#2063 – More IKEA Stuffs

ENGLISH

Last year I mentioned my strategy with the furniture for my apartment, where I chose to take it slowly and so I could afford good products without having to blow my budget at once. One side advantage of this strategy was that I had the capacity (in terms of space) to buy things that became needed along the way (As, obviously my need for furniture was not static over time); which also meant that my apartment was not full of stuffs I did not need, haha ๐Ÿ˜† .

My new wall cabinet

Anyway, in the last a few months or so, I realized that one thing has become needed: a bathroom wall cabinet to store my bathroom-related stuffs stock (shampoo, soap, toothpaste, toothbrush, etc). Thus far I stored those in a cabinet in the other room and I realized this was quite inconvenient, haha. And so I decided to browse IKEA’s product, and decided to order one which design I liked. While doing so, I also decided to buy a new hat/coat rack for the hallway because I felt like it was kind of needed for its practicality and to make my hallway looked “busier”, haha. What I liked was that the rack was hanging on the wall, so it did not make the hallway feel uncomfortably “narrower” for people to pass.

And while browsing through IKEA’s online catalogue, I also spotted a cool series of prints of water colour paintings depicting Paris’ Eiffel Tower and New York’s Brooklyn Bridge with cheerful colour. And so I decided to buy the series too!! In terms of colours, it pretty much went along with the print I bought the other day too, I thought. You know, as I said back then I have been looking for things to accessorize my apartment, haha. And this attempt is still not complete yet, btw. And as with my furniture strategy, I choose to take things slowly; though I already have things in mind on what I would like next in terms of these accessories ๐Ÿ˜€ .

Adding pieces of New York and Paris with cheerful mood to my place

Anyway, last week all these stuffs were delivered. And so my Saturday was quite busy assembling the new bathroom cabinet and the hallway hat/coat rack; plus putting the prints on the wall. You know, IKEA’s stuffs were affordable partly because the customers had to assemble the furniture themselves. While it was not that many stuffs that I bought, it was actually still quite tiring, to be honest! Haha ๐Ÿ˜† .

So, yeah, my apartment has just got a little bit “busier”, and I like it! ๐Ÿ™‚

Assembling IKEA’s cabinet

BAHASA INDONESIA

Tahun lalu, kuceritakanย strategiku mengenai mebelย untukย apartemenku, dimana aku memutuskan untuk tidak terburu-buru dalam memenuhi apartemenku sehingga aku mampu untuk membeli produk-produk yang baik tanpa harus membuat budget-ku membengkak parah. Satu keuntungan sampingan dari strategi ini adalah aku jadi memiliki kapasitas (dalam hal ruangan) untuk membeli barang-barang yang kemudian menjadi dibutuhkan sewaktu-waktu (Karena jelas kan kebutuhan kita akan mebel itu tidak statik terhadap waktu); yang mana artinya juga apartemenku tidak jadi penuh oleh barang-barang yang tidak aku butuhkan, haha ๐Ÿ˜† .

Lemari dinding baruku

Anyway, beberapa bulan belakangan ini aku baru menyadari bahwa satu mebel menjadi kubutuhkan: lemari yang digantung di dinding untuk kamar mandi untuk menyimpang barang-barang yang berkaitan dengan kamar mandiku (maksudnya kayak stok shampoo, sabun, sikat gigi, pasta gigi, dll gitu). Sebelum ini, stoknya aku simpan di rak di ruangan lain yang mana baru aku sadar ternyata nggak praktis ya (Menurut ngana? Haha ๐Ÿ˜† ). Dan jadilah aku mulai melihat-lihat katalognya IKEA, dan memutuskan untuk memesan satu yang disainnya aku suka. Sembari melihat-lihat itu, aku juga memutuskan untuk sekalian memesan rak mantel/topi untuk koridor apartemenku karena memang aku butuhkan juga sih untuk kepraktisan dan juga sekalian berfungsi membuat koridornya lebih “ramai”, haha. Yang aku suka, raknya yang model digantung begitu jadi nggak membuat koridornya terasa lebih sempit untuk jalan.

Nah ketika melihat-lihat katalognya itu, kebetulan aku juga melihat seri prints dari lukisan cat airnya Menara Eiffelnya Paris dan Jembatan Brooklyn-nya New York dengan warna yang ceria. Dan jadilah serinya sekalian aku beli!! Dari segi warna, prints ini serasi denganย print yang kapan hari aku beli, menurutku. Masih ingat kan, waktu itu aku ceritakan bahwa aku sedang mencari hal-hal untuk mendekorasi apartemenku gitu, haha. Dan upaya ini masih belum selesai loh. Dan seperti dengan strategiku untuk mebel, aku juga memutuskan untuk santai-santai saja dalam hal ini; walaupun aku sudah ada bayangan sih mengenai apa yang aku inginkan selanjutnya dalam hal dekorasi ๐Ÿ˜€ .

Menambahkan potongan-potongan New York dan Paris dengan mood ceria ke apartemenku

Anyway, minggu lalu semua pesananku ini diantar. Jadilah hari Sabtu kemarin aku sibuk memasang lemari kamar mandi dan rak mantel/topi koridorku itu; ditambah juga menggantung prints-nya di dinding. Ya tahu kan, barang-barangnya IKEA itu harganya cukup terjangkau setengahnya karena customer harus memasang sendiri mebelnya. Walaupun nggak banyak yang aku beli, tetapi ternyata masih cukup melelahkan juga loh sejujurnya! Haha ๐Ÿ˜† .

Jadi, ya, apartemenku sudah menjadi agak “ramean” sedikit nih, dan aku suka! ๐Ÿ™‚

Memasang lemari IKEAku

Advertisements

#2062 – 2017 Year End Trip (Part VII: More of LA)

ENGLISH

Posts in the 2017 Year End Trip series:
1. Introduction
2. Part I: Getting to California
3. Part II: A Tourist in San Francisco
4. Part III: Alcatraz and Yosemite
5. Part IV:ย The City of San Francisco
6. Part V: The City of Los Angeles
7. Part VI: Hollywood and Griffith
8. Part VII: More of LA
9. Part VIII: Back to Europe in Business Class

Downtown LA

While in LA, obviously I went to Downtown Los Angeles, arguably the “most modern” district of the big city. I went there twice, actually, both at around noon. My first visit was actually on the New Year’s Eve Day where the area around Grand Park was closed from traffic as it was being prepared for some New Year’s Eve events, which was somehow quite nice as it felt like a Car Free Day (Well, in a sense it actually was), haha. Now that I think about it, probably I should have stayed in Downtown LA instead of Hollywood, especially for the New Year’s Eve (See Part V). But well…

Grand Park

Anyway, I went to the Grand Park in Downtown LA, a nice big park stretching from the Los Angeles Music Hall to the Los Angeles City Hall. There were fountains and benches in the park, which also offered free wifi (haha); and so this was indeed a nice place to be under the Los Angeles’ amazing winter weather (See Part V). Nearby the park was the Walt Disney Concert Hall, which designed reminded me a lot of the Guggenheim Museum in Bilbao. However, the building was closed when I was there…

The Walt Disney Concert Hall in LA

Not too far away from the Grand Park was Los Angeles’ Union Station, which (I assumed) was Los Angeles’ main railroad station. This station was located next to the Metro building, which outer layout was used in Star Trek: Voyager‘s episode: Future’s End (I probably really need to write a special post about this later ๐Ÿ˜› ). Anyway, while the station building was beautiful (and looked more like a church than a train station to me ๐Ÿ˜› ), it was surprisingly small for a main train station! I saw some of the trains there and most of them were operated by Metrolink with diesel locomotives.

Los Angeles’ Union Station with the Metro Building in the background.

Koreatown and Little Tokyo

While in Los Angeles, I decided to go to both the Koreatown and Little Tokyo, establishments which I thought were not as “common” anywhere in the world, at least when being compared to the Chinatown, haha.

