#2444 – Hello, February

on

ENGLISH

Wow, it is February which means that we are one month into 2021 already! The year has, thus far, been … well, kind of a mixed bag actually, haha. On the one hand it is nice to see progress on our fight against the pandemic, especially with the vaccine roll-out; but on the other hand the threat of the coronavirus is still very much serious that hard and strict restrictions have been put in place here.

But anyway, I am happy that February is now here. At last, pro tennis tour is back this week with the kick off of six (!) warm-up tournaments for the Australian Open which are all held at … Melbourne Park! Wow everything and everyone must be hectic there this week, organizing six different tournaments in the same week at the same venue!

Yeah that means that the Australian Open is going ahead this year! Even though with some delay because the travel and quarantine requirements that are put in place for the players and their teams coming from abroad. Usually by this time the first grandslam tournament of the year has been concluded, but this year, it will only commence from next week.

So yeah, finally some pro tennis to follow this year! Yeah,Β of course officially the ATP (men’s) and WTA (women’s) Tour started in the first week of January with two ATP tournaments in Antalya and Delray Beach; and one WTA tournament in Abu Dhabi. But then there was a three-week period of inactivity for the travel and quarantine requirements. And so somehow that week didn’t feel like it “count”, you know, haha…

That said, this three-week period was … full of drama though, which was also a form of entertainment of some kind, haha πŸ˜› . It was mainly revolving around the quarantine requirements and the blunder following several positive COVID-19 test results on a few of the chartered flights to Australia. This caused a sizeable number of players, who were “unlucky” for being in the same flights (regardless of their own test results), having to go to hard quarantine where they weren’t allowed to leave their hotel rooms for two weeks. Even in my level I could feel the effect of two weeks without tennis on my game, so imagine how it would be for professional players just shortly before a major tournament! That said, obviously they all needed to respect and follow the rules.

But anyway, I am just glad that some actions are back this week! πŸ™‚ Even though I am not looking forward to the time difference, haha πŸ˜›

BAHASA INDONESIA

Wow, tidak terasa sudah bulan Februari aja ya, berarti satu bulan sudah tahun 2021 ini! Dan sejauh ini tahun ini itu … campur aduk sih, haha. Di satu sisi senang sih melihat perkembangan dari perlawanan kita terhadap pandemi ini, terutama dengan dimulainya program vaksinasi kan; tapi di sisi lain, ancaman virus koronanya masih di level serius sekarang sehingga restriksi keras nan ketat masih diberlakukan di sini.

Ngomong-ngomong, aku senang sih sekarang sudah Februari. Setidaknya, tur tenis profesional dimulai kembali minggu ini dengan enam (!) turnamen pemanasan Australian Open yang kesemuanya diadakan di … Melbourne Park! Wow, kebayang deh semuanya pasti sibuk banget ya di sana minggu ini, dimana enam turnamen diselenggarakan bersamaan di minggu yang sama di lokasi yang sama!

Yup, ini memang artinya Australian Open tetap diadakan tahun ini! Walaupun dengan penundaan sih karena persyaratan masuk dan karantina yang harus diikuti semua pemain dan tim yang datang dari luar negeri. Biasanya saat ini turnamen grandslam pertama ini sudah selesai, tapi tahun ini, turnamennya baru akan dimulai minggu depan.

Jadi ya begitu deh, akhirnya ada tenis profesional untuk diikuti tahun ini! Btw, iya sih secara resmi tur ATP (putra) dan WTA (putri) memang sudah dimulai di minggu pertama Januari dengan dua turnamen ATP di Antalya dan Delray Beach; dan satu turnamen WTA di Abu Dhabi. Tapi kemudian ada periode kosong selama tiga minggu karena persyaratan masuk dan karantinanya itu. Jadilah minggu pertama itu rasanya kok “tidak dihitung” gitu ya, haha…

Walaupun begitu, periode tiga minggu ini … penuh drama dong, yang mana juga merupakan satu bentuk entertainment juga sih ini, haha πŸ˜› . Dramanya berkutat di sekitar persyaratan karantina dan blunder yang mengikuti beberapa hasil tes positif COVID-19 di beberapa penerbangan charter ke Australia. Ini mengakibatkan cukup banyak pemain, yang “sial” karena satu pesawat (tidak peduli hasil tes pribadinya mereka apa), harus masuk karantina ketat selama dua minggu dimana mereka tidak diperbolehkan untuk meninggalkan kamar hotelnya. Jika bahkan di levelku aja dua minggu tanpa tenis telah mempengaruhi permainanku, kebayang dong ya bagi pemain profesional hanya sebentar sebelum satu turnamen penting! Tapi ya memang tentu saja mereka semua tetap harus menghormati dan mematuhi aturannya yah.

Ah, yang penting, lega deh akhirnya akan ada action juga untuk diikuti minggu ini! πŸ™‚ Walaupun aku tidak menantikan perbedaan waktunya sih, haha πŸ˜› .

4 Comments Add yours

  1. niee says:

    btw, kemaren yang dishare permainannya ditunda karena apa ko? apa ada pemain tenisnya yang positif?

    1. zilko says:

      Itu soalnya ada satu staf hotel tempat para pemain dulu menginap (sewaktu karantina awal) yang positif Niee. Jadi semua yang menginap di hotel itu dianggap casual contact, mesti mengisolasi diri sampai bisa menunjukkan hasil tes negatif.

      1. niee says:

        owalah, malah staf hotel orang aussienya ya yang positif.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s