#2368 – The Canadian Niagara Falls

ENGLISH

Posts in the 2019 Year End Trip series:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class Boeing 747-400 Upper Deck Amsterdam to Toronto
3. Part II: Toronto (1)
4. Part III: Niagara Falls, Canada
5. Part IV: Niagara Falls, USA
6. Part V: Toronto (2)
7. Part VI: Air France Business Class Airbus A350-900 Toronto to Paris

The main destination of this year end trip was the Niagara Falls, which was also the main reason why I went to Toronto this time around. The famous falls is located not that far away from the city, just around 2 hours bus-ride away!

Toronto Coach Terminal

I already researched how to get to Niagara Falls years before so I knew that Megabus operated a route between Toronto and Niagara Falls. Knowing how they operated in Europe, I knew that I could get a sweet deal if I purchased my tickets in advance. I learned that in Canada they started selling the tickets since about four months before the trip. So in September, I started ticket hunting, and managed to snatch their super sweet deal of $1 ticket, on both waysย between Toronto and Niagara Falls! SWEETTT!!! ๐Ÿ˜€ . To make the deal even sweeter, I got good schedule on both ways too, departing Toronto just after noon and back from Niagara Falls just before noon.

The bus to Niagara Falls

It was a standard bus ride so there wasn’t much to write about. Seating was unassigned so you could just sit wherever (So if you’d like to choose your seat, arrive and queue early at the bus terminal so you’d board first!). The bus also had free wifi even though it was super slow. Ah btw, the Toronto Coach Terminal was … really sad-looking btw. I mean, just look at the bus platform below!

I mean, couldn’t they at least make the platform number more presentable than this?

The Niagara Falls Bus Terminal was, unfortunately, located still a little bit outside of the city. From there, you could take a public bus, a tourist bus, or a taxi (Uber was available too). I chose the latest as it was the most convenient as my hotel was located in the other side of the city, haha.

The Niagara Falls Bus Terminal

Anyway yeah, you read it right, there was a city there, literally next to the falls. This certainly made a trip to the falls extremely easy and convenient, as there were a lot of hotels that were within walking distance from the great nature wonder. I actually booked myself a hotel room with a view of the falls, which I thought was quite a must on this trip so I could enjoy the falls basically at any time, haha.

A view from my hotel room

The on the other hand, as the city was establised around the falls (hence the name as well, Niagara Falls), it became very touristy and made it feel, and look, quite “artificial” if you asked me.ย A friend of mine actually described it as a “giant tourist trap”, haha ๐Ÿ˜› . To a certain degree this was true, though.

The Falls Incline Railway

My hotel was located on a hilly area near the falls, where I must, somehow go down the slope to get closer to it. At first I planned to just walk down the hill as I wanted to stretch my legs anyway after the bus ride. But then there was no set of stairs of paths to get “directly” there. The option? Well, a funicular (it was called the Falls Incline Railway) which cost $6 for a return trip or $7 for a day-ticket ๐Ÿ˜….

First you’d need to pass a gift shop

After taking the funicular down, you weren’t yet there as you would need to enter the Welcome Center first filled with … gift shops, cafes, and restaurants. I mean, just get me to the godd*mn waterfalls darn it! ๐Ÿ˜… Haha ๐Ÿ˜† .

… then more shops, cafes, restaurants, etc.

But once you finally got there … the waterfalls were indeed so worth it! So Niagara Falls consists of three main waterfalls, the Horseshoe (or Canadian) Falls, the American Falls, and the smaller Bridal Veil Falls. The Welcome Center was closest to the Horseshoe Falls (it was literally next to it, as you could get close to the part where the water started to “fall”) which, in my opinion, was also the most picturesque if you asked me. Though, actually a picture does not justify the beauty of the falls to be honest. You’d really need to see it “live” with your own eyes there to really appreciate it.

If you like to take pictures of the Falls, the Canadian side is also the better side, in my opinion because it is at the “opposite side” of the falls hence allowing you to take a frontal picture with/of the falls.

The Horseshoe Falls

You could also walk along the Niagara gorge easily, which was really nice. Not quite far from the Horseshoe Falls were the American Falls and the Bridal Veil Falls. Actually, in my opinion the latter could have been counted as a “part” of the former, haha ๐Ÿ˜† .

The American Falls and the Bridal Veil Falls

They were also beautiful, weren’t they? Though if you asked me, I would perhaps say the Horseshoe Falls as the prettiest one, mainly because of the exotic horseshoe shape ๐Ÿ˜€ .

This was the Bridal Veil Falls in case you are wondering…

Anyway, unfortunately I did not really explore the city of Niagara Falls itself because, as I said, I thought it was too touristic and I would rather spend my time enjoying the nature wonder ๐Ÿ˜€ . If you’d like I saw several casinos and also a couple of observational tower rides. Now you see why my friend said it was a giant tourist trap, I guess? Haha ๐Ÿ˜› .

