir di Gerbang C5, aku keluar pesawat, dan naik kereta untuk kembali ke Delft.

#1575 – 2015 French Open Trip (Part I: Paris)

ENGLISH

So one and a half week ago I went to Paris for a weekend trip to watch the French Open final. I have decided to split the story from this weekend trip into two posts. And this post is the first one which covers the non-tennis related part of the trip.

***

Two Dramas

It turned out that the trip was preceded with two dramas…

Knee Injury

The evening before the trip, I had my weekly tennis lesson in which, unfortunately, I injured my right knee. I think it was the muscle and it was annoying because even just moving my knee hurt. And this, would have an effect on the trip later on.

Passport Limbo

Because I was applying for a UK visa in early May, I had to submit my passport to the UK Visa Application Centre and in the meantime I was pretty much passport-less. And I was so lucky that my passport, with a UK visa stamped in it :P, was returned to me just literally 30 minutes before my departure to Schiphol! Wow! Hahaha 😆

Okay, technically travelling within the Schengen Area is like a domestic trip in Indonesia where there is no passport control in between countries. But still, as a foreigner, our passport is our identity proof so it is important to have it with us whenever we go.

Getting To/From Paris

Anyway, to go to/back from Paris, I flew with Air France. And guess what? I was so happy that with this trip, finally my Airbus A320 family logbook is complete. This is because both flights were operated with an Airbus A318, the only missing member in the family in my logbook! You know, I was supposed to fly with an Airbus A318 earlier this year in February but a delay due to the cold weather made me miss my connecting Airbus A318 flight. So it was very nice to finally fly with an Airbus A318 and I could tick this type off my list! 🙂

My departure AF1741 flight was with the 10.5 year old F-GUGI and my returning AF1260 flight was with the 8 year old F-GUGM. And I just adored the shape of this Baby Airbus! Seriously, look at how cute this type is!!

An Air France's Airbus A318-100 reg F-GUGI

An Air France’s Airbus A318-100 reg F-GUGI

But anyway, one note here is that Air France fitted their Airbus A318 with the slim and light seats which could not be reclined. But nevertheless, I still found it comfortable enough for the less than one hour flight between Amsterdam and Paris.

Here are the landing videos btw (at runway 26L of Paris-Charles de Gaulle Airport and runway 06 of Amsterdam-Schiphol):

Landing at Paris-Charles de Gaulle:

Landing at Amsterdam Schiphol:

Paris

Due to my knee injury, I did not feel like going around the city of Paris. Well, I have been to Paris many times before anyway so there was actually no landmark or stuffs which I really wanted to see. If you want to read my previous touristing trips to Paris, you can read the series from 2011 or from 2012. So what I did this time was just wandering around my hotel area for food and my commute to Roland Garros 🙂 .

But I still managed to go to the (front of) Sacré-Cœur in Paris though

But I still managed to go to the (front of) Sacré-Cœur in Paris though. I was so tanned after one full sunny day at Roland Garros! Lol

The Food

And obviously, when in Paris of course I must eat some French food, as I love it!!

Dinner #1

My first dinner was at a restaurant nearby the hotel which I chose because they served my must-eat dish when in Paris: confit de canard. I decided to go with their three course dish option with, obviously, confit de canard as the main course. For appetizer, I chose a salmon carpaccio and for dessert, I ordered a crème brûlée.

My must eat dish when in Paris: confit de canard

My must eat dish when in Paris: confit de canard

The appetizer was borderline good unfortunately. The salmon cut was good but they put too much lemon on it so that the sour lemon flavor overpowered the texture of the salmon. The confit de canard was good. And the crème brûlée was okay but it was so small, haha 😆 .

Dinner #2

Escalope de veau

Escalope de veau

For my second dinner, I went to the same restaurant as last year near the site of Roland Garros because my memory told me I had a good escalope de veau dish there. And I ordered another one. This time, however, somehow it was not that great. I found the veal to be overcooked to my liking, and the pasta was just okay. So I don’t know, either my memory was wrong or I was just unlucky this time. But don’t get me wrong, it was still good though, but just not as good as I expected.

Brunch

In my last morning in Paris (my flight was in the afternoon), I decided to have brunch at a cafe nearby Gare du Nord. And for brunch, I decided to order a lamb chop, hahaha 😆 . And it was good!! 🙂

Brunch with a lamb chops

Brunch with a lamb chops

TO BE CONTINUED…

Next on 2015 French Open Trip:
– Back to Roland Garros
– Best ever experience as a fan
– More about tennis

BAHASA INDONESIA

Jadi satu setengah minggu yang lalu aku pergi ke Paris untuk sebuah perjalanan akhir pekan untuk menonton finaknya French Open. Aku memutuskan untuk memecah cerita dari perjalanan ini ke dalam dua posting. Dan ini adalah posting yang pertama dimana aku menceritakan bagian yang tidak berhubungan dengan tenis.

***

Dua Drama

Ternyata, perjalanan ini harus dimulai dengan dua drama…

Cedera Lutut

Semalam sebelum keberangkatan, aku mengikuti les tenis mingguan dimana, sialnya, aku mencederai lutut kananku. Sepertinya sih ototnya sih yang cedera dan rasanya menyebalkan sekali karena menggerakkan lututku aja sakit loh rasanya. Dan ini, nantinya juga akan berefek ke perjalanannya.