I went to the Koreatown one afternoon after my brunch with the purpose of trying out Somi Somi which Arman recommended, haha. It turned out that I was too early as I arrived there at 11:45 while Somi Somi would just open at noon. Btw, I was surprised to see a Paris Baguette there! You know, Paris Baguette was a big bakery chain in South Korea; and so seeing one in LA reminded a lot of my trip to South Korea four years prior! I decided to go in and buy two beautiful pastries for the sake of nostalgia and also to kill some time before Somi Somi’s opening time, haha ๐Ÿ˜† .

A Paris Baguette in Los Angeles

Anyway, at noon I went upstairs to Somi-Somi; and I became their first customer today, haha. I ordered a taiyaki with Nutella filling and matcha soft cream with Oreo sprinkles. And indeed it was good!! The serving size was quite big though that it took me awhile to finish it, haha.

The delicious Somi Somi taiyaki

The Koreatown itself was not that much interesting for a tourist, in my opinion, as it felt like it was a business district, haha. I walked along the Wilshire Boulevard from Wilshire/Western to Wilshire/Vermont, which was quite a long but nice walk (thanks to the weather) and great to immediately burn off the calories from the taiyaki, haha.

Little Tokyo in Los Angeles

I also went to Little Tokyo which was nearby the Union Station. There was a Japanese Village Plaza which I found cool as the buildings there were in Japanese architecture. Btw, I actuallyย regretted that I went there when I was still full. There were several Japanese restaurants (including the ramen chain Hakata Ikkousha) which looked great!

Santa Monica

Santa Monica

While in Los Angeles, obviously I went to the famous Santa Monica beach; especially that it was relatively easy to reach with public transport with the new Metro Expo Line, haha.

Santa Monica selfie

The most famous attraction in Santa Monica was the Santa Monica Pier, which was a really big boardwalk with many stalls on it, and actually real attractions (like a roller coaster, merry-go-around, etc). I went there on a Saturday so it probably wasn’t surprising that it was very crowded. There were several restaurants on the boardwalk. I actually wanted to try one out (the Bubba Gump), but it looked too busy today, haha.

Hot Dog on a Stick in Santa Monica

And so I went to the sidewalk, which was also very interesting. The original Hot Dog an a Stick stall was located there. I decided to try out one serving, which was delicious!ย Nearby the stall was the original Muscle Beach. The beach lived up to its name, though, as the reason for the name was because it was basically a public gym with many bodybuilding equipments! And not just the equipments, people actually used them even today when the outdoor temperature was quite cold! Haha…

The original Muscle Beach in Santa Monica

From the Muscle Beach, I felt quite hungry as it was late afternoon already. So I went back to the Ocean Avenue and had lunch at a taco restaurant. I decided to order a lobster taco with sangria because why not, haha ๐Ÿ˜† . And indeed it was delicious!

Three lobster tacos and sangria

Santa Monica was more than just the beach and the pier, btw. The 3rd Street Promenade in Downtown Santa Monica was also very interesting. It was a promenade exclusively for pedestrians with many shops, cafes, and street performers. I actually stumbled upon it by accident as I was walking back from the beach to the metro station. I decided to enter the Santa Monica Place which was one end of the promenade because I had the time anyway. And I am really glad that I did.

And so in conclusion, somehow I felt like Santa Monica was similar to Scheveningen in Den Haag! ๐Ÿ˜€

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri 2017 Year End Trip:
1. Introduction
2. Part I: Getting to California
3. Part II: A Tourist in San Francisco
4. Part III: Alcatraz and Yosemite
5. Part IV:ย The City of San Francisco
6. Part V: The City of Los Angeles
7. Part VI: Hollywood and Griffith
8. Part VII: More of LA
9. Part VIII: Back to Europe in Business Class

Downtown LA

Selagi di LA, jelas aku pergi ke Downtown Los Angeles yang mana mungkin adalah distrik “paling modern” dari kota besar ini. Aku pergi kesana dua kali, btw, dan keduanya adalah di siang hari. Kunjungan pertamaku adalah di hari malam Tahun Baru dimana area di sekitar Grand Park ditutup dari lalu lintas karena sedang dipersiapkan untuk beberapa acara Malam Tahun Baru. Ya rasanya seperti kayak Car Free Day gitu deh (Hmm, nggak cuma “kayak” sih tapi “memang” ya, haha). Kalau dipikir-pikir lagi sekarang, mungkin seharusnya aku menginap di Downtown LA ya bukannya Hollywood, terutama berkaitan dengan Malam Tahun Baru (baca bagian V). Ah, ya sudah lah…

Grand Park

Anyway, aku pergi ke Grand Park di Downtown LA, sebuah taman besar yang memanjang dari Los Angeles Music Hall ke Balai Kota Los Angeles. Ada beberapa air mancur dan bangku-bangku di tamannya, yang juga menyediakan wifi gratis loh (haha); jadi memang taman ini adalah tempat yang asyik apalagi dengan cuaca musim dingin Los Angeles yang seperti itu (baca bagian V). Di dekat tamannya berdiri Walt Disney Concert Hall, yang mana disainnya amat mengingatkanku denganย Museum Guggenheim di Bilbao. Tapi, gedungnya sedang ditutup ketika aku di sana…

Walt Disney Concert Hall di LA

Tidak terlalu jauh dari Grand Park, berdiri Stasiun Union-nya Los Angeles, yang mana (aku asumsikan) adalah stasiun kereta api utamanya Los Angeles. Stasiunnya berlokasi di samping gedung Metro, yang mana eksteriornya digunakan di episodeย Future’s End-nya Star Trek: Voyagerย (Sepertinya aku perlu deh nanti menulis posting khusus untuk ini ๐Ÿ˜› ). Anyway, gedung stasiunnya sendiri indah kok (dan lebih nampak seperti gereja sih daripada stasiun kereta untukku, haha ๐Ÿ˜› ), tetapi ternyata berukuran cenderung kecil untuk ukuran stasiun kereta utama! Aku juga melihat beberapa kereta di sana yang kebanyakan dioperasikan oleh Metrolink dengan lokomotif-lokomotif diesel.

Stasiun Union di Los Angeles dengan gedung Metro di latar belakangnya.

Koreatown dan Little Tokyo

Selagi di Los Angeles, aku juga mengunjungi Koreatown dan Little Tokyo, sebuah area yang aku rasa nggak banyak ada dimana-mana kan ya, setidaknya jika dibandingkan dengan Chinatown, haha.

Aku pergi ke Koreatown di siang hari setelah brunch dengan tujuan mencoba Somi Somi yangย direkomendasikan Arman, haha. Ternyata waktu itu aku terlalu awal karena aku tiba jam 11:45 sementara Somi Somi-nya baru buka jam 12. Di sana aku dikejutkan dengan keberadaan Paris Baguette! Tahu kan, Paris Baguette adalah jaringan toko roti yang besar banget di Korea Selatan; jadi melihat cabangnya di LA mengingatkanku perjalananku ke Korea Selatan empat tahun sebelumnya! Aku memutuskan untuk membeli dua potong roti di sana untuk menunggu jam bukanya Somi Somi sekalian bernostalgia, haha ๐Ÿ˜† .

Paris Baguette di Los Angeles

Anyway, kemudian jam 12 aku naik ke atas menuju Somi Somi; dan aku adalah pelanggan pertama mereka hari itu, haha. Aku mencoba taiyaki dengan isi Nutella dan soft cream rasa matcha dengan taburan Oreo. Dan rasanya memang enak lho!! Ukurannya agak besar juga sih sehingga aku membutuhkan waktu lama untuk menghabiskannya, haha.

Taiyaki Somi Somi yang enak banget

Koreatown-nya sendiri nggak terlalu menarik sih bagi turis, menurutku ya, karena sepertinya adalah area perkantoran, haha. Aku berjalan-kaki di sepanjang Wilshire Boulevard dari Wilshire/Western ke Wilshire/Vermont, yang mana cukup jauh tetapi enak kok jalannya (berkat cuacanya yang memang nyaman) dan adalah kegiatan yang bagus dan menyehatkan kan untuk langsung membakar kalori dari taiyaki-nya, haha.

