General Life · Tennis · Zilko's Life

#1838 – Some Stories This Week

ENGLISH

Here are some stories from this week.

A Future Plan

Lol, “a future plan” might sound so serious yet funny at the same time, indeed.

Anyway, when a plan exists, it means there is a goal that we (I) want to achieve. This is the case here. And I am really grateful that my company has played a bit of a role to make this the case. A near-term goal which I have had in mind for a while now, at least, has come to a less vague state. At least now I know some concrete steps which I want to take to achieve this goal.

So what goal that is? Well, as always, I like to be so cryptic and won’t share it here now; as it might jynx it 😛 . However, I have to say it is quite a big life goal. But as usual, when the time comes, for sure I will share what that goal is 😉 .

Having said that, it is still a long process from where I stand now. I guess I need to just make that first step soon and try to enjoy the process as much as possible, as for sure there will be valuable lessons and experiences along the way 😛

Tennis Lesson

Anyway, I have also had my tennis lesson started this week. So this summer I extended my Sports Card membership at TU Delft, making use of the student discount that was, then, still valid as I was still registered as a TU Delft employee 😛 . It was nice to finally hit some tennis balls again after a few weeks off; even though my rhythm was nowhere to be found this week 😛 .

Andy Murray = 2016 Year-End World Number 1!!

Speaking of tennis, I am really happy that by winning the year-end championships (ATP World Tour Finals) in London last week, Andy Murray officially ends 2016 as the world number 1 male tennis player!!

You know, two weeks prior he reached the world number 1 position for the first time ever in his career. To be honest, I had a bit of a worry this stint would only short-live because he had such a tough draw in London, at least on paper, while on the other hand, Novak Djokovic, the other player who could potentially snatch the number 1 ranking back, had an easier draw. So I am super glad he managed to get through that!

Congratulations, Andy! 😀

Andy Murray ended 2016 as the world number 1. Photo credit: Julian Finney/Getty Images Europe
Andy Murray ended 2016 as the world number 1. Photo credit: Julian Finney/Getty Images Europe

BAHASA INDONESIA

Berikut ini beberapa cerita dari minggu ini.

Sebuah Rencana Masa Depan

Huahaha, “sebuah rencana masa depan” terdengar serius banget tapi lucu juga ya.

Anyway, ketika sebuah rencana terbentuk, artinya ada tujuan yang ingin kita (aku) capai. Memang ini sih kasusnya di sini. Dan aku sungguh bersyukur kantorku sedikit membantuku untuk membuat ini terjadi. Sebuah tujuan jangka menengah yang sudah aku pertimbangkan selama beberapa waktu sekarang, setidaknya, sudah memasuki bentuk yang sedikit lebih jelas. Setidaknya sekarang aku sudah memiliki beberapa langkah kongkrit untuk mencapai tujuan ini.

Memang tujuan apa sih? Ah, mau tau aja atau mau tau banget? Haha. Ah, tapi seperti biasanya, aku mau sok misterius dulu deh sekarang dan tidak akan membagikan ceritanya dulu; takut nge-jynx euy 😛 . Namun, harus kubilang bahwa ini adalah sebuah tujuan yang besar banget lah. Tapi seperti biasa, nanti jika saatnya sudah tiba, tentu sebuah tujuan ini akan kuceritakan di sini 😉 .

Walaupun begitu, prosesnya masih panjang banget dari posisiku sekarang ini. Aku rasa memang aku sebaiknya menutup mata dan langsung membuat langkah pertama itu sih; dan kemudian berusaha menikmati prosesnya semaksimal mungkin karena aku yakin akan ada banyak pelajaran dan pengalaman berharga sepanjang jalan 😛 .

Les Tenis

Anyway, minggu ini les tenisku dimulai lagi. Jadi musim panas lalu aku memperpanjang keanggotaanku di pusat olahraganya TU Delft, memanfaatkan diskon mahasiswa ketika aku masih terdaftar resmi bekerja di TU Delft kan 😛 . Asyik aja akhirnya bisa memukul bola tenis lagi setelah absen beberapa minggu; walaupun ritmeku kacau banget sih minggu ini 😛 .

Andy Murray = Peringkat 1 Dunia Akhir Tahun 2016!!

Ngomongin tenis, aku senang sekali bahwa dengan memenangi turnamen tutup tahun (ATP World Tour Finals) di London minggu lalu, Andy Murray resmi mengakhiri tahun 2016 sebagai petenis pria peringkat 1 dunia!!

Tahun kan, dua minggu sebelumnya ia mencapai peringkat 1 dunia untuk pertama kalinya di kariernya. Sejujurnya, aku sedikit khawatir pencapaian ini akan berlangsung sebentar saja kali ini karena ia mendapatkan undian yang berat di London, setidaknya di atas kertas. Sementara itu, Novak Djokovic, pemain lainnya yang secara matematis bisa merebut peringkat 1 kembali, mendapatkan undian yang lebih ringan. Jadi aku lega deh ia berhasil melalui itu semua!

Selamat, Andy! 😀

 

General Life · Zilko's Life

#1829 – A Saturday Story

ENGLISH

A Meetup (Kopdar)

Early last week, Kutubuku messaged me on Instagram that she would be in Amsterdam for a weekend and invited me for a meetup at a bar on Saturday evening. My Saturday evening agenda was still free so of course I said yes. You see, not only the Indonesia-based bloggers who could organize a kopdar, the Europe-based could too! 😛

Fast forward to Saturday. I arrived a little bit early at Beer Temple, where we were set to meet, and the bar was full at the time. But luckily when we all met, a group (of tourists from England, I knew because I talked with one of the guys, lol 😆 ) just left so we could take their now vacant seats. She visited Amsterdam with ScandiGuy and a Danish friend.

In short, it was a fun evening. We tried many different beers and they showed me a beer app (which apparently was happening now which I was unaware of, lol 😆 ) they were using to collect badges. We ended up at the bar for a good 3.5 hours where we talked and talked about so many different things. I had to leave at 11:30 PM because there was a less frequent train service between Amsterdam and Delft today due to a maintenance. After we parted, though, I just realized that we forgot to take a picture together, lol 😆 . Well, I blame the beers for this, hahaha…

Andy Murray

Andy Murray won in two sets: 6–3, 6–3
Andy Murray in Rotterdam in 2014

Speaking of Saturday, a good tennis news (to me) was made. By advancing to the Paris Masters final, it was guaranteed that Andy Murray would be the new world no.1 when the ranking was updated this Monday, replacing Novak Djokovic at the top of the list.

To be honest, a few months ago looking at how Djokovic dominated tennis for the first half a year, I thought it would be pretty much impossible for someone else to dethrone him from the top this season. However, a combination of Djokovic’s dip in form after the French Open (where he completed the Nole Slam which I witnessed, btw) and Murray’s strong second half of the season (despite losing in the quarterfinals of the US Open) made this achievent a reality!

Wow!! So obviously I am super happy! In my opinion, Andy Murray is a great player in a golden tennis era; but this means the competition was super tough as well where he had to face Roger Federer, Rafael Nadal, and Novak Djokovic all in their prime years too. So to finally reach this pinnacle of the sport was definitely something he deserved. Especially for his perserverence, where he had to “wait” for more than seven years since the first time he hit number 2 (in August 2009) until he hit number 1 (in November 2016).

In a way, I could see this as a replacement for my disappointment when Serena Williams was dethroned from world no.1 in September, where Angelique Kerber took over the spot. I understood why it happened, though, as Serena was hampered by many physical problems this year and decided to focus only on the grandslams, something reasonable, and actually smart, given her age, of course. But still, as a fans I think it was normal to feel a little bit of disappointment from that, haha 😆 .

Anyway, congratulations, Andy!! 💪☝️

Andy Murray, world no. 1. Source: ATP World Tour

 

BAHASA INDONESIA

Kopdar

Awal minggu lalu, Kutubuku DM aku di Instagram bahwa ia akan berada di Amsterdam di akhir pekan dan mengajak untuk kopdaran di sebuah bar Sabtu malam. Karena agenda Sabtu malamku masih lowong, tentu saja aku setuju. Nah kan, yang namanya kopdaran itu nggak cuma mungkin untuk blogger-blogger yang berbasis di Indonesia loh, yang berbasis di Eropa juga bisa! 😛

Fast forward ke hari Sabtu. Aku tiba di Beer Temple, tempat dimana kami janjian, agak terlalu awal dan waktu itu barnya sedang penuh. Untungnya, ketika kami bertemu, ada satu grup (turis dari Inggris, aku tahu karena aku ngobrol sedikit dengan salah satu orangnya, haha 😆 ) baru saja keluar sehingga kita bisa duduk di kursi mereka yang sekarang kosong. Ia mengunjungi Amsterdam bersama ScandiGuy dan seorang teman dari Denmark.

