#2389 – Koningsdag 2020

on

ENGLISH

Today is Koningsdag, or the Kings’ Day, here in the Netherlands. Because it is a Monday, this means that this weekend is another long weekend (after another one just two weeks ago), yay!

And I got to say that, finally, I am in Amsterdam for a Koningsdag! Koningsdag is always an exciting public holiday here because people go out and do celebrate, especially in Amsterdam where the city basically turns into a ‘party city’ for the entire day, haha 😆 . So the atmosphere is certainly unique.

Indeed I was also in Amsterdam three years ago, but at the time I felt physically tired as I had been busy moving from Delft and setting up my new apartment so I decided to just rest and stay at home. Two years ago I went to Luzern for a long weekend trip and last year I was travelling to Prague with my mom and aunt.

But then, of course, COVID-19 happened 😥. And so consequently, the famous Koningsdag celebration is “cancelled” as it would have certainly not adhered to the physical distancing measure that is being imposed right now. Yea, booo coronavirus! 😡

Anyway, this means that I would need to wait until next year (fingers crossed COVID-19 is over by then 🤞) for the Amsterdam celebration, though. This would coincide with the tenth-year anniversary since my first (and so far, only) visit to Koningsdag in Amsterdam (Though in 2011 it was known as the Koninginnedag (the Queen’s Day) as it was during the reign of Queen Beatrix).

BAHASA INDONESIA

Hari ini adalah Koningsdag, alias Hari Raja, di Belanda. Karena ini adalah hari Senin, artinya akhir pekan kali ini juga adalah long weekend di sini (setelah long weekend juga dua minggu yang lalu), hore!

Dan aku bisa bilang bahwa, akhirnya, aku berada di Amsterdam nih untuk Koningsdag! Koningsdag adalah tanggal merah yang seru dan unik di sini karena masyarakat pada keluar dan merayakannya, terutama di Amsterdam dimana kotanya pada dasarnya disulap menjadi ‘kota party‘ selama satu hari penuh, haha 😆 .

Iya sih aku juga berada di Amsterdam tiga tahun yang lalu, tetapi waktu itu aku merasa lelah secara fisik karena aku baru saja sibuk pindahan dari Delft dan juga menata apartemen baruku. Dua tahun lalu aku pergi ke Luzern untuk satu perjalanan long weekend sementara tahun lalu aku jalan-jalan ke Praha bersama mama dan tanteku.

Tapi kemudian, tentu saja, COVID-19 terjadi 😥. Sebagai akibatnya, perayaan terkenal Koningsdag-nya tentu hari “dibatalkan” karena perayaannya bakalan jelas melanggar banget aturan physical distancing yang sedang diterapkan saat ini. Iya nih, huuu virus korona! 😡

Anyway, ini berarti aku harus menunggu tahun depan deh (mudah-mudahan COVID-19 sudah selesai ya di waktu ini 🤞) untuk perayaan di Amsterdamnya nih. Kebetulan ini juga bertepatan dengan sepuluh tahunt semenjak kunjungan pertamaku (dan sejauh ini, satu-satunya) ke Koningsdag di Amsterdam (Walaupun di tahun 2011 hari ini dikenal dengan nama Koninginnedag (Hari Ratu) karena waktu itu Ratu Beatrix yang masih berkuasa).

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s