Little Tokyo di Los Angeles

Aku juga pergi ke Little Tokyo yang lokasinya tidak jauh dari Stasiun Union. Di sana ada Japanese Village Plaza yang mana cukup keren karena bangunan-bangunannya berarsitektur Jepang. Btw, aku sedikit menyesal nih aku kesana ketika sedang tidak lapar. Ternyata di sana ada beberapa rumah makan Jepang yang nampak menarik lho (termasuk jaringan mie ramen Hakata Ikkousha)!

Santa Monica

Santa Monica

Selagi di Los Angeles, jelas dong aku juga pergi ke Santa Monica yang terkenal itu; terutama juga karena cukup mudah untuk pergi kesana dengan memanfaatkan kereta Metro jalur Expo, haha.

Santa Monica selfie

Atraksi paling terkenal di Santai Monica adalah Santa Monica Pier-nya, yang mana adalah dermaga kayu besar dengan banyak kedai-kedai di atasnya, dan juga atraksi-atraksi beneran (seperti roller coaster, ferris wheel, carousel, dll). Waktu itu adalah hari Sabtu sehingga mungkin tidak mengherankan tempatnya ramai banget. Ada beberapa restoran juga di dermaganya. Sebenarnya aku ingin mencoba salah satunya sih (Bubba Gump), tetapi restorannya ramai banget hari ini, haha.

Hot Dog on a Stick di Santa Monica

Dan jadilah aku pergi ke area sidewalk-nya, yang mana juga menarik. Kedai Hot Dog an a Stick yang asli (yang pertama) juga berada di sana. Aku iseng membeli satu porsi hot dog-nya, yang mana ternyata memang enak! Di dekat kedainya terdapat Pantai Otot (Muscle Beach). Ternyata memang pantainya ini sesuai banget dengan namanya lho, karena alasan nama pantainya begini adalah karena pada dasarnya pantainya berupa gym umum/terbuka gitu dengan banyak alat-alat untuk fitness! Dan nggak cuma alat-alatnya doang, banyak banget pengunjung yang menggunakannya padahal hari itu cuaca di luar sedang lumayan dingin! Haha…

Muscle Beach yang asli di Santa Monica

Dari Muscle Beach, aku merasa lumayan lapar karena hari sudah mulai memasuki sore. Jadilah aku berjalan kembali ke Ocean Avenue dan makan siang di sebuah restoran taco. Aku memesan taco lobster dengan sangria, haha ๐Ÿ˜† . Dan rasanya juga enak!

Tiga buah taco lobster dan sangria

Santa Monica ternyata bukan hanya sekedar pantai dan dermaganya saja. Di Downtown Santa Monica juga terdapat 3rd Street Promenade yang mana sangat menarik. Tempat ini adalah jalan khusus untuk pejalan-kaki dengan banyak toko-toko, kafe, dan juga street performers. Sebenarnya hanya kebetulan banget saja aku bisa mampir di sana. Waktu itu aku sedang berjalan kembali ke stasiun metro dari arah pantai. Aku memutuskan untuk mampir di Santa Monica Place, sebuah mall kecil gitu, yang ternyata merupakan satu ujung dari promenade-nya. Dan aku lega aku memutuskan untuk mampir karena aku jadi melihat promenade yang seru ini.

Jadi kesimpulannya, kalau dipikir-pikir lagi Santa Monica ini lumayan mirip seperti Scheveningen di Den Haag! ๐Ÿ˜€

BERSAMBUNG…

#2061 – Star Trek: Discovery (Season 1)

ENGLISH

In the last four to five months, I have been following Star Trek’s most recent series, Star Trek: Discovery. And just this weekend (Well, Monday for the Dutch Netflixer like me), the first season was concluded.

If I have to describe the first season of this new series, I will go with “a series full of plot twists“, hahaha ๐Ÿ˜† . << Spoiler Alert >> You know, Ash Tyler was actually Voq, Gabriel Lorca was actually from the Mirror universe, Mirror Philippa Georgiou was the cruel and evil emperor of the Terran Empire, and the appointment of Mirror Philippa Georgiou as the captain of USS Discovery after being brought to the Prime (our) universe by Michael Burnham. <<Spoiler Done >>ย This made this series exciting, to me, as it led me to not know what to expect. Even though at some point I felt like it went overdose with the plot-twisting, lol ๐Ÿ˜† .

On the other hand, and I have mentioned this before, this series focused a lot on the action part (Mainly the Federation vs Klingon war and getting trapped in the Mirror Universe and the return attempt) and not at all on theย social/interpersonal/intrapersonal conflict aspect like the other Star Trek series. So this definitely gave a really different vibe of a Star Trek series to me.

Each episode was also made not independent of each other; and that one would needย to follow the series from the beginning to know what was going on. When you watchย one ofย Star Trek: Voyager‘s episodes, for instance, most of the time you would not need to watch the previous episodes to understand what was going on.

<< Spoiler Alert, Again >>

Ironically, though, IMO the season finale was the “most Star Trek” episode. An away mission (finally!) down to an establishment on an alien planet (Klingon’s Qo’Nos) and ending the war with a (to some degree) diplomacy. On one hand this could feel anticlimatic because most of the preceding episodes were full of fights and wars, that one (or I, at least) would expect to see some “actions” in the finale. But on the other hand this made a lot of sense. The story arc in those preceding episodes was “controlled” by a Terran (Mirror Gabriel Lorca and Mirror Philippa Georgiou), who loved and lived on fights and wars. In this episode, the “real” Starfleet and Federation finally took charge, via the lead of Michael Burnham.

So in the end, I was overall satisfied with the finale! Though, one thing disappointed me a little bit, where they only used one line mentioning that the spore technology was off the table (Starfleet was committed to finding non-human interface, according to Stamets (which, obviously, wasn’t successful in the end)). But to top it off, this season ended with the most coolest cliff-hanger ever, where the USS Discovery crew encountered a distress call from … the USS Enterprise!!

Damn now I cannot wait for season two!!

<< Spoiler Ends >>

***

At the end of the day, the biggest and most important question is: “Did I enjoy this new series?” And the answer to this was “Yes!“. Haha ๐Ÿ˜† So despite the “shift” in the characteristics of Star Trek series (despite the very Star Trek finale), overall I still felt like the writers (and everyone involved) did a great job in creating an enjoyable and exciting series, which made me look forward to it everytime I went back from work on Monday!

And so certainly I am excited that a second season has been ordered, and I am looking forward to it! Even though I still have a little bit of hope that the overall tone of second season will be a little bit “more Star Trek”. But nonetheless, we will see!!

BAHASA INDONESIA

Dalam empat atau lima bulan belakangan, aku telah mengikuti seri terbarunya Star Trek yang dinamai Star Trek: Discovery. Dan akhir pekan kemarin ini (Eh, hari Senin ding untuk pengguna Netflix Belanda kayak aku), musim pertama dari seri ini berakhir.

Jika musim pertama dari seri ini harus aku deskripsikan, aku akan menjawabnya dengan “sebuah seri yang penuh plot twists”, hahaha ๐Ÿ˜† . << Spoiler Alert >>ย Ya tahu kan, dari Ash Tyler yang mana ternyata adalah Voq, Gabriel Lorca yang ternyata berasal dari alam semesta paralel (Mirror), Philippa Georgiou versi Mirror ternyata adalah kaisar yang kejam dan jahat dari Kekaisaran Terran, dan penunjukkan Philippa Georgiou paralel ini sebagai kapten USS Discovery setelah ia “diculik” oleh Michael Burnham ke alam semesta Prime (alam semesta kita).ย << Spoiler Selesai >>ย Ini membuat acaranya seru sih, bagiku, soalnya aku jadi tidak tahu apa yang akan terjadi selanjutnya. Walaupun juga pernah di satu titik rasanya seri ini agak overdosis dengan plot-twisting sih, haha ๐Ÿ˜† .

