#2321 – KLM’s Boeing 777-200ER World Business Class Flight KL887 AMS-HKG

ENGLISH

Posts in the Short Summer Trip to Indonesia series:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class B777-200ER Amsterdam to Hong Kong
3. Part II: Garuda Indonesia Business Class B737-800 Hong Kong to Jakarta
4. Part III: Surabaya
5. Part IV: Yogyakarta
6. Part V: Garuda Indonesia Business Class A330-200 Jakarta to Shanghai
7. Part VI: Transiting at Shanghai Pudong Airport
8. Part VII: KLM Business Class B777-300ER Shanghai to Amsterdam

I already checked-in online (at least for the KLM flight to Hong Kong) but still went to the SkyPriority check-in desk at Schiphol to check my luggage in, that was tagged all the way to Jakarta. As it was still about an hour before the scheduled boarding time, I went to the KLM’s non-Schengen Crown Lounge.

KLM’s non-Schengen Crown Lounge.

This was my fourth visit to this lounge and, while I found the lounge to be really pretty, somehow I felt like I liked the old lounge better. This new lounge felt less “functional” to me; and especially in terms of access to food and drink which felt like a much more complicated process than in the old lounge self-service setup.

KLM’s Boeing 777-200ER reg PH-BQP at Schiphol

Anyway, I then went to the gate where the airplane which would take me to Hong Kong today had been waiting, a Boeing 777-200ER reg PH-BQP named “Pont du Gard”. Not long after, boarding started and I was amongst the first to board. The air bridge branched to two and I took the one leading to the front L1 door which was for business class passengers, haha. I then happily settled onto my seat 1A on this flight ๐Ÿ˜€ .

My seat on this flight, 1A!

KLM uses the same seats for business class on board their Boeing 777s as on their 747s, which I have flown once last year from Los Angeles to Amsterdam. But on the 777s, the seats are arranged in a 2-2-2 configuration; so unfortunately no direct aisle access from all seats. There were partitions between the seats for privacy. At first I thought the size was on the smaller size, but in practice it was apparently sufficient for me! ๐Ÿ˜€

The partition between seats for privacy

Business class passengers got welcome drinks while waiting for economy class passengers to finish boarding, haha. I opted for a glass of champagne ๐Ÿ˜› . Then, the Jan Taminiau amenity kits were distributed, followed by the menu book and wine list. Btw, a noise-cancelling headphone was also provided, which was really good!

Jan Taminiau’s amenity kit

Boarding was then completed and pushback began. The safety video was then played, we took off from runway 24, and made a turn towards Asia. After the seatbelt sign was switched off, I took off my shoes and changed into the slippers KLM provided.

KLM’s World Business Class slippers

Not long after the chief purser came to my seat, introduced herself, and welcomed me personally on board (Thanks to my Platinum status ๐Ÿ˜€ ). She asked if I had already made my decision on my choices for dinner; so that she could keep those for me first ensuring that I would get those! ๐Ÿ˜ As a matter of fact I had, and so I told her my choices, haha ๐Ÿ˜€ .

Dutch cheese and the Flying Dutchman

Hot towels were then distributed, followed by the snack service. I opted for the Dutch cheese and, for the drink, KLM’s signature, The Flying Dutchman cocktail!

The dinner service then followed. There were two choices for the appetizer: smoked beef carpaccio or beef and cocount soup. I opted for the carpaccio, andย I asked for another glass of The Flying Dutchman as my drink option (I loved this drink, haha ๐Ÿ˜› ).

Ready for my dinner on flight KL887

After I finished my appetizer, the flight attendant took the empty plate; which was then time for my main course. There were three main course options: a selection of three Chinese dishes with rice, teriyaki chicken, or beef blade steak. I obviously opted for the third one, which I chose to have with a glass of port wine ๐Ÿ˜› .

Beef blade steak for dinner on board KLMs KL887 in World Business Class

Then it was time for the dessert, which options were a serving of cheese plate or some sweets. I went for the sweet option, which was perfectly accompanied by a dessert wine ๐Ÿ˜€ . A digestif then followed, which I opted for a glass of warm tea (As I was about to go to sleep if possible) which was served with a Dutch house-shaped chocolate.

Lie-flat seat is life!!

I then tried to get some sleep. I changed my pants, opened the blanket, turned my seat flat onto a bed, and wore an eye mask. I was able to get a few hours of sleep, which was good. Then when it was already quite bright outside, the crew slowly woke us up and served some drinks and hot towels.

Drink service in the morning

Btw yeah I did not use the IFE that much other than for some music on this flight (Oh, and the flying map too of course, which we apparently could choose to play on the remote control screen instead of the main screen, which was a nice touch in my opinion!). Mainly because I didn’t find any of the available movies very interesting; on top of I was planning to get some sleep anyway, haha.

