#1856 – 2016 In The Air

ENGLISH

Just like in 2015, I also flew a lot in 2016. In fact, in terms of the number of flights, actually I flew more in 2016 than 2015 (57 to 48). However, in 2016 I did not do as many intercontinental trips as I did in 2015 so distance-wise, I flew less (approximately 46,075 miles/74,150 km to 60,276 miles/97,005 km).

Here is my full flying map of 2016:

My 2016 flying map. Created with gcmap.com

My 2016 flying map. Created with gcmap.com

Three continents. Twenty countries. Thirty cities. Thirty one airports.

The map reflected my travel pattern in 2016, where circumstances did not allow me to do as many intercontinental trips as 2015. Consequently, most of my travels were within Europe 😛 .

My flying map inside Europe in 2016. Created with: gcmap.com

My flying map inside Europe in 2016. Created with: gcmap.com

Anyway, here are some stats:

By routes

A LATAM Chile's (still in LAN's livery) Boeing 787-8 Dreamliner reg CC-BBH

My only fifth freedom flight in 2016 was with this LATAM Chile’s (still in LAN’s livery) Boeing 787-8 Dreamliner reg CC-BBH. It was in business class, though 😉 .

Top three routes (by frequency):
1. Paris CDG – Amsterdam (10.53%)
2. Amsterdam – Paris CDG (7.02%)
3. Amsterdam – Frankfurt (3.51%)
3. Frankfurt – Amsterdam (3.51%)

Top three routes (by distance):
1. Rome FCO – Shanghai PVG (5,709 miles/9,188 km)
2. Curacao – Amsterdam (4,871 miles/7,839 km)
3. Amsterdam – Sint Maarten (4,312 miles/6,939 km)

Fifth-freedom flights:
1. LATAM Chile LA704 (Madrid – Frankfurt): 25 June 2016

By airlines

An Air France's Airbus A380-800 reg F-HPJC which would fly me from New York to Paris as AF 007

My first intercontinental flight of 2016 was with this Air France’s Airbus A380-800 reg F-HPJC from New York to Paris as flight AF007.

Top three airlines (by frequency):
1. KLM Royal Dutch Airlines (28.07%)
2. Air France (12.28%)
3. KLM Cityhopper (10.53%)

Top three airlines (by total distance):
1. KLM Royal Dutch Airlines (15,710 miles/25,282 km)
2. China Eastern (8,487 miles/13,659 km)
3. Air France (5,276 miles/8,491 km)

An Air Baltic's Boeing 737-500!

I flew Air Baltic for the first time in 2016 and gotta try their cute Boeing 737-500 too!

New Airlines:
1. AeroMexico Connect (5D)
2. Air Baltic (BT)
3. Finnair (AY)
4. Meridiana (IG)
5. LATAM Chile (LA)
6. HOP! Brit Air (DB)
7. Lufthansa CityLine (CL)
8. TAROM (RO)
9. Aegean Airlines (A3)
10. Cimber (QA)
11. Scandinavian Airlines (SK)
12. Austrian Airlines (OS)
13. SunExpress Deutschland (XG)
14. China Eastern (MU)
15. NAM Air (IN)

By airports

Princess Juliana International Airport

I am very happy to have fulfilled my dream to visit Princess Juliana International Airport in 2016.

Top three most visited airport (by total activities)
1. Amsterdam Schiphol (29.82%)
2. Paris – Charles De Gaulle (14.91%)
3. Frankfurt Airport (5.26%)

By airplanes

Nairobi in Curaçao

I flew a Boeing 747 for the first time ever in 2016.

Top three airplanes (by frequency)
1. Boeing 737-700 (15.79%)
2. Boeing 737-800 (10.53%)
2. Embraer ERJ190 (10.53%)

New airplanes:
1. Boeing 737-500
2. Embraer ERJ145
3. Boeing 747-400
4. Embraer ERJ195

***

Yeah, those are some stats of my flying activities of 2016🙂 . Let us see now how 2017 will roll:mrgreen:. I have a good feeling about it, though 😉 .

BAHASA INDONESIA

Seperti tahun 2015, aku juga banyak terbang di tahun 2016. Malahan, dari segi jumlah penerbangan, di tahun 2016 ini aku terbang lebih banyak loh daripada di tahun 2015 (57 kali di tahun 2016 daripada 48 kali tahun 2015). Namun, tahun 2016 ini aku tidak melakukan perjalanan antar-benua sebanyak tahun 2015 sehingga dari segi jarak, aku justru terbang lebih sedikit (sekitar 46.075 mil/74.150 km tahun 2016 daripada 60.276 mil/97.005 km di tahun 2015).

Berikut ini peta lengkap penerbanganku di tahun 2016:

My 2016 flying map. Created with gcmap.com

Peta lengkap penerbanganku di tahun 2016. Kubuat dengan gcmap.com

Tiga benua. Dua puluh negara. Tiga puluh kota. Tiga puluh satu bandara.

Peta di atas amat merefleksikan pola perjalananku di tahun 2016, dimana situasi dan kondisi tidak memungkinkanku untuk melakukan banyak perjalanan antar-benua seperti tahun 2015. Sebagai akibatnya, perjalananku memang kebanyakan berada di Eropa 😛 .

My flying map inside Europe in 2016. Created with: gcmap.com

Peta penerbangangku di dalam Eropa di tahun 2016. Kubuat dengan gcmap.com

Anyway, berikut ini beberapa statistik:

Berdasarkan rute

A LATAM Chile's (still in LAN's livery) Boeing 787-8 Dreamliner reg CC-BBH

Satu-satunya penerbangan kebebasan-kelimaku di tahun 2016 adalah dengan Boeing 787-8nya LATAM Chile ini (masih dengan livery-nya LAN) dengan rego CC-BBH. Tapi penerbangannya di kelas bisnis sih 😉 .

Tiga rute teratas (berdasarkan frekuensi):
1. Paris CDG – Amsterdam (10,53%)
2. Amsterdam – Paris CDG (7,02%)
3. Amsterdam – Frankfurt (3,51%)
3. Frankfurt – Amsterdam (3,51%)

Tiga rute teratas (berdasarkan jarak):
1. Rome FCO – Shanghai PVG (5.709 mil/9.188 km)
2. Curacao – Amsterdam (4.871 mil/7.839 km)
3. Amsterdam – Sint Maarten (4.312 mil/6.939 km)

Penerbangan kebebasan-kelima:
1. LATAM Chile LA704 (Madrid – Frankfurt): 25 Juni 2016

Berdasarkan maskapai penerbangan

An Air France's Airbus A380-800 reg F-HPJC which would fly me from New York to Paris as AF 007

Penerbangan antar-benua pertamaku di tahun 2016 adalah dengan Airbus A380-800nya Air France dengan rego F-HPJC ini dari New York ke Paris sebagai penerbangan AF007.

Tiga maskapai teratas (berdasarkan frekuensi):
1. KLM Royal Dutch Airlines (28.07%)
2. Air France (12.28%)
3. KLM Cityhopper (10.53%)

Tiga maskapai teratas (berdasarkan jarak):
1. KLM Royal Dutch Airlines (15.710 mil/25.282 km)
2. China Eastern (8.487 mil/13.659 km)
3. Air France (5.276 mil/8.491 km)

An Air Baltic's Boeing 737-500!

Aku terbang dengan Air Baltic untuk pertama kalinya di tahun 2016, dan berkesempatan mencoba Boeing 737-500nya yang imut ini!

Maskapai-maskapai baru:
1. AeroMexico Connect (5D)
2. Air Baltic (BT)
3. Finnair (AY)
4. Meridiana (IG)
5. LATAM Chile (LA)
6. HOP! Brit Air (DB)
7. Lufthansa CityLine (CL)
8. TAROM (RO)
9. Aegean Airlines (A3)
10. Cimber (QA)
11. Scandinavian Airlines (SK)
12. Austrian Airlines (OS)
13. SunExpress Deutschland (XG)
14. China Eastern (MU)
15. NAM Air (IN)

Berdasarkan bandara

Princess Juliana International Airport

Aku amat senang untuk bisa membuat impianku mengunjungi Bandara Internasional Princess Juliana menjadi kenyataan di tahun 2016..

Tiga bandara teratas (berdasarkan total aktivitas)
1. Amsterdam Schiphol (29.82%)
2. Paris – Charles De Gaulle (14.91%)
3. Frankfurt Airport (5.26%)

Berdasarkan tipe pesawat

Nairobi in Curaçao

Aku terbang dengan Boeing 747 untuk pertama kalinya di tahun 2016.

Tiga tipe pesawat teratas (berdasarkan frekuensi)
1. Boeing 737-700 (15.79%)
2. Boeing 737-800 (10.53%)
2. Embraer ERJ190 (10.53%)

Tipe pesawat baru:
1. Boeing 737-500
2. Embraer ERJ145
3. Boeing 747-400
4. Embraer ERJ195

***

Iya, itu lah beberapa statistik aktivitas penerbanganku di tahun 2016 🙂 . Mari kita lihat tahun 2017 ini akan bagaimana :mrgreen:. Feeling-ku sih bagus 😉 .

#1839 – Flying to/from Vienna and A Funny Drama

ENGLISH

Earlier this month, I went to Vienna for a short weekend trip. I have posted the story from my short stay there, so now is the time for the flying story to get to/back from Vienna 😛 .

