#2386 – KLM’s Boeing 777-300ER World Business Class Flight KL809 AMS-KUL-CGK

ENGLISH

Posts in the 2020 Southeast Asia Spring Trip series:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class Boeing 777-300ER Amsterdam to Jakarta
3. Part II: Yogyakarta
4. Part III: Singapore
5. Part IV: Travel Drama to Hanoi
6. Part V: Hanoi
7. Part VI: Ninh Binh
8. Part VII: Vietnam Airlines Business Class Airbus A350-900 Hanoi to Paris

I got to Schiphol around three hours before my scheduled departure time. The airport was not busy at all today, though this was a trend I had noticed for a couple of weeks (Also two weeks prior on my way to Madrid). The non-Schengen Crown Lounge was also not crowded at all, which made the lounge really pleasant! Haha 😀 . I grabbed some food as it was dinner time; but just enough while still leaving some space for the dinner onboard later on, haha.

KLM’s Boeing 777-300ER reg PH-BVP

Anyway, today’s flight to Jakarta (via Kuala Lumpur) would be operated with KLM’s Boeing 777-300ER reg PH-BVP named Jasper National Park. Prior to boarding, the gate agent announced the entry restrictions imposed by the Indonesian government due to COVID-19 (This was at the end of February, when it was not yet declared as a global pandemic by the WHO).

Seat 1A

Boarding went smoothly, where I was led to the first air bridge for door L1 and I settled onto my cozy 1A seat, haha 😀 . Not long after a flight attendant distributed the amenity kits and a round of pre-departure drink. As always, I opted for a champagne, haha 😛 .

Champagne

The captain then welcomed all passengers on board, and announced that the flight to Kuala Lumpur today would take 11 hours and 25 minutes. We started the pushback not long after, the safety demo was played via the IFE screens, and took off from runway 36L towards Southeast Asia.

KLM’s Boeing 777-300ER safety demo

Warm towels and the menu books were distributed after take-off. Unlike on my previous World Business Class flight (to Toronto), Wine List was also available on this flight, yay! 😀 The departure snack service was then served. As usual, I opted for a bowl of Dutch cheese which I paired with KLM’s new Anniversary Cocktail.

Dutch cheese and the Anniversary Cocktail

Dinner was then followed. For appetizer, the choices were either beef and mixed mushroom or tomato soup. I, of course, opted for the former, which I paired with a glass of Pinot Noir. It was quite nice, haha 😛 .

Ready for dinner on flight KL809 to Kuala Lumpur

There were three options for main course: grouper filled pasta, miso marinated chicken thigh, or braised veal tartlet. I opted for the chicken thigh option, which I paired with a glass of Chardonnay. This turned out to be the right decision because the chicken thigh was really good!

The dinner service on KLM’s flight KL809 to Kuala Lumpur in World Business Class

For dessert, cheese plate or sweet bites were available. With my sweet tooth, obviously I went for the latter, which I perfectly paired with a dessert wine, haha. As usual, after dessert the flight attendant distributed KLM’s house chocolates.

The dessert on KLM’s flight KL809 to Kuala Lumpur in World Business Class

It was then around midnight (Dutch time) already so it was time for some sleep. I brushed my teeth and made my seat to lie flat mode. I put on my eye-mask and … I got a solid six hours of sleep! It was such a nice experience made possible by the duration of the flight! I woke up feeling really freshed! 🙂

#iwokeuplikethis

Upon waking up I was served with a glass of orange juice. The breakfast service then followed not long after, with three options: scrambled eggs, pancakes, or plain yoghurt with granola. I opted for the eggs, which I accompanied with a cup of coffee.

World Business Class breakfast service on KLM’s flight to Kuala Lumpur

Anyway, KLM’s IFE content had been updated a lot since my previous World Business Class flight, which I really appreciated! They even had Doraemon’s newest movie: “Doraemon: Nobita’s Chronicle of the Moon Exploration” which I wacthed spottedly throughout the flight to Jakarta 😀 .