Singkat cerita, ini adalah malam yang menyenangkan. Kami mencoba banyak bir dan mereka menunjukkanku sebuah app bir (yang mana ternyata lagi happening sekarang tapi aku nggak tahu dong, haha 😆 ) yang digunakan untuk mengoleksi badges. Akhirnya kami duduk-duduk di barnya selama 3,5an jam dimana kami ngobrol ngalor-ngidul tentang berbagai macam topik. Aku harus pergi jam 11:30 malam karena malam ini frekuensi kereta antara Amsterdam dan Delft lebih jarang daripada biasanya karena ada pekerjaan maintenance. Setelah kami berpisah, aku baru sadar dong kalau kita lupa foto-foto, haha 😆 . Ah, gara-gara birnya ini pasti, hahaha…

Andy Murray

Andy Murray won in two sets: 6–3, 6–3
Andy Murray di Rotterdam di tahun 2014

Ngomongin hari Sabtu, satu berita tenis yang baik (untukku) muncul. Dengan lolos ke babak final turnamen Paris Masters, telah tergaransi bahwa Andy Murray akan menjadi pemain peringkat 1 dunia ketika peringkatnya di-update hari Senin ini, menggantikan Novak Djokovic di posisi puncak ini.

Sejujurnya, beberapa bulan yang lalu dengan melihat dominasinya Djokovic di setegah tahun pertama, aku rasa nyaris mustahil bagi seseorang lain untuk menggusurnya dari posisi teratas musim ini. Namun, kombinasi dari turunnya performanya Djokovic setelah French Open (dimana ia mencetak Nole Slam yang mana aku saksikan, btw) dan performa kuatnya Murray di paruh kedua musim ini (walaupun ia kalah di perempat-final US Open), pencapaian ini menjadi kenyataan!

Wow!! Jadi jelas dong aku senang sekali! Menurutku, Andy Murray adalah pemain yang bagus di era emas tenis; tetapi ini juga berarti kompetisinya sulit sekali baginya dimana ia juga harus berhadapan dengan Roger Federer, Rafael Nadal, dan Novak Djokovic yang semuanya sedang dalam tahun-tahun puncaknya juga. Jadi untuk akhirnya mencapai pencapaian ini adalah sesueatu yang sungguh layak ia dapatkan. Terutama karena kegigihannya, dimana ia harus rela “menunggu” lebih dari tujuh tahun semenjak ia pertama kali mencapai peringkat 2 (di bulan Agustus 2009) hingga mencapai peringkat 1 (di bulan November 2016).

Di satu sisi, aku bisa memandang ini sebagai pengganti kekecewaanku dari turunnya Serena Williams dari posisi peringkat 1 dunia, setelah digeser oleh Angelique Kerber. Aku memahami mengapa ini terjadi sih, karena Serena sedang menghadapi masalah dengan cedera fisik dan memutuskan untuk lebih fokus di turnamen grandslam saja, sesuatu yang masuk akal, dan sebenarnya cerdas sih dengan mempertimbangkan usianya. Tapi, tetap aja lah ya sebagai fans tentu aku juga merasakan sedikit kekecewaan, haha 😆 .

Anyway, selamat, Andy!! 💪☝️

Andy Murray, peringkat 1 dunia. Sumber: ATP World Tour

 

Tennis

#1769 – A Weekend with Wimbledon

ENGLISH

The main theme of my weekend was definitely the final stage of this year’s Wimbledon, the third grandslam tournament of the year, haha 😆 .

This Wimbledon was great for my favorites. While it was not surprising at all that Serena Williams went deep in the tournament, I was very happy that Venus Williams also reached the semifinal stage! It was her first grandslam semifinal appearance since US Open 2010, and first in Wimbledon since Wimbledon 2009! So for this reason I had a mixed feeling after the semifinal stage: Serena advanced to the final while Venus was stopped by Angelique Kerber. Obviously I was sad that there would be no all-Williams final this year. On the other hand, I knew I would have felt a really huge and deep regret had both Williams reached the final because I would have not been able to go to London and watch the match live because I did not have a valid UK visa! Haha 😆 . I was thinking of applying for one a few months ago but I ended up not doing that. #Indonesianpassportholdersproblem

Back in Wimbledon this year!!
I wish I was in Wimbledon this year!! This was from last year

Anyway, here is the plot: Prior to Wimbledon, Serena had reached the finals of the two other grandslams this year. However, the results were untypical: she lost both. To Kerber in Australia and to Garbiñe Muguruza in France (a match which I actually witnessed with my own eyes 😦 ). So while she was still the favorite coming to this final, a bigger question mark had formed.

Serena and Kerber played a great ladies singles final where both players pretty much went toe to toe. Kerber, especially, was very impressive with her defensive skill where she was able to handle the barrage of Serena’s attack. This was one of the main reasons how she beat Serena in Australia, though. However, Serena was ready for it this time and was in a very solid mental state. Kerber showed glimpse of lapse of concentration in both sets, which cost her the match. Serena won 7–5, 6–3. Finally, she won her 22nd grandslam singles title and, thus, tying the open-era record set by Steffi Graf in 1999. This released huge amount of pressure from herself, and I love her reaction after the victory:

Yess!! 22 Baby!!

Meanwhile in the ladies doubles draw’, the Williams sisters, ranked 251st in the world (due to inactivity), also made the final. Later on that evening, they beat the fifth seed Timea Babos and Yaroslava Shvedova 6–3, 6–4 to win their sixth Wimbledon doubles title!!

So, yeah, all in all I am very happy with the outcome but I still feel just a little bit sad for not being able to witness that day myself 😛 . I mean, my last-minute visit to Wimbledon last year was amazing so I imagine that had I been able to come to London this year, it would probably have been even more amazing!! But well…

Serena and Venus Williams won the ladies doubles title in 2016. Their first grandslam doubles title since Wimbledon 2012! Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images Europe
Serena and Venus Williams won the ladies doubles title in 2016. Their first grandslam doubles title since Wimbledon 2012! Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images Europe

In the men’s singles draw, Novak Djokovic surprisingly fell in the third round, suddenly making Andy Murray, my favorite male tennis player now, the big favorite to win the title. Funnily, though, Murray’s plot this year was very similar with Serena’s. Murray reached the final in Australia and France where he lost both to Djokovic (in Paris, I also witnessed this match myself 😦 ).

Murray reached the final where he faced Milos Raonic on Sunday. It was Murray’s 11 grandslam finals and for the first time ever, he did not have to face either Djokovic or Roger Federer. In the end, Murray won in straight sets to win his second Wimbledon and third grandslam title overall!!

Yeah, this weekend was a good weekend for my favorite!! 😀 Collectively, this result is the best one (to me) since the US Open 2012! haha 😛 .

Serena Williams won Wimbledon 2016. Photo credit: Adam Pretty/Getty Images Europe
Serena Williams won Wimbledon 2016. Photo credit: Adam Pretty/Getty Images Europe
Andy Murray won Wimbledon 2016. Photo credit: Julian Finney/Getty Images Europe
Andy Murray won Wimbledon 2016. Photo credit: Julian Finney/Getty Images Europe

BAHASA INDONESIA

Tema utama akhir pekanku kemarin jelas adalah babak finalnya Wimbledon, turnamen grandslam ketiga tahun ini, haha 😆 .

Wimbledon kali ini baik bagi petenis favoritku. Ketika jelas tidak mengagetkan bahwa Serena Williams masuk babak akhir dari turnamen ini, aku senang banget Venus Williams masuk ke babak semifinal! Ini adalah semifinal grandslam pertamanya semenjak US Open 2010, dan pertama di Wimbledon semenjak Wimbledon 2009! Oleh karena alasan itu lah perasaanku campur aduk dengan hasil babak semifinalnya: Serena maju ke final sementara Venus kalah di semifinal dari Angelique Kerber. Jelas aku sedih lah ya final all-Williams tidak terjadi tahun ini. Di sisi lain, aku tahu aku sungguh akan merasa sangat amat menyesal andaikata kedua Williams masuk ke final karena aku tidak akan bisa pergi ke London untuk menonton finalnya langsung karena aku nggak punya visa UK yang masih berlaku! Haha 😆 . Beberapa bulan lalu aku sempat kepikiran untuk mengajukan visa UK lagi tetapi nggak aku lakukan. #Masalahpemegangpasporijo

Back in Wimbledon this year!!
Ugh, andaikata aku pergi ke Wimbledon tahun ini!! Foto ini dari tahun lalu

Anyway, berikut ini jalan ceritanya: Sebelum Wimbledon ini, Serena mencapai babak final di dua turnamen grandslam sebelumnya. Masalahnya, hasilnya nggak biasa banget: ia kalah di keduanya. Kalah dari Kerber di Australia dan dari Garbiñe Muguruza di Prancis (sebuah pertandingan yang kusaksikan langsung dengan mata kepala sendiri 😦 ). Jadi walaupun ia masih lah favorit untuk menang di final ini, ada sebuah tanda tanya besar yang menggantung.

Serena dan Kerber bermain final tunggal putri yang sangat seru dimana kedua pemain bermain seimbang. Kerber, terutama, impresif banget dengan kemampuan defensifnya dimana ia bisa melayani hujan serangannya Serena. Ini adalah satu alasan mengapa ia bisa menang dari Serena di Australia. Namun, kali ini Serena sudah siap untuk itu dan berada pada kondisi fokus mental yang tepat. Konsentrasi Kerber hilang sebentar di kedua set, dan ini menyebabkan kekalahannya. Serena menang 7–5, 6–3. Akhirnya, gelar grandslam ke-22 ia dapatkan juga dan, dengan ini, ia menyamai rekor era terbuka yang ditorehkan Steffi Graf di tahun 1999. Ini melepaskan banyak sekali tekanan dari dirinya, dan aku sukaaa banget reaksinya setelah kemenangannya:

Iyaaaa!! 22 Baby!!

