#2365 – Toronto and The CN Tower

ENGLISH

Posts in the 2019 Year End Trip series:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class Boeing 747-400 Upper Deck Amsterdam to Toronto
3. Part II: Toronto (1)
4. Part III: Niagara Falls, Canada
5. Part IV: Niagara Falls, USA
6. Part V: Toronto (2)
7. Part VI: Air France Business Class Airbus A350-900 Toronto to Paris

When I was a kid, my parents bought me (and my brother, haha) a set of children encyplodias, one of which was about famous places all around the world. An article in this book was about the tallest man-made structures which, at the time, was topped by the CN Tower in Toronto. And so since then I have always associated Toronto with this tower (lol ๐Ÿ˜† ) and so how amazing it was that I was finally there, in Toronto! ๐Ÿ˜€

CN Tower, Toronto, Ice-Skating, Canada

I stayed in the Downtown Area and it happened that my hotel was quite close already to the CN Tower. So I decided I would like to walk there on my very first day ๐Ÿ˜€ . The CN Tower was certainly impressive, as it was really tall at 553.3 m! Though of course this height actually posed as a challenge if you would like to take a good photo with the tower because it was tricky to find a good angle which didn’t make your face look weird as you gotta take the photo from a bit below! Haha ๐Ÿ˜› Luckily I found one just in a park just across the street from the tower.

The CN Tower was really tall.

Speaking of the park across the street, I just realized that it was the Roundhouse Park which housed the Toronto Railway Museum! It was such a nice surprise because there were so many cool-looking locomotives and trains! But the coolest thing, to me, was the preserved locomotive roundhouse (a circular building used to, well, turn around a locomotive). And I could swear actually I saw a picture of this roundhouse in the transportation book of the children encyclopedias I mentioned above!

At the Roundhouse and the Toronto Railway Museum

I didn’t enter the CN Tower that day as I felt like stretching my legs and seeing more of Toronto. But I came back a few days later to enter the tower because … I already prepaid a CityPass ticket which got me access to the tower since prior to the trip, haha. The CityPass was really convenient, btw, as I could enter the tower immediately with it by scanning the mobile ticket stored in my Apple Wallet.

The elevator ride took almost one minute to the observation level. And … boy it was really tall, lol ๐Ÿ˜† . Obviously due to the height the main observation deck had glass wall though the “unwalled” version (called the SkyTerrace) was available one level below and you could immediately understand why the wall was necessary as it was extremely windy up there, lol ๐Ÿ˜† . Anyway surprisingly, though, we could actually get good pictures with the Toronto skyline even with the glass wall.

The mandatory picture in CN Tower

The lower level also had glass floor which, as its name suggests, was basically a floor made of glass at 342 meters above the ground. It was really cool! ๐Ÿ˜€ Though of course it was quite crowded with lots of people wanting to take pictures on it, haha ๐Ÿ˜€ .

CN Tower’s Glass Floor

Toronto was located on the side of Lake Ontario, which of course was also visible from the tower. In fact, you could appreciate how big this “Great Lake” was. It basically could have been a sea! Haha ๐Ÿ˜› . From this angle, you could also see Toronto’s smaller Billy Bishop Airport which mostly housed Porter Airlines’ Dash Q400. It was cool to see planes taking off and landing from above! ๐Ÿ˜€

Toronto, Billy Bishop Airport, and Lake Ontario

Btw the main observation deck was actually not the highest observation deck the CN Tower had. There was another one that was about 100 meters higher, called the SkyPod, which you could access by an elevator from the main deck. Though, the SkyPod wasn’t included in the general ticket so one would need to pay extra for it. At first I was considering it but then ended up not to as the queue was quite long and I didn’t think the view would be any different from the main deck, haha.

So instead, I went down and concluded my visit to the tower. Literally next to the CN Tower was the Ripley’s Aquarium of Canada. While I wasn’t particularly interested in an aquarium, as it was already included in my CityPass AND I was already there anyway, I decided to drop by as well. This time, though, the CityPass was so worth it because the aquarium was really crowded and it allowed me to skip a long line for the tickets. The crowdedness was also a sign that the aquarium might be more interesting than I first thought.

Queue at Ripley’s Aquarium of Canada

And the aquarium was indeed amazing. It exceeded my expectation on basically all accounts. Really, it was the best aquarium I have ever visited! I say this mainly because not only they had a lot, lot of exhibits, most of the exhibits were actually interesting and really unique! For instance, they had rare blue lobsters, which size were actually gigantic.

A large blue lobster at Ripley’s Aquarium

The coral Rainbow Reef aquarium was impressive as well as it was so big filled with a lot of colorful fish. And, of course, the Underwater Tunnel which was impressive with the many large-sized sharks, sea turtles, sting rays, and many more fish in it.

