Contemplation · Thoughts

#1907 – Suddenly Nostalgic

ENGLISH

Earlier this week, I saw a post on LinkedIn by an ex-colleague of mine (from my PhD years) about a conference he was attending. It was an edition of a biennial conference series which previous edition two years ago I attended. Back then, it was held in Tokyo, Japan; and it was also during Spring season, arguably the best time to visit Japan!

Ueno Park, two years ago.
Wow, for whatever reason, I got really nostalgic just by reading that post. I immediately remembered my almost three weeks adventure in Japan (the first week was for the conference and the rest was for a personal trip circling Japan (Tokyo, Hakodate, Sapporo, Osaka, and Kyoto), lol 😆 ).

Here are the main posts of that 2015 Spring Trip to Japan series:
1. Getting to Japan
2. Part I: Tokyo (1)
3. Part II: Tokyo (2)
4. Part III: Tokyo (3)
5. Part IV: Hakodate
6. Part V: Sapporo
7. Part VI: Osaka
8. Part VII: Kyoto
9. Back to the Netherlands

Okay, the conference location was actually in Chiba
As with other conference series, the conference location always changes between editions (but always at a location with a university host that does relevant research). And because it is a railway conference series, unsurprisingly most of the time it is held in Europe, a region where the railway industry is already mature. However, there is a non-European country that is also famous for its ultra modern railway industry: Japan.

I was really lucky with the 2015 edition. The one time I had something to present, and it was also during a convenient time of my PhD years (my third year), it was held in Japan! Lol 😆 . To be honest this was one of the reasons for me to submit an abstract in 2014, despite not being at the best state of mind regarding my PhD project at the time, haha 😆 .

Me presenting in the conference in 2015
As a comparison, in 2005 it was held in Delft (lol), in 2007 in Hannover, in 2009 in Zurich, in 2011 in Rome, in 2013 in Copenhagen, and this year (2017) in Lille. Even in 2019, I heard it will be held in Linköping, haha. You see how lucky I felt? Haha 😆 .

Anyway, I enjoyed that trip so much that, I guess, it left a special mark in my brain. Now that I think about it, the conference also acted as a “turning point” in the direction of my PhD research, after a (mentally) rough 2014. The research ended well, obviously, where, eventually, earlier this year I got my PhD degree. So maybe this also played a role…

BAHASA INDONESIA

Awal minggu ini, aku melihat sebuah posting di LinkedIn yang ditulis seorang mantan kolegaku (dari tahun-tahun PhD/studi S3ku dulu) mengenai sebuah konferensi yang akan ia datangi. Konferensi itu adalah edisi terbaru dari seri konferensi dua tahunan sekali yang mana edisi sebelumnya dua tahun yang lalu aku ikuti. Waktu itu konferensinya diadakan di Tokyo, Jepang; dan sewaktu musim semi pula yang merupakan waktu terkece untuk mengunjungi Jepang!

Taman Ueno, dua tahun lalu.
Wow, entah mengapa, tiba-tiba aku merasa nostalgia banget hanya akibat membaca posting itu. Aku langsung teringat petualanganku selama hampir tiga minggu di Jepang (minggu pertama untuk konferensinya dan sisanya untuk jalan-jalan keliling Jepang doong (Tokyo, Hakodate, Sapporo, Osaka, dan Kyoto), haha 😆 ).

Berikut ini posting-posting utama di seri perjalanan musim semi 2015 ke Jepang waktu itu:
1. Getting to Japan
2. Part I: Tokyo (1)
3. Part II: Tokyo (2)
4. Part III: Tokyo (3)
5. Part IV: Hakodate
6. Part V: Sapporo
7. Part VI: Osaka
8. Part VII: Kyoto
9. Back to the Netherlands

Oke, lokasi konferensinya sebenarnya di Chiba sih.
Seperti layaknya seri konferensi, lokasi konferensinya selalu berganti-ganti di setiap edisi (tetapi selalu di lokasinya sebuah universitas tuan rumah yang juga melakukan riset yang relevan). Dan karena merupakan seri konferensi perkereta-apian, tak mengherankan seringnya konferensinya diadakan di Eropa, sebuah area dimana industri kereta api bisa dikatakan sudah dewasa. Namun, ada satu negara non-Eropa yang juga terkenal dengan teknologi kereta apinya yang mutakhir kan: Jepang.

Aku beruntung banget dengan edisi konferensi tahun 2015 itu. Kebetulan banget di waktu dimana aku memiliki bahan untuk dipresentasikan, dan di waktu yang pas pula dengan timeline riset PhDku (di tahun ketiga), konferensinya diadakan di Jepang! Huahaha 😆 . Sejujurnya, memang ini adalah salah satu alasan mengapa aku memasukkan abstrak ke konferensi ini di tahun 2014. Padahal sebenarnya waktu itu aku sedang tidak dalam mindset yang terbaik/positif dengan riset PhDku sendiri, haha 😆 .

Presentasiku di konferensi tahun 2015 itu.
Sebagai perbandingan, di tahun 2005 konferensinya diadakan di Delft (lol), tahun 2007 di Hannover, tahun 2009 di Zurich, tahun 2011 di Roma, tahun 2013 di Kopenhagen, dan tahun ini (2017) di Lille. Bahkan aku dengar di tahun 2019 konferensinya akan diadakan di Linköping, haha. Nah kan, jelas kan mengapa aku merasa beruntung banget? Haha 😆 .

Anyway, aku sungguh menikmati perjalanan itu sehingga, aku duga sih, tertinggal kesan yang spesial di otakku. Kalau kupikir-pikir lagi sekarang, konferensi ini bisa dikatakan sebuah “titik balik” dalam pengarahan riset PhDku, setelah tahun 2014 yang sulit (secara mental bagiku). Risetnya sendiri akhirnya berakhir dengan baik, dimana awal tahun ini aku mendapatkan gelar PhDku. Jadi mungkin ini ada kaitannya juga ya…

Advertisements
Aviation · EuroTrip · One Week Trip · Trip Report · Vacation

#1755 – A Conference Trip to Munich (Part IV: A Flying Saturday)

ENGLISH

Posts in the A Conference Trip to Munich series:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

After spending almost a week in Munich, it was time for me to go back to the Netherlands. Of course I could have chosen one of KLM’s six daily Munich – Amsterdam flights but obviously I didn’t. Instead of the yellow route in the following map, I took the red one:

MUC-LIN-CDG-AMS is much more fun than MUC-AMS to me. Created with gcmap.com
MUC-LIN-CDG-AMS is much more fun than MUC-AMS to me. Created with gcmap.com

Yeah!! 👊👊👊👊👊 Indeed it was like a “fashionista” route where the two transits were at the two fashion cities of Europe: Milan and Paris, lol 😆 .

Aside from taking three flights instead of one, there are two other things which are very interesting from this routing to me:

  1. Trying out a new airline for my logbook (Meridiana).
  2. Going to a new airport for my logbook (Milan – Linate).

So let the trip report begin!! 🙂

To get to Munich’s Franz Josef Strauß International Airport, I decided to try Lufthansa’s airport bus service. It turned out to be a better option (for me) than the regional S1/S8 train because (1) the ticket price is almost the same; (2) the journey time is a little bit faster; and more importantly (3) the bus provides free wifi service! Hahaha 😆 .

