#2440 – Star Trek Discovery (Season 3)

on

ENGLISH

*** Spoilers Warning ***

This Friday, the finale of Star Trek Discovery’s season 3 was released on Netflix. So it is a time for a post on my take on this season which, in summary, is the best season of Discovery for me! πŸ˜€

The USS Discovery also got a retrofit this season!

One of the biggest reason for that is the season’s ‘slower’ pace which results in the focus on less different things and allowing those things to develop more; without completely abandoning Discovery’s style (with a season-long mystery (I’ll get to this shortly) and some actions, still, here and there). This allows for characters development, which, to me, was lacking in the previous two seasons (apart from the “main/first-tier” characters like Michael Burnham, Saru, Philippa Georgiou, Sylvia Tilly, and Paul Stamets); and the opportunity to explore more of less action-focused storylines (like the visit to Trill, Nhan’s decision to leave Discovery to be with her people, and the revelation that Spock’s Vulcan/Romulan reunification attempt (As told in Star Trek: The Next Generation) eventually succeeded.Β 

It has been made clear (through the season’s preview before the premiere as well) that this season’s mystery was “The Burn”, an event which made the Federation to collapse in the 31st century. The answers to this mystery were revealed little by little in each episode, which was kinda nice. At the end, though, I felt like it was “underwhelming” that The Burn turned out to be caused by one individual. I mean, the premise of one individual (it’s literally one person, not even one planet or one civilization) single-handedly causing a galaxy-wide catastrophy feels just … too “out of proportion”? Haha.Β 

Anyway, as the season explored the Burn and its impact (naturally) in its first several episodes, this inadvertently overshadowed this season’s supposedly villain, Osyrra, the boss of the Orion/Andorian Emerald Chain, who was supposedly cruel and merciless. She only appeared about halfway throughout and so it felt rather ‘underwhelming’, haha. That said, I really liked Osyrra’s unexpected diplomatic proposal on the cooperation between the Federation and the Emerald Chain in the penultimate episode, though, it was SO Star Trek! 😍

Philippa Georgiou also officially left Discovery in the two-parter Terra Firma episodes. It is a shame, though, as Georgiou, played by Michelle Yeoh, has been one of my most favorite characters in this series. That said, I also felt like this parting taking two episodes (of this season’s thirteen in total) was ‘too long’, especially given the lack of Osyrra/The Emerald Chain’s storyline development.

The season ended with a mini plot twist (at least to me, haha) where Michael Burnham was offered the captaincy of the USS Discovery for season 4, as Saru decided to stay in Kaminar to take care of Su’Kal. This continues the pattern where the USS Discovery gets a new captain each season (Gabriel Lorca in season 1, Christopher Pike in season 2, Saru in season 3, and Michael Burnham in season 4). This kind of makes me wonder, though, if the show is renewed for a fifth season (and maybe more), will this pattern stay? Will Burnham be replaced by someone else by the end of season 4? If so, by whom? I mean, we got the main character of the show already! Haha πŸ˜†

***

Anyway, so yeah, while obviously I would have preferred some things to be different, this third season is still Star Trek: Discovery’s strongest season, in my opinion! I feel like it sticks with Star Trek’s famous characteristics much more than the previous two, while still preserving Discovery’s action-driven identity in a good balance, overall.

So yeah, I can’t wait for season 4! πŸ˜€

BAHASA INDONESIA

*** Peringatan Spoilers ***

Hari Jumat kemarin, episode final dari musim ketiganya Star Trek Discovery dirilis di Netflix. Jadilah sekarang adalah saatnya untuk satu posting tentang musim ini yang, dalam satu kalimat, adalah musim terbaik Discovery menurutku! πŸ˜€Β 

USS Discovery juga diretrofit loh musim ini!

Satu alasan terbesarnya adalah pace musim ini yang ‘lebih pelan’ dimana jalan ceritanya fokus di beberapa saja yang mana artinya juga bisa diikuti lebih mendalam; tanpa meninggalkan gayanya Discovery (dengan satu misteri yang menggaris-bawahi tema satu musim (akan aku tulis di paragraf bawah nanti) dan beberapa adegan action di sana-sini). Ini jadi memungkinkan characters development, satu aspek yang, menurutku, kurang banget di dua musim sebelumnya (kecuali karakter-karakter “utama”, yaitu Michael Burnham, Saru, Philippa Georgiou, Sylvia Tilly, dan Paul Stamets); dan menjadi kesempatan untuk mengeksplor tema-tema yang tidak berorientasi pada action (misalnyaΒ  kunjungan ke Trill, keputusannya Nhan untuk meninggalkan Discovery untuk kembali ke orang-orangnya, dan juga pengungkapan bahwa upaya reunifikasi Vulcan/Romulan yang dimulai oleh Spock (Seperti yang diceritakan di Star Trek: The Next Generation) pada akhirnya berhasil.Β 