***

OS 372 (Amsterdam – Vienna)

austrian
Flight: Austrian Airlines OS 372
Equipment: Embraer ERJ195 reg OE-LWM
ATD: 10:39 CET (Runway 18L of AMS)
ATA: 12:10 CET (Runway 34 of VIE)

Learning from my recent AvGeek Weekend Trip with SAS, I decided to go to the airport a little bit earlier today as I was not flying a SkyTeam airline so I wouldn’t get the access to the priority security lane at Schiphol. The last time I had to wait for about 45 minutes for the security check! I arrived at the airport at around 8 AM, about two hours prior to departure, haha 😆 . However, it turned out that today the security check was not busy at all and I did not even need to queue! Damn!! 9gagFU

Austrian Airlines' Embraer ERJ195 reg OE-LWM

Austrian Airlines’ Embraer ERJ195 reg OE-LWM

Long story short, boarding commenced on time from Pier B of Schiphol. Btw, today OS 372 was operated with an Embraer 195 reg OE-LWM, much to my excitement because it would be my first time ever flying an Embraer 195! Yeay!! I settled onto my 8F seat. The leg room was very spacious, and this was one reason why I loved flying a regional jet!

Good legroom on board Austrian Airlines' OE-LWM

Good legroom on board Austrian Airlines’ OE-LWM

Boarding the flight was quite unique for European standard, in the sense that they played a boarding instrumental music! It was my first time (as far I recall) encountering a European airline playing a boarding music (Garuda Indonesia normally does the same). And as I was flying Austrian to the Austrian capital of Vienna, very fittingly they played Vivaldi’s Four Seasons at the time!! 😍

Anyway, not long after, we departed and the safety demo was done manually. We took off from runway 18L of Schiphol and our 1.5 hours flight to Vienna began.

Taking off from runway 18L of Schiphol, runway 24 making an appearance

Taking off from runway 18L of Schiphol, runway 24 making an appearance

It took awhile for the pilots to turn off the seatbelt signs off for the passengers. In fact, they did it just when the FAs were ready to distribute the snack service. The snack choice was savoury or sweet (I chose the former) and a selection of drinks (I asked for a coffee and still water).

At around noon, we were approaching Vienna already and I could see the not-so-promising weather from the above, where a lot of cloud had been formed. Anyway, we landed smoothly at runway 34 of Vienna International Airport. Here is the landing video:

OS 373 (Vienna – Amsterdam)

sunexpress
Flight: Austrian Airlines OS 373 operated by SunExpress Deutschland
Equipment: Boeing 737-800 reg D-ASXD
ATD: 15:35 CET (Runway 29 of VIE)
ATA: 17:01 CET (Runway 18R of AMS)

My returning flight from Vienna was super unique, and this was the reason why I chose this particular flight (aside from the perfect schedule 😛 ). While it was an Austrian Airlines’ flight, it would be operated by SunExpress Deutschland, a German airline that was a subsidiary of a Turkish airline (SunExpress). Very anti-mainstream, so obviously I liked!! :mrgreen:

Sun Express Deutschland's Boeing 737-800 reg D-ASXD

Sun Express Deutschland’s Boeing 737-800 reg D-ASXD

The flight today was operated with a Boeing 737-800. I was happy that I managed to secure one of the front-row window seats, seat 4F that was in the first row of economy on board D-ASXD. The legroom was a little bit tight for a full-service standard (SunExpress was not really a full-service airline actually), btw. Anyway, not long after boarding, we departed and took off from runway 29 of Vienna Airport. Upon taking-off, we also passed the city of Vienna. Beautiful!

Vienna from above

Vienna from above

***

A Funny Drama

Anyway, the departure today was delayed for about 20 minutes. Just after take-off and the seatbelt sign was switched off, there was a group of travellers sitting at the back of the plane DECIDED THEMSELVES that they deserved to be moved to the business class due to the delay because they had a connecting flight 😅. I mean, like, come on dudes, you were not the only ones getting a delayed flight on board this flight? Like… 😅

In their defense, this “upgrade” practice was not uncommon. Moving connecting passengers forward in a delayed flight would minimize the risk of these passengers missing their connections, thus no extra cost for the airline (otherwise the airline would have had to buy the passengers new tickets, which meant: cost). I had experienced it a couple of times when flying AirFrance, for instance this time.

The guy in white decided to move himself to the business class

The guy in white decided to move himself to the business class

However, as far as I know, this was done only if the crew did not think they could recover the delay and so the connecting time becoming too tight. In this circumstance, the crew would approach the passengers and asked them to move forward. This was usually done just minutes before landing. This made sense, because the passengers only needed the forward seats to get off the plane; and of course the crew had the responsibility to make business class as exclusive as possible. Otherwise, how would the actual paying business class passengers feel when a cheap economy passenger was moved to business class just after departure just because the passenger had a connecting flight?

So certainly it was not the passengers’ judgment on whether or not they deserved to be moved forward; and certainly not just after take-off and just after the seatbelt sign had been switched off.

On board SunExpress Deutschland's Boeing 737-800 reg D-ASXD.

On board SunExpress Deutschland’s Boeing 737-800 reg D-ASXD. The seats with the red cap were the Europe business class seats.

I was happy to see the crew being very firm and asked these passengers to move back to their original seats. One guy tried to argue with one of the FAs, but she made her point clear and said she could not let them sit in business class, even if they did not ask for any business class meal service. Finally, the passengers listened to the crew and moved back to their original seats.

What I found funny was that midway through the flight, the captain made an announcement that despite the departure delay, we would still land on time in Amsterdam! Lol 😆

***

The snack service on board flight OS 373

The snack service on board flight OS 373

Anyway, back to the flight story. Midway through, a snack service was distributed. The snack was literally a small piece of apple and a selection of drink, so it was rather disappointing in my opinion, haha 😆 . Overall, the flight was okay and rather uneventful. At 5 PM, we landed at my least favorite runway of Schiphol, the Polderbaan.

BAHASA INDONESIA

Awal bulan ini, aku pergi ke Vienna untuk sebuah perjalanan akhir pekan singkat. Posting berisi aktivitasku disana telah aku publikasikan beberapa waktu yang lalu, jadilah sekarang saatnya untuk cerita penerbanganku kesana/kembali dari sana 😛 .

***

OS 372 (Amsterdam – Vienna)

austrian
Penerbangan: Austrian Airlines OS 372
Pesawat: Embraer ERJ195 reg OE-LWM
ATD: 10:39 CET (Runway 18L of AMS)
ATA: 12:10 CET (Runway 34 of VIE)

Belajar dari AvGeek Weekend Trip baru-baru ini dengan SAS, aku memutuskan untuk berangkat ke bandara lebih awal kali ini karena aku tidak terbang dengan SkyTeam, yang mana berarti aku tidak akan bisa mengakses jalur prioritas di Schiphol. Terakhir kali aku harus mengantri selama 45 menit untuk sekuirit saja! Aku tiba di bandara sekitar jam 8 pagi, sekitar dua jam sebelum keberangkatan, haha 😆 . Namun, ternyata hari ini pemeriksaan sekuritinya tidak ramai sama sekali sehingga aku tidak perlu mengantri sama sekali dong! Sial!! 9gagFU

Austrian Airlines' Embraer ERJ195 reg OE-LWM

Embraer ERJ195 rego OE-LWNnya Austrian Airlines

Singkat cerita, boarding berlangsung tepat waktu dari Pier B di Schiphol. Btw, hari ini OS 372 dioperasikan dengan sebuah Embraer 195 dengan registrasi OE-LWM, yang mana membuatku merasa bersemangat sekali karena ini adalah kali pertama aku terbang dengan sebuah Embraer 195! Hore!! Aku kemudian duduk di kursi 8F-ku. Ruang kakinya lapang sekali, dan ini lah alasan aku suka terbang dengan pesawat jet regional!

Good legroom on board Austrian Airlines' OE-LWM

Ruang kaki yang lapang di pesawat OE-LWMnya Austrian Airlines

Boarding kali ini cukup unik untuk standar Eropa, dimana ada musik instrumental yang dimainkan untuk menemani penumpang naik pesawat! Ini adalah kali pertama (sejauh yang aku ingat) aku memasuki pesawat sebuah maskapai Eropa dengan alunan musik (Garuda Indonesia biasanya melakukan hal yang sama juga). Dan karena aku terbang dengan Austrian ke ibukota Austria, Vienna, jelas dong dengan sangat amat pas mereka memainkan Four Seasons-nya Vivaldi waktu itu!! 😍

Anyway, tak lama setelahnya, kami berangkat dan pemeragaan keamanan dilakukan manual. Kami lepas landas dari landasan pacu 18L Bandara Schiphol dan penerbangan 1,5 jam ke Vienna dimulai.

Taking off from runway 18L of Schiphol, runway 24 making an appearance

Lepas landas dari landasan pacu 18L Bandara Schiphol, runway 24 juga terlihat.

Pilot mengambil waktu cukup lama untuk mematikan lampu tanda kenakan sabuk pengaman. Malahan, lampunya baru dimatikan ketika pramugari telah siap untuk membagikan layanan snack loh. Pilihan snack-nya adalah savoury atau sweet snack (aku memilih yang pertama) dan pilihan minuman (aku memesan kopi dan air mineral).

Sekitar jam 12 siang, kami sudah mendekati Vienna dan aku bisa melihat cuaca yang kurang meyakinkan dari atas, dimana ada banyak awan yang menggantung di atas kota. Kami mendarat di landasan pacu 34 Bandara Internasional Vienna dengan mulus. Berikut ini video pendaratannya:

OS 373 (Vienna – Amsterdam)

sunexpress
Penerbangan: Austrian Airlines OS 373 dioperasikan oleh SunExpress Deutschland
Pesawat: Boeing 737-800 reg D-ASXD
ATD: 15:35 CET (Runway 29 of VIE)
ATA: 17:01 CET (Runway 18R of AMS)

Penerbanganku kembali dari Vienna cukup unik, dan ini lah alasanku memilihnya (selain jadwalnya yang memang enak sih 😛 ). Walaupun ini adalah penerbangannya Austrian Airlines, operatornya adalah maskapai SunExpress Deutschland, sebuah maskapai Jerman yang merupakan anak perusahaan dari sebuah maskapai Turki (SunExpress). Anti-mainstream banget kan, jadilah aku suka!! :mrgreen:

Sun Express Deutschland's Boeing 737-800 reg D-ASXD

Sebuah Boeing 737-800nya Sun Express Deutschland dengan rego D-ASXD

Penerbangan hari ini dioperasikan dengan pesawat Boeing 737-800. Aku senang aku bisa mengamankan salah satu kursi jendela di barisan depan, kursi 4F yang berada di barisan pertama kelas ekonomi di dalam D-ASXD. Ruang kakinya agak cenderung sempit untuk standar full-service (SunExpress sendiri bukan lah full service sih). Tak lama setelah boarding selesai, penerbangan berangkat dan lepas landas dari landasan pacu 29 Bandara Internasional Vienna. Jalur lepas landas kami melintasi atas kota Vienna. Kece deh pemandangannya!