Anyway,

Meridiana IG 262 (MUC – LIN)

Meridiana
Flight: Meridiana IG262
Equipment: Boeing 737-700 reg EI-IGU
ATD: 10:50 CET (Runway 08R of MUC)
ATA: 11:33 CET (Runway 36 of LIN)

After arriving at the airport, I was looking for the check-in counter of Meridiana. It turned out to be located at the Munich Airport Center which was in a different area than the regular check-in areas. Nonetheless the check-in process went smoothly. I then passed the security check and arrived at the gate.

Boarding was supposed to start at 10:00 but it did not happen until around 10:20. Nevertheless it was not a really busy flight today so this did not really delay the flight. I quickly settled into my comfortable 6F seat with good seat pitch in the Boeing 737-700 reg EI-IGU. Not long after, the flight departed from runway 08R of Munich Airport.

It was only a short hop to Milan where we had to fly over the Alps. And flying over the Alps always provides beautiful scenery, even in the summer period like this one:

The Alps in the summer
The Alps in the summer

Yes, there was still snow on top of those mountains! Beautiful!! 😍

Anyway, somehow I thought Meridiana was a low cost carrier so I did not expect to get any complimentary service on board. But I was wrong. Even on this short hop between Munich and Milan, I got this:

Complimentary snack service on board a Meridiana's flight
Complimentary snack service on board a Meridiana’s flight

Btw, that was pineapple juice, a rather uncommon choice in a flight, wasn’t it?

Overall it was quite a nice short hop with Meridiana. At 11:33, we landed at runway 36 of Milan – Linate Airport. Here is the landing video:

Transiting at Milan – Linate Airport

Another reason I chose to fly through Milan – Linate Airport (other than logbook purpose) was because I was curious of one unique feature of the airport. Probably an airplane hangar in an airport is usually one of the most dull buildings in an airport and most flying passengers wouldn’t really care about. But well, the airplane hangar in Milan – Linate Airport is different. It is:

An Emporio Armani hangar
An Emporio Armani hangar

Yes, the airplane hangar is Emporio Armani!! So chic!! Ahahahahah 😆 . Well, considering it was Milan, it was not surprising at all, was it? 😛

Anyway, I had about four hours of transit time in Milan – Linate Airport and I waited at Alitalia’s Lounge at the airport. It was a pretty and comfortable lounge. However, I did find the choices of food to be too limited. I was there from around noon to 15:15 so it practically covered the lunch period but all I could find were some small bites. Well of course I could eat a lot of small bites to make myself full; but still…

Air France AF 1013 (LIN-CDG)

AF Logo

Flight: Air France AF1013
Equipment: Airbus A320-200 reg F-GKXT
ATD: 16:01 CET (Runway 36 of LIN)
ATA: 17:12 CET (Runway 08L of CDG)

At 15:30, boarding for my AF1013 flight to Paris commenced. The flight today would be operated by Air France’s Airbus A320-200 reg F-GKXT. After boarding, I settled into my 11F seat, which was an emergency seat, haha 😆 . Not long after, we departed and took off from runway 36 of Milan-Linate.

It was a rather regular 1 hour flight with Air France. As usual, Air France’s complimentary snack service was top notch. The snack was a piece of brownies today which, despite its small size, was very dense full of good chocolate that I got a little bit full! Haha 😆 . At around 17:00 we were approaching Paris – Charles De Gaulle Airport and we had to make a u-turn by passing the city of Paris. And during this time, ladies and gentlemen, the view from my window was this:

No caption needed...
No caption needed…

😍😍😍 So it was clear that the flight took me to the right city! Hahaha 😆 .

KLM Royal Dutch Airlines KL 1244 (CDG-AMS)

KL Logo

Flight: KLM Royal Dutch Airlines KL1244
Equipment: Boeing 737-800 reg PH-BXZ
ATD: 19:06 CET (Runway 09R of CDG)
ATA: 19:46 CET (Runway 18R of AMS)

My KLM flight back to Amsterdam was delayed for about 15 minutes today, which was actually a blessing because this allowed me to stay in Air France’s lounge for 15 minutes longer to have my dinner there, haha 😆 . Anyway, the flight was operated by KLM’s Boeing 737-800 reg PH-BXZ in KLM’s new dolphin livery. This was actually just the first time I flew a mainline KLM fleet with dolphin livery, btw! (The other two times were with KLM Cityhopper’s Fokker 70s).

KLM's Boeing 737-800 PH-BXZ in dolphon livery
KLM’s Boeing 737-800 PH-BXZ in dolphon livery

I settled into my 7F seat and not long after, we departed from runway 09R of Paris – CDG Airport. It was another regular KLM’s Paris – Amsterdam flight so there was not much to share here anymore, haha 😆 . The complimentary snack service was KLM’s good sandwich (thankfully) as the flight was during dinner time 😛 . Btw, it was obvious that the pilots were trying their hardest to make up for the delay (there were many connecting passengers on the flight). The flight was very quick that the flight attendants did not have the time to collect the rubbish after the snack service! Haha 😆 .

Anyway, at 19:46, we landed at my least favorite runway of Schiphol Airport, the Polderbaan (runway 18R), in Amsterdam, haha. We taxied for about 15 minutes to reach the terminal building. From there, I took the train back to Delft and here, my conference trip to Munich officially ended.

THE END.

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri A Conference Trip to Munich:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

Setelah sekitar satu minggu di Munich, ini adalah saatnya untukku kembali ke Belanda. Tentu bisa saja aku memilih kembali dengan satu dari enam penerbangan hariannya KLM di rute Munich – Amsterdam tetapi jelas aku nggak memilihnya dong. Untuk kembali ke Amsterdam, bukannya mengambil rute kuning di peta di bawah ini, aku mengambil rute merah:

MUC-LIN-CDG-AMS is much more fun than MUC-AMS to me. Created with gcmap.com
MUC-LIN-CDG-AMS jelas lebih seru daripada MUC-AMS aja kan ya. Peta kubuat dengan gcmap.com

Yeah!! 👊👊👊👊👊 Iya sih rutenya adalah rute “fashionista” dimana dua transitnya adalah di dua kota pusat fashion Eropa: Milan dan Paris, hahahaha 😆 .

Selain terbang tiga kali bukannya satu kali saja, ada dua hal lain yang sangat menarik bagiku dari rute yang kuambil ini:

  1. Mencoba satu maskapai baru untuk logbook-ku (Meridiana).
  2. Pergi ke satu bandara baru untuk logbook-ku (Milan – Linate).

Mari trip report-nya langsung dimulai saja ya!! 🙂

Untuk pergi ke Bandara Internasional Franz Josef Strauß-nya Munich, kali ini aku memutuskan untuk naik layanan bus bandaranya Lufthansa. Ternyata pilihan ini adalah pilihan yang lebih baik (untukku) daripada kereta regional S1/S8 karena (1) toh harga tiketnya hampir sama; (2) waktu tempuh perjalanannya sedikit lebih cepat; dan yang lebih penting lagi (3) busnya dilengkapi dengan koneksi wifi gratis loh! Hahaha 😆 .