Di sisi lain, danย sudah kusebutkan sebelumnya, seri ini berfokus di sisi action (Dengan garis besar di jalan cerita Perang Federasi vs Klingon dan terjebaknya kru USS Discovery di alam semesta paralel Mirror dan upaya mereka untuk pulang) dan sama sekali tidak menyentuh aspek konflik sosial/interpersonal/intrapersonal seperti di seri-seri Star Trek lainnya. Sebagai akibatnya, nuansa seri ini terasa berbeda sekali dari seri-seri Star Trek lainnya untukku.

Setiap episode juga tidak dibuat independen satu sama lain; jadi seorang penonton harus mengikuti ceritanya dari awal untuk memahami jalan ceritanya. Ketika kamu menonton satu episodenya Star Trek: Voyager, misalnya, kemungkinan besar kamu masih akan paham jalan ceritanya tanpa harus menonton episode-episode sebelumnya.

<< Spoiler Alert, Lagi >>

Ironisnya, menurutku episode terakhir musim ini justru adalah episode yang “paling Star Trek” dari semua episodenya Discovery. Misi awayย (akhirnya!) turun ke suatu kota di planet alien (Planet Qo’Nos-nya Klingon) dan mengakhiri perang dengan (kurang lebih) diplomasi. Di satu sisi ini terasa agak anti-klimaks karena episode-episode sebelumnya kan penuh dengan pertarungan dan peperangan, sehingga (bagiku, setidaknya) aku sudah mempersiapkan diriku untuk menonton final yang penuh “action” gitu kan. Tetapi di sisi lain ini sebenarnya justru masuk akal banget lho. Jalan cerita di episode-episode sebelumnya ceritanya kan “dikontrol” oleh bangsa Terran (Gabriel Lorca dan Philippa Georgiou dari alam semesta paralel Mirror), yang memang suka dan hidup dalam pertarungan dan peperangan. Di episode ini, Starfleet dan Federasi “yang sebenarnya” mengambil kontrol kembali, dengan dipimpin oleh Michael Burnham.

Jadi pada akhirnya, aku sungguh puas dengan akhir dari musim ini! Walaupun satu hal kecil mengecewakanku sedikit sih, dimana hanya satu kalimat saja yang menyebutkan bahwa teknologi spora tidak lagi digunakan (Starfleet berkomitmen untuk mencari cara pemanfaatan teknologi ini tanpa menggunakan manusia, menurut Stamets (yang mana, jelas, upaya yang pada akhirnya gagal)). Tetapi, musim ini diakhiri dengan cliff-hanger yang paling keren banget, dimana kru USS Discoveryย mendapatkan panggilan darurat dari … USS Enterprise!!

Ahhhh, aku jadi makin nggak sabar kan menunggu musim kedua!!

<< Spoiler Selesai >>

***

Pada akhirnya, pertanyaan terbesar dan paling penting adalah: “Apakah aku menikmati seri baru ini?” Dan untuk pertanyaan ini jawabanku adalah “Iya!“. Haha ๐Ÿ˜† . Jadi biarpun adalahnya “pergeseran” karakteristik dari seri-seri Star Trek lainnya (walaupun episode terakhirnya Star Trek banget sih), secara keseluruhan toh aku masih merasa penulis naskahnya (dan semua yang terlibat) telah menghasilkan suatu seri yang bagus dan seru, yang mana selalu membuatku bersemangat ketika pulang kantor di hari Senin!

Makanya aku merasa excitedย dengan berita dimanaย musim kedua sudah dipesan, sehingga aku nggak sabar untuk menontonnya! Walaupun aku juga sedikit berharap mudah-mudahan nuansa umum musim kedua nanti bakal “lebih Star Trek” sih. Ah, tapi kita lihat saja lah ya!!

#2060 – 2017 Year End Trip (Part VI: Hollywood and Griffith)

ENGLISH

Posts in the 2017 Year End Trip series:
1. Introduction
2. Part I: Getting to California
3. Part II: A Tourist in San Francisco
4. Part III: Alcatraz and Yosemite
5. Part IV:ย The City of San Francisco
6. Part V: The City of Los Angeles
7. Part VI: Hollywood and Griffith
8. Part VII: More of LA
9. Part VIII: Back to Europe in Business Class

Hollywood

The Hollywood Boulevard

Arguably the most famous district of Los Angeles, I stayed at a motel in Hollywood so I had quite some time to explore it, haha. The “main” area of Hollywood was the long Hollywood Boulevard which middle strecth (between its intersection with Highland and Vine street, approximately) was the area where the famous Hollywood Walk of Fame was located. Unsurprisingly, this was the busiest (with tourists) area as well, haha ๐Ÿ˜› .

The Hollywood Walk of Fame was indeed really cool with a lot of stars of Hollywood names! Many I did not know but I recognized a lot of others as well! Btw, I just realized that not only people could make their way to the stars, but also some fictional characters like Bugs Bunny, Mickey Mouse, and Shrek! Haha ๐Ÿ˜†

Neil Patrick Harris’ star

Bugs Bunny’s star

There were a lot of shops, restaurants, cafes, museums, and tour operators along the boulevard. So indeed it was very lively! There were also a lot of people dressed up in (Hollywood) costumes (like Superman, Batman, Wolverine, Wonder Woman, Captain America, etc) whom you could take a photo with (but I assumed in exchange for money). Also there were some men handing out CDs, which I ignored because it looked so shady and I felt like there was a high possibility it could be a scam, haha.

People in costumes

The Hollywood Sign

The Hollywood sign was located on the Hollywood hill, which was not anywhere close to the Hollywood Boulevard at all, haha ๐Ÿ˜† . From my research prior to the trip, I saw a suggestion to look at the sign from the Griffith Observatory. Griffith Observatory was in my list to visit anyway, so I definitely gave it a go, haha…

The Hollywood sign from Griffith Observatory

As it turned out, Griffith Observatory was also still too far away from the sign. I mean, for the photo above I needed to zoom in my camera, haha. Unfortunately, this meant it was impossible to get a good self picture with the sign from Griffith.

Unfortunately, I did not get any closer to the sign than this one. I found it rather tricky and difficult to get closer to it (See Part V); and so I guess this sign is for the next time I am around in Los Angeles then, haha…

Anyway, speaking of the Griffith Observatory …

Griffith Observatory

At the Griffith Observatory

The Griffith Observatory was a very famous site in Los Angeles, and it has been used as a setting of many movies and TV series. While perhaps most famous recently as a setting ofย La La Land, I was also very eager to go there because it was used as a setting in a Star Trek: Voyager‘s episode: Future’s End (I actually did a mini Future’s End Tour in Los Angeles. Perhaps I will write about it in a later post ๐Ÿ˜› ).

I really liked this observatory that I actually went twice there! Haha ๐Ÿ˜† . Both times I used the LADOT bus service from Sunset/Vermont Metro station, which only cost $0.50 one way and free wifi was provided!

The Griffith Observatory

Anyway, my first visit was in the evening. And indeed it was very beautiful, but also very crowded, haha ๐Ÿ˜† . There was a balcony behind the observatory overlooking the city of Los Angeles. The view was especially magnicient especially with those evening lights!

The Griffith Observatory and Los Angeles

Of course I also entered the observatory, which was free of charge (Except if you wanted to see the program in the Samuel Oschin Planetarium)! There were really cool (space-related, obviously) exhibits inside which I thoroughly enjoyed. I could measure my weight in other extraterrestial objects (I was less than 4.5 kg in Pluto, haha ๐Ÿ˜› ) and there were even rocks originating from meteorites! It was so cool that those rocks that were sitting in front of my eyes were not from Earth!

These rocks did not originate from Earth!

What I found amazing was that people could also use the telescope at the Observatory for FREE!! But exactly because it was for free, of course the telescope became hugely popular and so a really, really, really long line of people wanting to try it out was formed, especially that the sky was clear tonight, haha ๐Ÿ˜† . I decided to pass.