Sudah disebutkan amat gamblang (bahkan juga melalui preview musim ini yang ditayangkan sebelum musim ketiga ini dimainkan) bahwa misteri utama musim ini adalah “The Burn”, sebuah kejadian yang membuat Federasi runtuh di abad ke-31. Jawaban-jawaban dari misteri ini diungkapkan sedikit demi sedikit di setiap episode, yang mana seru dan membuat semakin penasaran. Pada akhirnya, tapinya, aku kok merasa agak “underwhelmed” yah ketika diungkapkan bahwa The Burn disebabkan oleh satu individual. Maksudku, premis dimana satu individual (maksudnya beneran satu orang doang, bukan satu planet atau satu peradaban gitu), sendirian doang, menyebabkan satu malapetaka di satu galaksi kok terasa … “tidak proporsional” sama sekali? Haha.Β 

Anyway, karena di awal-awal musim ini mengeksplorasi jalan cerita The Burn dan dampaknya (jelas lah ya), secara tidak langsung ini justru membayang-bayangi tokoh antagonis musim ini, Osyrra, bos dari kongsi Orion/Andorian yang bernama Emerald Chain, yang katanya sih kejam dan tidak berperi-kemanusiaan. Ia baru muncul di pertengahan musim ini dan malah jadi terasa underwhelming gitu deh, haha. Walaupun begitu, aku suka banget plot twist dimana Osyrra, tanpa disangka-sangka, mengajukan proposal diplomasi untuk kerja-sama antara Federasi dan Emerald Chain di episode kedua terakhir. Ini mah Star Trek BANGET! 😍

Philippa Georgiou juga resmi meninggalkan Discovery di dua episode Terra Firma. Sayang juga sih, karena Georgiou, yang dimainkan oleh Michelle Yeoh, adalah salah satu karatker favoritku musim ini. Walaupun begitu, aku merasa perpisahannya ini yang mengambil dua episode (dari tiga belas episode musim ini) ‘kepanjangan’ deh, terutama dengan mempertimbangkan kurangnya perkembangan jalan cerita Osyrra/Emerald Chain.

Musim ini diakhiri dengan plot twist mini (setidaknya bagiku, haha) dimana Michael Burnham mendapatkan kenaikan jabatan menjadi kapten USS Discovery untuk musim 4, karena Saru memutuskan untuk tinggal di Kaminar untuk merawat Su’Kal. Ini melanjutkan pola dimana USS Discovery mendapatkan satu kapten yang berbeda di setiap musim (Gabriel Lorca di musim pertama, Christopher Pike di musim kedua, Saru di musim ketiga, dan nantinya Michael Burnham di musim keempat). Jadi penasaran kan, apabila seri ini mendapatkan kontrak perpanjangan ke musim kelima, kira-kira pola ini berlanjut tidak?Apakah Burnahm akan digantikan oleh seseorang lain di akhir musim keempat? Jika begitu, oleh siapa? Ya kan artinya sekarang karakter utamanya sudah mendapatkan posisi kapten kan ya! Haha πŸ˜†Β 

***

Anyway, ya begitu deh, walaupun jelas jika ditanya menurut aku ada satu-dua hal yang bisa lebih baik, toh secara keseluruhan musim ketiga Star Trek: Discovery ini adalah yang terbaik, menurutku! Musim kali ini lebih mengikuti dan menghormati kekhasannya Star Trek daripada dua musim yang lalu, dengan tetap menjaga identitasnya Discovery yang penuh action dengan cukup seimbang secara keseluruhan.Β 

Jadi nggak sabar kan untuk musim keempat! πŸ˜€

2 Comments Add yours

  1. Phebie says:

    Wah post nya tdk masuk ya.

    Makin kesini curiga sih kapten ganti2 tar di ending utk Michael yg jadi kapten.

    Btw kursi kapten spt terkutuk begitu ya. Setahun pemerintahan sudah terguling…πŸ˜‚

    1. zilko says:

      Iya, aku duga begitu, seperti guru kelas Pertahanan Terhadap Ilmu Hitam di Hogwarts di Harry Potter kan, yang setiap buku ganti gurunya, hahahaha πŸ˜† .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s