Anyway,

Meridiana IG 262 (MUC – LIN)

Meridiana
Penerbangan: Meridiana IG262
Pesawat: Boeing 737-700 reg EI-IGU
ATD: 10:50 CET (Runway 08R of MUC)
ATA: 11:33 CET (Runway 36 of LIN)

Setelah tiba di bandara, aku mencari lokasi konter check-in-nya Meridiana. Ternyata lokasinya adalah di Munich Airport Center yang mana berada di area yang berbeda dari area check-in utama. Toh walaupun begitu, proses check-in-nya berlangsung lancar. Aku kemudian melewati pemeriksaan sekuriti dan tiba di gerbang keberangkatanku.

Boarding dijadwalkan dimulai jam 10 pagi tetapi kenyataannya baru dimulai sekitar jam 10:20. Untungnya hari itu penerbangannya tidak lah penuh sehingga keterlambatan ini tidak berpengaruh ke penerbangannya. Aku langsung duduk di kursi 6Fku yang memiliki seat pitch yang oke di dalam sebuah pesawat Boeing 737-700 beregistrasi EI-IGU. Tak lama setelahnya, pesawat lepas landas dari landasan pacu 08R Bandara Munich.

Ini adalah penerbangan singkat ke Milan dimana pesawat harus terbang melewati Pegunungan Alpen. Dan pemandangan ketika terbang melewati Pegunungan Alpen itu selalu kece, misalnya di musim panas seperti sekarang ini, pemandangannya kayak gini:

The Alps in the summer
Pegunungan Alpen di musim panas

Iyaaa, itu di puncak-puncak gunung-gunungnya masih ada saljunya! Keren ya!!! 😍

Anyway, entah mengapa aku mengira Meridiana adalah sebuah maskapai LCC sehingga aku tidak mengharapkan akan mendapatkan layanan servis di penerbangannya. Tetapi aku salah. Bahkan di penerbangan super singkat antara Munich dan Milan, aku mendapatkan ini:

Complimentary snack service on board a Meridiana's flight
Layanan snack komplimen di penerbangannya Meridiana

Btw, minuman itu adalah jus nanas loh, sebuah pilihan yang cukup anti-mainstream di sebuah penerbangan kan ya?

Secara keseluruhan, ini adalah penerbangan singkat yang nyaman dengan Meridiana. Jam 11:33, pesawat mendarat di landasan pacu 36 Bandara Milan-Linate. Berikut ini video pendaratannya:

Transit di Bandara Milan – Linate

Satu alasan lain aku memilih untuk terbang melalui Bandara Milan-Linate (selain alasan logbook) adalah karena aku penasaran dengan satu fitur unik bandaranya. Mungkin yang namanya hanggar pesawat di sebuah bandara adalah bangunan yang biasanya membosankan dan tidak dipedulikan kebanyakan penumpang. Tetapi hanggar pesawat di Bandara Milan-Linate itu berbeda loh. Kayak gini:

An Emporio Armani hangar
Hanggar Emporio Armani

Iya dong itu hanggar pesawatnya (bermerk) Emporio Armani!! Chic banget ya!! Ahahahahah 😆 . Ah, tapi berhubung bandaranya berada di Milan, ini nggak terlalu mengejutkan juga sih ya? 😛

Anyway, waktu transitku adalah sekitar empat jam di Bandara Milan – Linate da aku menunggu di lounge-nya Alitalia di sana. Lounge-nya cantik dan nyaman untuk menunggu penerbangan. Hanya saja, untukku pilihan makanannya terlalu terbatas. Aku disana dari sekitar jam 12 siang hingga jam 3:15 sore, sehingga waktu makan siang aku berada di sana kan ya, tetapi yang disediakan hanyalah makanan ringan saja. Oke, memang sih aku bisa makan banyaaak makanan ringan sampai kenyang, tapi tetap aja kan…

Air France AF 1013 (LIN-CDG)

AF Logo

Penerbangan: Air France AF1013
Pesawat: Airbus A320-200 reg F-GKXT
ATD: 16:01 CET (Runway 36 of LIN)
ATA: 17:12 CET (Runway 08L of CDG)

Jam 3:30 sore, boarding untuk penerbangan AF1013ku ke Paris dimulai. Penerbangan hari ini akan dioperasikan dengan sebuah Airbus A320-200nya Air France beregistrasi F-GKXT. Setelah boarding, aku duduk di kursi 11F-ku yang merupakan kursi di barisan emergency, haha 😆 . Tak lama setelahnya, pesawat berangkat dan lepas landas dari landasan pacu 36 Bandara Milan-Linate.

Ini adalah penerbangan reguler dengan Air France selama 1 jam. Seperti biasa, layanan snack di penerbangannya Air France itu selalu berkualitas tinggi. Kali ini snack-nya adalah sepotong brownies yang, walaupun ukurannya kecil, sangat amat padat dengan coklat yang enak sehingga aku merasa sedikit kenyang setelahnya! Haha 😆 . Sekitar jam 5 sore kami mendekati Bandara Paris – Charles De Gaulle dan pesawat harus memutar di atas kota Paris sebelum mendarat. Kala itu, saudara dan saudari sekalian, pemandangan dari luar jendelaku seperti ini:

No caption needed...
Nggak perlu caption lah ya…

😍😍😍 Jadi jelas dong ya aku yakin pesawatnya nggak nyasar kemana gitu! Hahaha 😆 .

KLM Royal Dutch Airlines KL 1244 (CDG-AMS)

KL Logo

Penerbangan: KLM Royal Dutch Airlines KL1244
Pesawat: Boeing 737-800 reg PH-BXZ
ATD: 19:06 CET (Runway 09R of CDG)
ATA: 19:46 CET (Runway 18R of AMS)

Penerbangan KLMku kembali ke Amsterdam terlambat sekitar 15 menit hari ini, yang mana cukup baik untukku karena aku jadi bisa menunggu lebih lama di lounge-nya Air France untuk makan malam dulu, haha 😆 . Anyway, penerbangannya dioperasikan dengan Boeing 737-800nya KLM beregistrasi PH-BXZ yang sudah dicat dengan livery lumba-lumba terbarunya KLM. Ini baru lah kali pertama aku terbang dengan pesawat KLM mainline yang sudah ber-livery lumba-lumba lho! (Dua kali lainnya adalah dengan Fokker 70nya KLM Cityhopper).

KLM's Boeing 737-800 PH-BXZ in dolphon livery
Sebuah Boeing 737-800nya KLM PH-BXZ dengan livery lumba-lumba

Aku duduk di kursi 7F dan tak lama kemudian, pesawat berangkat dari landasan pacu 09R Bandara Paris – CDG. Ini adalah penerbangan reguler KLM dari Paris ke Amsterdam sehingga tak banyak yang bisa kuceritakan disini, haha 😆 . Beruntung waktu itu layanan snack-nya berupa sandwichnya KLM yang enak karena penerbangannya dijadwalkan di jam makan malam 😛 . Btw, jelas terasa waktu itu pilotnya berusaha banget meminimalisir efek dari keterlambatan ini (ada cukup banyak penumpang penerbangan lanjutan waktu itu). Penerbangannya berlangsung cepat sekali sampai-sampai pramugarinya tidak sempat mengumpulkan sampah setelah layanan snack-nya! Haha 😆 .

