#2371 – The American Niagara Falls

ENGLISH

Posts in the 2019 Year End Trip series:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class Boeing 747-400 Upper Deck Amsterdam to Toronto
3. Part II: Toronto (1)
4. Part III: Niagara Falls, Canada
5. Part IV: Niagara Falls, USA
6. Part V: Toronto (2)
7. Part VI: Air France Business Class Airbus A350-900 Toronto to Paris

The Niagara Falls is located on the border of Canada and the USA. The two countries are separated by the Niagara River, which the falls is a part of, and are connected by a couple of international bridges. For visitors, though, perhaps the Rainbow Bridge is the most convenient one for crossing, which are also open for pedestrians.

The Rainbow Bridge which connects the Canadian and American sides.

I stayed at the Canadian side on this trip but of course because I already made my way all the way there, I decided to check out the American side as well! ๐Ÿ˜€ Being an international border, obviously I would need to have all my necessary travel documents with me. But apparently I would also need some coins too because there was a fee you’d need to pay to cross the bridge. It was just $1 though, either US$1 or CA$1 so obviously I chose to pay with CAD, lol ๐Ÿ˜† .

Prepare $1 to cross the Rainbow Bridge

The bridge was 440 meter in length so it was quite long, indeed. At the (American) end of the bridge was the border and custom control, where my passport and American visa were checked. And then, I was back in USA! In fact, I was back in New York. The state, though, not the city, haha ๐Ÿ˜› .

The border between Canada and USA at the middle of the Rainbow Bridge

The American side also had a city as well, which was also named Niagara Falls. But unlike the Canadian one, the American one wasn’t located at the “edge” of the falls. It was a little bit “inland” as the area around the “edge” of the falls was actually the Niagara Falls State Park. Though arguably the park was officially part of the city of course, but you know what I mean, haha ๐Ÿ˜› .

Niagara Falls, USA

The first site I went to was the Prospect Point Observation Tower. The American side was the side where the water fell in the falls, which made viewing the falls obviously “tricky” from this side (and also why I recommend visiting the Canadian side when making a trip there). The Observation Tower helped a little bit with that as it had a deck that “stuck out” to the river valley hence providing a better angle/look of the falls. It was located closer to the American Falls so the view of this falls was the most prominent. The following was the view from there:

There were several islands on the Niagara River, which “shaped” the Niagara Falls as it was. The largest one was the Goat Island, which basically “divided” the river to the Canadian Rapids leading to the Horseshoe Falls and the American Rapids leading to the American Falls/Bridal Veil Falls. Perhaps the following map would help put a picture in your mind:

Niagara Falls State Park Map

From the Observation Tower, I crossed the bridge to get to the Goat Island, which was a must for tourists visiting the American side of the Falls as there were several view points there. Actually there was also an access to the smaller Luna Island, which divided the American Rapids to the American Falls and the Bridal Veil Falls. But unfortunately the access was closed in the winter for safety reason.

Access to Luna Island was closed

Another interesting view point in the Goat Island was the Terrapin Point that was located just beside the Horseshoe Falls. This was basically the opposite equivalent side of the view point next to the Welcome Center at the Canadian side. But again because of winter, annoyingly access to this point was closed at this time. Darn!

The closest I could get to the Terrapin Point

From there I actually planned to walk back to the Canadian side (I had been walking quite a lot up to this point today); but then I saw The Three Sisters Islands in the map located not too far away. So I thought, “Why not?“, I was already there anyway, haha ๐Ÿ˜† . Perhaps because I was already quite tired the walk there felt so long, though, lol ๐Ÿ˜† .

A bridge to the Three Sisters Islands

As can be seen in the map above, the Three Sisters Islands are located in the Canadian Rapids. While the Horseshoe Falls wasn’t that visible from there, the Canadian Rapids itself was a sight to behold. I mean, the water flew so rapidly in the Rapids! Haha ๐Ÿ˜› . Not too far away from the islands was also the place where the gulls took some rest and chills in the area.