Sharks at Ripley’s Aquarium of Canada

But somehow the most memorable part of the aquarium to me is the “Planet Jelly”, which was an extensive exhibition on jellyfish! Well, mainly because it brought back a lot of memory from biology class in junior and senior high school where back then I had to memorize learn a lot about jellyfish, lol ๐Ÿ˜† . Who also remember having to memorize this life cycle of jellyfish?

The life cycle of a jellyfish

Haha ๐Ÿ˜› . Though, I was a little bit disappointed the chart didn’t mention “scyphistoma”. I mean, why did I have to memorize this sciency word if even this chart didn’t have it? Lol ๐Ÿ˜† . And also, finally I got to see what Aurelia aurita looks like!

Aurelia aurita

Yeah, I was really impressed by the Ripley’s Aquarium, which means I could only recommend it the next time you are around in Toronto! ๐Ÿ˜€

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri perjalanan akhir tahun 2019:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class Boeing 747-400 Upper Deck Amsterdam to Toronto
3. Part II: Toronto (1)
4. Part III: Niagara Falls, Canada
5. Part IV: Niagara Falls, USA
6. Part V: Toronto (2)
7. Part VI: Air France Business Class Airbus A350-900 Toronto to Paris

Sewaktu kecil dulu, orangtuaku membelikan aku (dan adikku, haha) satu set buku ensiklopedia anak-anak, yang mana salah satunya adalah tentang tempat-tempat terkenal di seluruh dunia. Salah satu artikel di buku ini adalah mengenai bangunan-bangunan tertinggi di dunia yang, pada waktu itu, dipimpin oleh Menara CN (CN Tower) di Toronto. Dan jadilah semenak waktu itu aku mengasosiasikan Toronto dengan menara ini (haha ๐Ÿ˜† ) dan rasanya wow banget gitu ya pada akhirnya aku bisa berada di sana juga, di Toronto! ๐Ÿ˜€

CN Tower, Toronto, ice-Skating, Kanada

Aku menginap di area Downtown dan kebetulan pas hotelku berada lumayan dekat dengan CN Tower. Jadilah aku memutuskan untuk berjalan-kaki kesana di hari pertamaku ๐Ÿ˜€ . CN Tower memang beneran impresih sekali, ya memang tingginya kan 553,3 meter ya! Empat kali lipat (lebih)-nya Monas di Jakarta! Tapi tentu saja ketinggian ini menjadi masalah tersendiri untuk foto bersama menaranya karena sulit untuk mendapatkan angle yang pas yang tidak membuat muka terlihat aneh soalnya fotonya bagaimana pun mesti dari agak bawah kan ya! Hahaha ๐Ÿ˜› . Beruntung aku menemukan satu lokasi yang pas yang berada di sebuah taman di seberang jalan menaranya.

CN Tower itu memang tinggi banget.

Ngomogin taman di seberang jalan, ternyata ini adalah Roundhouse Park dimana Museum Kereta Api Toronto berada! Ini adalah kejutan yang menyenangkan bagiku karena di tamannya ada banyak banget lokomotif dan gerbong-gerbong kereta yang keren banget! Tapi bagian terkeren darinya, bagiku, adalah roundhouse lokomotifnya (sebuah struktur berbentuk lingkaran yang (dulu) digunakan untuk memutar balik lokomotif. Dan aku yakin banget aku melihat foto roundhouse yang ini banget di buku transportasi dari seri ensiklopedia anak-anak yang aku sebutkan di atas!

Di Roundhouse dan Museum Kereta Api Toronto

Aku tidak memasuki CN Tower hari itu karena aku sedang ingin meluruskan kaki dan melihat-lihat Toronto. Tapi aku kembali beberapa hari kemudian untuk masuk ke menaranya karena … aku sudah membeli tiket CityPass semenjak sebelum berangkat yang memberikanku akses masuk ke menaranya, haha. CityPass ini beneran enak dan praktis banget, btw, dimana aku bisa langsung masuk hanya dengan meng-scan tiket mobile-nya yang bisa disimpan di Apple Wallet.

Lift untuk naik ke dek observasinya memakan waktu sekitar satu menit. Dan … wow memang tinggi banget deh menaranya, haha ๐Ÿ˜† . Jelas karena ketinggiannya dek observasi utamanya ditutup dengan dinding kaca tetapi versi “tak berdinding”-nya (yang disebut SkyTerrace) juga tersedia di satu lantai di bawahnya. Di sini lah kita bakal paham mengapa dinding kacanya penting soalnya anginnya kencang banget! Hahaha ๐Ÿ˜† . Ah yang mengejutkan, ternyata kita bisa mendapatkan foto yang kece dengan skyline-nya Toronto bahkan dengan dinding kacanya.