Sementara itu, di sisi ganda putri, Williams bersaudari yang berperingkat 251 sedunia (karena sudah lama nggak main ganda) juga masuk di babak final. Di malam harinya, mereka mengalahkan Timea Babos dan Yaroslava Shvedova 6–3, 6–4 untuk memenangi gelar ganda Wimbledon keenam mereka!!

Jadi, ya, secara keseluruhan jelas aku senang sekali dengan hasil ini walaupun agak sedih juga sih nggak bisa menontonnya secara langsung 😛 . Maksudku, perjalanan dadakanku ke Wimbledon tahun lalu kan seru banget ya sehingga aku bayangkan andaikata tahun ini aku juga bisa ke London, pasti bakal lebih seru lagi deh dengan hasil yang seperti ini!! Ah, sudahlah…

Serena and Venus Williams won the ladies doubles title in 2016. Their first grandslam doubles title since Wimbledon 2012! Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images Europe
Serena dan Venus Williams menjuarai gelar ganda putri Wimbledon 2016. Gelar grandslam ganda pertama mereka semenjak Wimbledon 2012!  Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images Europe

Di sisi tunggal putra, secara mengejutkan Novak Djokovic kalah di babak ketiga sehingga Andy Murray, petenis putra favoritku sekarang, adalah favorit untuk juara. Lucunya, jalan cerita Murray tahun ini mirip dengan jalan cerita Serena. Murray mencapai babak final di Australia dan Prancis dimana di keduanya ia kalah dari Djokovic (di Paris, pertandingan ini juga kusaksikan dengan mata kepala sendiri 😦 ).

Murray mencapai babak final dimana ia menghadapi Milos Raonic di hari Minggu. Ini adalah final grandslamnya Murray yang kesebelas dimana untuk pertama kalinya, ia tidak harus menghadapi Djokovic atau Roger Federer. Pada akhirnya, Murray menang straight sets untuk memenangi gelar Wimbledon kedua dan grandslam ketiganya!!

Iyaa, akhir pekan ini adalah akhir pekan yang baik untuk favoritku!! 😀 Secara keseluruhan, hasil ini adalah hasil terbaik (untukku) semenjak US Open 2012! haha 😛 .

EuroTrip · Tennis · Vacation · Weekend Trip

#1760 – My 2016 Roland Garros Trip (Part III: Roland Garros (Sunday))

ENGLISH

Posts in the My 2016 Roland Garros Trip series:

1. Introduction
2. Part I: Roland Garros (Saturday)
3. Part II: Paris
4. Part III: Roland Garros (Sunday)

***

While I arrived at Stade Roland Garros some 20 minutes later than my Saturday visit, I was still one of the first spectators to enter the site today, haha 😆 . Anyway, today I got a Ring 3 ticket (the furthest ring from the tennis court but offered the cheapest price) at Court Philippe Chatrier. These were the matches scheduled today:

  1. Women’s Doubles Final: [7] Ekaterina Makarova/Elena Vesnina (RUS/RUS) vs [5] Kristina Mladenovic/Caroline Garcia (FRA/FRA)
  2. Men’s Singles Final: [1] Novak Djokovic (SRB) vs [2] Andy Murray (GBR)

Exciting!

After entering the site, I went to my seat in Court Philippe Chatrier to see how the view would be from my seat. Well, it turned out it was okay but I knew it would be a bit more challenging to take good photos from up there, haha 😆 . Btw, this was my outfit today:

Making it clear regarding my side later on in the afternoon with what I wore
Making it clear regarding my side later on in the afternoon with what I wore

Yeah, #TeamMurray #TeamGB

I bought a couple cups of cappuccino and a couple of French pastries for breakfast today. For some reason I wasn’t feeling that hungry this morning. Upon checking the schedule, it turned out that the women’s doubles match was scheduled to start at 11:30 AM so I decided to come back to Court Philippe Chatrier after finishing my coffees.

Then, I saw an announcement in French. Okay, I don’t speak French but I was guessing it stated that for the women’s doubles final, the seating inside Court Philippe Chatrier was free, i.e. we could sit literally anywhere. But then of course I was not sure. So when I entered Philippe Chatrier, I asked the ticket checker girl if that was the case. She confirmed it and actually said that I could sit in one of the green boxes that were literally next to Court Philippe Chatrier if I wanted to!! 😱😱😱😱😱 I mean, those seats were even closer to the court than the Ring 1 seats and those were those super expensive premium seats for premium ticket holders!! 😱😱😱😱😱 So of course I did!! I mean, who wouldn’t?

I chose one box that was still empty that was just next to the court and I quickly settled into a seat in the first row. Yeah, so I was sitting literally in the first row of Court Philippe Chatrier for a grandslam final match!! 😱😱😱😱😱 IT. WAS. SO. AWESOME!!!

I secured one of the VIP seats at Court Philippe Chatrier!!
I secured one of the VIP seats at Court Philippe Chatrier this morning!!

1. Women’s Doubles Final: [7] Ekaterina Makarova/Elena Vesnina (RUS/RUS) vs [5] Kristina Mladenovic/Caroline Garcia (FRA/FRA)

First of all, to be consistent, from hereon I will call the team of Makarova/Vesnina as Makarova/Ayah. The reason why I am calling Elena Vesnina “Ayah” can be read in this post of my visit to Wimbledon final last year 😛 .

Anyway, the match did not start evenly where Mladenovic/Garcia were solid while Makarova/Ayah were kinda shaky. In just about 20 minutes, Makarova/Ayah found themselves trailing 0–5 in the first set. But then, they started to find their groove while Mladenovic/Garcia started to make some more errors, allowing Makarova/Ayah more into the first set. However, Mladenovic/Garcia had built too much of a lead and still secured the first set 6–3. In the second set, Makarova/Ayah kept their newly found momentum while Mladenovic/Garcia struggled to find some form. Makarova/Ayah took the second set 6–2. The third set went toe to toe until 4–4. Makarova’s serve was broken and Caroline Garcia held her serve. Hence the French team won their first grandslam title together 6–3, 2–6, 6–4

Caroline Garcia and Kristina Mladenovic won their first grandslam title
Caroline Garcia and Kristina Mladenovic won their first grandslam title

After the match, I tried to get some lunch but everything was super busy. I was queuing for the gourmet restaurant but the queue went super slow. So I left and decided to just buy a French sandwich and wrap (which I also had to queue for some time).

2. Men’s Singles Final: [1] Novak Djokovic (SRB) vs [2] Andy Murray (GBR)

This match is the highlight of the tournament, I guess. I mean, a match between the number 1 vs number 2 player in the world! Both had never won Roland Garros before so whoever won would do so. Even for Djokovic, the stake was higher as (1) Roland Garros was the only grandslam title missing in his collection and (2) After winning Wimbledon 2015, US Open 2015, and Australian Open 2016, he now had a chance to complete the “Nole Slam” by winning Roland Garros 2016.

Andy Murray started the match strongly
Andy Murray started the match strongly

Murray started the match strong where he was being more aggressive. He took the first set 6–3. But then, for some reasons, the situation completely flipped since the start of the second set. Somehow, Murray found himself in defensive position almost all the time allowing Djokovic to dictate most points. I knew that Murray realized this and tried to change the momentum. But it was difficult to do so against the already on-fire world number 1. As a result, Murray started to throw in a bit of more errors.

In the end, Novak Djokovic won his 12th grandslam title, completed the Career Grand Slam, and won the Nole Slam after defeating Andy Murray in four sets 3–6, 6–1, 6–2, 6–4. Murray gave a really heartwarming runner-up speech btw, where he said that we were very lucky to be in the attendance of the completion of the Nole Slam which was such a rarity in men’s tennis; but it sucked very much for him to be in the opposite site of the net today. Awwww….

Novak Djokovic completed the Nole Slam at Roland Garros 2016
Novak Djokovic completed the Nole Slam at Roland Garros 2016

After the match, I went to buy a new pair of tennis racket dampers. Then, I left Stade Roland Garros and my 2016 visit to this grandslam tournament this year officially ended 🙂 .

THE END.

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri My 2016 Roland Garros Trip:

1. Introduction
2. Part I: Roland Garros (Saturday)
3. Part II: Paris
4. Part III: Roland Garros (Sunday)

***

Walaupun aku tiba di Stade Roland Garros 20 menit lebih siang daripada kunjungan hari Sabtuku, toh aku masih termasuk salah satu yang pertama yang masuk loh, haha 😆 . Ngomong-ngomong, hari ini aku hanya memiliki tiket Ring 3 saja (Ring terjauh dari lapangan tenisnya tetapi harga tiketnya juga yang termurah) di Lapangan Philippe Chatrier. Berikut ini jadwal pertandingan hari ini:

  1. Final Ganda Putri: [7] Ekaterina Makarova/Elena Vesnina (RUS/RUS) vs [5] Kristina Mladenovic/Caroline Garcia (FRA/FRA)
  2. Final Tunggal Putra: [1] Novak Djokovic (SRB) vs [2] Andy Murray (GBR)

Seruuu!

