#2304 – 2019 Spring Trip in Central Europe (Part II: Budapest)

ENGLISH

Posts in the 2019 Spring Trip in Central Europe series:
1. Introduction
2. Part I: Prague
3. Part II: Budapest
4. Part III: Salzburg
5. Part IV: Hallstatt
6. Part V: Neuschwanstein Castle
7. Part VI: Munich

Getting to Budapest

From Prague, we went to Budapest. And to get there, we decided to take Czech Airlines’ direct flight which departed at around noon. We ordered a taxi to get to the airport. Long story short, we checked in, cleared security, and I went to the Erste Premier Lounge. The lounge was on the smaller side for a SkyTeam hub, but its facility and service were actually decent enough.

Prague Airport’s Erste Lounge

Anyway, the flight today would be my first with an ATR 72-500 since May 2010! We were taken by a bus to a remote stand where our ATR 72, OK-NFV, parked. We boarded through the rear door (as with any ATR flights), and I settled onto my 6A seat. The seat was a standard ATR 72 seat though.

Czech Airlines’ ATR 72-500’s seat

In short, it was a pleasant and uneventful flight to Budapest. Czech Airlines had the “hybrid” concept where they had Buy on Board (BoB) offerings for snacks and drinks. But unlike on Air Europa which offered a similar concept on board, at least the flight attendants on this flight still went on a round to distribute mineral water afterwards.

Czech Airlines’ ATR 72-500 reg OK-NFV after arriving at Budapest Airport.

We landed smoothly at Budapest Airport and, again, OK-NFV parked at a remote stand so we had to be taken with a bus to the terminal building. Long story short, we retrieved our luggage, and met our taxi driver (which I had ordered online) who would take us to the city center.

Budapest

I was back in Budapest less than a year later.

In Budapest, my aunt was interested in getting Hop On Hop Off (HOHO) tickets instead to get around. And coincidentally, we were approached by a HOHO sales guy. We negotiated the price (of course, haha) and we got quite a great discount for two-days tickets. The guy said our “third” day would be a national holiday in Budapest (Labor Day) so pretty much everything would be closed according to him. Darn!

Budapest, Hungary

Anyway so we got around Budapest with a HOHO bus, my first time doing so since … October 2010 when a friend and I visited Lisbon! Haha 😀 . A HOHO bus was convenient as it was designed to cater tourists’ need by having stops at the main attractions. But the downside was that it only had one main so we had to plan our time according to this line to not waste our time.

Budapest’s Liberty Statue at the Citadella

To me, the biggest advantage of this HOHO ticket was its “extra” line to Citadella at the top of the Gellért Hill. I missed this site in my previous trip last year as I did not feel like walking up the hill under very warm Budapest weather at the time, haha 😛 . With this ticket, now I did not have to climb up the hill! Yeaa! Haha 😛 . The view of Budapest from Citadella was indeed beautiful!

Budapest as seen from Citadella

Another spot in Budapest that we visited this time but I did not last year was Budapest’s City Park just behind the Heroes Square. To be honest, I don’t undestand how I could miss this park last year, though, as it was just literally “there” behind the famous Square! 😛

But of course I was also back at this picturesque Heroes Square

This park was indeed very beautiful. From the Heroes Square, we could see the majestic Vajdahunyad Castle just across the big pond. And nearby was the famous Széchenyi Thermal Bath. We thought of buying visitor entrance tickets to see the inside of the Bath (We did not bring proper bathing clothing with us, haha) but for whatever reason they did not sell this type of tickets today. Alrighty then…

The Vajdahunyad Castle in Budapest

Our HOHO ticket also came with a complimentary boat tour on the Danube River. So obviously we also made use of this offer, haha 😛 . It was a nice boat tour because a lot of Budapest’s attractions were actually located by the river!

Budapest’s Liberty Bridge

On what was supposed to be the day where everything was closed according to the sales guy, everything was actually operating normally, just following a regular holiday schedule 🙄. Anyway, I took my mom and aunt to the top of the beautiful Buda Hill where the Buda Castle and the magnificent Fisherman’s Bastion were located.

The funicular of Budapest

We obviously took the funicular to go up there. Just like what I did last year, we first went to the Buda Castle before heading to the (crowded) Fisherman’s Bastion, haha. Unlike last year, though, there were no “open market” this time around; even though the area was still quite busy with visitors (Though it was nowhere near the crowdedness of Prague).