The new Doraemon movie on KLM’s IFE

It was then time for KLM’s huisjes as we were approaching Kuala Lumpur International Airport (KLIA) already. I picked house number 97, which was modelled after the Hotel New York in Rotterdam.

KLM’s huisje number 97

We then landed smoothly at runway 32L of KLIA and parked at our gate at the Satellite Terminal. All passengers had to disembark the plane with their belongings upon transit here. Through passengers to Jakarta also had to go through security check at the gate upon transit, btw. The gate was quite cool btw where a large area was blocked only for SkyPriority passengers. It was super convenient!

The SkyPriority waiting area at the gate at Kuala Lumpur International Airport

A new set of crews would operate the short flight to Jakarta. And after they finished preparing for the flight, boarding started. I went back to my seat 1A. Pre-departure drink was served, and I opted for a glass of champagne. I then quickly regretted not asking for a glass of water as well because the security check at KLIA meant I had no mineral water with me in case I got thirsty, haha.

Glasses of champagne

Anyway after all passengers boarded, pushback began. Safety demo was played and we took off from runway 32R. We then made a u-turn south towards Jakarta.

Dinner service then began. Due to the duration of the flight, dinner was served on a single tray. It consisted of otak-otak as the appetizer, a choice of main course (Padang-style chicken curry or roasted beef), and gula hangus cake as the dessert. The meal was really good!

The dinner service on KLM’s Kuala Lumpur – Jakarta flight in business class

Though a let-down on this short fifth freedom flight was the drink options. It seemed that they didn’t stock enough wine on this plane, so when I asked for wine to pair my dinner, they could only serve me the wine from economy class 😅. Similarly when I asked for the dessert wine, they could only give me a glass of port wine.

Tea before arrival

As we were approaching Soekarno-Hatta International Airport, the flight attendant distributed the huisjes. But because I was flying from Amsterdam and already got one, they did not let me have another one (I asked, but the flight attendant said no 😅).

KLM’s Delft Blue houses

Anyhoo, we then started our descent and not long after landed at runway 25R of Soekarno-Hatta International Airport, which wasn’t a long taxi to Terminal 3 Ultimate.

Upon disembarkation, I had to fill in a Health Alert Card just at the gate because of the COVID-19 situation. I then submitted my card to the officer, cleared immigration, took my luggage, and cleared customs. I then took the Skytrain and checked in at my transit hotel in Terminal 2.

And here, my two-week vacation in Southeast Asia officially began…

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri Perjalanan Musim Semi 2020 ke Asia Tenggara:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class Boeing 777-300ER Amsterdam to Jakarta
3. Part II: Yogyakarta
4. Part III: Singapore
5. Part IV: Travel Drama to Hanoi
6. Part V: Hanoi
7. Part VI: Ninh Binh
8. Part VII: Vietnam Airlines Business Class Airbus A350-900 Hanoi to Paris

Aku tiba di Bandara Schiphol sekitar tiga jam sebelum jadwal keberangkatan penerbanganku. Bandaranya sama sekali tidak ramai kali ini, yang mana adalah fenomena yang sebenarnya sudah aku amati semenjak sekitar dua minggu sebelumnya sih (ketika dalam perjalanan ke Madrid). Crown Lounge non-Schengennya KLM juga sepi, sehingga suasananya jadi enak banget! Haha 😀 . Aku mengambil beberapa makanan karena memang waktuku makan malam; tapi banyaknya cukup untuk mengganjal perutku saja karena aku tetap ingin menikmati layanan makan malam di pesawat nantinya kan, haha.

Boeing 777-300ER rego PH-BVPnya KLM

Penerbangan ke Jakarta (via Kuala Lumpur) hari ini akan dioperasikan KLM dengan pesawat Boeing 777-300ER rego PH-BVP yang bernama Jasper National Park. Sebelum boarding dimulai, petugas gate-nya mengumumkan restriksi masuk yang diberlakukan oleh pemerintah Indonesia berkenaan dengan COVID-19 (Waktu ini adalah akhir Februari, sebelum COVID-19 ini dideklarasikan sebagai pandemi global oleh WHO).