Begitu masuk, aku mengecek kursiku di Court Philippe Chatrier untuk mengetes bagaimana kah view yang akan kudapatkan nantinya. Ternyata masih oke-oke saja sih walaupun memang jelas akan lebih sulit untuk mendapatkan foto yang bagus dari atas sana, haha 😆 . Btw, berikut ini outfit-ku hari ini:

Making it clear regarding my side later on in the afternoon with what I wore
Membuat jelas mengenai sisi yang kudukung siang nanti dengan apa yang aku pakai

Yeah, #TeamMurray #TeamGB

Aku membeli dua cangkir kopi cappuccino dan dua buah roti Prancis untuk sarapan. Pagi ini memang aku tidak merasa begitu lapar. Kemudian ketika mengecek jadwalnya, ternyata final ganda putri akan dimulai jam 11:30 pagi di Philippe Chatrier. Jadilah aku langsung kembali ke Philippe Chatrier setelah menyelesaikan kopi dan rotiku.

Lalu, aku melihat sebuah pengumuman dalam bahasa Prancis. Oke, aku nggak bisa bahasa Prancis tetapi dengan ilmu tebak-menebak arti, aku kira pengumuman itu berarti untuk final ganda putri, penonton dibebaskan duduk dimana pun di dalam Philippe Chatrier. Tetapi tentu saja dong ya aku masih nggak yakin. Jadilah ketika memasuki Philippe Chatrier, aku menanyakan ini ke petugas pemeriksa tiketnya. Petugasnya mengiyakan dan bahkan berkata kalau mau, aku juga boleh loh duduk di kotak-kotak hijau di sebelah lapangan tennisnya itu!! 😱😱😱😱😱 Aku syok dong karena kursi-kursi itu kan bahkan lebih dekat ke lapangan tenisnya daripada kursi Ring 1 dan kursi-kursi itu adalah kursi-kursi premium super mahal yang bisa diakses dengan pemegang tiket premium!! 😱😱😱😱😱 Ya jelas aku mau dong ya!! Siapa yang nggak mau coba?

Aku memilih satu kotak yang masih kosong tepat di samping lapangannya dan aku langsung duduk di kursi di barisan pertama. Iya, pagi itu aku duduk di barisan pertama Lapangan Philippe Chatrier untuk menonton sebuah pertandingan final turnamen grandslam!! 😱😱😱😱😱 GILA. KEREN. ABISSS!!!

I secured one of the VIP seats at Court Philippe Chatrier!!
Aku diperbolehkan duduk di salah satu kursi VIP di Lapangan Philippe Chatrier pagi ini!!

1. Final Ganda Putri: [7] Ekaterina Makarova/Elena Vesnina (RUS/RUS) vs [5] Kristina Mladenovic/Caroline Garcia (FRA/FRA)

Pertama-tama, supaya konsisten, mulai sekarang aku akan menyebut tim Makarova/Vesnina sebagai Makarova/Ayah. Alasan mengapa aku memanggil Elena Vesnina “Ayah” bisa dibaca di posting ini mengenai kunjunganku ke final Wimbledon tahun lalu 😛 .

Anyway, pertandingannya tidak dimulai dengan level yang seimbang dimana Mladenovic/Garcia bermain solid sementara Makarova/Ayah masih belum klik. Dalam 20 menit, Makarova/Ayah langsung tertinggal 0–5 di set pertama. Tetapi kemudian, mereka mulai menemukan momentum sementara Mladenovic/Garcia mulai membuat error, sehingga Makarova/Ayah mulai mendapatkan kontrol di set pertama. Tetapi, Makarova/Garcia sudah terlanjur unggul jauh sehingga set pertama berhasil mereka amankan 6–3. Di set kedua, Makarova/Ayah memanfaatkan momentum tersebut sementara Mladenovic/Garcia mulai kesulitan sendiri. Makarova/Ayah memenangi set kedua 6–2. Set ketiga berlangsung berimbang hingga posisi 4–4. Servisnya Makarova kemudian terpatahkan dan Caroline Garcia bisa mempertahankan servisnya. Akhirnya tim Prancis ini memenangi gelar grandslam pertama mereka 6–3, 2–6, 6–4

Caroline Garcia and Kristina Mladenovic won their first grandslam title
Caroline Garcia dan Kristina Mladenovic menjuarai gelar grandslam pertama mereka

Setelah pertandinganya, aku mencoba mencari makan siang tetapi semua tempat makannya ramai. Aku mengantri di restoran gourmet tetapi antriannya maju dengan sangat amat pelan. Jadilah aku membatalkan rencana makan disana dan memutuskan membeli sandwich dan wrap ala Prancis aja (yang mana untuk itu aku juga harus cukup mengantri).

2. Final Tunggal Putra: [1] Novak Djokovic (SRB) vs [2] Andy Murray (GBR)

Pertandingan ini adalah highlight dari turnamen ini. Maksudku, pertandingan antara pemain peringkat 1 dan 2 dunia gitu! Keduanya belum pernah menang Roland Garros sebelumnya. Bahkan untuk Djokovic, yang dipertaruhkan lebih tinggi karena (1) Roland Garros adalah satu-satunya gelar grandslam yang belum ia menangi dan (2) Setelah menjuarai Wimbledon 2015, US Open 2015, dan Australian Open 2016, ia berkesempatan untuk membuat “Nole Slam” menjadi kenyataan dengan titel Roland Garros 2016.

Andy Murray started the match strongly
Andy Murray memulai pertandingan dengan kuat

Murray memulai pertandingan dengan kuat dimana ia bermain agresif. Akibatnya, set pertama ia amankan 6–3. Tetapi kemudian, entah mengapa, situasinya berbalik mulai di set kedua. Entah bagaimana, Murray bermain lebih defensif sehingga Djokovic bisa mengontrol lebih banyak poin. Aku tahu Murray menyadari ini sehingga ia mencoba mengubah ritme pertandingan untuk mengubah momentum. Masalahnya, tidak mudah untuk melakukan ini ketika lawannya adalah petenis peringkat 1 dunia yang sedang on fire. Sebagai akibatnya Murray mulai membuat lebih banyak kesalahan sendiri.

Pada akhirnya, Novak Djokovic memenangi gelar grandslam ke-12nya, melengkapi Career Grand Slam, dan mencetak Nole Slam dengan mengalahkan Andy Murray dalam empat set 3–6, 6–1, 6–2, 6–4. Murray memberikan ucapan yang menyentuh btw, dimana ia berkata bahwa kami semua beruntung berada di sana sebagai audiens untuk menyaksikan terciptanya Nole Slam yang mana sangat amat jarang terjadi di tenis putra; tetapi baginya ini terasa sakit sekali sebagai seseorang yang berada di sisi lain dari net hari ini. Awwww….

Novak Djokovic completed the Nole Slam at Roland Garros 2016
Novak Djokovic membuat Nole Slam menjadi kenyataan di Roland Garros 2016

Setelah pertandingannya, aku membeli sepasang dampers untuk raket tenisku. Kemudian, aku meninggalkan Stade Roland Garros dan kunjungan tahun 2016ku ke sana resmi berakhir 🙂 .

SELESAI.

EuroTrip · Vacation · Weekend Trip

#1576 – 2015 French Open Trip (Part II: Roland Garros)

ENGLISH

Previously on 2015 French Open Trip: Zilko went to Paris to watch the second grandslam tournament of the year: the 2015 French Open. Now, it is time for the story from the tournament itself.

***

Lucky Boy

I got a ticket for Saturday, which was for the women’s singles final and men’s doubles final. I was happy with the result of these two events so far, because both matches would involve my favorite players: Serena Williams in the women’s singles final and the Bryan brothers in the men’s doubles final.

But then, on Friday evening, the day where the men’s singles semifinals were played, the second match of the day between the male tennis player world number 1, Novak Djokovic, and the world no.3, Andy Murray, had to be suspended at 6–3, 6–3, 5–7, 3–3, because of darkness. As a result, they had to resume the match the day after, which was Saturday, the day I got a ticket! Yes, so that Saturday I got a bonus of a semifinal match between Novak Djokovic and Andy Murray as well! HELL YEAH!!!

The Experience

Because of this bonus match, I decided to come early to Roland Garros. The women’s singles final was scheduled at 3 PM but the resumption of the men’s singles semifinals was scheduled at 1 PM. So I arrived at the grounds at around 9 AM, haha. The gate was still closed at that time so we had to wait for a bit before they opened the gate at around 10 AM.

I have to say that that morning in Stade Roland Garros was much more lively than I expected. I mean, it was the finals day, so only a few players (who reached the finals) were still alive in the draw. So I expected it to be much less crowded than the first week (all my previous visits to Roland Garros were in the first week). But then, even though indeed it was not as crowded, it was still quite lively with a lot of junior players and some retired players (who competed in the Legend’s event) were there as well!

Juan Carlos Ferrero
For instance, I saw Juan Carlos Ferrero in the morning

So it was quite nice.