Back at my favorite spot in Budapest, the Fisherman’s Bastion!

From there, we went down the hill and took a tram to get to the Parliament Building. Well, actually to the small square just across the river from the building where we got amazing view of the beautiful landmark of Budapest. We were lucky that there were not that many people there so we could get an amazing photo spot for ourselves, haha 😛 .

An afternoon stroll in Budapest

We then crossed the river and went around the Deak Ter Square. We paid a visit to the beautiful St. Stephen’s Basilica. It was a nice afternoon atmosphere around there that day to conclude our last full day in the city.

The next morning, from our hotel we took a taxi to the Budapest-Keleti Railway Station to continue our adventure to Salzburg.

TO BE CONTINUED...

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri perjalanan musim semi 2019 di Eropa Tengah:
1. Introduction
2. Part I: Prague
3. Part II: Budapest
4. Part III: Salzburg
5. Part IV: Hallstatt
6. Part V: Neuschwanstein Castle
7. Part VI: Munich

Ke Budapest

Dari Praha, kami pergi ke Budapest. Dan untuk pergi kesana, kami memutuskan untuk naik penerbangan langsungnya Czech Airlines yang berangkat di siang hari. Kami memesan taksi untuk berangka ke bandara dari hotel. Singkat cerita, kami check-in, pemeriksaan sekuriti, dan aku menunggu di Lounge Premier Erste. Lounge-nya tergolong kecil untuk bandara hub-nya SkyTeam, tapi fasilitas dan servisnya sebenarnya lumayan lah.

Erste Lounge di Bandara Praha

Anyway, penerbangan hari ini adalah kali pertamaku dengan ATR 72-500 semenjak bulan Mei 2010! Kami diantar dengan bus ke remote stand dimana ATR 72 kami hari itu, OK-NFV, parkir. Kami naik pesawat melalui pintu belakang (sebagaimana penerbangan dengan ATR sih, haha), dan aku duduk di kursi 6A. Kursinya sendiri adalah kursi standar pesawat ATR 72 gitu lah.

Kursi di pesawat ATR 72-500nya Czech Airlines.

Singkatnya, ini adalah penerbangan yang nyaman dan uneventful ke Budapest. Czech Airlines berkonsep “hybrid” dimana mereka memiliki penawaran snack dan minuman Buy On Board (BoB). Tapi tidak seperti di penerbangan Air Europa yang menawarkan konsep serupa, setidaknya di penerbangan ini pramugarinya masih berkeliling menawarkan air mineral komplimen.

ATR 72-500 rego OK-NFVnya Czech Airlines setelah tiba di Bandara Budapest.

Pesawat mendarat mulus di Bandara Budapest dan, lagi, OK-NFV parkir di remote stand sehingga kami diantar dengan bus ke gedung terminal. Singkat cerita, kami mengambil bagasi kami, dan bertemu dengan sopir taksi (yang sudah aku pesan online) yang akan mengantarkan kami ke pusat kota.

Budapest

Aku kembali di Budapest kurang dari setahun kemudian.

Di Budapest, tanteku tertarik untuk membeli tiket Hop On Hop Off (HOHO) untuk berkeliling. Kebetulan pula, kami didatangi oleh mas-mas sales HOHO. Jelas dong kami tawar-menawar harga (haha) dan kami mendapatkan diskon besar untuk tiket dua hari. Orangnya berkata hari “ketiga” kami adalah tanggal merah di Budapest (Hari Buruh) sehingga apa-apa bakalan tutup menurutnya. Sial!

Budapest, Hungaria

Anyway jadilah kami berkeliling Budapest dengan bus HOHO, untuk pertama kalinya bagiku semenjak … Oktober 2010 ketika aku dan seorang teman mengunjungi Lisbon! Haha 😀 . Bus HOHO memang nyaman sih karena sudah didisain sesuai kebutuhan turis kan sehingga halte-halte busnya sudah pas di tempat-tempat atraksi utamanya. Tapi susu buruknya adalah busnya hanya memiliki satu jalur utama sehingga kami harus merencanakan tempat tujuan kami sesuai dengannya agar waktu tidak habis di jalan.