Foto wajib di CN Tower

Di lantai bawahnya juga terdapat lantai kaca dimana, seperti namanya, lantainya terbuat dari kaca gitu di ketinggian 342 meter dari atas permukaan tanah. Keren banget! ๐Ÿ˜€ Walaupun memang sih bagian ini rame banget dengan orang-orang yang berfoto, haha ๐Ÿ˜€ .

Glass Floor-nya CN Tower

Toronto berlokasi di tepian Danau Ontario, yang mana juga terlihat jelas dari menaranya. Bahkan, dari menara ini kita beneran bisa melihat seberapa besarnya salah satu “Great Lake” ini. Saking luasnya danaunya nampak seperti laut! Haha ๐Ÿ˜› . Dari sisi ini, kita juga bisa melihat bandaranya Toronto yang lebih kecil yaitu Bandara Billy Bishop yang merupakan hub-nya Porter Airlines dengan armada pesawat Dash Q400nya. Keren banget melihat pesawat lepas landas dan mendarat dari atas begini! ๐Ÿ˜€

Toronto, Bandara, Billy Bishop, dan Danau Ontario

Btw dek observasi utamanya sebenarnya bukanlah dek observasi tertinggi di CN Tower. Ada satu lagi yang mana 100 meter lebih tinggi, disebut SkyPod, yang bisa diakses dengan lift dari dek utama. Tapi, tiket masuk umum tidak termasuk akses ke SkyPod ini sehingga kita harus membayar ekstra untuk naik ke sana. Awalnya aku berpikiran untuk sekalian naik tetapi akhirnya tidak jadi karena antrinya panjang (haha) dan aku pikir-pikir view-nya paling tidak begitu berbeda dari dek utama lah ya, haha.

Jadilah aku memutuskan untuk turun dan mengakhiri kunjunganku di menaranya. Persis di sebelah CN Tower adalah Ripley’s Aquarium of Canada. Sebenarnya aku tidak begitu tertarik masuk ke akuarium sih, tapi karena tiketnya sudah termasuk di CityPass-ku dan toh aku sudah berada di sana, ya sudah aku sekalian mampir deh. Kali ini, CityPass-nya worth it banget soalnya akuariumnya ramai hari itu dan aku bisa melewati antrian panjang untuk membeli tiket. Keramaiannya ini adalah indikasi pertama bahwa akuariumnya mungkin akan lebih menarik daripada yang aku sangka.

Antrian untuk Ripley’s Aquarium of Canada

Dan ternyata memang akuariumnya keren banget! Beneran melebihi ekspektasiku, di semua sisi! Beneran deh, ini adalah akuarium terkeren yang pernah aku kunjungi! Tidak hanya karena ada banyak yang dipamerkan, tetapi yang dipamerkan itu beneran menarik dan unik banget! Misalnya saja, mereka memiliki lobster biru yang jarang ada itu loh, dan ukurannya pun gede banget.

Sebuah lobster biru raksasa di Ripley’s Aquarium

Akuarium koral Rainbow Reef-nya juga keren banget karena berukuran besar dan ada bermacam-macam ikan berwarna-warninya. Dan tentu saja terowongan bawah airnya juga keren banget yang berisi banyak sekali spesies hiu berukuran besar, penyu, dan juga ikan-ikan.

Hiu di Ripley’s Aquarium of Canada

Namun bagian yang paling berkesan untukku justru adalah “Planet Jelly”, yang mana merupakan pameran ekstensif bertemakan ubur-ubur (jellyfish). Yah, ini terutama karena bagian ini membuatku bernostalgia kelas biologi di SMP dan SMA dulu ya dimana aku harus menghafalkan belajar banyak tentang ubur-ubur, haha ๐Ÿ˜† . Hayo siapa yang ingat harus menghafalkan siklus hidup ubur-ubur berikut ini?

Siklus hidup ubur-ubur

Haha ๐Ÿ˜› . Walaupun aku agak sedikit kecewa sih diagram di atas tidak menyebutkan “skifistoma”. Yaa, ngapain coba dulu harus susah-susah menghafalkan istilah IPA begini kalau bahkan tidak dimasukkan di diagram di atas! Haha ๐Ÿ˜› . Dan juga, pada akhirnya aku bisa melihat secara langsung bagaimana penampakan Aurelia aurita!

Aurelia aurita

Yup, memang aku terkesan sekali dengan Ripley’s Aquarium ini. Yang mana artinya atraksi ini aku rekomendasikan banget kalau ada yang berencana jalan-jalan di Toronto! ๐Ÿ˜€

BERSAMBUNG…

8 Comments Add yours

  1. Arman says:

    Moga-moga kita bisa ke Toronto one day. Gw ada cousins disana tp kita belum pernah kesana. Hehehs

    1. zilko says:

      Sippp! Toronto asyik juga kotanya! Tapi lumayan jauh juga sih ya dari LA? Hampir sama kayak kalau ke New York? Hahaha ๐Ÿ˜€ .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s