Vienna from above

Vienna dari atas

***

Sebuah Drama Lucu

Anyway, keberangkatan penerbangan hari ini terlambat selama sekitar 20 menit. Tepat setelah lepas-landas dan lampu tanda kenakan sabuk pengaman dimatikan, ada satu grup penumpang yang duduk di belakang pesawat MEMUTUSKAN SENDIRI bahwa mereka berhak untuk dipindahkan ke kelas bisnis akibat keterlambatan ini karena mereka ada penerbangan lanjutan 😅. Ih, come on, memangnya situ pikir yang kena delay di penerbangan ini cuma situ doang gitu? Wedew… 😅

In their defense sih, praktek “upgrade” begini tidaklah aneh sebenarnya. Memindahkan penumpang dengan connecting flight ke depan di sebuah penerbangan yang terlambat akan meminimalisir risiko penumpang ini ketinggalan penerbangan lanjutannya, yang mana berarti maskapai tidak perlu mengeluarkan biaya tambahan (jika penumpang ketinggalan, maskapai harus membelikan penumpang itu tiket baru, yang berarti: biaya ekstra). Aku sendiri sudah pernah mengalaminya beberapa kali kok ketika terbang dengan AirFrance, misalnya kali ini.

The guy in white decided to move himself to the business class

Bapak-bapak dengan baju putih itu yang memutuskan untuk memindahkan dirinya sendiri ke kelas bisnis

Namun, sejauh yang aku tahu, ini hanya dilakukan jika kru penerbangan cukup yakin mereka tidak akan bisa recover dari keterlambatannya sehingga waktu transit menjadi terlalu singkat. Dalam situasi ini, kru akan mendatangi penumpang dan meminta mereka untuk pindah ke depan. Biasanya ini dilakukan beberapa menit sebelum mendarat. Masuk akal sekali kan, karena toh penumpang-penumpang ini membutuhkan kursi di depan itu hanya untuk keluar dari pesawat; dan tentu saja kru memiliki tanggung-jawab untuk membuat kelas bisnis seeksklusif mungkin. Jika tidak, bagaimana coba perasaan penumpang yang membayar mahal untuk terbang di kelas bisnis ketika melihat penumpang ekonomi dengan tiket murah dipindahkan ke kelas bisnis ketika baru saja berangkat hanya karena si penumpang ekonomi ini memiliki penerbangan lanjutan?

Jadi jelas bukanlah keputusannya si penumpang apakah ia berhak dipindahkan ke depan; dan biarpun begitu, waktu yang tepat untuk pindah jelas bukanlah tepat setelah lepas-landas dan lampu tanda kenakan sabuk pengaman dipadamkan.

On board SunExpress Deutschland's Boeing 737-800 reg D-ASXD.

Di dalam Boeing 737-800nya SunExpress Deutschland rego D-ASXD. Kursi dengan cap merah adalah kursi di kelas bisnis Eropa.

Aku merasa senang ketika melihat krunya bersikap tegas dan meminta penumpang-penumpang ini untuk kembali ke kursi mereka di bagian belakang pesawat. Seorang bapak-bapak berusaha ngeyel dengan salah seorang pramugari tetapi pramugarinya bersikeras bahwa ia tidak bisa mengizinkan mereka duduk di kelas bisnis, termasuk biarpun si bapak tidak meminta layanan makanan kelas bisnis. Akhirnya, mereka menurut dan pindah kembali ke belakang.

Yang kemudian lucu adalah di tengah penerbangan, pilot membuat pengumuman bahwa biarpun penerbangan ini berangkat terlambat, kami masih akan tetap mendarat tepat waktu di Amsterdam! Huahaha 😆

***

The snack service on board flight OS 373

Layanan snack di penerbangan OS 373

Anyway, kembali ke cerita penerbangannya. Layanan snack dibagikan di tengah penerbangan. Snack-nya sendiri adalah satu buah apel dengan ukuran tidak terlalu besar dan pilihan minuman, sehingga aku sedikit merasa kecewa deh, haha 😆 . Secara umum, penerbangannya berlangsung biasa saja dan uneventful. Sekitar jam 5 sore, kami mendarat di landasan pacu yang paling tidak kusukai di Schiphol, Polderbaan.

#1824 – A Weekend Story

ENGLISH

As my Instagram (@azilko) followers have known, I went on a weekend trip this weekend. And, yes, it was an AvGeek Weekend Trip!!

It has been really long since the last time I flew (in mid-September), and somehow I felt that one part of my life has been empty, lol 😆 . So it was, indeed, time for another trip which included some flying!

Nairobi in Curaçao

At least the last time I flew was with a Queen

For this trip, I did not really care about the destination; as long as I got some flights, I would be a happy man, haha 😆 . But of course it would be more fun if I picked the flights that were more “interesting” as well. In August, I mentioned that I had already maintained my Flying Blue Gold membership for the coming year and I was pessimistic I would qualify for Platinum this year. So from this point of view, there was little point to stick with SkyTeam for this trip. I saw this as an opportunity to try out non-SkyTeam airlines which I had never flown before. With this in mind, I browsed for the tickets and ended up with the following itinerary:

The route map this weekend. Created with gcmap.com

The route map this weekend. Created with gcmap.com

Haha, yes, I went to the Scandinavia with the Scandinavian Airlines (SAS), a member of Star Alliance. How appropriate, wasn’t it? While the three flights were all SAS, actually three different airlines operated them: SAS itself, Cimber, and CityJet!

So, yes, technically I was back in Stockholm (Airport) exactly six months since the last time I was there! 😀

I decided to take it slowly this time, though; unlike my third and fourth Avgeek Weekend Trip where the entire trip only took one day (less than 18 hours non-stop) or the second one where my first flight departed at 7 AM from Schiphol so I had to get up at 3 AM, lol 😆 . I stayed for one night in a nice airport hotel in Stockholm – Arlanda and even decided to treat myself by purchasing the SAS Lounge access at Copenhagen Airport during the five hour transit there. So, yeah, it was such a relaxing trip, just pretty much like the first Avgeek Weekend Trip in April 🙂 .

Anyway, that is all for now. As usual, here are some teasers of the trip:

BAHASA INDONESIA

Seperti yang followers Instagram-ku (@azilko) sudah ketahui, aku pergi dalam sebuah perjalanan akhir pekan di weekend ini. Dan iya, perjalanan ini adalah sebuah AvGeek Weekend Trip!!

Sudah lama juga semenjak terakhir kali aku terbang (pertengahan September), dan sebagai akibatnya satu bagian hidupku terasa hampa karenanya, huahaha 😆 *lebay*. Jadi, memang sudah waktunya lah ya untuk pergi dalam sebuah perjalanan yang melibatkan pesawat!

Nairobi in Curaçao

Tetapi setidaknya terakhir kali aku terbang adalah dengan “Ratu” ini sih

Untuk perjalanan ini, aku tidak begitu peduli dengan destinasinya; selama aku terbang, aku akan senang deh, haha 😆 . Tetapi tentu saja perjalanannya akan semakin seru andaikata penerbangan yang kupilih juga lah “menarik”. Agustus lalu, sudah kusebutkan bahwa aku telah berhasil mempertahankan keanggotaan Flying Blue Gold untuk tahun depan dan aku pesimis aku akan mampu mencapai level Platinum tahun ini. Jadi, dari sisi ini rasanya tidak terlalu bernilai untuk tetap memilih SkyTeam untuk perjalanan kali ini. Aku melihat ini sebagai kesemaptan untuk mencoba maskapai-maskapai non-SkyTeam yang belum pernah kucoba sebelumnya. Nah, jadilah pada akhirnya aku mendapatkan itinerary sebagai berikut:

The route map this weekend. Created with gcmap.com

Rute penerbanganku akhir pekan ini. Dibuat dengan gcmap.com

Haha, iya, aku pergi ke Skandinavia dengan Scandinavian Airlines (SAS), anggota dari Star Alliance. Cocok ya? Eh, walaupun ketiga penerbangannya adalah milik SAS, sebenarnya ketiganya dioperasikan oleh tiga maskapai yang berbeda loh: SAS sendiri, Cimber, dan CityJet!

Jadi, iya, secara teknis aku kembali lagi di (Bandara) Stockholm, tepat enam bulan semenjak terakhir kali aku kesana! 😀

Aku memutuskan untuk bersantai saja kali ini; tidak seperti Avgeek Weekend Trip ketiga dan keempatku dimana keseluruhan perjalanannya memakan waktu satu hari (kurang dari 18 jam tanpa henti) atau yang kedua dimana penerbangan pertamaku berangkat jam 7 pagi dari Schiphol sehingga aku harus bangun jam 3 subuh, haha 😆 . Kali ini, aku menginap selama semalam di sebuah hotel bandara yang oke di Stockholm – Arlanda dan bahkan memutuskan untuk memberikanku sebuah hadiah dengan cara membayar akses masuk ke Lounge SAS di Bandara Kopenhagen ketika transit selama lima jam di sana. Jadi, ya, perjalanan ini adalah perjalanan yang santai, kurang lebih mirip lah seperti Avgeek Weekend Trip yang pertama bulan April lalu 🙂 .

Anyway, segini dulu aja deh ya untuk saat ini. Seperti biasa, di atas adalah beberapa teasers dari perjalanan ini.