The Canadian Niagara Falls city

Because it was January, the city of Niagara Falls was actually organizing a Light Festival. So in one evening I decided to go to the falls again which, at this point got lit up with (changing) colors. It was beautiful, and in my opinion allowed people to enjoy the falls at night. I guess without enough lighting you wouldn’t really be able to see much of the falls, which could be problematic during long winter nights season, haha ๐Ÿ˜› . But not only that, there were actually several different “light shows” throughout the city.

The Horseshoe Falls lit up during the light festival

I was really happy to finally be able to see these wonderful falls with my own eyes. And more, I actually got to see how the Falls looked too from the “other” side (read: the American side ๐Ÿ˜› ). More on that in the next post…

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri perjalanan akhir tahun 2019:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class Boeing 747-400 Upper Deck Amsterdam to Toronto
3. Part II: Toronto (1)
4. Part III: Niagara Falls, Canada
5. Part IV: Niagara Falls, USA
6. Part V: Toronto (2)
7. Part VI: Air France Business Class Airbus A350-900 Toronto to Paris

Tujuan utamaku dari perjalanan akhir tahun ini adalah Air Terjun Niagara, yang mana juga merupakan alasan utama mengapa aku pergi ke Toronto kali ini. Air terjun ini berlokasi tidak jauh dari kotanya, hanya sekitar perjalanan 2 jam saja dengan bus!

Toronto Coach Terminal

Aku sudah meriset cara pergi ke Air Terjun Niagara dari bertahun-tahun yang lalu sehingga aku tahu Megabus memiliki rute antara Toronto dan Niagara Falls. Cukup kenal dengan operasi bus ini di Eropa, aku tahu aku bisa mendapatkan diskon apabila tiketnya kubeli jauh-jauh hari. Setelah riset lebih mendalam, aku tahu bahwa di Kanada mereka mulai menjual tiket busnya sekitar empat bulan sebelum perjalanan. Makanya di bulan September aku mulai mengecek tiketnya, dan beruntung banget bisa mendapatkan tiket super promo $1 (sekitar Rp 10.500,-)-nya! Di kedua arah pula antara Toronto dan Niagara Falls! ASYIIIIK!!! ๐Ÿ˜€ . Dan untuk membuat promonya lebih manis lagi, aku mendapatkan jadwal bus yang enak juga di kedua arah, dimana aku berangkat dari Toronto setelah tengah hari dan kembali dari Niagara Falls juga sebelum tengah hari.

Bus ke Niagara Falls

Perjalanan busnya standar sih sehingga tidak banyak yang bisa kutuliskan. Tiket Megabus tidak menggunakan nomor kursi sehingga kita bebas memilih kursi di bus (Jadi kalau mau bisa memilih kursi, lebih baik datang dan mengantri awal di terminal busnya sehingga bisa naik bus duluan!). Busnya juga dilengkapi dengan wifi gratis tapi kecepatannya lemot banget sih. Ah btw, Terminal Bus Toronto … berpenampakan lumayan menyedihkan deh. Maksudku, masa dong ya peron busnya kayak gini:

Yaa, itu nggak bisa ya nomor peronnya dibuat agak bagusan dikit gitu kek?

Terminal Bus Niagara Falls, sayangnya, berlokasi agak di pinggiran kota. Dari sana, kita bisa naik bus umum, bus turis, atau bus (ada Uber juga sih). Aku memilih taksi karena ini adalah pilihan yang paling nyaman untuk mencapai hotelku yang kebetulan berada di sisi lain kotanya, haha.

Terminal Bus Niagara Falls

Anyway iya kok, ada kotanya di sana, yang berlokasi beneran di sebelah air terjunnya banget. Ini jelas membuat perjalanan ke air terjun ini mudah dan nyaman banget ya, karena juga ada banyak banget hotel yang berlokasi dekat dengan keajaiban alam ini. Aku mem-booking kamar dengan pemandangan air terjunnya loh, yang aku pikir adalah keharusan dah supaya aku bisa menikmati pemandangan air terjunnya setiap waktu, haha.

Pemandangan dari kamar hotel

Tapi di sisi lain, karena kotanya juga hanya ada/didirikan karena air terjunnya (makanya nama kotanya Niagara Falls), kotanya jadi terasa turistik sekali dan membuatnya, bagiku sih ini, terasa “buatan” atau “palsu” gitu deh. Seorang temanku bahkan mendeskripsikan kota ini dengan istilah “tourist trap raksasa”, haha ๐Ÿ˜› . Dan ini lumayan benar juga sih, haha.