The Matches

I watched four matches today:

  1. Women’s legend’s final between Martina Navratilova (USA)/Kim Clijsters (BEL) vs Lindsay Davenport (USA)/Mary Joe Fernandez (USA).
  2. Men’s singles semifinals between [1] Novak Djokovic (SRB) and [3] Andy Murray (GBR)
  3. Women’s singles final between [1] Serena Williams (USA) vs [13] Lucie Šafářová (CZE)
  4. Men’s doubles final between [1] Bob Bryan (USA)/Mike Bryan (USA) vs [3] Ivan Dodig (CRO)/Marcelo Melo (BRA)

The first one was held in Court Suzanne Lenglen (my first time in Suzanne Lenglen actually) and the next three were in Court Philippe Chatrier.

Women’s legend’s final between Martina Navratilova (USA)/Kim Clijsters (BEL) vs Lindsay Davenport (USA)/Mary Joe Fernandez (USA)

The legend’s event at a grandslam tournament is always interesting for tennis fans because it always brings out the nostalgia atmosphere. For instance, here, I could see the 58 year old Martina Navratilova playing a tennis match. She was playing with the 32 year old Kim Clijsters who retired in 2012. Against them were the three-time grandslam champion, Lindsay Davenport, and a former top 4 player in the 1990s, Mary Joe Fernandez.

Kim Clijsters and Martina Navratilova won the Woman's Legend event
Kim Clijsters and Martina Navratilova won the Woman’s Legend event

The four players still played good tennis. Obviously the level was not as high as the professional players. But here, I can see that two things do not get away with age or rust: champion mentality and technique. In the super-tiebreak, Navratilova/Clijsters were down two match points at 7–9. But then, Martina Navratilova saved both points with her legendary touch at the net!! In the end, Navratilova/Clijsters won 2–6, 6–2, [11–9].

Men’s singles semifinal between [1] Novak Djokovic (SRB) and [3] Andy Murray (GBR)

Andy Murray is my favorite male tennis player now. But honestly, I did not expect a lot from him today because he was facing a tough opponent, Novak Djokovic, on Murray’s historically weakest surface, clay. So I was just hoping him to make it a closer contest. The match being 2–1 in sets for Djokovic and it was tied at 3–3 in the fourth set, there was a chance it could be over in just three games, lol 😆 .

Novak Djokovic preparing to hit a serve
Novak Djokovic preparing to hit a serve
Andy Murray returning a Novak Djokovic's serve
Andy Murray returning a Novak Djokovic’s serve

But luckily, Murray was able to win the fourth set 7–5 and so he forced a fifth set to be played. Djokovic, however, was playing amazingly in the fifth set, especially at the crucial points. Murray did not play bad, but Djokovic just outclassed him and won 6–1, even though the score did not justify the fifth set.

Men’s doubles final between [1] Bob Bryan (USA)/Mike Bryan (USA) vs [3] Ivan Dodig (CRO)/Marcelo Melo (BRA)

I have watched the Bryans brothers played in Roland Garros before in 2012. But it was in the first round so it was nice that I could watch their match in the final now. Against them were a team who were in their second grandslam final (they lost to the Bryans in Wimbledon in 2013), Ivan Dodig and Marcelo Melo. Btw, this match made me realize there were so many Brazilians there today. They were supporting Melo who was Brazilian, haha.

The Bryan brothers strategizing
The Bryan brothers strategizing

The match turned out to be a very good and close match. Both teams held their serve in the first set where the Bryans sneaked it out in the tiebreak. In the second set, the Bryans were able to gain an early break advantage. But at some point, Dodig/Melo squandered it back on Mike Bryan’s serve and the Croatian/Brazilian team took the second set in the tiebreak. The third set was very neck to neck where now both teams played good doubles tennis. At 5 all on Mike Bryan’s serve, however, Dodig/Melo were able to sneak out a break advantage and eventually closed the match out 7–5. It was their first grandslam title.

Women’s singles final between [1] Serena Williams (USA) vs [13] Lucie Šafářová (CZE)

And here is the match which was the reason I felt so blessed for getting a ticket for the final. As a fan of Serena Williams, it was a blessing that I was able to witness her playing in a grandslam final. I mean, it was my opportunity to see her in the best tennis stage! Realistically, she is 33 years of age now, so who knows how many more years she will be playing, right? So while she is still playing, I want to enjoy watching her playing as much as possible, and now I gotta watch her play a grandslam final! 😀

The coint toss for the women's singles final
The coint toss for the women’s singles final

Anyway, as we all could see, the match was all Serena’s. She appeared to have passed the worst stage of the flu which clearly hampered her in her semifinal match (she could not even practice the day before the final because of it). She started the match really strongly, building a 6–3, 4–1 (40–15) lead. To this moment I was feeling normal because it looked like it would be a routine win for Serena.

But then she started to look a little bit nervous and tight, starting to make uncharacteristic errors. Sensing this, Lucie took an advantage and imposed her game more. Somehow, she was able to bring the second set back to level and forced a tiebreak, which she won. She carried this momentum to the third set, building a 2–0 lead immediately. And here, I have started to feel more nervous and was mentally so into the match, haha 😆 . But then, being a champion that she was, Serena unleashed her champion mentality, regrouped, and won the next six games. Thus, winning the match 6–3, 6–7(2), 6–2 and her 20th grandslam singles title!

Lucie Šafářová hitting a backhand
Lucie Šafářová hitting a backhand
Serena Williams hitting a forehand
Serena Williams hitting a forehand

During the match though, I was annoyed with an old man who was sitting behind me who kept yelling “Allez Lucie!!” on pretty much every single point, including when Serena made some errors, haha 😆 . As to me? Well, I tried to keep calm and keep everything within myself even though deep down I was nervous and at the same time annoyed with that old man (and some other ladies who were also cheering for Šafářová, haha). But when Serena finally got her first match point, I could not hold it anymore and screamed “Come on Serena!!!“, hahaha 😆 . And when Serena won, I screamed “Yeeesssssss!!!!” really loudly, haha 😛 . I was so happy that I was shaking! Really!!

Serena Williams expressing her emotiong after winning the title
I pretty much shared the same emotion with Serena Williams here: “Yeaaaaah!!!”

This “drama” of Serena somehow losing grounds for a bit and Lucie taking an advantage of it made the match more “exciting” actually and made me get into the match more and become involved mentally. Seriously, this match had a lot of interesting stuffs: from Serena being forced to hit a left-handed forehand (Serena is a right-hander), like this:

Serena Williams hitting a left-handed forehand in the final. Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images Europe
Serena Williams hitting a left-handed forehand in the final. Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images Europe

Btw, at that moment, I was like “Did I just see that? That Serena just hit a left-handed forehand? And it went in? Wow!“. Lol, I could not believe what I just saw. And then in the heat of the moment, apparently Serena cursed a few times (“apparently” as I did not hear iy myself but indeed she got a warning from the umpire). Yeah, the match turned out to be a quite dramatic one, haha 😆 .

Serena Williams and Le Coupe Suzanne Lenglen
Serena Williams and Le Coupe Suzanne Lenglen

The Experience (continued)

So yeah, now I can say that a grandslam final is the best tennis match we can ever see as tennis fans. This is because everyone cares about this match, because there is no other match that is more important than a grandslam final. Everyone is involved. The players. The officials. The spectators. So the atmosphere in the stadium is really amazing.

Me with Serena Williams, haha
It was so great that I got a photo with Serena Williams, haha

The Food

Anyway, so let’s talk about the food here. Being there for just one day, I only had a breakfast and a late lunch during my stay there. For breakfast, I went with the normal tuna sandwich.

Beef steak with ratatouille
Beef steak with ratatouille, my favorite dish at Roland Garros

For lunch, I ordered my favorite dish for lunch at Roland Garros: a beef steak with ratatouille. It is not the most delicious steak in the entire planet indeed; but somehow I just love this dish! Every year when I go to Roland Garros, I always order one! 😀

THE END.

BAHASA INDONESIA

Sebelumnya dalam 2015 French Open Trip: Zilko pergi ke Paris untuk menonton turnamen grandslam kedua tahun ini: French Open 2015. Sekarang adalah saatnya untuk cerita dari turnamen bergengsi ini.

***

Beruntung

Aku memiliki tiket untuk hari Sabtu, yang mana jadwalnya adalah final tunggal putri dan final ganda putra. Aku cukup senang dengan hasil dari turnamen ini sejauh ini, karena kedua pertandingannya akan melibatkan petenis favoritku: Serena Williams di final tunggal putri dan Bryan bersaudara di final ganda putra.

Tetapi kemudian, Jumat malam, hari dimana semifinal tunggal putra dimainkan, pertandingan semifinal kedua antara petenis putra peringkat 1 dunia, Novak Djokovic, dan peringkat 3 dunia, Andy Murray, harus dihentikan di posisi 6–3, 6–3, 5–7, 3–3 karena sudah gelap. Pertandingannya baru bisa dilanjutkan sehari setelahnya, yaitu hari Sabtu, hari dimana aku memiliki sebuah tiket! Iya, sebagai akibatnya, di hari Sabtu aku mendapatkan bonus pertandingan semifinal antara Novak Djokovic dan Andy Murray dong! ASYIK BANGETTTT!!!