Anyway, jam 7:46 malam, pesawat mendarat di landasan pacu yang paling bukan favoritku di Bandara Schiphol, Polderbaan (landasan pacu 18R), di Amsterdam, haha. Pesawat harus taxiing selama 15 menit untuk mencapai gedung terminalnya. Dari sana, aku menaiki kereta untuk kembali ke Delft dan di sini, perjalanan konferensiku ke Munich resmi berakhir.

SELESAI.

Conference Trip · EuroTrip · One Week Trip · Vacation

#1753 – A Conference Trip to Munich (Part III: Munich)

ENGLISH

Posts in the A Conference Trip to Munich series:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

Munich

The Staatskanzlei in Munich
The Staatskanzlei in Munich

In the one day that I had in Munich, I created my own walking route plan in the Altstadt (the Old Town) crossing as many interesting marked sites in the free map I got from my hotel as possible.

And what can I say, as I said in the Introduction, I found Munich, especially the Altstadt, to be very beautiful. Really. I mean it. The architecture, the gardens, the city plan, the gates, the buildings, etc. I felt like everything was harmonious so it created this very pleasant and nice atmosphere. I don’t know. I just really liked it.

The Isartor in Munich
The Isartor in Munich

But it was only in the Altstadt though. The other part of the city was pretty much “normal” and just like any other busy European cities, hahaha 😆 .

Allianz Arena

As I mentioned in Part I: Garching, my hotel in Garching was actually located quite close to the Allianz Arena. Football fans would immediately know what that is but perhaps not for non-football fans (like me). So, the Allianz Arena is a football stadium located to the north of Munich that is home to one of the top German football clubs: Bayern Munchen.

A proof that I visited the Allianz Arena in Munich
A proof that I visited the Allianz Arena in Munich

So obviously on my way from Garching to Munich, I decided to stop by there as the stadium was located not so far away from the U-Bahn Station Frötmanning. I did not enter the stadium, btw, as I was not really a football fans so the €19 felt like a lot to me and I’d rather spend it on something else (like good food, for instance, haha 😆 ). So I was just standing outside of the stadium and took a few photos. At least now I have proofs that “I have been there”, haha 😆 .

The Food

A Bavarian three course menu

My Yelp app suggested me a Bavarian restaurant and so obviously I gave it a try. After looking at their menu, I decided to go with their three course menu. This was because with the regular German serving-size, I felt like a three course menu was the better option because, hopefully, they would adjust the size accordingly, haha 😆 . And they did, though still kinda big but it was okay, haha 😆 .

A Schmankerlteller
A Schmankerlteller

For starter, I got a Bavarian soup called Griessnockerlsuppe which tasted a little bit like bakso soup in Indonesia, so it was nice. For the main course, I had a Bayrischer Schmankerlteller which was a pork shoulder dish with Bavarian sausages and kartoffelknoedel. It was also delicious, especially the sausages and the pork shoulder, but not so much the kartoffelknoedel which I generally did not really like anyway (I found the structure to be a bit too “strange” to my liking). For dessert, I got two very delicious apfelkuecherl which was served with cream and ice cream 🙂 .

A German gourmet dinner

Saltimbocca alla Romana
Arguably the fanciest German food I have ever had

In my last evening in Munich, I decided to go to a fancier German restaurant which Yelp also suggested me. I ordered a Saltimbocca alla Romana which was a veal dish wrapped with bacon and served with asparagus and boiled potatoes. And it was SO good plus the serving size was normal and just fit! Hahaha 😆 . For dessert, I had a serving of chocolate mousse and ice cream. The chocolate mousse was okay but I found the ice cream to be too salty. I am not sure if it was supposed to be like that though, but it tasted extremely strange!!

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri A Conference Trip to Munich:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

Munich

The Staatskanzlei in Munich
Staatskanzlei di Munich

Di satu hari yang kumiliki di Munich, aku menyusun rute jalan kakiku sendiri di Altstadt (Kota Tua)-nya Munich melewati sebanyak mungkin tempat menarik yang ditandai di peta gratisan yang kudapatkan dari hotel.

Dan gimana ya, seperti yang kubilang di Introduction, bagiku Munich, terutama Altstadt-nya, itu sungguh indah. Beneran. Serius. Arsitekturnya, taman-tamannya, penataan kotanya, gerbang-gerbangnya, gedung-gedungnya, dll. Aku merasa semuanya ditata dengan harmonis sehingga atmosfernya sungguh asyik dan kotanya nampak kece banget. Aku sukaaa.

The Isartor in Munich
Isartor di Munich

Tetapi perasaan ini hanya kurasakan di Altstadt-nya saja sih memang. Bagian lain kotanya ya “biasa” saja dan memang mirip seperti kota-kota besar Eropa lainnya, haha 😆 .

Allianz Arena

Seperti yang kusebutkan di Bagian I: Garching, hotelku di Garching berlokasi cukup dekat dengan Allianz Arena. Fans sepakbola tentunya langsung tahu apaan itu Allianz Arena ya tetapi mungkin tidak seperti itu bagi yang bukan fans sepakbola (seperti aku). Jadi, Allianz Arena adalah sebuah stadion sepakbola berlokasi di utaranya kota Munich yang mana merupakan kandang dari salah satu klub sepakbola topnya Jerman: Bayern Munchen.

A proof that I visited the Allianz Arena in Munich
Bukti bahwa aku pernah ke Allianz Arena di Munich

Jadi jelas dong ketika aku kembali dari Garching ke Munich, aku memutuskan untuk mampir di stadionnya yang berlokasi tidak jauh dari stasiun U-Bahn Frötmanning. Aku nggak masuk ke dalam stadionnya sih, btw, karena aku bukan fans sepakbola sehingga harga tiket masuk sebesar €19 (sekitar Rp 300 ribu) terasa mahal bagiku dan mendingan buat yang lain kan ya (makan enak, misalnya, haha 😆 ). Jadilah aku berdiri di luar stadionnya dan foto-foto aja dari sana. Setidaknya sekarang aku memiliki bukti bahwa “aku sudah pernah kesana” kan, haha 😆 .

Makanannya

Three course menu Bavaria

App Yelp-ku menyarankan sebuah restoran Bavaria dan jelas aku memutuskan untuk mencobanya. Setelah melihat menunya, aku memutuskan untuk memesan menu three course mereka. Ini karena dengan ukuran rata-rata sebuah menu di Jerman, aku rasa menu three course adlaah pilihan terbaik karena, mudah-mudahan, ukurannya mereka sesuaikan ya, haha 😆 . Dan memang beneran begitu lho, walaupun masih besar juga sih, haha 😆 .

A Schmankerlteller
Seporsi Schmankerlteller

Untuk makanan pembuka, aku memesan sup Bavaria bernama Griessnockerlsuppe yang rasa kuahnya mirip seperti kuah bakso di Indonesia, jadi lumayan lah. Untuk makanan utama, aku memesan Bayrischer Schmankerlteller yang mana adalah bahu babi yang disajikan dengan sosis ala Bavaria dan kartoffelknoedel. Rasanya enak, terutama sosisnya dan bahu babinya, tetapi aku kurang begitu suka rasa kartoffelknoedel (aku merasa strukturnya terlalu “aneh” untuk lidahku). Untuk pencuci mulut, aku mendapatkan dua buah apfelkuecherl enak banget yang disajikan dengan krim dan es krim 🙂 .