The sundial at Griffith Observatory

My second visit was in the afternoon because, obviously, I would like to see the Observatory under the daylight too! (Beside, Star Trek: Voyager’s Future’s End scene at Griffith took place in an afternoon, haha ๐Ÿ˜† ). Again, it was quite a busy afternoon at the observatory as well. Visiting it in the afternoon actually provided me the opportunity to see out more stuffs at display there, though, for instance the sundial just behind the Astronomers Monument.

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri 2017 Year End Trip:
1. Introduction
2. Part I: Getting to California
3. Part II: A Tourist in San Francisco
4. Part III: Alcatraz and Yosemite
5. Part IV:ย The City of San Francisco
6. Part V: The City of Los Angeles
7. Part VI: Hollywood and Griffith
8. Part VII: More of LA
9. Part VIII: Back to Europe in Business Class

Hollywood

Hollywood Boulevard

Mungkin adalah distrik paling terkenal di Los Angeles, aku menginap di sebuah motel di Hollywood sehingga aku lumayan memiliki banyak kesempatan untuk menjelajahinya, haha. Area “utama”-nya Hollywood berada di sepanjang Hollywood Boulevard yang panjang itu yang mana bagian tengahnya (di antara perempatan dengan Jalan Highland dan Vine, kurang lebih) adalah area Hollywood Walk of Fame yang terkenal banget itu. Tak mengherankan, area ini juga area yang paling ramai (dengan turis), haha ๐Ÿ˜› .

Hollywood Walk of Fame memang keren banget lho soalnya dipenuhi dengan nama-nama Hollywood! Banyak sih yang aku nggak tahu (haha) tetapi aku mengenali lumayan banyak juga! Btw, aku baru tahu bahwa ternyata yang namanya bisa dituliskan di sana bukan hanya orang saja loh, tetapi juga beberapa karakter fiksional seperti Bugs Bunny, Mickey Mouse, dan Shrek! Haha ๐Ÿ˜†

Bintangnya Neil Patrick Harris

Bintangnya Bugs Bunny

Ada banyak toko, restoran, cafe, museum, dan operator tur di sepanjang boulevard-nya. Jadi memang areanya terasa hidup sekali! Banyak juga orang-orang yang mengenakan kostum (ala Hollywood), seperti Superman, Batman, Wolverine, Wonder Woman, Captain America, dll gitu lah yang mana kita bisa foto-foto bersama (tetapi jelas kayaknya harus bayar). Ada pula beberapa orang yang membagi-bagikan CD, yang mana tidak aku hiraukan karena nampak mencurigakan dan aku merasa kok kayaknya kemungkinannya akan scam besar gitu, haha.

Orang-orang dengan kostum

Tanda Tulisan Hollywood

Tanda Tulisan Hollywood berada di Bukit Hollywood, yang mana lokasinya jauh dari Hollywood Boulevard, haha ๐Ÿ˜† . Dari risetku sebelum perjalanan ini, aku mendapatkan info untuk melihat tandanya dari Griffith Observatory. Karena toh Griffith Observatory juga berada dalam daftar untuk aku kunjungi, ya jelas aku ke sana lah ya, haha…

Tanda tulisan Hollywood dari Griffith Observatory

Ternyata, Griffith Observatory pun masih terlalu jauh dari tandanya. Maksudku, fotoku di atas itu aku ambil dengan menggunakan fiturย zoom-inย di kameraku loh. Sayangnya, ini berarti tidak mungkin juga untuk kita mendapatkan foto bersama tandanya dari Griffith.

Sayangnya, aku tidak sempat untuk pergi ke tempat lain yang lebih dekat dengan tandanya dari ini. Aku merasa transportasinya agak ribet dan sulit untuk ke sana (Baca Bagian V); dan jadi aku rasa tanda ini adalah untuk perjalananku selanjutnya ke Los Angeles dah, haha…

Anyway, ngomongin Griffith Observatory …

Griffith Observatory

Di Griffith Observatory

Griffith Observatory adalah tempat yang terkenal di Los Angeles, dan tempat ini sering digunakan untuk syuting film atau acara TV Hollywood gitu. Walaupun mungkin akhir-akhir paling terkenal karena digunakan sebagai salah satu setting-nyaย La La Land, aku juga amat bersemangat untuk pergi ke sana karena tempat ini digunakan sebagai salah satu setting dari episodeย Future’s End-nya Star Trek: Voyagerย (Sebenarnya aku sempat pergi dalam petualangan mini Future’s End di Los Angeles. Mungkin ini akan aku ceritakan nanti-nanti ๐Ÿ˜› ).

Aku amat menyukai observatorium ini sampai-sampai aku pergi dua kali loh ke sana! Haha ๐Ÿ˜† . Di keduanya aku menggunakan layanan bus LADOT dari stasiun Metro Sunset/Vermont, yang mana harga tiketnya hanyalah $0.50 sekali jalan dan busnya dilengkapi dengan wifi gratis!

Griffith Observatory

Anyway, kunjungan pertamaku adalah di malam hari. Dan memang tempatnya kece banget loh, tetapi juga ramai, haha ๐Ÿ˜† . Ada balkon di bagian belakang observatoriumnya yang menghadap ke arah kota Los Angeles. Pemandangannya keren banget terutama dengan lampu-lampunya!

Griffith Observatory dan Los Angeles

Tentu saja aku juga masuk ke dalam observatoriumnya, yang mana tidak dikenakan biaya (Kecuali kalau mau menonton acara di Planetarium Samuel Oschin)! Ada beberapa pameran (yang berhubungan dengan luar angkasa, tentunya) di dalamnya yang sangat aku nikmati. Aku bisa mengukur berat badanku di beberapa obyek luar angkasa (Berat badanku di Pluto bahkan nggak sampai 4,5 kg loh, haha ๐Ÿ˜› ) dan ada juga beberapa batu dari meteorit! Keren aja bagiku melihat batu-batu di depan mataku sendiri yang mana asalnya bukan dari planet Bumi!

Batu-batu ini tidak berasal dari Bumi loh!

Yang aku rasa juga menarik banget adalah pengunjung bisa menggunakan teleskop di observatoriumnya dengan GRATIS!! Tetapi justru karena gratis ini, sebagai akibatnya teleskopnya, yang pada dasarnya memang sudah populer banget, menjadi ramai banget yang mana antrian untuk menggunakannya juga sangat amat panjang sekali, apalagi malam ini langit juga sedang cerah, haha ๐Ÿ˜† . Ya sudah deh aku memutuskan untuk melewatkannya malam ini.

Jam matahari di Griffith Observatory

Kunjungan kedua kesanaku adalah di siang hari, karena jelas aku ingin melihat observatoriumnya di bawah sinar matahari juga! (Di samping itu, adegannya Satr Trek: Voyager Future’s End di sana juga terjadi di siang hari sih, haha ๐Ÿ˜† ). Lagi, siang itu observatoriumnya sangat sibuk. Mengunjunginya di siang hari juga seru karena aku bisa menggunakan beberapa benda di sana yang hanya bisa digunakan di siang hari, misalnya jam matahari di sebelah Monumen Astronomers.

BERSAMBUNG…

#2059 – Sporting in January

ENGLISH

Needless to say that January was quite an eventful month for me. While it was certainly fun, the downside of that was that it was a little bit challenging to get my “sporting rhythm” back! Lol ๐Ÿ˜† .

The month started off with the terrible jetlag I got after coming back from my year end trip to California. It took awhile before my body adjusted to the Central European Time (CET). Once it did, some interesting special events took place at work, haha. And then of course there was the two trips in a week I did at the end of the month to two places with great food like the following ๐Ÿ˜› .

Another amazing brunch in Copenhagen

A tortellini bolognese with ragu in Bologna!