Pengalamannya

Karena pertandingan bonus ini, aku memutuskan untuk datang awal deh ke Roland Garros. Final tunggal putri dijadwalkan mulai jam 3 sore tetapi semifinal tunggal putranya dijadwalkan jam 1 siang. Jadilah aku tiba di arenanya sekitar jam 9 pagi, haha. Gerbangnya masih ditutup waktu itu jadi aku harus menunggu sebentar sampai mereka membukanya sekitar jam 10 pagi.

Harus aku bilang bahwa pagi itu, Stade Roland Garros lebih ramai daripada bayanganku. Maksudku, ini kan sudah final ya jadi hanya sedikit pemain saja (yang mencapai babak final) yang masih hidup di turnamennya kan. Jadi aku kira suasananya bakalan jauh lebih sepi daripada minggu pertama turnamen (sebelum ini, semua kunjunganku ke Roland Garros adalah di minggu pertama). Tetapi kemudian, walaupun memang tidak seramai minggu pertama, tetapi masih cukup ramai juga kok dimana banyak petenis junior dan beberapa eks-pemain (yang berkompetisi di event legenda) hadir juga!

Juan Carlos Ferrero
Misalnya, pagi itu aku melihat Juan Carlos Ferrero

Jadi asyik lah.

Pertandingan Tenis

Aku menonton empat pertandingan tenis hari ini:

  1. Final legenda putri antara Martina Navratilova (USA)/Kim Clijsters (BEL) vs Lindsay Davenport (USA)/Mary Joe Fernandez (USA).
  2. Semifinal tunggal putra antara [1] Novak Djokovic (SRB) vs [3] Andy Murray (GBR)
  3. Final tunggal putri antara [1] Serena Williams (USA) vs [13] Lucie Šafářová (CZE)
  4. Final ganda putra antara [1] Bob Bryan (USA)/Mike Bryan (USA) vs [3] Ivan Dodig (CRO)/Marcelo Melo (BRA)

Pertandingan pertama diadakan di Lapangan Suzanne Lenglen (kali pertama aku memasuki Lapangan Suzanne Lenglen loh ini) dan ketiga selanjutnya di Lapangan Philippe Chatrier.

Final legenda putri antara Martina Navratilova (USA)/Kim Clijsters (BEL) vs Lindsay Davenport (USA)/Mary Joe Fernandez (USA)

Event legenda di sebuah grandslam selalu menarik untuk ditonton bagi penggemar tenis karena membawa banyak memori nostalgia dengannya. Misalnya saja, kali ini, aku bisa menyaksikan Martina Navratilova yang berumur 58 tahun bermain sebuah pertandingan tenis loh. Ia berpasangan dengan Kim Clijsters yang berusia 32 tahun yang pensiun di tahun 2012. Lawan mereka hari itu adalah juara grandslam tiga kali, Lindsay Davenport, dan mantan pemain 4 besar di tahun 1990an, Mary Joe Fernandez.

Kim Clijsters and Martina Navratilova won the Woman's Legend event
Kim Clijsters dan Martina Navratilova memenangi gelar legenda putri

Keempat pemain ini masih memainkan tenis dengan baik. Jelas lah ya levelnya sudah tidak setinggi level pemain profesional lagi. Tetapi disini, aku amati ada dua hal yang tidak bisa hilang dengan waktu dan usia: mental juara dan teknik. Di super-tiebreak, Navratilova/Clijsters menghadapi dua match point untuk lawan di posisi 7–9. Tetapi kemudian, Martina Navratilova menyelamatkan kedua poin itu dengan touch legendarisnya di net!! Dan pada akhirnya Navratilova/Clijsters menang 2–6, 6–2, [11–9].

Semifinal tunggal putra antara [1] Novak Djokovic (SRB) vs [3] Andy Murray (GBR)

Andy Murray adalah petenis putra favoritku sekarang. Tetapi jujur saja, aku tidak berharap banyak darinya hari ini karena ia menghadapi lawan yang amat berat, Novak Djokovic, di permukaan terlemahnya Murray, tanah liat. Jadi aku hanya berharap mudah-mudahan Murray bisa membuat ini menjadi pertandingan yang menarik. Dan karena pertandingannya berada di posisi 2–1 dalam hal set untuk Djokovic dan sedang imbang 3–3 di set keempat, ada kemungkinan pertandingan ini bisa beres dalam tiga games saja kan ya, haha 😆 .

Novak Djokovic preparing to hit a serve
Novak Djokovic akan memukul sebuah serve
Andy Murray returning a Novak Djokovic's serve
Andy Murray mengembalikan serve-nya Djokovic

Tetapi untungnya, Murray berhasil memenangi set keempat 7–5 dan memaksa set kelima untuk dimainkan. Djokovic, tapinya, kemudian bermain dengan brilian di set kelima, terutama di poin-poin penting. Murray tidak bermain buruk, tetapi Djokovic yang terlalu bagus sehingga menang 6–1, walaupun skor ini tidak mengindikasikan ketatnya set kelima sih.

Final ganda putra antara [1] Bob Bryan (USA)/Mike Bryan (USA) vs [3] Ivan Dodig (CRO)/Marcelo Melo (BRA)

Aku sudah pernah menonton Bryan bersaudara di Roland Garros sebelumnya di tahun 2012. Tetapi waktu itu hanyalah babak pertama sehingga tetap seru dong ya sekarang aku bisa menonton mereka di final. Lawan mereka adalah tim yang baru memasuki final grandslam keduanya (mereka kalah dari si kembar Bryan di Wimbledon tahun 2013), Ivan Dodig dan Marcelo Melo. Btw, pertandingan ini membuatku menyadari bahwa hari itu ada banyak banget orang Brazil disana loh. Mereka semua mendukung Melo yang mana memang berasal dari Brazil, haha.

The Bryan brothers strategizing
Bryan bersaudara mendiskusikan strategi

Pertandingannya ternyata adalah pertandingan yang amat seru dan ketat. Kedua tim mempertahankan servisnya di set pertama dimana Bryan bersaudara memenanginya di tiebreak. Di set kedua, Bryan bersaudara mendapatkan keuntungan satu break. Tetapi kemudian, Dodig/Melo merebutnya kembali di servisnya Mike Bryan dan tim dari Kroasia/Brazil ini memenangi set kedua di tiebreak. Set ketiga berlangsung amat ketat dimana kedua tim memainkan tenis ganda berlevel tinggi. Di posisi 5 sama, servisnya Mike Bryan terpatahkan lagi. Kemudian Dodig/Melo berhasil menutup pertandingan dengan skor 7–5. Ini adalah gelar grandslam pertama mereka.

Final tunggal putri antara [1] Serena Williams (USA) vs [13] Lucie Šafářová (CZE)

Dan inilah pertandingan yang paling aku tunggu-tunggu dan membuatku senang sekali aku memiliki tiket untuk finalnya. Sebagai fans-nya Serena Williams, jelas aku bersyukur banget dong ya aku bisa menyaksikannya memainkan sebuah final grandslam. Maksudku, ini adalah kesempatan untuk menontonnya bermain di panggung tenis terbaik di dunia! Realistis saja, di usianya yang sudah 33 tahun, tidak ada yang tahu berapa lama lagi ia akan bermain kan? Jadi mumpung ia masih bermain, aku ingin menikmati permainannya semaksimal mungkin, dan sekarang aku bisa menontonnya di final grandslam! 😀

The coint toss for the women's singles final
Coin toss untuk final tunggal putri

Seperti yang bisa kita lihat, pertandingannya secara keseluruhan tergantung dari Serena. Ia nampak sudah melewati fase terburuk dari sakit flunya yang jelas mempengaruhi performanya di semifinal (ia bahkan tidak bisa berlatih sehari sebelum final karena ini). Ia memulai pertandingan dengan baik dan langsung unggul 6–3, 4–1 (40–15). Sampai saat ini aku merasa biasa saja (tetapi senang) karena pertandingannya nampak akan menjadi sebuah kemenangan rutin bagi Serena.

Tetapi kemudian, ia mulai nampak grogi dan tegang sehingga mulai membuat kesalahan-kesalahan sendiri yang tidak biasa. Merasakan ini, Lucie memanfaatkannya dan mulai masuk ke pertandingannya. Entah bagaimana, ia bisa menyamakan kembali kedudukan di set kedua dan memaksa tiebreak untuk dimainkan, yang mana ia menangi. Ia membawa momentum ini ke set ketiga dan langsung membangun keunggulan 2–0. Dan disini, aku mulai merasa tegang dan deg-degan nih dan secara mental aku mulai masuk juga ke pertandingannya, haha 😆 . Tetapi kemudian, disini lah Serena mengeluarkan mental juaranya. Ia menenangkan dirinya kembali dan langsung memenangi enam game selanjutnya. Pada akhirnya, Serena Williams menang 6–3, 6–7(2), 6–2 dan juga gelar grandslam ke-20nya!