Kursi 1A

Boarding berlangsung mulus, dimana aku diarahkan menggunakan gabarata pertama yang terhubung ke pintu L1. Aku kemudian duduk di kursi 1A-ku, haha 😀 . Tidak lama setelahnya seorang pramugari berkeliling membagikan amenity kits dan layanan minuman pra-keberangkatan. Seperti biasa, aku memilih segelas champagne, haha 😛 .

Champagne

Kapten kemudian menyambut semua penumbang dan mengumumkan bahwa penerbangan ke Kuala Lumpur malam ini akan memakan waktu 11 jam 25 menit. Tidak lama kemudian pushback dimulai, video peragaan keselamatan dimainkan melalui layar IFE, dan kami lepas landas dari landasan pacu 36L menuju Asia Tenggara.

Video peragaan keselamatan Boeing 777-300ERnya KLM

Handuk hangat dan buku menu dibagikan setelah lepas landas. Tidak seperti penerbangan di World Business Class-ku yang sebelumnya (ke Toronto), buku menu wine juga tersedia di penerbangan ini, hore! 😀 Layanan snack keberangkatan kemudian disajikan. Seperti biasa, aku memilih keju Belanda yang aku pasangkan dengan Anniversary Cocktail-nya KLM.

Keju Belanda dan Anniversary Cocktail

Makan malam kemudian dihidangkan. Untuk hidangan pembuka, pilihannya adalah antara daging sapi dan jamur campur-campur atau sup tomat. Jelas aku memilih yang pertama dong ya, yang aku pasangkan dengan segelas Pinot Noir. Enak dah, haha 😛 .

Siap untuk makan malam di penerbangan KL809 menuju Kuala Lumpur

Ada tiga pilihan menu untuk hidangan utama: pasta berisi ikan, paha ayam yang direndam miso, atau tarlet daging sapi. Aku memilih paha ayam, yang aku pasangkan dengan Chardonnay. Ini ternyata adalah pilihan yang tepat karena ayamnya enak banget!

Layanan makan malam di penerbangan KLM KL809 menuju Kuala Lumpur di World Business Class

Untuk pencuci mulut, hidangan keju atau kue-kue manis adalah pilihannya. Dasarnya sweet tooth, aku memilih pilihan yang kedua, yang dengan sempurna kupasangkan dengan dessert wine, haha. Seperti biasa, setelah pencuci mulut selesai, awak kabin berkeliling membagikan coklatnya KLM yang berbentuk rumah-rumahan.

Pencuci mulut di penerbangan KLM KL809 menuju Kuala Lumpur di World Business Class

Karena sudah hampir tengah malam (waktu Belanda), sudah waktunya pula untukku tidur. Jadilah aku menggosok gigi dan kemudian merebahkan kursiku ke mode horizontal rata. Aku memasang penutup mata dan … kemudian tidur nyenyak banget selama enam jam! Beneran enak banget deh tidurnya yang dimungkinkan oleh durasi penerbangannya yang panjang! Ketika bangun aku merasa segar! 🙂

#iwokeuplikethis

Setelah bangun pagi, jus jeruk dibagikan. Layanan sarapan kemudian dimulai tidak lama kemudian, dengan tiga pilihan: orak-arik telur, pancakes, atau yoghurt polos dengan granola. Aku memilih pilihan telurnya, yang mana jelas aku pasangkan dengan secangkir kopi.

Layanan sarapan World Business Class di penerbangan KLM menuju Kuala Lumpur

Anyway, isi IFEnya KLM sudah di-update loh semenjak penerbangan World Business Class-ku yang lalu, yang mana aku suka! Bahkan film terbarunya Doramon: “Doraemon: Nobita’s Chronicle of the Moon Exploration” juga ada loh! Yang mana akhirnya aku tonton di sepanjang perjalanan ini ke Jakarta (sambil lompat-lompat di-pause gitu nontonnya) 😀 .