#1804 – Getting to Know: The Three (Major) Airline Alliances

ENGLISH

When flying Garuda Indonesia, you would hear the purser/flight attendant says “… Garuda Indonesia, a member of SkyTeam …”. And when you look closely at the plane, you might notice a small logo near the nose or the front door; something like this:

A SkyTeam logo at the door of Garuda's PK-GFQ

A SkyTeam logo by the door of Garuda’s PK-GFQ

What exactly is SkyTeam? In short, SkyTeam is one of the three major airline alliances in the world. And what is an airline alliance? Well, the term is self-explanatory. According to Wikipedia:

An airline alliance is an aviation industry arrangement between two or more airlines agreeing to cooperate on a substantial level. Alliances may provide marketing branding to facilitate travelers making inter-airline codeshare connections within countries. This branding may involve unified aircraft liveries of member aircraft.

So, for once, an airline in an alliance is able to offer a much wider network beyond its own operational network by using the network of other airline(s) in the alliance.

There are a lot of different facets of airline alliance so this post will definitely not cover all of them. Instead, I am just going to go with the most general information one: the three major alliances and their airline members.

The Three Major Alliances

SkyTeam

SkyTeam alliance and its members. Source: klm.com

SkyTeam alliance and its members. Source: klm.com

As of September 2016, SkyTeam consists of 20 different airlines. I observe that for most frequent flyers, this alliance is the least prestigious major alliance mainly due to the “randomness” and the varying level of service between members. Nevertheless, this alliance is my alliance of choice because the airlines of my base country and my country of origin (KLM (KL) and Garuda Indonesia (GA)) are members of SkyTeam. So it just makes perfect sense for me to stick with this alliance.

An Air France's Boeing 777-300ER reg F-GZNE in SkyTeam livery. Photo credit: Pascal Maillot/Airliners.net

However, I do find SkyTeam’s alliance livery to be the most good-looking of the three alliances. Pictured here an Air France’s Boeing 777-300ER reg F-GZNE in SkyTeam livery. Photo credit: Pascal Maillot/Airliners.net

Star Alliance

As of September 2016, Star Alliance consists of 27 different airlines. Just by the numbers, this alliance is the biggest in the world. Moreover, if you take SkyTrax rating system seriously (I don’t really), this alliance is also the most “prestigious” one given than four of the only eight 5-star airlines in the entire planet are members of Star Alliance: Singapore Airlines (SQ), All Nippon Airlines (NH), Asiana Airlines (OZ), and Eva Air (BR).

A Singapore Airlines' Boeing 777-300 reg 9V-SYL in Star Alliance livery. Photo credit: Allen Zhao/Airliners.net

A Singapore Airlines’ Boeing 777-300 reg 9V-SYL in Star Alliance livery. Photo credit: Allen Zhao/Airliners.net

Oneworld

As of September 2016, Oneworld consists of 15 different airlines. Of the three, Oneworld is the smallest but several airlines known for its high level of service are members of this alliance. To me, personally, though, this alliance is the least attractive of the three because I feel the most “distant” to their bases and destinations.

An American Airlines'Boeing 777-200ER reg N796AN in OneWorld livery. Photo credit: Sneeze Lam/Airliners.net

An American Airlines’ Boeing 777-200ER reg N796AN in OneWorld livery. Photo credit: Sneeze Lam/Airliners.net

Why Should I Care?

Well, I believe that this knowledge helps a lot in maximizing the value of your spending on flight tickets. Note that my definition of value here is much more beyond than just plain cheap tickets (if all you want is just a cheap ticket, your best bet is by flying low cost carriers (LCCs). But then, LCCs are not members of any alliances because this saves them some cost which allows them to provide those low fares. And, no, Air Berlin (AB) is not an LCC). I will not get to details about this value in this post because it is unique for each individual. The value is a function of many different factors so what is best for me is likely to not be the same as what is best for you.

An AirAsia's Airbus A320-200 reg 9M-AQP at the brand new apron #9

As an LCC, AirAsia is, of course, not a member of any alliance.

But there is something in common between these alliances. Airlines (thus, alliances) reward loyalty. To do that, they introduce many different benefits to their frequent flyers (I have shared three of them). One of the common benefit is to transcend the benefit given by an airline member’s frequent flyer programme beyond the airline itself. It works in both ways: you can spend miles/points you collect at one airline at other airlines AND you can also earn miles/points of one airline by flying other airlines; even though of course there are some terms and conditions that apply (Afterall, they are business corporations who are after some profit). In other words, the value of the airline’s frequent flyer program expands beyond the network of the airline’s itself. And as you can see the three alliances cover airlines from basically almost every corner of the world. This means that by “beyond”, this basically means almost “to the entire world”.

An example from my experience would by my return-flights from USA to Mexico during my 2015 Year-End Trip to North America. I had never flown Aeromexico (AM) before in my life but those three Aeromexico flights, I got them for “free” using my KLM’s Flying Blue points 🙂 . And, as you know, two of those three flights were in business class 😉 .

Real meal in a business class flight

A dinner service on board Aeromexico’s business class flight to New York

Conclusion

At the end of the day, an alliance is a form of business strategy of some airlines. This is one of their ways to strengthen their position in the tight, competitive, and heavily-regulated aviation market. Products, services, convenience, etc are offerred to try to gain more passengers and make those already flying loyal. Working together with several other airlines makes sense for them because this significantly expands the reach of an airline with relatively little cost.

And it is up to us, as passengers, whether we would want to take this alliance “offer” or not 😉 .

BAHASA INDONESIA

Ketika terbang dengan Garuda Indonesia, kita akan mendengar purser/pramugara/i-nya mengucapkan potongan kalimat “… Garuda Indonesia, anggota dari SkyTeam …”. Lalu, jika pesawatnya diamati dengan seksama, kita akan menemukan sebuah logo kecil di dekat hidung atau pintu depan pesawatnya. Seperti ini lah:

A SkyTeam logo at the door of Garuda's PK-GFQ

Sebuah logo SkyTeam di pintu depan PK-GFQnya Garuda

SkyTeam itu sebenarnya apaan sih? Secara singkat, SkyTeam adalah satu dari tiga aliansi utama maskapai penerbangan di dunia. Dan apa pula itu aliansi maskapai penerbangan? Menurutku sih dari namanya sudah jelas sih ya. Kalau menurut (terjemahan dari) Wikipedia nih:

Sebuah aliansi maskapai penerbangan adalah perjanjian industri penerbangan dari dua atau lebih maskapai yang setuju untuk berkooperasi dalam level yang cukup mendalam. Aliansi bisa menyediakan branding pemasaran untuk memfasilitasi penumpang memanfaatkan koneksi codeshare antar maskapai antar negara. Branding ini bisa melibatkan livery pesawat khusus bagi beberapa pesawat maskapai anggota.

Jadi, yang jelas nih, sebuah maskapai yang tergabung dalam suatu aliansi jadi bisa menawarkan jaringan yang jauh lebih luas daripada jaringan yang ditawarkan oleh maskapai itu sendiri dengan cara memanfaatkan jaringan-jaringan maskapai-maskapai lainnya di dalam aliansi yang sama.

Ada banyak sekali sisi dari aliansi maskapai penerbangan yang bisa dibahas sehingga nggak mungkin posting ini akan bisa mencakup semuanya. Sekarang ini, aku hanya akan menyentuh informasi sanagt umumnya saja deh: tiga aliansi utama maskapai dan anggota-anggotanya.

Tiga Aliansi Utama Maskapai Penerbangan

SkyTeam

SkyTeam alliance and its members. Source: klm.com

Aliansi SkyTeam dan anggota-anggotanya. Sumber: klm.com

Per September 2016, SkyTeam terdiri atas 20 maskapai anggota. Yang aku amati, di mata para frequent flyers aliansi ini adalah aliansi yang paling tidak bergengsi terutama karena maskapai anggotanya yang “campur aduk” dan level pelayanan yang sangat bervariasi. Toh walaupun begitu, aliansi ini adalah aliansi pilihan utamaku karena maskapai dari negara basis dan negara asalku (KLM (KL) dan Garuda Indonesia (GA)) adalah anggota dari SkyTeam. Jadi masuk akal banget kan ya untukku memilih aliansi ini.

An Air France's Boeing 777-300ER reg F-GZNE in SkyTeam livery. Photo credit: Pascal Maillot/Airliners.net

Namun, menurutku ya, aliansi SkyTeam memiliki livery aliansi yang paling cakep di antara tiga aliansi ini deh. Di foto ini adalah sebuah Boeing 777-300ERnya Air France ber-rego F-GZNE dengan livery SkyTeam. Photo credit: Pascal Maillot/Airliners.net

Star Alliance

Per September 2016, Star Alliance memiliki 27 maskapai anggota. Dari jumlahnya saja, aliansi ini adalah aliansi terbesar di dunia. Lebih jauh lagi, jika kalian percaya dengan sistem pemeringkatannya SkyTrax (aku pribadi sih engga begitu), aliansi ini adalah aliansi paling “bergengsi” pula karena empat dari hanya delapan maskapai berbintang-5 versi SkyTrax adalah anggota dari aliansi ini: Singapore Airlines (SQ), All Nippon Airlines (NH), Asiana Airlines (OZ), dan Eva Air (BR).

A Singapore Airlines' Boeing 777-300 reg 9V-SYL in Star Alliance livery. Photo credit: Allen Zhao/Airliners.net

Sebuah Boeing 777-300 rego 9V-SYL milik Singaproe Airlines dengan livery spesial Star Alliance. Photo credit: Allen Zhao/Airliners.net

Oneworld

Oneworld alliance and its members. Source: http://uponarriving.com/2016/05/05/guide-booking-british-airways-avios/

Aliansi Oneworld dan anggota-anggotanya. Source: http://uponarriving.com/2016/05/05/guide-booking-british-airways-avios/

Per September 2016, Oneworld terdiri atas 15 maskapai anggota. Dari ketiga aliansi, Oneworld adalah aliansi terkecil tetapi beberapa maskapai anggotanya memiliki reputasi yang tinggi akan pelayanannya. Untukku pribadi sih, aliansi ini adalah aliansi yang paling tidak menarik di antara ketiganya karena aku merasa paling “jauh” dari basis dan destinasi-destinasi mereka.