The Falls Incline Railway

Hotelku berlokasi di sebuah bukit di dekat air terjunnya, dimana aku harus bepergian turun untuk mencapainya. Awalnya aku ingin berjalan-kaki turun bukit karena aku ingin meluruskan kaki juga setelah naik bus lumayan lama kan. Tapi kemudian, ternyata nggak ada tangga atau jalan setapak apa gitu kek yang bisa membuatku mencapai kaki bukit dengan “rute pendek”. Pilihannya? Ada funicular (yang dinamai Falls Incline Railway) yang mana tiketnya adalah seharga $6 untuk pp atau $7 untuk tiket harian ๐Ÿ˜….

Pertama-tama, kita harus melewati toko aksesoris/oleh-oleh dulu

Setelah turun dengan funicular-nya, kita masih belum sampai karena kita harus melewati Welcome Center terlebih dahulu yang berisi … toko aksesoris/oleh-oleh, cafe, restoran, dll. Grrr, cepetan bawa aku ke air terjunnya plis! ๐Ÿ˜… Haha ๐Ÿ˜† .

… lalu toko-toko lagi, kafe, restoran, dll.

Tapi ketika pada akhirnya kita sampai di sana … air terjunnya memang worth it banget! Jadi Air Terjun Niagara ini terdiri atas tiga air terjun utama: Air Terjun Horseshoe (atau yang disebut juga Air Terjun Kanada), Air Terjun Amerika, dan Air Terjun Bridal Veil. Welcome Center-nya berlokasi paling dekat dengan Air Terjun Horseshoe (beneran persis di sebelahnya banget, dimana bahkan kita bisa berdiri di dekat bagian “atas” sungainya dimana airnya akan mulai “terjun”). Air Terjun Niagara ini beneran kece banget deh menurutku. Saking kecenya, foto doang tidak bisa menangkap keindahannya deh. Beneran air terjun ini harus dilihat “langsung” dengan mata kepala sendiri supaya kita bisa benar-benar menikmati keindahannya dengan penuh.

Jika ingin berfoto dengan air terjunnya, sisi Kanada adalah sisi yang lebih oke sih menurutku. Ini karena sisi ini berada di “sisi berlawan” dari air terjunnya sehingga kita jadi bisa mengambil foto dengan latar belakang air terjunnya langsung dari depan.

Air Terjun Horseshoe

Kita juga bisa berjalan di sepanjang Niagara Gorge, yang mana asyik banget deh. Tidak jauh dari Air Terjun Horseshoe adalah Air Terjun Amerika dan Bridal Veil. Yang mana menurutku sih ya yang kedua bisa-bisa aja dihitung sebagai “bagian” yang pertama, haha ๐Ÿ˜† .

Air Terjun Amerika dan Air Terjun Bridal Veil

Bagus juga ya? Walaupun menurutku sih Air Terjun Horseshoe-lah yang paling kece sih, karena bentuk tapal kudanya yang menurutku cukup eksotis, haha ๐Ÿ˜€ .

Ini nih Air Terjun Bridal Veil kalau ada yang penasaran air terjun ini yang mana sih…

Anyway, sayangnya aku tidak begitu mengeksplor kota Niagara Falls-nya sendiri karena, menurutku, kotanya terlalu turistik dan rasanya kok lebih mendingan menghabiskan waktuku menikmati pemandangan air terjunnya ya, haha ๐Ÿ˜€ . Di kotanya sendiri aku lihat ada beberapa kasino dan juga menara observasi gitu. Nah jadi paham kan ya mengapa temanku mendeskripsikan kota ini sebagai tourist trap raksasa? Haha ๐Ÿ˜› .

Kota Niagara Falls di Kanada

Karena bulan Januari, kota Niagara Falls juga sedang mengadakan Festival Cahaya (Light Festival). Jadilah di satu malam aku memutuskan untuk pergi ke air terjunnya lagi, yang mana kali itu disinari dengan warna-warna (yang berubah-ubah). Kece deh, dan memungkinkan pengunjung untuk juga menikmati air terjunnya di malam hari kan. Tanpa lampu atau cahaya, jelas air terjunnya tidak bisa dinikmati ketika gelap, yang mana merupakan masalah di malam-malam panjang musim dingin kan ya, haha ๐Ÿ˜› . Tapi tidak itu saja, ada beberapa atraksi cahaya yang dipasang di seluruh kota.

Air Terjun Horseshoe Falls yang dinyalakan untuk festival cahaya

Aku merasa senang sekali bisa pada akhirnya melihat air terjun yang memang kece banget ini. Dan lebih dari itu, aku juga bisa menikmatinya dari sisi “seberang” (baca: sisi Amerika ๐Ÿ˜› ). Ini akan kutuliskan di posting selanjutnya…

BERSAMBUNG…

6 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s