Makan malam gourmet di Jerman

Saltimbocca alla Romana
Mungkin makanan Jerman paling “fancy” yang pernah kumakan

Di malam terakhirku di Munich, aku memutuskan untuk makan di sebuah restoran Jerman yang juga disarankan Yelp. Aku memesan Saltimbocca alla Romana yang mana adalah daging sapi muda yang dibalut dengan bacon dan disajikan dengan asparagus dan kentang rebus. Dan rasanya memang enak BANGET plus ukurannya standar dan pas banget! Hahaha 😆 . Untuk pencuci mulut, aku memesan sebuah menu mousse coklat dan es krim. Mousse coklatnya enak sih tetapi aku merasa es krimnya agak terlalu asin. Aku nggak tahu apakah memang seharusnya seperti itu, tetapi rasanya aneh banget!!

BERSAMBUNG…

Conference Trip · EuroTrip · One Week Trip

#1751 – A Conference Trip to Munich (Part II: The Conference)

ENGLISH

Posts in the A Conference Trip to Munich series:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

The Conference

The mathematics building in TUM
The mathematics building in TUM

As I said in the Introduction, this was the most interesting conference (topic-wise and people-wise) which I have ever attended. All the talks were very interesting and closely related to my research; and the list of attendees was amazing as well. After the conference, I felt like I have become a “smarter” person with a lot of new knowledge which I got throughout. So from this point of view, the conference was definitely a success for me.

In the conference, I was just an “attendee” who did not have to present anything. However, technically I still did. My supervisor was one of the invited speakers and she decided to present my research. In a way it was similar to the seminar I gave in Delft in January this year, haha 😆 . She, of course, introduced me as well during the presentation and afterwards I got a few questions and comments from some other PhD students as well. So presentation-wise, the conference was also a success.

Technically still "presenting"
Technically still “presenting”

I also learned a lot during the conference regarding the politics in academia. You see, in academia, a conference is not just about the presentations. A very important aspect (even probably more important than the talks) of the conference is the networking opportunity where ones can meet, in person, other researchers or professors in a similar field. By networking, I mean in a much deeper level than just exchanging business cards or introducing themselves even though this could be true for newbies like me. However, most of the established people in the conference have already known each other so they are well beyond that. What they are after is, for instance, a collaboration possibility, research grant proposal, etc. You know, the “making money” part in academia life. This showed me how the other side of the academia working life is and helped me a lot in making big decision for my future 😉 . So in this sense, the conference was a success too.

Beer reception
The beer reception was a good place for networking

As I was relatively a newbie (though my supervisor said she couldn’t introduce me as a “new” student as I was rather “old” because I was already approaching the end of my fourth year, haha 😆 ), I was introduced a few times to several different professors during the conference. We planned to invite one of them to be part of my PhD graduation committee so it would be great if I made good impression. Let’s just say I hope I did, haha. During a dinner, this professor actually quizzed me about a mathematical question after I had a few sips glass of beer on which he joked he would agree to be in the committee only if I could answer the question. Luckily I could, ahahahah 😆 . So from this point of view the conference was a success as well 😛 .

The Conference Dinner and Social Events

As in any conference, there was an organized conference dinner as well and, obviously, I joined in. The dinner was a buffet dinner at a fancy Bavarian restaurant in the small town of Garching. I sat in the PhD tables (well, it was basically free where you could sit but, unsurprisingly, naturally the professors tend to sit together and so do the PhDs, hahaha 😆 ) which was nice because we were pretty much in the same stage of our careers of course 😛 . The dinner itself was nice. It started with a buffet appetizers followed by a buffet main courses (which were super fatty to be honest, including fried pork skin!). And then the super delicious dessert, a Kaiserschmarrn served with jam and ice cream, was served on the table.

A Kaiserschmarrn with jam and ice cream
A Kaiserschmarrn with jam and ice cream

There were other unofficial social events as well, such as dinner and drinks at a few biergartens, which were really nice!

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri A Conference Trip to Munich:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

Konferensinya

The mathematics building in TUM
Gedung matematikanya TUM

Seperti yang kusebutkan di posting Pembukaan (Introduction), konferensi ini adalah konferensi paling menarik (dari segi topik dan peserta) yang pernah kuhadiri. Semua presentasinya sungguh amat menarik dan memang berkaitan erat dengan risetku; dan daftar pesertanya juga keren banget. Setelah konferensi ini, aku merasa aku telah menjadi semakin “pintar” dengan ide-ide dan pengetahuan baru yang kudapatkan sepanjang konferensi. Jadi dari sisi ini, konferensinya sukses untukku.

Di konferensinya, aku hanyalah “peserta” saja karena aku tidak mempresentasikan apa pun. Namun, secara teknis aku masih presentasi sih. Pembimbingku adalah salah seorang invited speaker di konferensi ini dan ia memutuskan untuk mempresentasikan risetku. Jadilah presentasinya kurang lebih mirip seperti seminar yang kuberikan di Delft Januari lalu, haha 😆 . Ia, jelas, memperkenalkan aku juga di presentasinya sehingga setelahnya aku mendapatkan beberapa pertanyaan dan komentar dari beberapa mahasiswa PhD lainnya. Jadi dari segi presentasi, konferensi ini juga lah sukses.

Technically still "presenting"
Secara teknis aku masih “presentasi”

Aku juga banyak belajar dari konferensi ini mengenai politik di dunia akademia. Di dunia akademia, sebuah konferensi itu lebih daripada sekedar presentasi-presentasinya saja. Salah satu aspek sangat penting (bahkan mungkin lebih penting daripada presentasinya) dari sebuah konferensi adalah kesempatan untuk networking dimana kita bisa bertemu, langsung bertatap-muka, dengan peneliti-peneliti dan profesor-profesor lain di bidang yang sama. Dengan networking, maksudku adalah definisinya yang jauh lebih dalam daripada sekedar bertukar kartu-nama atau memperkenalkan diri ya walaupun mungkin ini bisa jadi benar untuk newbie seperti diriku. Namun, kebanyakan peserta yang sudah mapan di konferensi ini kan sudah saling kenal satu sama lain cukup lama sehingga hubungan mereka juga sudah lebih akrab daripada itu. Yang mereka inginkan, misalnya, biasanya adalah kemungkinan untuk berkolaborasi, menulis proposal untuk pendanaan riset, dll. Tahu lah, bagian “mencari duit” dari kehidupan di akademia. Ini menunjukkan sisi lain dari kehidupan pekerjaan di dunia akademik dan sungguh amat membantuku membuat keputusan besar untuk masa depanku nantinya 😉 . Jadi dari sisi ini, lagi, konferensinya sukses.

Beer reception
Resepsi bir ini adalah kesempatan baik untuk networking

Karena aku masih cukup newbie (walaupun pembimbingku bilang ia tidak bisa memperkenalkanku sebagai orang “baru” karena aku sudah lumayan “tua” dimana aku sudah mendekati akhir dari tahun keempatku kan, haha 😆 ), beberapa kali aku dikenalkan dengan beberapa profesor di konferensi ini. Kami berencana mengundang salah seorang profesor untuk menjadi bagian dari komite kelulusan PhDku sehingga penting dong ya bagiku untuk memberikan kesan yang oke #pencitraan. Mudah-mudahan sih aku sukses ya, haha. Nah, di suatu acara makan malam, profesor yang kita undang itu tiba-tiba memberikanku sebuah kuis soal matematika dong setelah aku minum dua gelas bir dan ia berkata ia (bercanda sih) akan setuju untuk mengambil bagian sebagai komiteku apabila aku bisa menjawab pertanyaannya. Ih. Untungnya aku bisa menjawab kuisnya dengan benar, ahahahaha 😆 . Jadi dari sisi ini, konferensinya sukses lagi kan ya 😛 .