All of these made my sporting pattern to be quite “sporadic”. It was a little bit annoying because a few times I felt like I started to get some of the “groove” back (via the combination of my visit to the gym and a new tennis lesson season (which will be longer this season)), but then an “elongated break” must follow hence killing off some of the groove, haha ๐Ÿ˜› . But hey, a sporadic pattern was better than nothing, right? Beside, looking at the positives, it was actually really nice to have these events “spicing up” what otherwise would have been a dull winter month of January (a cold winter month following a festive Christmas and New Year holiday season), haha ๐Ÿ˜› .

Nonetheless, I am glad that my schedule in February thus far and what have been planned ahead seem to look more “regular”. And so I hope I would get my rhythm back as soon as possible!

BAHASA INDONESIA

Sudah jelas ya bulan Januariku kemarin adalah bulan yang cukup berwarna untukku. Walaupun jelas seru, di sisi lain warna-warna itu menjadi tantangan tersendiri untukku mendapatkan kembali “ritme berolahraga”-ku! Hahaha ๐Ÿ˜† .

Bulan kemarin ini aku mulai denganย jetlag parahย akibat dari perjalanan akhir tahunku ke California. Badanku membutuhkan waktu cukup lama untuk membiasakan kembali dengan zona waktu Central European Time (CET). Begitu adaptasinya selesai, beberapa acaraย menarik diadakan di kantor, haha. Dan tentu saja adanya dua perjalanan dalam seminggu di akhir bulan ke dua tempat yang makanannya enak-enak seperti berikut ini ๐Ÿ˜› .

Brunch yang enak banget di Kopenhagen

Tortellini bolognese dengan ragu di Bologna!

Semua ini membuat pola olahragaku di bulan ini “sporadis”. Rasanya sedikit menyebalkan soalnya beberapa kali begitu aku merasa mulai mendapatkan “groove“-nya kembali (melalui kunjunganku ke gym dan kelas les tenis baru (yang mana kali ini akan lebih panjang dari semester yang lalu)), eh aku harus “absen lumayan panjang” yang mana mengurangi level groove-nya, haha ๐Ÿ˜› . Ah, tetapi pola yang sporadis masih mendingan daripada tidak berolahraga sama sekali kan ya? Di samping itu, kalau dilihat dari sisi positifnya, sebenarnya acara-acara itu justru membuat Januari menjadi seru sih, bukannya bulan yang menyebalkan di musim dingin (bulan musim dingin yang, hmm, dingin setelah musim liburan Natal dan Tahun Baru yang seru), haha ๐Ÿ˜› .

Tapi bagaimana pun juga, sekarang aku merasa lega dengan jadwalku di bulan Februari ini yang sejauh ini dan ke depannya nampak akan lebih “reguler”. Jadi mudah-mudahan ritmeku segera aku dapatkan kembali!

#2058 – 2017 Year End Trip (Part V: The City of Los Angeles)

ENGLISH

Posts in the 2017 Year End Trip series:
1. Introduction
2. Part I: Getting to California
3. Part II: A Tourist in San Francisco
4. Part III: Alcatraz and Yosemite
5. Part IV:ย The City of San Francisco
6. Part V: The City of Los Angeles
7. Part VI: Hollywood and Griffith
8. Part VII: More of LA
9. Part VIII: Back to Europe in Business Class

Getting to Los Angeles


Flight: Delta DL4837 operated by SkyWest
Equipment: Embraer ERJ175 reg N257SY
ATD: 16:59 PST (Runway 01L of SFO)
ATA: 17:55 PST (Runway 24R of LAX)

Obviously I chose to fly to get to Los Angeles; and this flight from San Francisco was my 67th (lol) and last flight of 2017. It would be a Delta’s “Delta Shuttle” flight under their regional Delta Connection brand operated by SkyWest Airlines, haha ๐Ÿ˜† .

A SkyWest’s Embraer ERJ175 reg N257SY in Delta Connection livery

I arrived really early at San Francisco International Airport. After checking in my luggage and clearing the security, I went to the Delta Sky Club Lounge. However, I was told that my SkyTeam Elite Plus status did not grant me complimentary access to the lounge because I wasn’t connecting to/from an international SkyTeam flight today. Damn, this was indeed true and I forgot this small fine print! Oh well…

Delta Sky Club at SFO

Anyway, as per the standard in America, I was on the list of the complimentary upgrade. However, I was only 8th on the free upgrade list to First Class (note: “First Class” is the American term for business class in a domestic flight) but was 1st on the free upgrade list to Delta Comfort+. So unsurprisingly I did not clear the First Class upgrade but I got the Delta Comfort+ one.

Impressive legroom in Delta Comfort+!

Long story short, the flight today would be operated with an Embraer ERJ175 reg N257SY. I boarded the plane and sat on my Delta Comfort+ 7A seat, which legroom was really impressive!ย ๐Ÿ˜ฎ The flight took off from runway 01L and then turned southeast towards Los Angeles. The view was beautiful because the flight was during dusk and sunset.

The complimentary Delta Shuttle snack service

The snack service was distributed about a third into the flight. I was actually impressed with the service, btw, which consisted of tasty whole grain crackers with dip, cheese, fresh fruit and vegetables; it was healthy! Apparently this was the “Delta Shuttle” level of service, which unfortunately was discontinued as per 4 January 2018ย from this route.

Anyway, the approach to Los Angeles International Airport was super cool because the plane flew above the city of Los Angeles, providing amazing view of the city, including Downtown Los Angeles with all the skyscrapers!ย ๐Ÿ˜ย At 5:55 PM, we landed at runway 24R of LAX. Here is the landing video:

Winter in LA

Anyway, I was in LA during the winter. And it turned out that LA winter climate was like this:

A winter day in LA

๐Ÿ˜ฎย Yes, 28ยฐC and sunny. What kind of winter is this??? ๐Ÿ˜…ย In the Netherlands, this would have been called a rare good summer day! Lol ๐Ÿ˜† .

On my first day in LA, this really caught me by surprise and made me felt like I dressed too much. I had to go back to the hotel to leave some of my clothes behind, because it was becoming really hot! Haha ๐Ÿ˜† . It was nice though to be able to wear my summer outfit in California in the middle of “winter” ๐Ÿ˜› .

One layer of clothes in the middle of “winter” in LA.

Getting Around

Anyway, just like in San Francisco, I tried to get around only by using public transportation in LA. To do this, I bought the Tap Card with a week pass which could be used at any Metro rides.

A TAP card

Unlike San Francisco, Los Angeles was actually huge! Size-wise, it was more than ten times larger than SF. And so you would probably think that public transportation in LA would be more advanced. However as it turned out, it was actually the opposite and was seriously lacking!

There were a few subway/light rail lines but I felt like the frequency was way too low. For instance, the frequency of the red line train was often only once in about every fifteen minutes! To be fair each train set was long hence the high capacity; but considering this was an urban public transport, I would still go for frequency than capacity.

The low subway frequency in LA

To me this was rather annoying that I felt like I spent a lot of time just transporting from one place to another. From this trip point of view, this wasn’t much of a problem because I had so many days in LA anyway. But if I had had much less time, or if I lived in LA, there was practically almost no incentive for me to take the public transport.

This was also one of the (many) things discussed during lunch withย Armanย andย Christa, where we agreed that owning a car was a must for those who lived in LA, haha.

Bloggers Gathering

A bloggers meetup in Hollywood!!

Speaking of meeting up with Arman and Christa, we decided to meet at a Thai restaurant in Hollywood (because I stayed in Hollywood) on New Year’s day for lunch. Arman came with Esther, Andrew, and Emma; and Christa came with R. We met at around noon and talked and talked for hours, and suddenly it was almost 3 PM already! Time flew by really fast that Emma felt left out. We are so sorry Emma!!ย ๐Ÿ˜ฃย Btw, Andrew and Emma spoke great Indonesian, btw! ๐Ÿ˜€ Anyway, indeed it was so much fun!! ๐Ÿ™‚

New Year’s Eve

New Year’s Eve in Hollywood

Speaking of Hollywood, one would think that the New Year’s Eve would be awesome and super fun there. This was one of the reasons why I was staying there, haha. But it turned out to be wrong! There were only few fireworks and even at the new year’s time (12 o’clock midnight), people only honked their cars but that was all about it! Haha ๐Ÿ˜† . Suffice to say I felt rather “deflated”, haha…

The Food

Speaking of the food, just like in San Francisco, LA had very wide varieties of food to choose from. As it turned out, Hollywood was located quite close to the Thai Town so there were a lot of Thai restaurants there, haha. I tried a few of those and the best one was indeed the Palms Thai restaurant where we had the bloggers gathering (The gathering was so much fun that I forgot to take pictures of the food, haha).