The IFE Screen in KLM’s 777 World Business Class

Anyway, breakfast service then followed, with three options: scrambled eggs, kaiserschmarrn, or plain yoghurt with granola. I obviously went for the kaiserschmarrn! Haha ๐Ÿ˜€ . For the drink, as it was a breakfast service, obviously I went for a cup of coffee ๐Ÿ˜› .

Kaiserschmarrn for breakfast in KLM’s World Business Class

Then it was time for the service that made me choose KLM on this trip: the KLM’s Dutch Blue houses!! ๐Ÿ˜ Each business class passenger was allowed to choose one of the available houses as collectibles! ๐Ÿ˜€

KLM’s Delft Blue houses

But this service also meant that we almost arrived at Hong Kong. We flew over Guangzhou, made a few turns, and smoothly landed at runway 07L of Hong Kong International Airport. PH-BQP parked at a gate in Terminal 1, and business class passengers were asked to disembarked first.

Yeah, overall it was such a pleasant flight with KLM in World Business Class.

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri perjalanan singkat musim panas ke Indonesia:
1. Introduction
2. Part I: KLM Business Class B777-200ER Amsterdam to Hong Kong
3. Part II: Garuda Indonesia Business Class B737-800 Hong Kong to Jakarta
4. Part III: Surabaya
5. Part IV: Yogyakarta
6. Part V: Garuda Indonesia Business Class A330-200 Jakarta to Shanghai
7. Part VI: Transiting at Shanghai Pudong Airport
8. Part VII: KLM Business Class B777-300ER Shanghai to Amsterdam

Aku sudah check-in online (seenggaknya untuk penerbangan KLMku ke Hong Kong) tetapi di Schiphol tetap pergi ke konter check-in SkyPriority untuk memasukkan bagasiku, yang mana langsung di-tag ke Jakarta. Karena masih sekitar satu jam sebelum jadwal waktu boarding, aku mampir dulu di Crown Lounge non-Schengennya KLM.

Crown Lounge non-Schengennya KLM.

Ini adalah kali keempat aku mengunjungi lounge ini dan, walaupun harus diakui lounge-nya nampak cantik, aku merasa masih lebih suka lounge yang lama deh. Lounge baru ini rasanya kurang “fungsional” bagiku; terutama dalam hal akses ke makanan dan minumannya yang terasa jauh lebih ribet dan merepotkan daripada setup self-service di lounge lama.

Boeing 777-200ER rego PH-BQPnya KLM di Schiphol

Anyway, lalu aku pergi ke gate dimana pesawat yang akan membawaku ke Hong Kong hari ini sudah bersiap-siap, sebuah Boeing 777-200ER rego PH-BQP dengan nama “Pont du Gard”. Tidak lama kemudian, boarding dimulai dan aku adalah salah satu yang pertama naik pesawat. Gabaratanya bercabang dua dan aku berbelok ke yang menuju pintu L1 yang mana dikhususkan untuk penumpang kelas bisnis, haha. Aku kemudian duduk dengan senang di kursi 1A-ku untuk penerbangan ini ๐Ÿ˜€ .

Kursiku di penerbangan ini, 1A!

KLM menggunakan kursi yang sama untuk kelas bisnis di pesawat Boeing 777nya dengan di pesawat Boeing 747, yang mana pernah sekali aku terbangi tahun lalu dari Los Angeles ke Amsterdam. Tapi di 777, kursinya disusun dengan konfigurasi 2-2-2; jadi sayangnya memang tidak setiap kursi memiliki akses ke aisle langsung. Ada partisi di antara dua kursi yang bersebelahan untuk privasi. Awalnya kukira ukuran partisinya kecil, tapi pada kenyataannya ternyata segitu pun sudah cukup memberikan privasi juga loh untukku! ๐Ÿ˜€

Partisi di antara kursi untuk privasi.

Penumpang kelas bisnis mendapatkan welcome drink sembari menunggu penumpang kelas ekonomi boarding, haha. Jelas dong ya aku memilih champagne ๐Ÿ˜› . Lalu amenity kit Jan Taminiau dibagikan, yang mana diikuti dengan penyajian buku menu dan daftar wine. Btw, di setiap kursi disediakan pula headphone yang noise-cancelling, yang mana enak banget loh dipakainya!

Amenity kit-nya Jan Taminiau

Boarding lalu selesai dan penerbangan diberangkatkan. Video peragaan keselamatan dimainkan, pesawat lepas landas dari landasan pacu 24, dan kemudian berbelok menuju Asia. Setelah tanda kenakan sabuk pengaman dipadamkan, aku melepas sepatuku dan kemudian berganti memakai sandal yang disediakan KLM.