Conference Dinner dan Acara-Acara Sosial

Seperti layaknya sebuah konferensi, ada sebuah conference dinner yang diselenggarakan dan, jelas dong, aku ikutan. Makan malamnya adalah makan malam buffet di sebuah restoran Bavaria di kota kecil Garching. Aku duduk di meja PhD (sebenarnya bebas sih mau duduk dimana tetapi, tidak mengherankan, secara alami jelas dong ya para profesor cenderung duduk berkumpul bersama dan begitu pula para mahasiswa PhDnya, hahaha 😆 ) yang mana asyik juga karena kami kan kurang lebih berada di tingkat yang sama di karir kami 😛 . Makan malamnya sendiri asyik banget. Dimulai dengan menu pembuka buffet dan diikuti oleh menu makanan utama buffet (yang mana sangat amat berlemak, termasuk kulit babi goreng!) dan diakhiri dengan pencuci mulut, sebuah Kaiserschmarrn yang disajikan dengan selai dan es krim, yang diantarkan ke setiap meja.

A Kaiserschmarrn with jam and ice cream
Kaiserschmarrn dengan selai dan es krim

Ada juga beberapa acara sosial tidak resmi lainnya, misalnya makan malam dan acara minum-minum di beberapa biergartens, seru deh!

BERSAMBUNG…

Conference Trip · EuroTrip · One Week Trip

#1748 – A Conference Trip to Munich (Part I: Garching)

ENGLISH

Posts in the A Conference Trip to Munich series:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

Getting to Bavaria

KL Logo
Flight: KLM Royal Dutch Airlines KL1793
Equipment: Boeing 737-800 reg PH-BXI
ATD: 09:38 CET (Runway 24 of AMS)
ATA: 10:37 CET (Runway 26L of MUC)

The departure trip started with a bit of a drama. It was a long weekend when I left so a heavy maintenance work was scheduled on the railway between Den Haag and Schiedam (which included Delft) meaning no operating train on the tracks during the entire long weekend. So as a result, to get to Schiphol I would have to take the NS bus service to Den Haag Centraal Station from where I could take the normal train service to Schiphol. The total cost of this trip was the same but added an extra 30 minutes of travel time to the airport.

Nonetheless, I arrived at the airport, had breakfast at KLM Crown Lounge, and walked to the gate about 10 minutes before the scheduled boarding time. The gate was one of the B gates in Schiphol so it was quite a long walk from the lounge. When I arrived at the gate, boarding had already commenced. So in this sense it was actually good as I did not have to wait 😛 .

The airplane today was a KLM’s Boeing 737-800 reg PH-BXI named “Zilvermeeuw”. I quickly settled into my 7F seat (in the first row of the regular economy cabin of a KLM’s Boeing 737-800 😛 ) and not long after, we departed from Schiphol via runway 24. We took a sharp turn heading to the southeast direction to Munich. It was a regular short-haul KLM flight so there was not much to tell here. The snack service began once we reached the cruising altitude and the rest was a pleasant but rather uneventful flight to Munich. At 10:37, we landed at runway 26L of Munich’s Franz Josef Strauß Airport. Here is the landing video:

From there, I went to the S-Bahn Station and took the S8 S-Bahn service to Munich City Center.

Garching

After having lunch in Munich, I took the north-bound U6 U-Bahn service to Garching. The conference would be held at TU Munich’s Garching campus so I decided to stay somewhere closer (obviously).

Garching was a beautiful but very small Bavarian town. However, though, I found it to be quite “boring” in the sense there was nothing else to do there as a visitor. I mean, there were a few places of attraction (including Bayern Munchen’s Allianz Arena) but they were several kilometers away. On my first day I was super bored that I was thinking to go to the Allianz Arena just 20 minutes before it was closed but I thought it was still a much better decision than having nothing else to do, lol 😆 . But then a friend of mine messaged me asking about a small math problem her colleague gave her. Yay! So now I had a reason to not go to the Allianz Arena as I had something else more fun to do 😛 .

Garching
Garching

On the other free time I had during my stay in Garching, I decided to go to the Flugwerft Schleissheim, an aviation museum (obviously 😆 ) located in Oberschleissheim, about 5 km away from Garching. Luckily there was a bus which departed from just in front of my hotel that went directly to Oberschleissheim. From the bus stop I still had to walk for about 500 meter before I reached the museum. But the walk was pleasant (albeit the rainy weather that day) as I had to pass the Schleissheim Palace.

As expected, it was heaven! Haha 😆 . The museum consisted of a few main rooms. The first room was full of the older generation airplanes (mostly single-engined) and many model planes as well. To get to the second room, we passed an airplane hangar which was quite cool. Btw, the museum was actually located at the Schleissheim Airfield, a very small airfield used mainly for general aviation. The second room was a hangar full of the newer generation airplanes, including fighters and research planes as well. It was super cool!! 😀

An aviation museum in Munich
The Flugwerft Schleissheim in Oberschleissheim

The Food

The Monday of the start of the trip was a public holiday in Germany as well and it turned out that almost everything was closed. So during my transit time in Munich (between my S8 and U6 ride from Munich Airport to Garching), it was difficult for me to find an open restaurant. Feeling really hungry already, I decided to go to an Asian restaurant. I ordered a fried duck dish and, as expected, it was delicious; but the serving was, well, a German serving. Read: extremely overly HUGE! This, indeed, reminded me that I was in Germany, hahaha 😆 .

In Garching, I had dinner with my supervisor and many other professors (this was the dinner where I got introduced to the other professors). I decided to order a children menu schnitzel, and what came out was like this:

A children menu schnitzel
A children menu schnitzel

Yes people, that was the children menu, which in my opinion was actually a regular adult menu in any other countries, lol 😆 . My supervisor ordered a half-sized schnitzel as well and what came out was like mine, but with an extra piece of meat of about the same size, and twice as many french fries. Like, really!! 😅😅😅😅😅

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri A Conference Trip to Munich:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

Ke Bavaria

KL Logo
Penerbangan: KLM Royal Dutch Airlines KL1793
Pesawat: Boeing 737-800 reg PH-BXI
ATD: 09:38 CET (Runway 24 of AMS)
ATA: 10:37 CET (Runway 26L of MUC)

Perjalanan keberangkatanku dimulai dengan sebuah drama. Waktu berangkatanku adalah ketika long weekend sehingga sebuah pekerjaan maintenance berat jalur kereta di antara Den Haag dan Schiedam (meliputi Delft) sedang dikerjakan. Ini berarti tidak ada kereta yang beroperasi di jalur ini sepanjang long weekend itu. Sebagai akibatnya, untuk pergi ke Schiphol aku harus naik layanan bus NS ke Den Haag Centraal dan dari sana aku bisa naik kereta biasa ke Schiphol. Biaya total perjalanan ini sama dong padahal waktu tempuhku menjadi bertambah sekitar 30 menit ke bandara, haha.