Where the gulls rested at the Canadian Rapids

From the Three Sisters Island, I walked through the middle road in the Goat Island to eventually get back to the Canadian side. I didn’t drop by at the American city, though. I crossed the Rainbow Bridge again which at the other (Canadian) end was the Canadian border and custom control.

The entry point of the Rainbow Bridge to Canada

So yeah, in the end I would say the American side of the Niagara Falls was also interesting and worth a visit. Though, in my opinion the Canadian side was still the “better” one given the view of the falls. But I guess this is not a question of which one to choose or visit. If you plan to make your way there, why not plan to visit both? It is convenient anyway. Haha ๐Ÿ˜›

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri perjalanan akhir tahun 2019:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class Boeing 747-400 Upper Deck Amsterdam to Toronto
3. Part II: Toronto (1)
4. Part III: Niagara Falls, Canada
5. Part IV: Niagara Falls, USA
6. Part V: Toronto (2)
7. Part VI: Air France Business Class Airbus A350-900 Toronto to Paris

Air Terjun Niagara berlokasi di perbatasan Kanada dan Amerika Serikat. Kedua negara ini dipisahkan oleh Sungai Niagara, yang mana air terjunnya merupakan bagiannya, dan terhubungkan dengan beberapa jembatan internasional. Bagi pengunjung, Jembatan Pelangi (Rainbow Bridge) adalah yang paling enak untuk menyeberang, yang mana juga dibuka untuk pejalan-kaki.

Jembatan Pelangi yang menghubungkan sisi Kanada dan Amerika.

Aku menginap di sisi Kanada di perjalanan kali ini tapi tentu saja karena aku sudah jauh-jauh kesana, aku memutuskan untuk jelas sekalian berkunjung ke sisi Amerikanya kan ya! ๐Ÿ˜€ Karena ini adalah perbatasan antar negara, jelas aku harus siap membawa semua dokumen penting bersamaku. Tapi ternyata aku juga membutuhkan uang koin untuk menyeberang karena ternyata ada biaya yang dikenakan kepada penyeberang. Biayanya cuma $1 aja sih, yang bisa dibayar sebagai US$1 atau CA$1 sehingga jelas aku membayar dengan dollar Kanada aja dong ya, haha ๐Ÿ˜† .

Persiapkan $1 untuk menyeberang Rainbow Bridge

Jembatannya memiliki panjang 440 meter yang mana memang lumayan panang. Di ujung akhir (sisi Amerika) jembatannya terdapat pemeriksaan imigrasi dan bea cukai, dimana paspor dan visa Amerikaku dicek. Dan kemudian, aku kembali lagi deh di Amerika Serikat! Malahan, aku kembali lagi di New York loh sebenarnya. Tapi New York yang negara bagian sih bukan kotanya, haha ๐Ÿ˜› .

Perbatasan Kanada dan Amerika di titik tengah Rainbow Bridge

Di sisi Amerika ini terdapat kota juga, yang mana juga bernama Niagara Falls. Tapi tidak seperti yang sisi Kanada, kota di sisi Amerika ini tidak berlokasi di “pinggir” air terjunnya. Kotanya terletak akan “masuk” gitu karena area di sekitaran pinggir air terjunnya adalah Taman Negara Bagian Niagara Falls. Iya sih bisa dibilang taman ini adalah bagian dari kotanya juga, tapi ngerti lah ya maksudku gimana, haha ๐Ÿ˜› .

Niagara Falls, USA

Tempat pertama yang aku kunjungi di sana adalah Prospect Point Observation Tower. Jadi sisi Amerika ini adalah sisi dimana airnya jatuh di air terjunnya, yang mana artinya pemandangan air terjun dari sisi ini agak “susah” (dan juga makanya aku merekomendasikan untuk mengunjungi sisi Kanada jika jalan-jalan ke sana). Nah Observation Tower ini cukup membantu dalam hal itu karena ada dek yang “menjorok” masuk ke lembahnya sehingga kita mendapatkan sudut/pandangan yang agak mendingan lah akan air terjunnya. Menara ini berlokasi di dekat Air Terjun Amerika sehingga jelas pemandangan air terjun yang ini lah yang paling nampak utama dari sana. Pemandangannya kayak gini nih:

Ada beberapa pulau di Sungai Niagara, yang mana “membentuk” Air Terjun Niagara sebagaimana saat ini. Pulau terbesar adalah Pulau Goat, yang mana pada dasarnya “membelah” sungainya menjadi dua, yaitu Canadian Rapids yang mengalir ke Air Terjun Horseshoe dan American Rapids yang mengalur ke Air Terjun Amerika/Air Terjun Bridal Veil. Mungkin peta berikut ini membantu untuk menggambarkan situasinya:

Peta Niagara Falls State Park

Dari Observation Tower, aku menyeberang jembatan untuk menuju Pulau Goat, yang mana adalah tempat wajib untuk dikunjungi turis di sisi Amerika air terjunnya karena terdapat beberapa view points di sana. Sebenarnya ada juga akses ke Pulau Luna yang kecil itu, yang membelah American Rapids menjadi Air Terjun Amerika dan Air Terjun Bridal Veil. Tapi sayangnya akses ke sana sedang ditutup di musim dingin untuk alasan keselamatan.

Akses ke Pulau Luna yang ditutup

Satu view point lain yang menarik di Pulau Goat adalah Terrapin Point yang berlokasi di pinggir Air Terjun Horseshoe. Yup, pada dasarnya ini adalah sisi berlawanan yang ekuivalen dari view point tepat di sebelah Welcome Center di sisi Kanada. Tapi lagi-lagi karena musim dingin, dengan menyebalkannya akses ke sana lagi ditutup dong kemarin ini. Sial!

Pemandanganku yang paling dekat ke Terrapin Point

Dari sana awalnya aku berencana pulang ke sisi Kanada (Aku sudah berjalan lumayan jauh sampai waktu ini hari ini); tapi kemudian di peta aku lihat ada Kepulauaun Three Sisters yang berlokasi tidak jauh dari sana. Jadilah kupikir, “Mengapa tidak?“, kan aku sudah sampai di sana ya jadi sebaiknya sekalian dikunjungi lah, haha ๐Ÿ˜† . Mungkin karena aku sudah cukup lelah, berjalan-kaki kesana rasanya jauh banget dah, haha ๐Ÿ˜† .

Sebuah jembatan menuju Kepulauan Three Sisters

Seperti yang bisa dilihat di peta di atas, Kepulauan Three Sisters ini berlokasi di Canadian Rapids. Walaupun Air Terjun Horseshoe tidak begitu kelihatan dari sana, pemandangan Canadian Rapids-nya sendiri bagus juga lho. Airnya itu mengalir dengan sungguh deras! Haha ๐Ÿ˜† . Tak jauh dari kepulauannya juga suatu tempat dimana burung-burung camar beristirahat dan nongkrong, haha.

Tempat dimana burung-burung camar nongkrong di Canadian Rapids

Dari Kepulauan Three Sisters, aku berjalan melewati jalan raya di tengah Pulau Goat untuk pada akhirnya kembali ke sisi Kanada. Kali ini aku tidak mampir di kota Amerikanya sih. Aku menyeberangi Rainbow Bridge lagi dimana di ujung akhir (sisi Kanada) ada pengecekan paspor dan bea cukai untuk masuk ke Kanada.

Pintu masuk Rainbow Bridge menuju Kanada

Jadi ya gitu deh, aku bilang sisi Amerika dari Niagara Falls juga menarik dan worth it untuk dikunjungi. Walaupun begitu, menurutku masih “bagusan” sisi Kanada sih terutama dalam hal pemandangan air terjunnya. Tapi aku rasa pertanyaannya bukan lah yang mana untuk dipilih atau dikunjungi kan ya. Jika memang ada rencana pergi kesana, mengapa tidak sekalian merencanakan mengunjungi keduanya sekaligus? Toh aksesnya mudah kok. Haha ๐Ÿ˜› .

BERSAMBUNG…

6 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s