Lucie Šafářová hitting a backhand
Lucie Šafářová memukul backhand
Serena Williams hitting a forehand
Serena Williams memukul forehand

Di sepanjang pertandingan ini, aku merasa sebal sama bapak-bapak tua di belakangku yang selalu berteriak “Allez Lucie!!” (“Ayo, Lucie!!” dalam bahasa Prancis) di setiap poin, termasuk ketika Serena membuat kesalahan, haha 😆 . Untukku sendiri? Ya, aku berusaha untuk tetap kalem dan menyimpan semua gejolak emosi di dalam diriku deh walaupun pada saat yang sama sebenarnya aku deg-degan dan emosi banget sama bapak-bapak itu (dan beberapa ibu-ibu di depan yang mendukung Šafářová, haha). Tetapi ketika akhirnya Serena mencapai match point pertamanya, aku tidak bisa membendungnya lagi dan berteriak “Come on Serena!!!“, hahaha 😆 . Dan ketika akhirnya Serena menang, aku berteriak “Yeeesssssss!!!!” dengan keras, haha 😛 . Saking senangnya, aku sampai gemetaran loh. Beneran! Haha 😆

Serena Williams expressing her emotiong after winning the title
Kurang lebih emosiku mirip seperti emosinya Serena Williams di foto ini deh: “Yeaaaaah!!!”

“Drama” akibat kegrogiannya Serena yang dimanfaatkan Lucie ini sebenarnya membuat pertandingannya menjadi lebih “seru” dan membuatku terlibat secara emosional lebih dalam. Beneran loh, pertandingan ini memiliki banyak kejadian menarik: mulai dari Serena dipaksa memukul sebuah forehand kidal (Serena tidak kidal), seperti ini:

Serena Williams hitting a left-handed forehand in the final. Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images Europe
Serena Williams memukul forehand kidal di final. Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images Europe

Btw, waktu ini terjadi, reaksiku adalah “Eh, apa yang barusan aku lihat? Serena memukul forehand kidal? Dan bolanya masuk? Wow!“. Haha, aku memang tidak bisa mempercayai apa yang baru saja aku saksikan. Dan saking tegangnya, ternyata Serena juga bersumpah-serapah beberapa kali (“ternyata” karena aku sih tidak mendengarnya dari kursiku tetapi ia memang mendapatkan teguran dari wasit). Ya, pertandingannya memang menjadi sebuah pertandingan yang dramatis, haha 😆 .

Serena Williams and Le Coupe Suzanne Lenglen
Serena Williams dan Le Coupe Suzanne Lenglen

Pengalamannya (lanjutan)

Begitulah, sekarang aku bisa bilang bahwa final grandslam adalah pertandingan tenis terbaik yang bisa kita lihat sebagai fans. Ini adalah karena semua orang peduli dengan pertandingan ini, tidak ada pertandingan lain yang lebih penting. Semuanya terlibat. Pemainnya. Panitianya. Penontonnya. Sebagai akibatnya, atmosfer di stadionnya juga amatlah seru.

Me with Serena Williams, haha
Seru banget dimana aku mendapatkan sebuah foto bersama Serena Williams, haha

Makanannya

Anyway, mari kita membicarakan makanan. Karena disana hanya sehari, aku hanya sarapan dan makan siang telat disana. Untuk sarapan, aku memesan tuna sandwich.

Beef steak with ratatouille
Steak sapi dan ratatouille, makanan favoritku di Roland Garros

Untuk makan siang, aku memesan menu favoritku di Roland Garros: steak sapi dengan ratatouille. Ini memang bukanlah steak paling enak di seluruh dunia ya; tetapi aku suka saja gitu! Setiap tahun setiap kali ke Roland Garros, aku selalu memesan satu! 😀

SELESAI.

My Interest · Tennis · Zilko's Life

#1509 – 2015 Australian Open

ENGLISH

So, it is that time of the year again. Earlier today, the first grandslam tennis tournament of the year, the Australian Open, was concluded with the men’s singles final. And as usual, here is a short recap about it 🙂

Women’s Singles

Just like last year, there were quite a lot of upsets in the first week on the women’s draw. A number of big names, like Ana Ivanovic and Petra Kvitova, surprisingly lost early. Caroline Wozniacki lost in the second round but to her defense, she lost to the unseeded Victoria Azarenka. Such a bad luck on the draw there. However, still, at least in the end, the seeding stayed strong with the final involving the top two seeds in the draw: the world no.1, Serena Williams, and the world no.2, Maria Sharapova.

Even though they were the two best players in the world, the head to head between them was very lopsided. Prior to the final, they had met 18 times in their career, and Serena Williams won 16 of them. In fact, she won the last 15 times they played which dated back at the semifinals match of the 2005 Australian Open, which was literally a decade ago. So that is why Serena was the heavy favorite to win this title. However, things went a little bit more complicated with Serena being sick this week as it seems that she caught a flu there in Melbourne, causing her to caugh a lot during her matches. So, could it be Sharapova’s chance then?

The final turned out to be a very exciting match. I had to say it was probably the closest match between the two of their last several meetings. Even though Serena Williams was sick, her serve was clicking, as she served a total of 18 aces in the match alone. In the end, the world no.1 won the match 6–3, 7–6(7–5) for her 19th grandslam singles title and her 6th Australian Open title!

Congratulations, Serena!

Btw, honestly, I cannot believe it had been five years since Serena’s triumph at the Australian Open. She won her fifth crown there back in 2010 where she defeated Justine Henin in the final. The Australian Open used to be her playground, but it seems that in the past a few years, it had not. But finally, she reaffirmed her position in the tournament this year 🙂 .

Men’s Singles

The previous grandslam tournament, the 2014 US Open, showed that anything was possible. The dominance of the Big Four showed some vulnerabilities after all these years. So it made the tournament much more interesting in that sense.

Roger Federer lost in the third round, his earliest exit at the tournament in 14 years. Rafael Nadal lost in the quarterfinals to Tomas Berdych in straight sets. However, the last two members of the Big Four held strong, where Novak Djokovic and Andy Murray met in the final. Btw, it was their third Australian Open final meeting!

Unfortunately for Murray though, this third meeting went just like the first two, outcome-wise. Even though actually the match was very close in the first two and a half sets. Murray missed a few opportunities in the middle of the third set and somehow Djokovic seized all the momentum from thereon, thus winning his fifth Australian Open title 7–6(7–5), 6–7(4–7), 6–3, 6–0.

Congratulations Nole!

Serena Williams won her 19th grandslam singles title at the Australian Open in 2015. It was her sixth singles title at the tournament. Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images AsiaPac
Serena Williams won her 19th grandslam singles title at the Australian Open in 2015. It was her sixth singles title at the tournament. Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images AsiaPac
Novak Djokovic won his 8th grandslam singles title at the Australian Open in 2015. It was her fifth singles title at the tournament. Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images AsiaPac
Novak Djokovic won his 8th grandslam singles title at the Australian Open in 2015. It was her fifth singles title at the tournament. Photo credit: Clive Brunskill/Getty Images AsiaPac

BAHASA INDONESIA

Yak, sudah waktu-waktu sekarang lagi nih. Tadi, turnamen grandslam tenis pertama tahun ini, Australian Open, telah selesai dengan dimainkannya final partai tunggal putra. Dan seperti biasa, berikut ini rekap singkat tentangnya 🙂 .

Tunggal Putri

Seperti tahun lalu, ada cukup banyak kejutan di minggu pertama turnamen ini di partai tunggal putri. Beberapa nama besar, seperti Ana Ivanovic dan Petra Kvitova, secara mengejutkan tumbang awal. Caroline Wozniacki kalah di babak kedua tetapi ia kalah dari Victoria Azarenka yang di turnamen kali ini tidak diunggulkan. Jadi hanya nasib sial saja deh itu. Namun, toh pada akhirnya daftar unggulannya bertahan hingga akhir dimana finalnya melibatkan dua pemain unggulan teratas: pemain peringkat 1 dunia, Serena Williams, dan peringkat 2 dunia, Maria Sharapova.

Eh, walaupun mereka adalah dua pemain putri terbaik di dunia, rekor pertandingan di antara mereka sungguh berat sebelah loh. Sebelum final ini, mereka sudah bertemu 18 kali di sepanjang karir mereka, dan Serena Williams menang di 16 pertandingan di antaranya. Malah, sebenarnya 15 pertandingan terakhir mereka dimenangkan oleh Serena, dimana kemenangan beruntun ini dimulai di babak semifinal turnamen Australian Open tahun 2005, yang mana diadakan, dalam artian sebenarnya, satu dasawarsa lalu. Inilah mengapa Serena amat difavoritkan untuk memenangi pertandingan ini. Namun, beberapa hal kecil membuat final ini sedikit lebih rumit karena ternyata Serena sedang sakit minggu ini dimana ia terkena flu dan batuk-batuk cukup parah di beberapa pertandingannya. Jadi, apakah ini adalah kesempatan emas bagi Sharapova?

Pertandingan finalnya ternyata adalah pertandingan yang seru. Harus aku akui bahwa ini adalah pertandingan terketat di antara keduanya di beberapa pertemuan terakhir mereka. Walaupun Serena Williams sedang sakit, tetapi servisnya masih on, dimana ia membuat 18 pukulan ace dengannya. Pada akhirnya, si pemain peringkat 1 dunia menang 6–3, 7–6(7–5) untuk gelar tunggal grandslam ke-19-nya dan gelar Austalian Open ke-6-nya!

Selamat, Serena!