Singkat cerita, aku tiba di bandara, sarapan di Crown Lounge-nya KLM, dan berjalan ke gerbang keberangkatanku sekitar 10 menit sebelum waktu boarding. Gerbangnya waktu itu adalah salah satu gerbang B di Schiphol sehingga aku harus berjalan cukup jauh dari lounge. Ketika tiba di gerbangnya, boarding sudah dimulai. Dari sisi ini asyik juga sih jadi aku kan nggak perlu menunggu ya 😛 .

Pesawatnya hari ini adalah sebuah Boeing 737-800nya KLM berregistrasi PH-BXI bernama “Zilvermeeuw”. Aku langsung menyamankan diriku duduk di kursi 7F (di barusan pertama kabin ekonomi reguler di Boeing 737-800nya KLM 😛 ) dan tidak lama kemudian, pesawat berangkat dari Schiphol melalui landasan pacu 24. Pesawat kemudan berbelok tajam ke arah tenggara menuju Munich. Penerbangan ini adalah penerbangan reguler jarak dekatnya KLM sehingga nggak banyak yang bisa kuceritakan di sini. Tidak lama setelah pesawat stabil di atas, layanan snack dibagikan. Sisa penerbangannya berlangsung nyaman tetapi ya memang uneventful gitu deh. Jam 10:37, pesawat mendarat di landasan pacu 26L Bandara Franz Josef Strauß di Munich. Berikut ini video pendaratannya:

Dari sana, aku naik kereta S-Bahn jalur S8 menuju pusat kota Munich.

Garching

Setelah makan siang di Munich, aku naik metro jalur U6 arah utara menuju Garching. Konferensinya akan diadakan di kampus TU Munich yang berada di Garching sehingga aku memutuskan untuk menginap di dekat-dekat sana (jelas lah ya).

Garching adalah sebuah kota Bavaria kecil yang indah tetapi amat kecil. Namun, aku merasa kotanya agak “membosankan” karena memang tidak ada apa-apa yang bisa dilakukan di sana sebagai pengunjung. Maksudku, ada sih beberapa atraksi menarik (termasuk Allianz Arenanya Bayern Munchen itu) tetapi jaraknya beberapa kilometer gitu deh dari Garching. Di hari pertamaku di sana aku bosan banget sampai-sampai aku berpikiran untuk pergi ke Allianz Arena 20 menit sebelum stadionnya ditutup loh. Toh aku masih merasa itu adalah pilihan terbaik daripada bingung nggak jelas mau ngapain kan, haha 😆 . Eh untungnya tidak berapa lama kemudian aku mendapatkan email dari temanku yang bertanya mengenai sebuah permasalahan matematika yang ia dapatkan dari koleganya. Horee! Aku jadi ada alasan untuk nggak pergi ke Allianz Arena sore itu dan mendapatkan sesuatu yang lebih seru untuk dikerjakan! 😛 .

Garching
Garching

Di waktu senggang lainku di Garching, aku memutuskan untuk mengunjungi Flugwerft Schleissheim, sebuah museum pesawat (jelaasss, hahahaha 😆 ) yang berlokasi di Oberschleissheim, sekitar 5an km dari Garching. Untungnya ada bus yang berangkat dari depan hotelku yang pergi langsung ke Oberschleissheim. Dari haltenya aku harus berjalan sekitar 500 meter sih sebelum mencapai museumnya. Tetapi jalan kakinya asyik sih (walaupun cuacanya sedang hujan waktu itu) dimana aku harus melewati Istana Schleissheim.

Seperti dugaanku, tempatnya surga banget! Haha 😆 . Museumnya terdiri dari beberapa ruangan utama gitu. Ruangan pertama penuh dengan pesawat-pesawat generasi super tua (kebanyakan yang mesinnya cuma satu gitu) dan beberapa model pesawat. Untuk pergi ke ruang kedua, aku harus melewati sebuah hanggar pesawat yang nampak keren. Btw, museumnya berlokasi di Lapangan Terbang Schleissheim, sebuah lapangan terbang kecil yang biasanya hanya dipakai untuk penerbangan kecil sipil gitu. Ruangan kedua adalah hanggar besar yang berisi pesawat-pesawat yang lebih baru, termasuk pesawat tempur dan pesawat riset juga. Keren banget!! 😀

An aviation museum in Munich
Flugwerft Schleissheim di Oberschleissheim

Makanannya

Hari Senin ketika aku berangkat itu adalah tanggal merah di Jerman sehingga ternyata semua-semuanya pada tutup dong. Jadilah ketika transit di Municg itu (dari perjalanan S8 dan U6ku dari Bandara Munich ke Garching), sulit bagiku untuk menemukan restoran yang buka. Merasa lapar, ya sudah aku makan di sebuah restoran Asia. Aku memesan menu bebek goreng yang mana rasanya enak; tetapi ukurannya itu Jerman banget! Baca: sangat amat teramat RAKSASA! Tapi ini jadi mengingatkanku bahwa memang aku sedang berada di Jerman deh, hahaha 😆 .

Di Garching, aku makan malam dengan pembimbingku dan beberapa profesor lainnya (ini adalah makan malam dimana aku dikenalkan dengan beberapa profesor itu). Aku memesan menu anak-anak berupa schnitzel, dan yang keluar kayak gini:

A children menu schnitzel
Schnitzel ukuran anak-anak

Iya loh, segitu itu ukuran menu anak-anak, yang mana menurutku adalah ukuran menu dewasa standar di negara-negara lain, hahaha 😆 . Pembimbingku memesan schnitzel untuk ukuran dewasa tetapi yang berukuran setengah dan yang keluar adalah sama seperti milikku, tetapi dengan satu ekstra potongan daging berukuran sama dan kentang goreng sebanyak dua kali lipatnya. Beneran!! 😅😅😅😅😅

BERSAMBUNG…

 

Conference Trip · EuroTrip · One Week Trip · Vacation

#1744 – A Conference Trip to Munich (Introduction)

ENGLISH

Posts in the A Conference Trip to Munich series:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

This past week I was in Munich for a conference and yesterday evening I came back to the Netherlands marking the end of this trip.

Actually I have shared the background of the trip in that post. The topic of the conference was very closely related to my research (well, basically it was the topic of my research anyway) so naturally the conference was very interesting to me. Moreover, the list of the invited speakers was extremely impressive where those were the people whose books and journal papers I read and cited during the entirety of my study! So again from this point of view this conference was very appealing. And more importantly, I still had some budget left in my research project for a trip anyway, so there was actually no reason for me not to go 😉 .

And the conference itself turned out to be amazing. It was the most interesting conference, in term of the presented topics and talks, which I have attended ever. Moreover, I got the chance to meet and get introduced to some of the most famous names (read: professors) in the field as well! It was so amazing that I felt a little bit star-strucked to be honest, hahaha 😆 .

The city of Munich was not bad either. In fact, it was super beautiful! I got the chance to spend about one day to explore the city, and it surely was not enough! I have not been a lot to Germany, but of the cities which I have visited, so far Munich is the prettiest, in my opinion 😉 .

