#2299 – 2019 Spring Trip in Central Europe (Introduction)

ENGLISH

Posts in the 2019 Spring Trip in Central Europe series:
1. Introduction
2. Part I: Prague
3. Part II: Budapest
4. Part III: Salzburg
5. Part IV: Hallstatt
6. Part V: Neuschwanstein Castle
7. Part VI: Munich

In late April, my mom and aunt went to Europe where we also had a trip around Central Europe for almost two weeks.

Just like my previous Spring trip to Southeast Asia that just ended like three weeks prior to the start of this trip, haha, I also felt the timing aspect of this trip to be quite “funny”. My dad suddenly passed away in March this year, so having this trip (which had been planned since late last year) was also quite a blessing as it could help my mom live through this situation especially with the change of scenery. On top of giving me more opportunity to spend some time with her too, of course. So yeah, it feels “funny” how the timing of everything somehow quite “fit”.

John Lennon Wall

Anyway, our first destination was Prague in the Czech Republic. I had been “saving” this city for so long and I figured it was the time to finally go. Prague was indeed very pretty, though it was also super crowded at the same time. Perhaps it was partly because we were there on a Spring weekend, haha.

Czech Airlines’ ATR 72-500 reg OK-NFV

From Prague we went to Budapest. Obviously we flew to get there, where I flew an ATR 72-500 for the first time since May 2010, that was almost nine years prior! Haha 😛 . Anyway, Budapest was also very pretty. I just went there for a long weekend trip just less than a year prior so it all still felt super familiar to me, haha. Budapest was very pretty, where we got to visit places which I did not get the chance to visit in my previous trip so it was super nice!

Back at my favorite spot in Budapest

From Budapest, we took the train to Salzburg. I only added Salzburg in the itinerary as our base to go to the Instagrammable village of Hallstatt, haha. But as we were already there anyway, we decided to go around a little bit too, haha.

Salzburg’s Mirabell Palace and Garden

Hallstatt itself was indeed very pretty. At first I thought we weren’t very lucky because the weather forecast was cloudy. But this turned out to be a blessing because the cloud made the village looked more … mystical! The beautiful small village was located on the side of the Hallstatt Lake surrounded by mountains of The Alps. It was amazing!

Enjoying the Hallstatt view

From Salzburg, we took a local train to Munich. I have been to Munich a couple of times before and I still found the city, especially the Old Town, very pretty, haha. We also did a one-day trip to the Schwangau Area to visit the Neuschwanstein Castle.

The Nymphenburg Palace in Munich

And boy oh boy it was quite a crazy one day trip as it was … snowing hard that day! Like, it was in May, late in Spring, i.e. almost Summer here in Europe, and it was snowing! WTH. Lol 😆 . It was very beautiful, though, which actually made the castle and the area looked more “mystical”.

It was snowing hard in May in Europe

Though the downside of this was there was no bus service to the top of the hill where the castle was located, so we had to walk up the hill. We decided to take on the horse carriage ride to go down, though, haha. And also, the snow made them close Marienbrücke, a bridge nearby the castle from where we could get a great view of the castle.

The snowy Neuschwanstein Castle

Yea, it was certainly another super fun Spring Trip that I had! Though obviously at the end of it I was also feeling quite tired physically, haha 😛 .

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri perjalanan musim semi 2019 ke Eropa Tengah:
1. Introduction
2. Part I: Prague
3. Part II: Budapest
4. Part III: Salzburg
5. Part IV: Hallstatt
6. Part V: Neuschwanstein Castle
7. Part VI: Munich

Di akhir April, mama dan tanteku datang ke Eropa dimana kami juga memiliki perjalanan keliling Eropa Tengah selama hampir dua minggu.

Seperti perjalanan musim semiku yang lalu ke Asia Tenggara yang mana baru saja berakhir sekitar tiga minggu sebelum dimulainya perjalanan ini, haha, aku juga merasa aspek timing dari perjalanan ini agak “lucu”. Papaku tiba-tiba meninggal dunia di bulan Maret tahun ini, jadilah memiliki perjalanan ini (yang sudah direncanakan semenjak akhir tahun kemarin) juga menjadi sebuah berkat yang mudah-mudahan bisa jadi membantu mamaku menghadapi situasi ini melalui perubahan suasananya kan. Di samping itu aku juga jadi memiliki kesempatan untuk menghabiskan waktu lebih lama bersamanya. Jadilah aku merasa kok timing-nya bisa “lucu” begini karena entah bagaimana bisa “pas”.