Patung Liberty-nya Budapest di Citadella

Untukku, keuntungan terbesar tiket HOHO ini adalah bus jalur “ekstra”-nya ke Citadella di atas Bukit Gellért. Tempat ini terlewatkan olehku di perjalanan tahun lalu karena aku lagi malas untuk jalan-kaki mendaki bukitnya ketika cuaca Budapest sedang panas banget waktu itu, haha 😛 . Dengan tiket ini, aku kan jadi nggak perlu capek-capek mendaki bukit kan ya! Hore! Haha 😛 . Pemandangan Budapest dari Citadella memang keren banget!

Budapest dari atas Citadella

Tempat lain di Budapest yang aku kunjungi tahun ini tetapi tidak tahun lalu adalah Taman Kotanya Budapest di belakang Heroes Square. Jujur, entah deh kok bisa-bisanya tahun lalu taman ini tidak aku kunjungi, padahal lokasinya persis di belakang Square yang terkenal itu! 😛

Jelas dong tahun ini aku juga mampir di Heroes Square yang Instagrammable banget ini

Taman ini beneran indah banget. Dari Heroes Square, Kastil Vajdahunyad sudah bisa terlihat dengan megah di seberang kolam. Dan di dekatnya terdapat pula Pemandian Air Panas Széchenyi. Kami terpikir untuk membeli tiket masuk visitor untuk melihat bagian dalam pemandiannya (Kami tidak membawa kostum untuk mandi waktu itu, haha) tapi entah mengapa hari itu tiket visitor ini sedang tidak dijual. Ya udah…

Kastil Vajdahunyad di Budapest

Tiket HOHO kami juga termasuk tur kapal di Sungai Danube. Jelas dong ya kami ogah rugi sehingga kami juga menaiki tur kapal ini, haha 😛 . Tur kapalnya asyik juga sih karena kan memang kebanyakan atraksi-atraksi terkenalnya Budapest berlokasi di tepian sungai ini!

Jembatan Liberty di Budapest

Di hari dimana menurut mas-mas sales HOHOnya apa-apa bakalan tutup karena tanggal mereha, ternyata semuanya buka-buka aja seperti biasa dong, cuma memang mengikuti jadwal tanggal merah aja 🙄. Anyway, di hari ini aku mengajak mama dan tanteku naik ke atas Bukit Buda dimana Kastil Buda dan Fisherman’s Bastion yang kece itu berdiri.

Funicularnya Budapest

Jelas naiknya kami dengan funicular. Seperti tahun lalu, kami pergi ke Kastil Buda dulu sebelum menuju Fisherman’s Bastion (yang rame banget), haha. Tidak seperti tahun lalu, tapinya, kali ini tidak ada “pasar terbuka” gitu deh; tapi areanya masih rame sih dengan pengunjung (Eh tapi keramaiannya tidak seperti di Praha yang lalu).

Kembali di tempat favoritku di Budapest, Fisherman’s Bastion!

Dari sana, kami menuruni bukit menuju Gedung Parlemen. Eh, sebenarnya ke lapangan kecil di seberang sungai dari gedungnya sih dimana kami mendapatkan pemandangan yang bagus banget dari landmark Budapest ini. Beruntung tempatnya tidak begitu ramai waktu itu sehingga kami bisa memonopoli tempat foto-foto yang keren ini lumayan lama, haha 😛 .

Jalan-jalan sore di Budapest

Kami kemudian menyeberangi sungainya dan jalan-jalan sore di area Deak Ter. Kami mampir di Basilika St. Stephen yang indah banget. Suasana di sana sore itu sungguh asyik banget deh untuk mengakhiri satu hari penuh kami di kota ini.

Keesokan paginya, dari hotel kami memesan taksi untuk pergi ke Stasiun Kereta Budapest-Keleti untuk melanjutkan petualangan kami ke Salzburg.

BERSAMBUNG...

Advertisements

10 Comments Add yours

  1. Yance says:

    foto yang background nya gedung parlement itu keren banget ko! untung gak terlalu rame ya

    1. zilko says:

      Iyaa, hoki banget pas waktu itu spotnya beneran sama sekali nggak ada orang lain! Bebas deh foto-fotonya, hahaha 😆

  2. niee says:

    Aku gak pernah naik bus HOHO, pengen deh sekali-kali 😀

    1. zilko says:

      Sekali-sekali asyik juga Niee kalau memang sedang slow dan nggak terburu-buru waktu. Naik HOHO ini nyantai, hehehe 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s