Btw, sejujurnya, aku amat kaget bahwa sudah lima tahun semenjak terakhir kalinya Serena juara di Australian Open. Terakhir kali ia juara disana adalah di tahun 2010 dimana ia mengalahkan Justine Henin di final. Dulu Australian Open adalah taman bermainnya, tetapi beberapa tahun belakangan ini, ia selalu mengalami beberapa masalah disana. Yah, pada akhirnya, ia menegaskan posisinya lagi di turnamen ini tahun ini 🙂 .

Tunggal Putra

Turnamen grandslam yang lalu, 2014 US Open, menunjukkan bahwa segala sesuatu adalah mungkin. Dominasi Big Four menunjukkan sedikit kelemahan setelah sekian lama. Jadilah ini membuat turnamen ini lebih menarik.

Roger Federer kalah di babak ketiga, kekalahan terawalnya di turnamen ini dalam 14 tahun. Rafael Nadal kalah di perempat final dari Tomas Berdych. Namun, dua anggota lainnya dari Big Four masih terlalu kuat, dimana Novak Djokovic dan Andy Murray bertemu di final. Btw, ini adalah kali ketiga pertemuan mereka di final di turnamen ini loh!

Malang untuk Murray, pertemuan ketiga mereka ini berlangsung sama seperti dua pertemuan pertama, dari segi hasil. Walaupun pertandingannya berlangsung dengan amat ketat di dua setengah set pertama sih. Murray melewatkan beberapa kesempatan emas di pertengahan set ketiga dan dari situ, Djokovic mengambil alih semua momentum dan memenangi gelar kelima Australian Open-nya dengan skor 7–6(7–5), 6–7(4–7), 6–3, 6–0.

Selamat Nole!

My Interest · Tennis

#1412 – 2014 Wimbledon Championships

ENGLISH

Today, the third grandslam tournament of the year, the Wimbledon Championships, was concluded. As usual, here is a review and some of my takes on it.

Ladies’ Singles

The ladies’ singles was, as usual, very open. Even though Serena Williams was (still) the favorite coming to the tournament, she hadn’t been performing well in the grandslam this year. So she wasn’t as a heavy favorite coming to this tournament as last year.

In the end, the ladies’ singles draw fell apart once again. Serena Williams lost in the third round to Alize Cornet; in a match which, in my opinion, was strange because Serena was not herself in the second and third set by playing so passively. She was brilliant in the first set though, dominating the match which was the reason why she won it handily 6–1. So that is why I (still) do not understand why suddenly she “changed” this in the second and third (which ultimately cost her the match). Maria Sharapova lost in the fourth round to Angelique Kerber; Li Na lost in the third round as well. The best match of the tournament, in my opinion, was between the 2011 champion, Petra Kvitova, and the five time Wimbledon champion, Venus Williams. Too bad it had to happen in the third round. It was a high-quality match throughout, and in the end Kvitova won 5–7, 7–6(2), 7–5.

In the end, Petra Kvitova reached her second Wimbledon and grandslam final, where she would face a young rising Canadian, Eugenie Bouchard. Bouchard has been quite consistent this year, reaching the semifinals of the Australian Open and French Open as well (though, arguably, she also profited a little bit from her open draw; but nevertheless, she still did her job, which was winning these matches 🙂 ). Anyway, in the final, Kvitova played magnificently and showed that at the moment, she was in a different class than Bouchard. In the end, Kvitova won her second Wimbledon and grandslam title after beating Bouchard 6–3, 6–0 in just 55 minutes.

Gentlemen’s Singles

Andy Murray was the defending champion and he came to this tournament having just appointed Amelie Mauresmo as his coach; a decision which was quite controversial in the sense that Amelie is a woman (I mean, come on people. Does gender really matter? 🙄 ). He performed very well in the first week but lost to Grigor Dimitrov in the quarterfinals. Rafael Nadal also had a bad Wimbledon for the third straight time, failing to reach the quarterfinals after losing in four sets to a young rising player from Australia, Nick Kyrgios.

But in the end, the Big Four still pretty much showcased their dominance, where Novak Djokovic and Roger Federer reached the final. The final was an exciting match; and it offerred some drama as well. Djokovic was up 5–2 in the fourth set where he was already 2 sets up. He was serving for the match at 5–3 but then got broken, and at 5–4 on Federer’s serve, he got a championship point; which Federer saved with an ace. Federer won five games in a row in that set and sealed it 7–5! Djokovic also called the trainer early in the fifth set. But in the end, he was able to hang in there and finally won the match 6–7(7), 6–4, 7–6(4), 5–7, 6–4 to claim his second Wimbledon title.

Petra Kvitova won her second Wimbledon title in 2014. Photo credit: Pool/Getty Images Europe
Petra Kvitova won her second Wimbledon title in 2014. Photo credit: Pool/Getty Images Europe
Novak Djokovic won his second Wimbledon title in 2014. Photo credit: Al Bello/Getty Images Europe
Novak Djokovic won his second Wimbledon title in 2014. Photo credit: Al Bello/Getty Images Europe

BAHASA INDONESIA

Hari ini, turnamen grandslam ketiga tahun ini, Kejuaraan Wimbledon, telah selesai. Seperti biasa, berikut ini review singkatku beserta pendapatku tentangnya.

Tunggal Putri

Tunggal putri, seperti biasa, sangat terbuka tahun ini. Walaupun Serena Williams (masih) yang paling difavoritkan, sejauh ini tahun ini ia masih belum mendapatkan hasil yang memuaskan di turnamen-turnamen grandslam. Jadi ia tidak difavoritkan dengan amat berat di turnamen ini, tidak seperti tahun lalu.

Pada akhirnya, sisi tunggal putrinya benar-benar terbuka lagi. Serena Williams kalah di babak ketiga dari Alize Cornet; di sebuah pertandingan yang, menurutku, sangat aneh karena Serena tidak seperti dirinya sendiri di set kedua dan ketiga dimana ia bermain dengan amat pasif. Ia bermain dengan brilian di set pertama sih, sehingga bisa memenanginya dengan mudah 6–1. Makanya aku (masih) belum mengerti mengapa kok tiba-tiba ia “mengubah” permainannya di set kedua dan set ketiga itu yang mana akhirnya mengakibatkan ia kalah. Maria Sharapova kalah di babak keempat dari Angelique Kerber; dan Li Na kalah di babak ketiga juga. Pertandingan terserunya sendiri, menurutku, sih antara juara tahun 2011, Petra Kvitova, dan juara Wimbledon lima kali, Venus Williams. Sayang banget pertandingan klasik ini harus terjadi di babak ketiga. Kualitasnya sungguh tinggi di sepanjang pertandingan, dan pada akhirnya Kvitova menang tipis 5–7, 7–6(2), 7–5.

Pada akhirnya, Petra Kvitova mencapai babak final Wimbledon dan grandslam keduanya, dimana ia akan bermain melawan pemain muda dari Kanada, Eugenie Bouchard. Bouchard sendiri telah tampil cukup konsisten tahun ini, dimana ia juga mencapai babak semifinalnya Australian Open dan French Open juga (walaupun bisa dikatakan ia beruntung sih karena sisi undiannya terbuka lebar; tetapi walaupun begitu toh hanya ia yang mampu meyelesaikan tugasnya, yaitu bermain dan terus menang 🙂 ). Ngomong-ngomong, di final, Kvitova bermain dengan amat luar biasa dan menunjukkan pada waktu itu bahwa ia berada di kelas yang berbeda dari Bouchard. Pada akhirnya, Kvitova memenangi gelar Wimbledon dan grandslam keduanya dengan mengalahkan Bouchard 6–3, 6–0 hanya dalam waktu 55 menit.

Tunggal Putra

Andy Murray adalah juara bertahan dan ia masuk ke turnamen ini dengan baru saja menunjuk Amelie Mauresmo sebagai pelatihnya; sebuah keputusan yang cukup kontroversial karena Amelie adalah seorang wanita (Duh, plis deh ya masak zaman sekarang hal beginian masih dipermasalahkan sih? 🙄 ). Ia bermain dengan amat baik di minggu pertama tetapi kemudian kalah dari Grigor Dimitrov di perempat final. Rafael Nadal juga mengalami Wimbledon yang buruk untuk ketiga tahun berturut-turut dimana ia kalah sebelum perempat final. Kali ini ia kalah dalam empat set dari pemain muda asal Australia, Nick Kyrgios.

Toh pada akhirnya, Big Four di tenis putra masih menunjukkan dominasinya, dimana Novak Djokovic dan Roger Federer berhasil menembus putaran final. Finalnya berlangsung amat seru; dan ada dramanya juga loh. Djokovic sebenarnya unggul 5–2 di set keempat dimana ia sudah memenangi 2 set. Ia memegang servis untuk memenangi pertandingan di posisi 5–3 tetapi servisnya dipatahkan, dan di posisi 5–4 di servisnya Federer sebenarnya ia mendapatkan sebuah championship point; yang mana diselamatkan Federer dengan sebuah pukulan ace. Federer memenangi lima games berturut-turut di set keempat itu dan memenanginya 7–5! Djokovic juga memanggil trainer di awal set kelima. Tetapi pada akhirnya ia mampu bertahan disana dan akhirnya menang 6–7(7), 6–4, 7–6(4), 5–7, 6–4 untuk merebut gelar Wimbledon keduanya.