Film Doraemon terbaru di IFEnya KLM

Waktu pembagian huisjes-nya KLM kemudian tiba karena pesawat sudah mulai mendekati Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Aku memilih rumah nomor 97, yang mana adalah miniatur Hotel New York di Rotterdam.

Huisje KLM nomor 97

Kami kemudian mendarat dengan mulus di landasan pacu 32L KLIA dan parkir di Terminal Satelit. Semua penumpang diharuskan turun dari pesawat dengan membawa barang bawaan kami di sini. Penumpang lanjutan ke Jakarta juga harus melewati pemeriksaan sekuriti lagi ketika transit, btw. Gerbangnya keren juga loh dimana ada area luas yang diblok khusus untuk penumpang SkyPriority. Asyik banget!

Area tunggu SkyPriority di satu gerbang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur

Kru pesawat yang baru akan mengoperasikan penerbangan ke Jakarta ini. Dan setelah persiapan selesai, boarding dimulai. Aku kembali ke kursi 1A-ku. Layanan minuman pra-keberangkatan dibagikan, dan aku memilih segelas champagne. Aku kemudian menyesal kok nggak sekalian mengambil segelas air putih karena pemeriksaan sekuriti di KLIA tadi berarti aku tidak memiliki air mineral bersamaku untuk jaga-jaga jika aku kemudian haus, haha.

Dua gelas champagne

Anyway setelah semua penumpang naik pesawat, pushback dimulai. Video peragaan keselamatan dimainkan dan kami lepas landas dari landasan pacu 32R. Kami kemudian berbelok ke arah selatan menuju Jakarta.

Layanan makan malam kemudian dimulai. Karena durasi penerbangan yang tergolong singkat, makan malam disajikan dalam satu nampan. Isinya adalah otak-otak sebagai makanan pembuka, pilihan menu utama (kari ayam ala Padang atau daging sapi panggang), dan kue gula hangus sebagai pencuci mulut. Enak banget loh!

Layanan makan malam di penerbangan KLM Kuala Lumpur – Jakarta di kelas bisnis

Kekurangan dari penerbangan kebebasan kelima kali ini adalah pilihan minumannya sih. Sepertinya stok wine mereka tidak cukup di pesawat ini, sehingga ketika aku meminta wine untuk minuman makan malamku, mereka menyajikan wine dari kelas ekonomi dong 😅. Sama seperti ketika aku meminta dessert wine, mereka hanya bisa memberikan segelas port wine.

Teh sebelum ketibaan

Karena kamu sudah mendekati Bandara Internasional Soekarno-Hatta, pramugari kemudian berkeliling membagikan huisjes. Tapi karena aku terbang dari Amsterdam dan sudah mendapatkan satu, mereka tidak memberikanku satu lagi dong (Sudah aku minta, tapi ditolak oleh pramugarinya 😅).

Rumah-rumahan Delft Blue-nya KLM

Anyhoo, pesawat kemudian mulai meninggalkan ketinggian jelajah dan tak lama kemudian kami mendarat di landasan pacu 25R Bandara Internasional Soekarno-Hatta, dimana taxiing-nya ke Terminal 3 Ultimate tidak memakan waktu lama.

Ketika turun dari pesawat, aku harus mengisi Kartu Kewaspadaan Kesehatan di gerbang karena situasi COVID-19. Kartunya kemudian aku serahkan ke petugas di bandara, aku kemudian pemeriksaan imigrasi, mengambil bagasiku, dan melalui pemeriksaan bea cukai. Aku kemudian menaiki Kalayang dan check-in di hotel transitku di Terminal 2.

Dan di sini, liburan dua mingguku di Asia Tenggara resmi dimulai…

BERSAMBUNG…

9 Comments Add yours

  1. fahrizinfa says:

    Dutch Cheese nya enak yaa sepertinya XD Huisje nya juga bagus untuk dikoleksi.. 😀

    1. zilko says:

      Iyaa, aku suka kejunya! Huisjes-nya memang cocok banget untuk dikoleksi! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s