Sandal World Business Class-nya KLM

Tidak lama kemudian, chief purser penerbangan ini mendatangiku, memperkenalkan dirinya, dan mengucapkan selamat datang kepadaku secara personal (Berkat status Platinumku nih ๐Ÿ˜€ ). Ia lalu bertanya apabila aku sudah membuat pilihan untuk makan malam; sehingga ia bisa menyisihkannya terlebih dahulu sehingga terjamin aku pasti tidak akan kehabisan pilihanku! ๐Ÿ˜ Dan karena memang aku sudah membuat pilihan, pilihanku aku berikan kepadanya, haha ๐Ÿ˜€ .

Keju Belanda dan The Flying Dutchman

Handuk hangat kemudian dibagikan, yang diikuti dengan layanan snack. Aku memilih keju Benada dan, untuk minumnya, minuman khas spesialnya KLM, The Flying Dutchman!

Makan malam kemudian mengikuti. Ada dua pilihan untuk menu pembuka: carpaccio daging sapi asap atau sup daging dan kelapa. Aku jelas memilih carpaccio, dan meminta segelas The Flying Dutchman lagi buat minum (Aku suka sih ceritanya, haha ๐Ÿ˜› ).

Sudah siap untuk makan malamku di penerbangan KL887

Setelah selesai dengan menu pembuka, pramugaranya mengambil piring kosongku; dan tibalah waktu untuk menu utama. Ada tiga pilihan untuk ini: satu set tiga menu ala Chinese dengan nasi, ayam teriyaki, atau beef blade steak. Aku memilih yang ketiga, dan untuk minum memilih port wine ๐Ÿ˜› .

Beef blade steak untuk makan malam di penerbangan KLM KL887 di World Business Class

Lalu waktunya untuk pencuci mulut, dengan pilihan keju atau pilihan manis. Aku memilih pilihan manis, yang sempurna sekali untuk dipasangkan dengan segelas dessert wine ๐Ÿ˜€ . Digesif kemudian mengikuti, yang mana aku meminta segelas teh hangat (Karena aku berencana untuk tidur jika memungkinkan) yang disajikan dengan coklat berbentuk rumah-rumahan Belanda.

Kursi lie-flat itu mantap banget dah!

Aku kemudian mencoba untuk tidur. Aku mengganti celanaku, membuka selimut, membuat kursiku ke posisi datar, dan memakai penutup mata. Lumayan lho aku bisa tertidur selama beberapa jam. Lalu ketika di luar sudah terang, perlahan-lahan kru membangunkan penumpang dan menyajikan minuman dan handuk hangat.

Minuman di pagi hari

Btw iya memang aku tidak banyak menggunakan IFE selain untuk musik di penerbangan ini (Oh, dan untuk petanya juga ding, yang mana ternyata bisa kita pilih untuk ditampilkan di layar di remote control saja dan tidak di layar utama, touch yang oke banget nih menurutku!).ย  Terutama karena memang sedang tidak ada film yang ingin aku tonton sih waktu itu, di samping memang aku ingin tidur aja, haha.

Layar IFE di World Business Class Boeing 777nya KLM

Anyway, sarapan kemudian disajikan, dengan tiga pilihan: telur dadar, kaiserschmarrn, atau yoghurt dengan granola. Ah jelas dong ya aku memilih kaiserschmarrn! Haha ๐Ÿ˜€ . Untuk minumnya, karena sarapan, jelas aku memilih kopi ๐Ÿ˜› .

Kaiserschmarrn untuk sarapan di World Business Class-nya KLM

Lalu datang juga waktunya untuk layanan yang membuatku memilih KLM di perjalanan ini: pembagian rumah-rumahan Delft Bluenya KLM!! ๐Ÿ˜ Setiap penumpang kelas bisnis diperkenankan mengambil satu dari rumah-rumahan yang disediakan untuk dikoleksi! ๐Ÿ˜€

Rumah-rumahan Delft Blue-nya KLM

Tapi layanan ini juga berarti kami sudah akan segera tiba di Hong Kong. Pesawat terbang melintasi kota Guangzhou, berbelok, dan kemudian mendarat mulus di landasan pacu 07L Bandara Internasional Hong Kong. PH-BQP parkir di Terminal 1, dan penumpang kelas bisnis dipersilakan turun terlebih dahulu.

Ya, secara keseluruhan ini adalah penerbangan yang nyaman dengan KLM di World Business Class.

BERSAMBUNG…

Advertisements

7 Comments Add yours

  1. Christa says:

    Gak sangka business class nya KLM oke juga yaa..

    1. zilko says:

      Yang World Business Class oke Chris. Yang Europe Business Class mah ya gitu deh, hahaha ๐Ÿ˜† , secara short-haul business class di Eropa memang pada nggak exciting produknya ๐Ÿ˜€ .

  2. mysukmana says:

    menyenangkan sekali naik bisnis class nya KLM, keceh mas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s