In-N-Out’s Double-Double burger

Anyway, one meal that definitely impressed me was In-N-Out, that was actually a burger joint (There were actually a few In-N-Outs in San Francisco too but I didn’t have the chance to go there while in SF). I got a few independent recommendations to really try it and so I did in LA. I tried their Double-Double burger and indeed it was great. Not only the taste, but also the value of money! Haha ๐Ÿ˜† . It was so famous that it was very busy the time I was there, which arguably was not the peak hours. So I agree that In-N-Out is a much whenever you are in California, hahaha ๐Ÿ˜† .

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri 2017 Year End Trip:
1. Introduction
2. Part I: Getting to California
3. Part II: A Tourist in San Francisco
4. Part III: Alcatraz and Yosemite
5. Part IV:ย The City of San Francisco
6. Part V: The City of Los Angeles
7. Part VI: Hollywood and Griffith
8. Part VII: More of LA
9. Part VIII: Back to Europe in Business Class

Ke Los Angeles


Penerbangan: Delta DL4837 dioperasikan oleh SkyWest
Pesawat: Embraer ERJ175 reg N257SY
ATD: 16:59 PST (Runway 01L of SFO)
ATA: 17:55 PST (Runway 24R of LAX)

Jelas dong ya aku memilih untuk naik pesawat untuk pergi ke Los Angeles; dan penerbangan dari San Francisco ini adalah penerbangan ke-67ku (lol) dan yang terakhir di tahun 2017. Penerbangan ini adalah penerbangan “Delta Shuttle”-nya Delta dengan brand regional Delta Connection-nya yang dioperasikan oleh SkyWest Airlines, haha ๐Ÿ˜† .

Sebuah Embraer ERJ175 rego N257SY milik SkyWest dengan cat Delta Connection

Aku tiba awal banget di Bandara Internasional San Francisco. Setelah memasukkan bagasi dan melewati pemeriksaan sekuriti, aku pergi ke Lounge Delta Sky Club. Namun, aku diberi-tahu bahwa status SkyTeam Elite Plus-ku tidak memberikan akses komplimen ke lounge-nya karena hari ini penerbanganku tidak terkoneksi ke/dari sebuah penerbangan internasionalnya SkyTeam. Ah sial, memang begini sih aturan mainnya Deltaย dan aku lupa syarat dan ketentuan kecil ini! Ya sudah deh…

Delta Sky Club di SFO

Anyway, seperti sebagaimana standar penerbangan di Amerika, aku masuk dalam daftar untuk di-upgrade gratis di penerbanganku ini. Namun, aku berada di urutan ke-8 untuk upgrade gratis ke First Class (baca: “First Class” adalah istilah Amerika untuk kelas bisnis di penerbangan domestik) tetapi berada di urutan pertama untuk upgrade gratis ke Delta Comfort+. Jadi tidak mengherankan ketika pada akhirnya aku tidak mendapatkan upgrade ke First Class tetapi mendapatkan upgrade ke Delta Comfort+.

Legroom di Delta Comfort+ impresif banget lho!

Singkat cerita, penerbangan hari ini akan dioperasikan dengan Embraer ERJ175 dengan rego N257SY. Aku menaiki pesawatku dan duduk di kursi Delta Comfort+ 7A, yang mana legroom-nya impresif sekali! ๐Ÿ˜ฎ Pesawat kemudian lepas landas dari landasan pacu 01L dan kemudian berputar menuju Los Angeles. Pemandangan sepanjang penerbangan keren loh soalnya bertepatan dengan waktu senja dan matahari terbenam.

Layanan snack komplimen di penerbangan Delta Shuttle

Layanan snack dibagikan kira-kira setelah sepertiga perjalanan. Aku sungguh terkesan dengan layanan snack-nya, btw, yang terdiri atas whole grain crackers yang enak banget dengan saus cocolan, keju, dan irisan buah dan sayuran segar; sehat banget ya snack-nya! Nah, ternyata begini lah standar pelayanan produk “Delta Shuttle”-nya Delta, yang mana sayangnya telahย diberhentikan per 4 Januari 2018ย di rute ini.

Anyway, approachย menuju Bandara Internasional Los Angeles keren banget loh soalnya pesawatnya terbang tepat di atas Los Angeles dulu, sehingga pemandangannya kece cetar banget, termasuk Downtown Los Angeles dengan menara-menaranya itu!ย ๐Ÿ˜ย Jam 5:55 sore, pesawat mendarat di landasan pacu 24R Bandara LAX. Berikut ini video pendaratannya:

Musim dingin di LA

Anyway, jadi ceritanya ini aku di LA di musim dingin kan. Dan ternyata cuaca musim dingin di LA itu kayak gini:

Musim dingin di LA

๐Ÿ˜ฎ Iya dong ya, itu 28ยฐC dan matahari bersinar dengan riangnya. Nah, musim dingin macam apa ini kan ya???ย ๐Ÿ˜…ย Di Belanda, cuaca kayak begini mah cuaca yang baik di musim panas yang munculnya pun jarang! Huahaha ๐Ÿ˜† .

Di hari pertamaku di LA, ini sungguh mengagetkanku sampai-sampai aku merasa saltum karena memakai pakaian terlalu banyak. Sampai-sampai aku memutuskan untuk pulang ke hotel untuk melepas baju, soalnya bener-bener jadi kepanasan banget! Haha ๐Ÿ˜† . Eh tapi asyik sih sebenarnya bisa memakai pakaian ala musim panas di California di “musim dingin” ๐Ÿ˜› .

Pakai baju satu lapis aja loh di tengah-tengah “musim dingin” di LA.

Berkeliling Kota

Anyway, seperti di San Francisco, aku juga berusaha untuk selalu menggunakan transportasi umum di LA. Untuk ini, aku membeli Tap Card dengan week pass yang bisa digunakan di semua kendaraan yang dioperasikan oleh Metro.

Sebuah TAP card

Tidak seperti San Francisco, Los Angeles adalah kota yang besar banget! Secara ukuran, luas kotanya lebih dari sepuluh kali lipatnya SF loh. Jadi wajar dong ya kalau aku kira sistem transportasi umumnya LA bakal lebih maju. Namun, ternyata kenyataannya adalah sebaliknya dan justru bisa dibilang sistemnya sangat amat kurang banget!

Memang ada beberapa jalur subway/light rail tetapi bagiku frekuensi operasi keretanya terlalu jarang. Misalnya saja, frekuensi kereta jalur merah seringnya adalah setiap lima belas menit dong! Memang sih rangkaian keretanya panjang sehingga kapasitasnya juga banyak, tetapi menurutku sih untuk transportasi umum dalam kota begini frekuensi lebih penting ya.

Frekuensi subway yang jarang di LA

Untukku ini sedikit menyebalkan karena mengakibatkan banyak waktuku yang mesti kuhabiskan di jalan. Dari sudut pandang murni perjalanan ini, ini bukan lah masalah besar sih karena kebetulan aku memang mengalokasikan waktu yang cukup lama di LA. Tapi andaikata waktuku di LA lebih singkat, atau jika aku tinggal di LA, rasanya kecil banget insentif untukku menggunakan transportasi umum.

Ini juga adalah salah satu (dari banyaaak) hal yang kami diskusikan ketika kopdar sambil makan siang bersama Armanย danย Christa, dimana kami setuju bahwa punya mobil itu wajib banget kalau tinggal di LA, haha.