Galau Paspor

Karena aku meng-apply visa UK awal Mei lalu, aku harus menyerahkan pasporku ke UK Visa Application Centre dan akibatnya untuk sementara itu aku tidak memiliki paspor. Dan untung banget pasporku, dengan sebuah visa UK yang tertempel di dalamnya, aku terima kembali 30 menit sebelum keberangkatanku ke Schiphol loh! Wow! Hahaha 😆

Oke, memang sih secara teknis bepergian di dalam Area Schengen itu seperti perjalanan domestik di Indonesia dimana tidak ada pemeriksaan paspor di antara negara. Tetapi tetap aja lah ya, paspor kan identitas resmi kita sehingga penting untuk kita bawa setiap saat.

Pergi ke/dari Paris

Anyway, untuk pergi ke/dari Paris, aku terbang dengan Air France. Dan apa yang terjadi? Senang banget aku dengan perjalanan ini karena akhirnya logbook-ku lengkap sudah untuk keluarga pesawat Airbus A320. Ini dikarenakan kedua penerbangan ini dioperasikan dengan pesawat Airbus A318 loh, satu-satunya seri yang masih di keluarga ini yang masih terlewatkan di logbook-ku! Tahu kan, aku seharusnya terbang dengan pesawat Airbus A318 awal tahun ini di bulan Februari tetapi keterlambatan penerbangan pertama akibat cuaca dingin membuatku ketinggalkan penerbangan lanjutanku dengan Airbus A318. Jadi senang rasanya akhirnya kesampaian juga terbang dengan si Airbus A318 ini dan aku bisa mencentang tipe ini di daftarku! 🙂

Penerbangan keberangkatanku dengan nomor penerbangan AF1741 adalah dengan F-GUGI yang berumur 10,5 tahun sementara penerbangan pulangku dengan nomor penerbangan AF1260 adalah dengan F-GUGM yang berumur 8 tahun. Dan aku suka banget deh sama bentuk si Baby Airbus ini! Beneran deh, imut banget kaan!!

An Air France's Airbus A318-100 reg F-GUGI

Sebuah Airbus A318-100 milik Air France dengan registrasi F-GUGI

Anyway, satu catatan disini adalah di dalam pesawat Airbus A318-nya, Air France memasang kursi generasi baru yang ramping dan ringan yang tidak bisa dibaringkan (di-recline maksudnya). Toh walaupun begitu, aku masih merasa cukup nyaman untuk penerbangan berdurasi singkat ini (di bawah satu jam) antara Amsterdam dan Paris.

Berikut adalah video pendaratannya btw (di landasan pacu 26L Bandara Paris-Charles de Gaulle dan landasan pacu 06 Bandara Amsterdam-Schiphol):

Mendarat di Paris-Charles de Gaulle:

Mendarat di Amsterdam Schiphol:

Paris

Karena cedera lututku itu, aku merasa tidak ingin kemana-mana ketika di Paris. Ya, toh aku sudah berkali-kali ke Paris sebelumnya jadi memang tidak ada tempat wisata apa gitu yang ingin aku kunjungi. Jika ingin membaca ceritaku bertamasya keliling Paris sebelumnya, bisa dibaca di seri dari tahun 2011 atau dari tahun 2012. Jadilah yang aku lakukan adalah berjalan-jalan di sekitar area hotelnya saja untuk makanan dan pergi ke Roland Garros 🙂 .

But I still managed to go to the (front of) Sacré-Cœur in Paris though

Tetapi aku masih sempat mampir di (depannya) Sacré-Cœur di Paris sih. Dan memang aku agak tanned sedikit setelah seharian di Roland Garros ini! Lol

Makanannya

Dan jelas, ketika di Paris tentu aku harus makan makanan Prancis dong ya karena kan aku suka banget!!

Makan Malam #1

Makan malam pertamaku adalah di sebuah restoran di dekat hotel yang aku pilih karena mereka menyajikan menu makanan yang harus aku makan setiap kali aku pergi ke Paris: confit de canard. Aku memutuskan untuk memilih menu tiga set mereka dengan, jelas, confit de canard sebagai makanan utama. Untuk makanan pembuka aku memilih carpaccio salmon dan untuk makanan penutup aku memesan crème brûlée.

My must eat dish when in Paris: confit de canard

Makanan yang wajib aku makan di Paris: confit de canard

Makanan pembukanya kurang begitu enak sayangnya. Daging salmonnya sih enak tetapi mereka memeras terlalu banyak lemon sehingga keasaman lemonnya mendominasi dan mengalahkan rasa dan tekstur salmonnya. Confit de canard-nya enak-enak saja. Dan crème brûlée-nya lumayan tetapi porsinya kekecilan, haha 😆 .

Makan Malam #2

Escalope de veau

Escalope de veau

Untuk makan malam keduaku, aku pergi ke restoran yang sama seperti setahun sebelumnya di dekat Roland Garros karena seingatku aku makan escalope de veau yang enak disana. Kali ini aku memesannya lagi. Namun, sayangnya, ternyata kali ini tidak seenak bayanganku deh. Potongan daging sapi mudanya terasa terlalu matang untuk seleraku, dan pastanya juga biasa saja. Nggak tahu yah, antara memoriku yang salah atau memang kali ini kebetulan ketika mereka masaknya kurang begitu enak atau gimana. Secara keseluruhan masih lumayan sih, tetapi tidak seenak bayanganku saja.

Brunch

Di pagi terakhirku di Paris (penerbanganku dijadwalkan siang harinya), aku memutuskan untuk brunch di sebuah kafe di dekatnya Gare du Nord. Untuk brunch ini, aku memutuskan untuk memesan sebuah lamb chop, hahaha 😆 . Dan rasanya enak!! 🙂

Brunch with a lamb chops

Brunch dengan seporsi lamb chops

BERSAMBUNG…

Selanjutnya dalam 2015 French Open Trip:
– Kembali ke Roland Garros
– Pengalaman terseru sebagai seorang fan tenis
– Lebih banyak tentang tenis