An American Airlines'Boeing 777-200ER reg N796AN in OneWorld livery. Photo credit: Sneeze Lam/Airliners.net

Sebuah Boeing 777-200ER milik American Airlines rego N796AN dengan livery OneWorld. Photo credit: Sneeze Lam/Airliners.net

Apa pentingnya tahu beginian?

Aku percaya bahwa pengetahuan ini sangat amat membantu dalam pemaksimalan value yang kita dapatkan ketika membeli tiket pesawat. Penting untuk dicatat bahwa yang aku maksud dengan value di sini adalah lebih daripada sekedar tiket murah (kalau cuma mau tiket murah aja sih, menurutku ya, peluang terbaik adalah dengan terbang dengan low cost carriers (LCCs). Tetapi lagi, maskapai LCC bukanlah anggota dari aliansi mana pun karena dengan begini mereka tidak perlu mengeluarkan pengeluaran ekstra yang mana ini membuat mereka bisa menjual tiket dengan harga rendah itu. Dan, bukan, Air Berlin (AB) bukan lah LCC). Aku tidak akan membahas dengan dalam mengenai value ini di posting ini. Lagipula, value bergantung sekali dengan masing-masing individu. Apa yang memberikan value terbaik untukku, sangat mungkin dengan berbeda dengan apa yang memberikan value terbaik baik orang lain.

An AirAsia's Airbus A320-200 reg 9M-AQP at the brand new apron #9

Sebagai maskapai LCC, AirAsia tentu saja bukan lah anggota dari aliansi mana pun.

Tetapi ada satu hal yang sama dari ketiga aliansi ini. Maskapai-maskapai (otomatis juga aliansi-aliansi ini) sangat menghargai kesetiaan. Untuk itu, mereka memperkenalkan banyak keuntungan melalui program frequent flyer mereka (tiga di antaranya sudah kubagikan beberapa waktu lalu). Satu keuntungan umum adalah perluasannya keuntungan yang diberikan oleh suatu maskapai ke maskapai-maskapai lain. Dan ini bekerja dua arah lho: kita bisa menggunakan miles/poin yang kita kumpulkan melalui suatu maskapai di maskapai lain DAN kita bisa juga mengumpulkan miles/poin suatu maskapai dengan terbang dengan maskapai-maskapai lain; walaupun tentu saja ada syarat dan ketentuan yang berlaku (Jelas lah ya, mereka adalah korporasi bisnis yang ingin mencari keuntungan kan). Dengan kata lain, value dari suatu program frequent flyer suatu maskapai terproyeksikan lebih luas daripada jaringan yang dilayani maskapai tersebut. Dan seperti yang bisa dilihat, ketiga aliansi beranggotakan maskapai-maskapai dari segala penjuru dunia. Ini artinya, dengan “lebih luas”, praktis berarti “ke seluruh dunia”.

Sebuah contoh yang bisa kuberikan dari pengalamanku adalah penerbangan pp-ku dari Amerika ke Meksiko di perjalanan akhir tahun 2015ku ke Amerika Utara. Seumur hidup sebelumnya aku belum pernah terbang dengan Aeromexico (AM). Nah, ketiga penerbangan dengan Aeromexico-ku di perjalanan ini aku dapatkan dengan “gratis” dengan menggunakan poin Flying Blue KLM-ku 🙂 . Dan, tahu kan, dua di antaranya adalah di kelas bisnis 😉 .

Real meal in a business class flight

Layanan makan malam di penerbangan kelas bisnisnya Aeromexico ke New York

Kesimpulan

Toh pada akhirnya, sebuah aliansi adalah sebuah strategi bisnis yang diterapkan beberapa maskapai. Ini adalah satu cara mereka untuk memperkuat posisi mereka di industri penerbangan yang ketat, kompetitif, dan sangat amat terikat berbagai macam aturan. Produk, servis, kenyamanan, dll ditawarkan untuk menggaet lebih banyak penumpang dan membuat mereka yang sudah terbang dengan mereka setia. Bekerja-sama dengan beberapa maskapai lain tentu saja masuk akal karena dengan begini, jangkauan suatu maskapai menjadi semakin luas secara signifikan dengan biaya yang relatif kecil.

Dan pada akhirnya, semuanya kembali kepada keinginan kita, sebagai penumpang, apakah produk yang ditawarkan aliansi ini menarik sehinga ingin kita “ambil” atau tidak 😉 .

 

#1796 – Around The World in 8 Days (and LCCs)

ENGLISH

Okay, this is not really new so some of you might have heard about it 🙂 . Btw, this is a post about aviation 😉 .

In March this year, a CNN journalist who was also an avid avgeek, Richard Quest, decided to go around the world to test some airlines. In a way it was similar to my Avgeek Weekend Trip but in a much larger (and more awesome) scale 😛 *jealousy detected 😛 *. And obviously he could not do it over the weekend and so in total the trip took eight days to complete.

Here is his routing:

Around the world. Map created with gcmap.com

Around the world with Richard Quest. Map created with gcmap.com

Yes, he was flying London – Brussels – Prague – Dubai – Colombo – Kuala Lumpur – Singapore – Sydney – Honolulu – Los Angeles – New York – London.

Oh, wow, it sounds fun, doesn’t it?

Yeah, probably. But as a twist to make it more fun, Quest imposed one big rule on his trip: He (and his team) could only fly on:

LCC

😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱

Yes folks, Quest was going around the world in one go and all flights he took would be in LCC[1]. Moreover, he imposed one extra rule on top of that: NO PREMIUM SEATING EVEN IF A SEAT WAS AVAILABLE!!

Richard Quest, Around the World in 8 Days (in LCCs)

Richard Quest, Around the World in 8 Days (in LCCs)

Here is the complete list of his trip:

  1. London Gatwick – Brussels Zaventem (easyJet)
  2. Brussels Charleroi – Prague (RyanAir)
  3. Prague – Dubai International (FlyDubai)
  4. Dubai Sharjah – Colombo (Air Arabia)
  5. Colombo – Kuala Lumpur (AirAsia)
  6. Kuala Lumpur – Singapore (AirAsia)
  7. Singapore – Sydney (Scoot)
  8. Sydney – Honolulu (Jetstar)
  9. Honolulu – Los Angeles (Allegiant)
  10. Los Angeles – New York JFK (JetBlue)
  11. New York JFK – London Gatwick (Norwegian)

Oh wow. That sounds, indeed, antimainstream but very interesting at the same time. I am not sure if I will have the same curiosity in the near future to try this kind of trip, haha 😆 . But this makes me think a little bit though.

I am thinking about my longest flight with an LCC so far; and it was an AirAsia X’s flight D7 504 from Kuala Lumpur to Seoul Incheon in 2013 in a wide-body Airbus A330-300. Aside from me not feeling really well throughout the flight (and had to make a few toilet visits for reasons you would rather not read), actually I thought it was an okay flight. HOWEVER, it was a day flight (so I did not have to force myself to sleep) AND I actually bought a seat at the front of the plane in the Quiet Zone (not sure if this was categorized “premium” or not). I still remember my parents and brother who did not want to pay extra for the flight were seated at the back of the plane. They said it was horrible because of all the screaming babies, super chatty with loud voice tourists, etc.

AirAsia X's Airbus A330-343X reg 9M-XXI which brought me to Seoul-Incheon as D7 504.

My longest LCC flight so far was with this AirAsia X’s Airbus A330-343X reg 9M-XXI which brought me to Seoul-Incheon as D7 504 in 2013.

My longest LCC flight in not in a wide-body was AirAsia’s flight AK 1320 from Kuala Lumpur to Yogyakarta. Again, it was a day flight (well, not like there was any overnight flight to/out of Yogyakarta anyway) and was only abour 2.5 hours in duration; so it was still bearable.

***

It is a reality that LCC has changed the airline industry in the last 15 years. LCCs have grown rapidly around the world (AirAsia in Southeast Asia, EasyJet and RyanAir in Europe, Southwest in the US, etc) and have actually challenged a lot of established legacy airlines. Big Time.

And this is one reason of Richard Quest’s trip. To show how far LCCs have become. And, more pragmatically, to compare the service between these LCCs as well (yes obviously there is difference in the level of service even when flying LCCs 😉 ). For instance, the difference between FlyDubai and “conventional” LCCs is glaring. FlyDubai serves free personal IFE in every seat, free meals, a Boeing 737 with Sky Interior, and even has business class cabin. Not a typical LCC I must say.

Amazing seat pitch on board an Interjet's flight

In my experience, Interjet, a Mexican LCC, provides the best facilities of all the LCCs that I have ever tried (free 50 kg of luggage, very spacious seats (much roomier than Garuda Indonesia’s economy class seats), and free snack and drink).

***

However, here is one Richard Quest’s quote from the Part VI video, which I think is very important to bear in mind while shopping for plane tickets 😉

Remember, “Low Cost” refers to an airline’s operating cost, NOT its fare

***

If you have the time, I recommend you to watch the videos (available at CNN and Youtube):

Part I: London – Brussels – Prague (The European LCCs)

Part II: Prague – Dubai – Colombo (The Gulf LCCs)

Part III: Colombo – Kuala Lumpur – Singapore (The Southeast Asian LCCs (AirAsia))

Part IV: Singapore – Sydney (The Asian Long-Haul LCC (Scoot))

Part V: Sydney – Honolulu – Los Angeles (The Trans-Pacific LCC)

Part VI: Los Angeles – New York – London (The Evolution of LCC)

BAHASA INDONESIA

Oke, ini bukanlah berita baru sih jadi mungkin sudah ada yang pernah mendengarnya sebelumnya 🙂 . Btw, posting ini akan berisi tentang dunia penerbangan 😉 .