John Lennon Wall

Anyway, tujuan pertama kami adalah Praha di Republik Ceko. Kota ini sudah aku “simpan” lama banget dan aku pikir sudah saatnya lah untuk akhirnya aku kunjungi. Praha memang adalah kota yang memang cantik, tapi waktu itu beneran rame banget lah dengan turis. Mungkin karena kami berada di sana ketika akhir pekan musim semi ya, haha.

ATR 72-500 rego OK-NFV-nya Czech Airlines

Dari Praha kami pergi ke Budapest. Jelas untuk kesana kami naik pesawat, dimana aku menaiki ATR 72-500 untuk pertama kalinya semenjak bulan Mei 2010, yang mana hampir sembilan tahun sebelumnya! Haha 😛 . Anyway, Budapest juga cantik banget. Aku kan sebenarnya baru saja pergi kesana untuk sebuah perjalanan long weekend kurang dari satu tahun sebelumnya sehingga semuanya masih terasa familier gitu lah, haha. Budapest memang kece, dan aku juga berkesempatan mengunjungi beberapa tempat yang belum sempat aku kunjungi tahun lalu sehingga asyik juga!

Kembali di tempat favoritku di Budapest

Dari Budapest, kami menaiki kereta ke Salzburg. Awalnya aku hanya menambahkan Salzburg ke itinerary untuk kujadikan sebagai base dalam perjalanan kami mengunjungi, Hallstatt, sebuah desa yang Instagrammable banget, haha. Tapi karena toh kami sudah sampai di sana, kami memutuskan untuk sekalian jalan-jalan sebentar juga lah di sana, haha.

Istana dan Taman Mirabell di Salzburg

Hallstatt sendiri adalah kota yang cantik. Awalnya aku kira kami kurang beruntung karena ramalan cuacanya berawan. Tapi ternyata ini justru menjadi sebuah berkah juga sih karena awan-awannya membuat desanya nampak lebih … mistis gitu! Desa kecil yang kece ini berlokasi di tepian Danau Hallstatt yang dikelilingi gunung-gunung dari Pegununan Alpen gitu. Kece banget dah pemandangannya!

Menikmati pemandangan Hallstatt

Dari Salzburg, kami menaiki kereta lokal ke Munich. Aku sudah pernah beberapa kali ke Munich sebelumnya dan aku masih merasa kotanya, terutama Old Town-nya, bagus banget, haha. Kami juga mengadakan one-day trip ke area Schwangau untuk menunjungi Kastil Neuschwanstein.

Istana Nymphenburg di Munich

Dan wow perjalanan satu hari ini gila banget karena … salju lebat turun dong hari itu! Iya loh, padahal bulan Mei kan ya, sudah mendekati akhir musim semi, alias sudah nyaris musim panas di Eropa sini, dan cuacanya bersalju dong ya! WTH. Lol 😆 . Tapi malah jadi kece sih pemandangannya, haha, dimana akstil dan areanya jadi nampak lebih “mistis”.

Di Eropa bulan Mei ini bersalju lebat loh

Tapi sisi nggak enaknya adalah jadi tidak ada layanan bus yang dijalankan untuk naik ke atas bukit dimana kastilnya berada, sehingga kami harus berjalan-kaki. Kami memutuskan untuk naik kereta kuda aja sih turunnya, haha. Dan juga saljunya membuat jalan ke Marienbrücke ditutup, padahal dari jembatan itu pemandangan kastilnya juga bagus.

Kastil Neuschwanstein yang bersalju

Yea, ini adalah perjalanan musim semiku yang juga asyik! Walaupun jelas sih pada akhirnya badanku juga merasa lelah banget, haha 😛 .

Advertisements

8 Comments Add yours

  1. niee says:

    Itu Hallstatt emang kece banget ya kelihatannya

    1. zilko says:

      Iya Niee, kece banget!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s