Kopdar

Kopdar di Hollywood!!

Ngomongin kopdaran dengan Arman dan Christa, kami memutuskan untuk bertemu di sebuah restoran Thailand di Hollywood (soalnya aku menginap di Hollywood) di Hari Tahun Baru. Arman datang bersama Esther, Andrew, dan Emma; dan Christa datang bersama R. Kami bertemu kira-kira jam 12 siang dan ngobrol dan ngobrol terus dengan seru. Bahkan sampai berjam-jam, dimana tiba-tiba sudah jam 3 sore aja dong! Haha. Saking nggak terasanya waktu berjalan, Emma sampai merasa left out. Aduh, sorry banget ya Emma!! ๐Ÿ˜ฃย Btw, Andrew dan Emma itu bahasa Indonesianya lancar lho! ๐Ÿ˜€ Anyway, kopdarnya seru banget lah!! ๐Ÿ™‚

Malam Tahun Baru

Malam Tahun Baru di Hollywood

Ngomongin Hollywood, jelas dong aku kira Malam Tahun Baruan disana pasti seru banget kan ya. Inilah salah satu alasan mengapa aku menginap di daerah sana. Dan ternyataa, aku salah besar dong! Kembang apinya cuma ada sedikit banget dan bahkan di saat pergantian tahun, yang terjadi adalah cuma mobil-mobil di jalan pada membunyikan klaksonnya doang! Ya udah gitu aja! Haha ๐Ÿ˜† . Ya bisa dibilang aku sedikit merasa kena “zonk” deh ini, haha…

Makanannya

Ngomongin makanan, seperti San Francisco, LA memiliki varietas makanan yang luas sekali. Ternyata, Hollywood berlokasi dekat dengan Thai Town sehingga ada banyak restoran Thailand di sana, haha. Aku mencoba beberapa dan yang paling enak memang lah Restoran Palms Thai dimana kami kopdaran (Saking seru kopdarnya, aku kelupaan foto makanannya dong, haha).

In-N-Out’s Double-Double burger

Anyway, satu tempat makan yang sungguh membuatku terkesan adalah In-N-Out, yang mana adalah kedai burger gitu deh (Ada beberapa In-N-Out juga sih di San Francisco tetapi aku tidak sempat mencobanya). Kebetulan juga aku mendapatkan beberapa rekomendasi terpisah untuk makan di In-N-Out dan jadilah di LA aku cobain beneran. Aku memesan burger Double-Double mereka dan ternyata beneran enak banget loh. Nggak hanya dari segi rasa, tapi juga dari segi harga! Haha ๐Ÿ˜† . Saking terkenalnya, tempat makannya ramai banget lho ketika aku di sana padahal waktu itu pun bukan jam makan. Jadi aku setuju banget bahwa In-N-Out ini harus banget dicobain kalau misalnya pada pergi ke California, hahaha ๐Ÿ˜† .

BERSAMBUNG…

#2057 – Recapping Last Week

ENGLISH

Last week was, indeed, a unique week for me because I had … two separate trips within the week! Lol ๐Ÿ˜† .

I already mentioned that I was in Copenhagen in Denmark on Tuesday for the PhD defense of a good friend of mine. And of course this trip had to last until Wednesday because a reception and a party followed the defense which I definitely would not miss, haha.

Copenhagen, Denmark

And later on in the week, as my Instagram (@azilko) followers have known, I went on a weekend trip! And this time, I went to … Bologna in Italy! This weekend trip was one of the longer one where I departed on Friday, instead of Saturday, and went back to Amsterdam on Sunday. I chose to depart on Friday mainly because I found an interesting routing from Amsterdam to Bologna via Lyon on that day, haha ๐Ÿ˜› .

A tortellini bolognese with ragu in Bologna!

It was a coincidence that these two trips were so close to each other. I already planned my Bologna trip since months ago while I planned my Copenhagen trip just about three weeks ago, haha. I still got myself a return Air France/KLM ticket to Copenhagen (with a routing via Paris on the way back ๐Ÿ˜› ), even though it was not the cheapest flight ticket per se. However, the cheapest return flight (with Norwegian) would require me to stay an extra night in Copenhagen plus an extra half a day off of my holiday allowance. So I figured that all things considered, my trip would cost “less” in total if I bought the seemingly more expensive Air France/KLM ticket. And so as a bonus, I also got quite some miles from this ticket, haha. Anyway, so in the end here is the route map of the flights I did last week.

My routing last week. Created with gcmap.com

Work-wise, indeed it was an interesting week for me last week; because I only worked on Monday and Thursday! You see, I had a weekend, then a day of work (Monday), then two days of vacation, then a day of work (Thursday), then a “long” weekend! It indeed felt a little bit like I was taking two breaks from vacation for work! Lol ๐Ÿ˜†

To sum it up, it was indeed such a fun week. Here are some photos from the two trips as teasers:

BAHASA INDONESIA

Minggu lalu adalah minggu yang unik untukku karena aku … pergi dalam dua perjalanan yang berbeda dalam satu minggu! Hahaha ๐Ÿ˜† .

Sudah kusebutkan di sini bahwa aku berada di Kopenhagen di Denmark di hari Selasa untuk menghadiri sidang dan wisuda PhD (S3)-nya seorang teman baikku. Dan tentu saja perjalanan ini harus berlanjut sampai hari Rabu karena wisudanya diikuti dengan resepsi dan pesta yang mana jelas aku nggak mau lewatkan dong ya.

Kopenhagen, Denmark

Dan kemudian, seperti yang followers Instagramku (@azilko) ketahui, aku pergi dalam sebuah perjalanan akhir pekan! Dan kali ini, aku pergi ke … Bologna di Italia! Perjalanan akhir pekan ini tergolong yang cukup panjang karena aku berangkat di hari Jumat, bukannya Sabtu, dan kembali ke Amsterdam di hari Minggu. Aku memutuskan untuk berangkat di hari Jumat karena aku menemukan penerbangan yang rutenya unik dari Amsterdam ke Bologna, yaitu via Lyon hari itu, haha ๐Ÿ˜› .

Tortellini bolognese dengan ragu di Bologna!

Kebetulan banget dua perjalanan ini berlangsung dalam waktu yang berdekatan begini. Perjalanan ke Bologna sudah kurencanakan semenjak berbulan-bulan lalu sementara perjalananku ke Kopenhagen baru kurencanakan tiga minggu yang lalu, haha. Aku membeli tiket pp dengan Air France/KLM ke Kopenhagen (dengan rute via Paris di perjalanan kembalinya), walaupun tiket ini bukanlah tiket pesawat yang termurah. Namun dengan tiket yang termurah (dengan Norwegian), aku harus menginap semalam ekstra di Kopenhagen plus aku harus mengambil cuti setengah hari lebih panjang. Jadilah ketika semuanya aku hitung, total biaya perjalananku justru akan “lebih rendah” apabila aku membeli tiket pesawat Air France/KLM yang dari luarnya nampak lebih mahal ini, haha. Dan sebagai bonus, miles yang kudapat dari tiket ini juga tergolong banyak! Haha ๐Ÿ˜† . Ngomong-ngomong, pada akhirnya berikut ini deh peta rute penerbangan yang aku naiki minggu lalu.

Ruteku minggu lalu. Dibuat dengan gcmap.com

Dari segi kerjaan, minggu lalu menjadi minggu yang menarik untukku; karena aku hanya masuk kerja di hari Senin dan Kamis! Iya kan, weekend, kemudian aku masuk satu hari (Senin), lalu liburan dua hari, lalu masuk sehari (Kamis), lalu “long” weekend! Jadilah minggu lalu sedikit terasa seperti aku mengambil dua cuti dari liburan untuk bekerja! Huahaha ๐Ÿ˜†

Jadi sebagai kesimpulannya, minggu lalu memang adalah minggu yang amat seru bagiku. Di atas juga aku unggah beberapa foto sebagai teasers dari dua perjalanan ini.