Di bulan Maret tahun ini, seorang wartawannya CNN yang juga lah seorang avgeek kelas berat, Richard Quest, memutuskan untuk pergi keliling dunia untuk mengetes beberapa maskapai. Yaa, sedikit banyak perjalanannya mirip seperti konsep Avgeek Weekend Trip-ku tetapi dalam skala yang lebih besar (dan jauh lebih keren) 😛 #iri . Dan jelas lah ia tidak mungkin bisa menyelesaikan perjalanan semacam ini dalam satu akhir pekan aja kan ya. Totalnya ia berkeliling dunia dalam waktu delapan hari.

Berikut ini rute yang ia ambil:

Around the world. Map created with gcmap.com

Keliling dunia dengan Richard Quest. Peta dibuat dengan gcmap.com

Iya, ia terbang dengan rute London – Brussels – Praha – Dubai – Kolombo – Kuala Lumpur – Singapura – Sydney – Honolulu – Los Angeles – New York – London.

Oh, wow, kedengerannya seru kan ya?

Iya sih, mungkin. Tetapi ada satu twist untuk membuat perjalanan ini menjadi lebih seru lagi. Quest membuat satu aturan baku khusus untuk perjalanan ini: Ia (dan timnya) hanya akan terbang dengan:

LCC

😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱

Iya loh, Quest akan terbang keliling dunia dalam sekali pergi dan semua penerbangan yang ia naiki adalah dengan maskapai LCC[1]. Lebih jauh lagi, ia menambahkan aturan ekstra di atasnya: TIDAK BOLEH TERBANG DI KURSI PREMIUM BAHKAN ANDAIKATA ADA KURSI PREMIUM YANG TERSEDIA!!

Richard Quest, Around the World in 8 Days (in LCCs)

Richard Quest, Around the World in 8 Days (dengan maskapai LCC)

Jadi perjalanan lengkapnya kayak gini deh:

  1. London Gatwick – Brussels Zaventem (easyJet)
  2. Brussels Charleroi – Prague (RyanAir)
  3. Prague – Dubai International (FlyDubai)
  4. Dubai Sharjah – Colombo (Air Arabia)
  5. Colombo – Kuala Lumpur (AirAsia)
  6. Kuala Lumpur – Singapore (AirAsia)
  7. Singapore – Sydney (Scoot)
  8. Sydney – Honolulu (Jetstar)
  9. Honolulu – Los Angeles (Allegiant)
  10. Los Angeles – New York JFK (JetBlue)
  11. New York JFK – London Gatwick (Norwegian)

Oh wow. Perjalanannya terdengar antimainstream banget ya tetapi juga menarik. Aku nggak tahu sih apakah aku akan memiliki rasa keingin-tahuan yang sama dalam waktu dekat untuk mencoba perjalanan kayak gini, haha 😆 . Tetapi ini membuatku sedikit berpikir.

Aku kemudian mengingat-ingat penerbangan terpanjangku dengan LCC yang pernah kulakukan hingga saat ini; dan ini adalah bersama AirAsia X penerbangan D7 504 dari Kuala Lumpur ke Seoul Incheon di tahun 2013 dengan sebuah pesawat berbadan lebar Airbus A330-300. Mengesampingkan bahwa waktu itu aku sedang nggak enak badan di sepanjang penerbangan (dan harus beberapa kali bolak-balik ke toilet untuk alasan yang tidak akan mau pada baca disini), sebenarnya aku merasa penerbangannya oke-oke saja sih. NAMUN, penerbangannya berlangsung di siang hari (sehingga aku tidak perlu memaksakan diri untuk tidur) DAN aku membeli sebuah kursi di bagian depan pesawatnya di Quiet Zone (nah aku nggak tahu deh ini terhitung “premium” atau tidak). Aku masih ingat waktu itu orangtua dan adikku nggak mau membayar ekstra sehingga mereka mendapatkan kursi di bagian belakang pesawatnya. Katanya di belakang sana nggak enak banget karena ada banyak bayi-bayi yang menangis kencang dan juga beberapa turis yang cerewet banget padahal kalau ngomong seperti menggunakan toa (pengeras suara), dll.

AirAsia X's Airbus A330-343X reg 9M-XXI which brought me to Seoul-Incheon as D7 504.

Penerbangan LCC terpanjangku adalah dengan Airbus A330-343Xnya Air Asia X yang berregistrasi 9M-XXI ini yang membawaku ke Seoul Incheon sebagai penerbangan D7 504 di tahun 2013.

Nah, penerbangan terpanjang LCCku dengan pesawat yang tidak berbadan-lebar adalah bersama AirAsia di penerbangan AK 1320 dari Kuala Lumpur ke Yogyakarta. Lagi, waktu itu adalah penerbangan di siang hari (Sebenarnya mah nggak ada penerbangan malam juga sih yang terbang ke atau dari Yogyakarta) dan karena hanya berdurasi 2,5 jam, penerbangannya juga oke-oke saja.

***

Kenyataannya, LCC memang telah merevolusi dunia penerbangan selama 15 tahun belakangan. LCC tumbuh dengan amat cepat di seluruh dunia (AirAsia di Asia Tenggara, EasyJet dan RyanAir di Eropa, Southwest di Amerika, dll) dan benar-benar menantang banyak maskapai-maskapai full service besar yang sudah mapan. Dengan kuat.

Dan ini adalah satu alasan di balik perjalannnya Richard Quest ini. Untuk menunjukkan seberapa jauh LCC sudah berkembang. Dan, lebih pragmatis lagi, untuk membandingkan servis di antara maskapai-maskapai LCC ini juga (iya, jelas lah ya perbedaan selalu ada bahkan antara maskapai LCC itu sendiri 😉 ). Misalnya, perbedaan antara layanan di maskapai FlyDubai dengan rata-rata pelayanan di maskapai LCC lainnya sungguh nampak amat jelas. Misalnya saja, FlyDubai menyediakan IFE personal gratis di setiap kursi, makanan gratis, sebuah Boeing 737 dengan Sky Interior, dan bahkan menawarkan kabin kelas bisnis. Nggak nampak seperti LCC gitu deh menurutku.

Amazing seat pitch on board an Interjet's flight

Dari pengalamanku, maskapai LCC Interjet di Meksiko memberikan fasilitas yang paling oke dari semua maskapai LCC yang pernah kuterbangi (bagasi 50 kg gratis, semua kursinya lapang (lebih lega daripada kursi ekonominya Garuda Indonesia), dan snack beserta minuman gratis)

***

Berikut ini satu kutipannya Richard Quest dari video Bagian VI di bawah, yang menurutku sangat penting untuk selalu diingat ketika sedang mencari-cari tiket pesawat 😉

Ingat, “Low Cost” merujuk kepada biaya operasi maskapai, BUKAN kepada harga tiketnya

***

Jika ada waktu, aku merekomendasikan untuk menonton video-videonya deh (tersedia di website-nya CNN dan juga Youtube):

Bagian I: London – Brussels – Prague (LCC Eropa)

Bagian II: Prague – Dubai – Colombo (LCC Timur Tengah)

Bagian III: Colombo – Kuala Lumpur – Singapore (LCC Asia Tenggara (AirAsia))

Part IV: Singapore – Sydney (LCC Jarak Jauh Asia (Scoot))

Part V: Sydney – Honolulu – Los Angeles (Trans-Pacific LCC)

Part VI: Los Angeles – New York – London (Evolusi LCC)

#1794 – Fourteen Pictures from Frankfurt Airport’s Besucherterrasse

ENGLISH

Posts in the A Weekend In Geneva series:
1. Introduction
2. Part I: The Flights
3. Part II: Geneva

***

During my weekend trip to Geneva in late July, I had an 8-hour of transit at Frankfurt Airport on my way to Geneva. It was raining in Frankfurt that day so I did not really feel like going to the city. Consequently, I had to find something to do to kill the time. And so I decided to visit the Besucherterrasse (the Visitors’ Terrace) in Terminal 2.

Visitors' terrace at Frankfurt Airport

The Besucherterrasse of Frankfurt Airport

Unlike Schiphol Airport’s Panorama Terrace which access is free of charge, I had to pay a small fee of €3 to enter this Besucherterrasse (You see, there are only few things I can dislike from Schiphol!).

It was quite a windy day today, but nonetheless I still enjoyed my time a lot there. I stayed there for about over an hour where I, of course, took a lot of plane pictures :mrgreen: . Here are fourteen of them.

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri A Weekend In Geneva:
1. Introduction
2. Part I: The Flights
3. Part II: Geneva

***

Di perjalanan akhir pekanku ke Jenewa akhir Juli lalu, aku harus transit selama 8 jam di Bandara Frankfurt di perjalanan keberangaktanku ke sana. Hari itu hujan turun di kota Frankfurt yang menyebabkanku malas untuk pergi ke kotanya. Tetapi ini berarti aku jadi harus menemukan suatu aktivitas untuk membantuku melewatkan waktu ini dong ya. Dan jadilah aku mengunjungi Besucherterrasse (Teras Pengunjung) di Terminal 2.

Visitors' terrace at Frankfurt Airport

Besucherterrasse di Bandara Frankfurt

Tidak seperti Bandara Schiphol yang mana akses ke Panorama Terrace-nya gratis, aku harus membayar biaya akses sebesar €3 (sekitar Rp 45.000,-) untuk masuk ke Besucherterrasse (nah kan, cuma sedikit hal saja yang bisa tidak kusukai dari Schiphol!).

Hari ini cukup berangin di terasnya, tetapi toh aku masih menikmati waktuku di sana. Aku menghabiskan sekitar satu jam lebih dimana, jelas, aku mengambil banyak foto pesawat, huahaha :mrgreen: . Di atas adalah empat belas di antaranya.