And lastly, I got the chance to end the trip with such an awesome flying day where, instead of flying non-stop Munich – Amsterdam, I did Munich – Milan – Paris – Amsterdam, ahahahahah 😆 .

Yeah, that is all for now. As usual, here are some teasers from this trip 😉

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri A Conference Trip to Munich:

1. Introduction
2. Part I: Garching
3. Part II: The Conference
4. Part III: Munich
5. Part IV: A Flying Saturday

***

Seminggu ini aku berada di Munich untuk sebuah konferensi dan kemarin malam aku kembali di Belanda yang mana memandai berakhirnya perjalanan ini.

Sebenarnya aku sudah menceritakan latar belakang perjalanan ini di posting itu. Topik dari konferensi ini sangat berkaitan erat dengan risetku (eh, sebenarnya mah malah memang topik dari risetku sih) jadi jelas konferensi ini amat menarik untukku. Lebih jauh lagi, daftar pembicara yang diundang sungguh impresif dimana mereka adalah orang-prang yang buku-buku dan journal papers-nya aku baca di keseluruhan masa studiku! Jadi, lagi, dari sisi ini konferensi ini sungguh mengundang banget kan ya untuk dihadiri. Dan yang lebih penting lagi, toh aku masih memiliki budget di proyek risetku sehingga tidak ada alasan untuk tidak pergi kan 🙂 .

Dan konferensinya ternyata beneran seru banget loh. Ini adalah konferensi paling seru, dalam hal topik dan presentasinya, yang pernah kuhadiri. Lebih jauh lagi, aku berkesempatan bertemu dan dikenalkan dengan nama-nama (baca: profesor-profesor) super terkenal di bidang ini juga!! Seru banget dah sampai-sampai aku sedikit merasa star-strucked juga, hahaha 😆 .

Kota Munich sendiri juga tidak lah buruk. Malah, sebenarnya kotanya indah banget! Aku memiliki waktu satu hari untuk mengeksplor kotanya, dan jelas sehari saja tidak lah cukup! Oke, memang sih aku belum pernah ke banyak bagian Jerman, tetapi dari kota-kota di sana yang pernah kukunjungi, menurutku Munich adalah yang tercantik! 😉 .

Dan, poin terakhir nih, aku juga bisa mengakhiri perjalanan ini dengan satu hari terbang yang super seru banget dimana bukannya terbang non-stop Munich – Amsterdam, aku terbang Munich – Milan – Paris – Amsterdam loh, ahahahahah 😆 .

Yaa, segitu dulu deh ya untuk saat ini. Seperti biasa, di atas aku unggah beberapa teasers dari perjalanan ini 😉 .

Conference Trip · EuroTrip · One Week Trip · Travelling

#1741 – Hello from München

ENGLISH

Yes, you read the title right. At the moment I am sitting in my hotel room in Munich, Germany! Haha 😆 . Okay, not exactly in the city center of Munich but actually in a small city called Garching about 15 km to the north of Munich.

😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱

Yeah, I know, about a week ago I just went to Rennes, France, for a long weekend trip; and now I am going on another trip 😛 . I know, it seems that I have already had a lot of trips this year, haha 😆 . While I may agree with that, I just count that this trip is actually my seventh trip this year. So it pretty much depends on how you define “a lot”, haha 😆 .

However, this trip is very different in nature than all the preceding six trips though. If all of those six trips were personal, this trip to Munich is actually a business trip 😉 . Yeah, as usual, I am going to a conference this week. But unlike all my previous conference trips (Bergen in 2012, London in 2013, Corsica in 2014, and Tokyo in 2015), I am not presenting anything this year. I am going because my supervisor invited me to the conference’s topic is very related to my PhD research and so naturally this conference is very interesting to me. Moreover, I still have more than enough budget (in my research project) for another conference trip anyway, so why not ;).

While on it, this is a biennial conference and actually two years ago the conference was held in, well, Beijing, China! Damn! I wish the location of this conference had been more exotic than “just” Munich (read: somewhere in the Caribbean or Australia would do, for instance 😛 ). But then again I would probably have not been approved to go if the conference had been than far while I would not be presenting anything. Haha 😆 .

Yeah, this is what I meant yesterday. I am attending a conference this week which starts on Tuesday so today, which technically a public holiday in the Netherlands, I must work by getting myself to Munich 😛 .

Anyhow, yeah, that is it for now!! Auf Wiedersehen! 😉

A hotel view in Garching

BAHASA INDONESIA

Yup, judulnya benar kok. Saat ini aku sedang duduk di kamar hotelku di kota Munich, Jerman! Haha 😆 . Oke, nggak di pusat kota Munich-nya sih tetapi sebenarnya di sebuah kota kecil bernama Garching sekitar 15 km di utara Munich.

😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱

Iya, aku tahu, semingguan yang lalu aku baru saja pergi ke Rennes di Prancis untuk sebuah perjalanan long weekend; dan sekarang aku pergi lagi di sebuah perjalanan lainnya 😛 . Aku tahu, memang kayaknya tahun ini aku banyak jalan-jalannya ya, haha 😆 . Mungkin aku setuju sih dengan pernyataan itu, baru saja kuhitung ini adalah perjalananku yang ketujuh tahun ini. Jadi tergantung dulu dari definisi “banyak” itu apa yah, haha 😆 .

Namun, perjalanan ini sendiri unik dan berbeda dari enam perjalanan sebelumnya sih. Jika semua enam perjalanan sebelumnya itu adalah acara jalan–jalan sendiri, perjalanan ke Munich ini adalah sebuah perjalanan bisnis 😉 . Iyaa, seperti biasanya, aku mengunjungi sebuah konferensi minggu ini. Tetapi, tidak seperti semua kunjunganku ke konferensi-konferensi sebelumnya (Bergen di tahun 2012, London di tahun 2013, Korsika di tahun 2014, dan Tokyo di tahun 2015), aku tidak akan presentasi apa pun di konferensi ini tahun ini. Aku datang karena pembimbingku mengajakku untuk ikutan pergi topik dari konferensi ini sangat amat berkaitan dengan riset S3-ku sehingga jelas konferensi ini amat menarik untukku. Lebih jauh lagi, toh aku masih memiliki budget lebih dari cukup (dari proyek risetku maksudnya) untuk sebuah perjalanan konferensi lagi jadi mengapa tidak kan 😉 .

Mumpung masih ngomongin topik ini, konferensi ini diadakan satu kali setiap dua tahun dan sebenarnya dua tahun yang lalu konferensinya diadakan di Beijing, China loh! Ah! Kenapa ya lokasi konferensinya tahun ini nggak lebih eksotis daripada “sekedar” Munich (baca: kenapa engga di Karibia atau di Australia gitu kek misalnya? Hahaha 😛 ). Ah, tetapi kalau dipikir-pikir lagi mungkin aku tidak akan diizinkan pergi apabila lokasi konferensinya sejauh itu sementara aku tidak akan mempresentasikan apa-apa. Haha 😆 .

Yup, memang ini sih maksudku kemarin. Aku menghadiri sebuah konferensi minggu ini yang akan dimulai di hari Selasa sehingga hari ini, yang mana secara teknis adalah tanggal merah di Belanda, aku harus bekerja dengan cara pergi ke Munich 😛 .

Yah, segitu dulu deh ya untuk saat ini!! Auf Wiedersehen! 😉