#1783 – A Weekend In Geneva (Part I: The Flights)

ENGLISH

Posts in the A Weekend In Geneva series:
1. Introduction
2. Part I: The Flights
3. Part II: Geneva

***

My flying route this weekend. Map created with gcmap.com

The flying map. Created with gcmap.com

Getting to Geneva

To get to Geneva, I had a transit in Frankfurt because originally I planned to take Kuwait Airways’ fifth freedom flight between the two cities. However, I was disappointed by Kuwait Airways where I was moved without any notice to a Lufthansa CityLine flight. I have explained my disappointment in this post.

Anyway,

KL 1763 (Amsterdam – Frankfurt)

KLM Cityhopper logo
Flight: KLM KL 1763 operated by KLM Cityhopper
Equipment: Embraer ERJ190 reg PH-EXE
ATD: 08:29 CET (Runway 18L of AMS)
ATA: 09:10 CET (Runway 25R of FRA)

I arrived at Schiphol at around 6 AM and, as usual this year, headed to the KLM Crown Lounge. At around 7:30 AM I headed to the gate. I was happy to see that the flight would be operated with PH-EXE, a KLM Cityhopper’s eight month old Embraer 190, today.

A KLM Cityhopper's Embraer E190 reg PH-EXE

A KLM Cityhopper’s Embraer E190 reg PH-EXE

Anyway, boarding commenced normally and we departed soon after. We took off from runway 18L of Schiphol Airport and it was the usual short-haul regular KLM flight. At about 9:10 AM, we landed at runway 25R of Frankfurt Airport.

Transitting at Frankfurt Airport

My flight to Geneva was scheduled to leave at 17:40. So I had about eight hours of transit at Frankfurt Airport 😐. On top of that, my second flight would be on Lufthansa so did not have access to the lounge. Moreover, it was raining today so I did not feel like going to the city of Frankfurt itself.

German sausages for lunch

German sausages for lunch

I don’t remember anymore why I chose the KL1763 flight in particular out of KLM’s five daily flights between Amsterdam and Frankfurt. My guess was that this was the cheapest option which I had at that point and the difference in fare which I saw did not justify the more convenient transit time, lol 😆 .

Anyway, long story short the eight hours of transit time passed (stories about what I did will be posted in a separate post, I think, lol 😆 ); and I found myself in Terminal 1 of Frankfurt Airport for my flight to Geneva.

LH 1226 (Frankfurt – Geneva)

Lufthansa Cityline

Flight: Lufthansa LH1226 operated by Lufthansa CityLine
Equipment: Bombardier CRJ900 reg D-ACND named “Meersburg”
ATD: 18:35 CET (Runway 18 of FRA)
ATA: 19:21 CET (Runway 23 of GVA)

The boarding was delayed for about 10 minutes. After which, the CRJ900 was parked in a remote stand so we had to be taken to the plane with a bus. I found the remote stand to be funnily located though, it was literally in the middle of tarmac between two giant piers of Frankfurt Airport! Haha 😆 .

I was moved to this Lufthansa Cityline's flight with a Bombardier CRJ900

A Lufthansa Cityline’s Bombardier CRJ900 reg D-ACND

There was a further delay once we were all on board due to the busy late afternoon peak period at Frankfurt Airport. So our flight ended up being delayed for almost an hour (how untypical of a German 😛 ). At 6:35 PM, we finally took off from runway 18 of Frankfurt Airport and headed towards Geneva.

I was excited with this flight because finally I could experience the service on board a Lufthansa flight for the first time. And based on this one flight, I have to say that the service level is pretty much similar to of KLM. A sandwich service with drinks was provided on this short-haul flight, as in any short-haul KLM flights nowadays. However, the Lufthansa’s sandwich was slightly bigger while KLM also provided a small biscuit while Lufthansa did not.

Here are two photos of the service on board flight KL1763 (Amsterdam – Frankfurt) and LH1226 (Frankfurt – Geneva) from today; both flights were of the similar distance (I had one bite already on my KLM sandwich 😛 ).

Snack service on board my KLM Cityhopper flight

Snack service on board my KLM Cityhopper flight

Snack service on board my Lufthansa CityLine flight

Snack service on board my Lufthansa CityLine flight

Anyway, at around 7:15 PM, we were already approaching Geneva Airport. The Alps and Lake Geneva made the view upon landing beautiful too, even though in my opinion still did not beat Innsbruck Airport or Nice Airport. You can taste the view in the following landing video:

Back from Geneva

To go back to Amsterdam, I bought myself two Air France flights with a transit at Paris – CDG Airport. However, a few days before the trip, I got a notification about the Air France cabin crews’ strike which would occur that weekend which might affect my flights.

Luckily, though, my flights did not get cancelled. Only that my first flight out of Geneva was delayed for about 30 minutes but with a 3 hours of transit at Paris, this was not a problem. However, I did notice the effect of the strike in another aspect of the flights. I would subtly mention that later.

Anyway,

AF 1443 (Geneva – Paris CDG)

AF Logo
Flight: Air France AF1443
Equipment: Airbus A319-100 reg F-GRXD
ATD: 15:32 CET (Runway 23 of GVA)
ATA: 16:25 CET (Runway 27R of CDG)

I waited for my flight at the Air France/KLM lounge at Geneva Airport. The lounge was quite nice with adequate selections of snack, light meal, and drink. Geneva Airport was quite funny though where I had to go to the “French side” of the airport as I was flying to Paris.

Anyway, then I went to the gate and not long after, boarding commenced. It was a very cloudy afternoon in Geneva so the FA turned on the cabin light. What surprised me was the color of the light. Instead of the standard boring yellow light on board an A319, this time the color was peach! It was beautiful (imo)! 😀

Peach cabin

Peach cabin

Not long after, we took off from runway 23 of Geneva Airport. Even though it was very cloudy, the take-off went very smoothly without any turbulence at all.

Not long after, the snack service was provided. Based on my experience, Air France offers the best on board service of all the European airlines which I have flown. And so it surprised me a lot today when they served this as the complimentary snack:

Snack on board my AF 1443 flight

Snack on board my AF 1443 flight

It was the super basic snack that was available in unlimited supply in any Air France lounges and was usually the service standard of a regional HOP! service. Moreover, no alcohol (beer/wine) was available on this flight. Weird. This was definitely not Air France’s level of service. But then I thought maybe because this flight might count as a domestic flight, as I was flying from the “French side” of Geneva Airport to Paris. Oh well…

Anyway, at 16:25, we landed at runway 27R of Paris – Charles De Gaulle Airport.

Transit at Paris – CDG

As usual this year, I waited for my flight at the Air France’s lounge at Terminal 2F of Paris – CDG Airport. It was just as usual. Well, except that at one point the attendant went around offering French champagne to all the passengers there. Well, this was a first! So of course I got myself one. Lol 😆

A glass of champagne at Salon Air France

A glass of champagne at Salon Air France

AF1188 (Paris CDG – Amsterdam)

AF Logo
Flight: Air France AF1188
Equipment: Airbus A318-100 reg F-GUGQ
ATD: 19:22 CET (Runway 09R of CDG)
ATA: 20:07 CET (Runway 36C of AMS)

The flight was only about 70% full today but boarding still went rather slowly. It felt like the passengers entered the plane in a relatively slow rate. Anyway, so we finally took off from runway 09R of Paris – CDG Airport.

Just after take-off, the FA made an announcement where they apologized that the in flight service today would not be as usual. At first I still wasn’t aware of what that meant; until I saw the complimentary service provided today:

Snack on board my AF 1188 flight

Snack on board my AF 1188 flight

It was the same level of service provided on the earlier AF1443 flight from Geneva. Having flown the Amsterdam – Paris vv flight many times with Air France, I knew for sure something was up as this was definitely not Air France’s level of service.

And then it all made sense to me. The strike! Yes, the strike must have affected the service provided on board as well. Either because somehow the ground staffs also went on strike or that the flights needed to be operated with minimum number of FAs so they downgraded the level of service to make it doable.

An Air France's Airbus A318-100 reg F-GUGQ

An Air France’s Airbus A318-100 reg F-GUGQ

Well…

Anyway, at 20:07, we landed at runway 36C of Schiphol Airport. And here, my weekend trip to Geneva officially ended 🙂 .

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri A Weekend In Geneva:
1. Introduction
2. Part I: The Flights
3. Part II: Geneva

***

My flying route this weekend. Map created with gcmap.com

Peta penerbangan ini. Dibuat dengan gcmap.com

Berangkat ke Jenewa

Untuk berangkat ke Jenewa, aku transit di Frankfurt karena awalnya aku berencana menaiki penerbangan kebebasan-kelimanya Kuwait Airways antara kedua kota ini. Namun, aku dikecewakan oleh Kuwait Airways dimana aku dipindahkan tanpa pemberitahuan ke penerbangannya Lufthansa CityLine. Kekecewaanku sudah kujelaskan melalui posting ini.

Anyway,

KL 1763 (Amsterdam – Frankfurt)

KLM Cityhopper logo
Penerbangan: KLM KL 1763 dioperasikan oleh KLM Cityhopper
Pesawat: Embraer ERJ190 reg PH-EXE
ATD: 08:29 CET (Runway 18L of AMS)
ATA: 09:10 CET (Runway 25R of FRA)

Aku tiba di Schiphol sekitar jam 6 pagi dan, seperti biasa tahun ini, aku pergi ke KLM Crown Lounge. Sekitar jam 7:30 pagi aku menuju gerbang keberangkatan. Aku senang penerbangan ini akan dioperasikan dengan PH-EXE, sebuah Embraer 190nya KLM Cityhopper yang masih kinyis-kinyis berumur 8 bulan:

A KLM Cityhopper's Embraer E190 reg PH-EXE

Sebuah Embraer ERJ190nya KLM Cityhopper rego PH-EXE

Anyway, boarding berlangsung tepat waktu dan kami tidak lama berangkat. Pesawat lepas landas dari landasan pacu 18L Bandara Schiphol dan selanjutnya adalah penerbangan regulernya KLM. Sekitar jam 9:10 pagi, pesawat mendarat di landasan pacu 25R Bandara Frankfurt.

Transit di Bandara Frankfurt

Penerbanganku ke Jenewa dijadwalkan berangkat jam 5:40 sore. Jadilah waktu transitku adalah 8 jam di Bandara Frankfurt 😐. Selain itu, penerbangan keduaku akan dioperasikan dengan Lufthansa sehingga aku tidak memiliki akses ke lounge. Lebih jauh lagi, hari itu hujan sehingga membuatku malas jalan-jalan di kota Frankfurtnya. O

German sausages for lunch

Makan siang dengan sosis Jerman

Aku tidak ingat mengapa aku memilih penerbangan KL1763 ini dari lima penerbangan hariannya KLM di antara Amsterdam dan Frankfurt. Tebakanku sih mungkin waktu itu penerbangan ini adalah penerbangan termurah dan perbedaan harga tiketnya tidak menjustifikasiku untuk membeli tiket yang agak mahalan tetapi memiliki waktu transit yang enak, haha 😆 .

Anyway, singkat cerita waktu transit delapan jam terlewati juga (ceritanya mungkin akan aku jadikan bahan posting tersendiri deh nanti, haha 😆 ); dan aku berada di Terminal 1 Bandara Frankfurt untuk berangkat ke Jenewa.

LH 1226 (Frankfurt – Geneva)

Lufthansa Cityline

Penerbangan: Lufthansa LH1226 dioperasikan oleh Lufthansa CityLine
Pesawat: Bombardier CRJ900 reg D-ACND bernama “Meersburg”
ATD: 18:35 CET (Runway 18 of FRA)
ATA: 19:21 CET (Runway 23 of GVA)

Boarding sedikit terlambat hari ini. Pesawat CRJ900nya diparkir di sebuah tempat parkir remote sehingga kami diantar kesana dengan bus. Lokasi remotenya bagiku lucu btw, karena berada di tengah-tengah tarmac di antara dua pier raksasa Bandara Frankfurt! Haha 😆

I was moved to this Lufthansa Cityline's flight with a Bombardier CRJ900

Sebuah Bombardier CRJ900nya Lufthansa Cityline rego D-ACND

Penerbangan kembali di-delay lebih jauh karena kesibukan sore hari di Bandara Frankfurt. Jadilah penerbangan kami baru berangkat sekitar satu jam setelahnya (ih, nggak Jerman banget deh ini 😛 ). Jam 6:35 sore, pesawat akhirnya lepas landas dari landasan pacu 18 Bandara Frankfurt.

Aku bersemangat terhadap penerbangan ini karena aku bisa merasakan servisnya Lufthansa untuk pertama kalinya. Dan berdasarkan satu penerbangan ini, harus kubilang bahwa level pelayanannya kurang lebih mirip dengan KLM. Layanan sandwich dan minuman diberikan di penerbangan singkat ini, seperti di penerbangan singkatnya KLM akhir-akhir ini kan. Ukuran sandwich-nya Lufthansa lebih besar sedikit sih tetapi KLM juga menyediakan biskuit kecil sementara Lufthansa tidak.

Berikut ini dua buah foto servis di penerbangan KL1763 (Amsterdam – Frankfurt) dan LH1226 (Frankfurt – Jenewa), keduanya dari hari ini; kedua penerbangan ini menempuh jarak yang kurang lebih sama (eh, itu sandwich-nya KLM sudah aku gigit satu kali yah 😛 ).

Snack service on board my KLM Cityhopper flight

Layanan snack di penerbangan KLM Cityhopper

Snack service on board my Lufthansa CityLine flight

Layanan snack di penerbanan Lufthansa CityLine

Anyway, sekitar jam 7:15 sore (atau malam?), kami sudah dekat dengan Bandara Jenewa. Pegunungan Alpen dan Danau Jenewa sudah nampak di luar jendela. Pemandangannya indah, walaupun masih belum mengalahkan keindahannya Bandara Innsbruck atau Bandara Nice sih. Keindahannya bisa dilihat di video berikut ini:

Kembali dari Jenewa

Untuk kembali ke Amsterdam, aku membeli tiketnya Air France dimana aku haris transit di Paris – CDG. Nah, beberapa hari sebelum keberangkatan, aku diberi-tahu mengenai rencana mogok kerja awak-kabinnya Air France yang akan berlangsung akhir pekan ini yang mungkin akan mempengaruhi penerbangan-penerbanganku.

Untungnya, penerbanganku tidak ada yang dibatalkan. Hanya saja penerbangan pertama dari Jenewa terlambat sekitar 30 menit sih. Namun, dengan waktu transit setengah jam di Paris tentu ini bukan lah masalah. Hanya saja, aku melihat efek dari mogok kerja ini di aspek lain penerbangannya. Ini akan kusebutkan nanti di posting ini.

Anyway,

AF 1443 (Geneva – Paris CDG)

AF Logo
Penerbangan: Air France AF1443
Pesawat: Airbus A319-100 reg F-GRXD
ATD: 15:32 CET (Runway 23 of GVA)
ATA: 16:25 CET (Runway 27R of CDG)

Aku menunggu penerbanganku di lounge-nya Air France/KLM di Bandara Jenewa. Lounge-nya cukup nyaman dengan pilihan snack, makanan ringan, dan minuman yang cukup memadai. Bandara Jenewa itu cukup lucu lho dimana aku diminta pergi ke “sisi Prancis” bandaranya karena aku akan terbang ke Paris.

Anyway, aku kemudian berjalan ke gerbang keberangkatan dimana tak lama kemudian, proses naik pesawat dimulai. Saat itu sedang mendung tebal di Jenewa sehingga awak kabin menyalakan lampu di pesawatnya. Yang mengejutkanku adalah warna lampunya. Bukannya standar lampu berwarna kuning yang membosankan itu di dalam pesawat bertipe Airbus A319, kali ini lampunya berwarna peach! Menurutku warnanya keren banget! 😀

Peach cabin

Kabin bernuansa peach

Tak lama setelahnya, pesawat lepas landas dari landasan pacu 23 Bandara Jenewa. Walaupun sedang mendung tebal, pesawat lepas landas dengan sangat amat mulus dan tanpa goyangan sama sekali.

Tak lama kemudian, layanan snack dibagikan. Berdasarkan pengalamanku sejauh ini, Air France adalah maskapai dengan layanan di dalam pesawat yang terbaik dari semua maskapai Eropa yang pernah kucoba. Oleh karena itu lah aku kaget sekali hari ini ketika mereka memberikan layanan snack seperti ini:

Snack on board my AF 1443 flight

Layanan snack di penerbangan AF 1443-ku

Ini adalah snack super basic yang tersedia dalam jumlah tak terbatas di semua lounge-nya Air France dan layanan seperti ini biasanya adalah standar layanan regional HOP!-nya mereka. Lebih jauh lagi, tak ada minuman beralkohol (bir/anggur) yang disediakan di penerbangan ini. Aneh. Ini jelas bukan lah standar pelayanannya Air France. Tetapi waktu itu aku kira mungkin ini karena penerbanan ini terhitung penerbangan domestik, karena toh aku baru saja terbang dari “sisi Prancis” Bandara Jenewanya kan. Oh yah…

Anyway, jam 4:25 sore, pesawat mendarat di landasan pacu 27R Bandara Paris – Charles De Gaulle.

Transit di Paris – CDG

Seperti biasa tahun ini, aku menunggu penerbanganku di lounge-nya Air France di Terminal 2F Bandara Paris – CDG. Semuanya seperti biasa lah. Eh, kecuali satu ding. Di satu waktu, seorang pelayannya berkeliling membagikan champagne Prancis ke semua penumpang di dalam lounge. Wah, nggak biasanya nih! Jelas dong aku mengambil satu gelas. Huahaha 😆

A glass of champagne at Salon Air France

Segelas champagne di Salon Air France

AF1188 (Paris CDG – Amsterdam)

AF Logo
Penerbangan: Air France AF1188
Pesawat: Airbus A318-100 reg F-GUGQ
ATD: 19:22 CET (Runway 09R of CDG)
ATA: 20:07 CET (Runway 36C of AMS)

Penerbangan hari ini cuma sekitar 70% penuh tetapi boarding-nya berlangsung lambat. Rasanya penumpangnya masuk ke pesawat dengan laju yang sangat pelan, haha. Singkat cerita, akhirnya kita berangkat dan lepas landas dari landasan pacu 09R Bandara Paris – CDG.

Tidak lama setelah lepas landas, pramugari membuat pengumuman dimana mereka meminta-maaf layanan hari ini tidak akan seperti biasanya. Awalnya aku nggak mengerti maksudnya apa; sampai aku melihat apa yang mereka sajikan sebagai layanan snack hari ini:

Snack on board my AF 1188 flight

Layanan snack di penerbangan AF 1188-ku

Ini adalah level pelayanan yang sama seperti di penerbangan AF1443ku tadi dari Jenewa. Karena aku cukup sering terbang dengan Air France di rute Amsterdam – Paris pp, aku tahu pasti ada sesuatu yang salah nih dan ini jelas bukan lah Air France yang biasanya.

Dan tiba-tiba semuanya masuk akal dan aku sadar. Mogok kerja! Iya, mogok kerjanya pasti sudah mempengaruhi efek layanan di dalam pesawatnya juga. Entah karena staff daratnya juga ikutan mogok kerja atau penerbangannya hanya bisa dioperasikan dengan jumlah awak kabin minimum sehingga level layanannya harus diturunkan agar tetap bisa dilaksanakan.

An Air France's Airbus A318-100 reg F-GUGQ

Sebuah Airbus A318-100nya Air France rego F-GUGQ

Oh yah…

Jam 8:07 malam, pesawat mendarat di landasan pacu 36C Bandara Schiphol. Dan disini, perjalanan akhir pekanku ke Jenewa resmi berakhir 🙂 .