#2223 – 2018 in Review

ENGLISH

The year of 2018 is coming to an end, and so it is the time for my annual yearly review just like previously in 2008, 2011, 2012, 2013, 201420152016, and 2017. Though I want to shake things up a little bit this year. Unlike my “usual” chronological style in those posts from previous years, this year I would like to try the summary style, that should be more concise, haha 😀 . So let’s do this…

***

If I have to choose one word to describe my 2018, perhaps I would go with “stable”. Compared to 2017, when I officially got my PhD degree which certainly was a life achievement moment, this feeling of stability was, of course, “unevitable”, haha. But this doesn’t mean that 2018 has been uneventful in my self-development. Looking back, I feel like I have grown a lot professionally; which in itself, I believe, is very important for my future.

This photo is unrelated to the content of this post. But I feel like this is a nice place to put a picture of Amsterdam, haha 😛 .

In 2016 I decided to make the leap from academia to industry, a decision which saw me leaving my comfort zone at the time (but this was something which I knew I wanted). I certainly knew this was never going to be easy. And this year, I feel like I get much better “grip” on this path; with a lot of new experiences and observations on how to “be” in this world. And so I am happy with that.

Anyway, personally 2018 has also been a “big” year for me because … I turned 30 this year! Lol 😆 . People say age is just a number, and I do agree with that, but still, it still felt like a milestone in my life, haha. I decided to celebrate this by going on a late summer trip to New York and Washington, D.C. As a present to myself and to celebrate this milestone, I decided to make the third “step” of making one top item in my bucket list a reality: visiting my third unique grandslam tournament, the US Open in New York.

I went to my third unique grandslam tournament in 2018.

Speaking of travels, as many of you know, I did that a lot this year, lol 😆 . Though, apparently I went to the United States a lot this year. In fact, all my long-haul travels this year were to the US! Haha 😛 . I started the year in Los Angeles, went to New Orleans and Chicago in early Spring, then the NY and D.C. trip I mentioned above, and now I am going to end the year in Miami.

Aside from those trips, I went on a lot of shorter European trips during the year too. Those were certainly really fun as well!!

So yeah, overall I would say 2018 has been a great year to me. And I hope it has been generally good to all of you too. And now, let’s embrace 2019 and hope it will be an even better year!! 🙂

BAHASA INDONESIA

Tahun 2018 akan segera berakhir, yang berarti sudah waktunya untuk posting rekap akhir tahun tahunanku seperti yang sebelum-sebelumnya di tahun 2008, 2011, 2012, 2013, 201420152016, dan 2017. Tapi tahun ini formatnya ingin aku ubah sedikit ah. Tidak seperti “biasanya” dimana aku menggunakan gaya kronologis, tahun ini aku ingin menulis dengan gaya rangkuman, yang mana artinya posting-nya juga bisa menjadi lebih ringkas, haha 😀 . Jadi mari kita coba ya…

***

Jika aku harus memilih satu kata untuk mendeskripsikan 2018, mungkin kata itu adalah “stabil”. Dibandingkan 2017, tahun dimana aku resmi mendapatkan gelar doktoral (PhD/S3)-ku yang mana jelas merupakan suatu pencapaian di dalam hidupku, perasaan kestabilan ini jelas “tak terhindarkan” lah ya, haha. Tapi bukan berarti tahun 2018 juga berlalu begitu saja tanpa ada apa-apanya juga sih dalam hal perkembangan diriku. Menilik balik satu tahun terakhir ini, aku merasa aku telah banyak “berkembang” pula dalam hal profesional; yang mana juga sangat penting untuk masa depanku.

Fotonya nggak ada hubungannya dengan isi posting ini. Cuma rasanya kok cocok aja gitu untuk memasang foto Amsterdam di sini, haha 😛 .

Di tahun 2016 aku memutuskan untuk meninggalkan dunia akademia untuk dunia industri, sebuah keputusan yang juga berarti aku harus meninggalkan zona nyamanku waktu itu (tapi memang ini adalah sesuatu yang aku tahu aku inginkan kok). Aku tahu banget ini tidak akan mudah. Dan tahun ini, aku merasa aku semakin mendapatkan “pegangan” di jalan ini; dimana aku mendapatkan sungguh banyak pengalaman dan observasi untuk bagaimana “berada” di dunia ini. Makanya aku merasa senang untuk ini.

Anyway, secara personal tahun 2018 juga adalah tahun yang “besar” untukku karena … aku berulang-tahun ke-30 tahun ini! Haha 😆 . Katanya usia kan hanya sekedar angka saja ya, dan aku percaya sih dengan ini sekarang, haha. Tapi tetap aja, ulang tahun ini tetap terasa seperti milestone gitu di dalam hidupku, haha. Aku memutuskan untuk merayakannya dengan pergi jalan-jalan akhir musim panas ke New York dan Washington, D.C. Sebagai hadiah untuk diriku dan juga untuk merayakan milestone ini, aku memutuskan untuk membuat “langkah” ketika dalam upayaku untuk membuat salah satu hal utama dalam bucket list-ku menjadi kenyataan: mengunjungi turnamen grandslam ketigaku, US Open di New York.

Aku mengunjungi turnamen grandslam unik ketigaku di tahun 2018.

Ngomongin jalan-jalan, seperti yang tentunya kalian semua tahu, aku banyak jalan-jalan tahun ini, huahaha 😆 . Walaupun, ternyata aku banyak pergi ke Amerika ya tahun ini. Malahan, semua perjalanan jarak-jauhku tahun ini cuma ke Amerika aja dong! Haha 😛 . Tahun ini aku mulai di Los Angeles, lalu aku pergi ke New Orleans dan Chicago di awal musim semi, lalu NY dan D.C. seperti yang kusebutkan di atas, dan tahun ini akan aku akhiri di Miami.

Di samping perjalanan-perjalanan itu, aku juga banyak pergi dalam perjalanan-perjalanan singkat di dalam Eropa sepanjang tahun. Perjalanan-perjalanan ini walaupun singkat tetapi tetap seru juga!!

Jadi ya, aku bilang tahun 2018 adalah tahun yang baik untukku. Aku harap mudah-mudahan tahun ini juga telah menjadi tahun yang baik untuk kalian juga ya. Dan sekarang, mari kita sambut tahun 2019, yang mudah-mudahan akan menjadi lebih baik lagi!! 🙂

Advertisements

14 Comments Add yours

  1. Puji says:

    Let’s embrace 2019 with more confident and smile!!!! Bring it on!

  2. niee says:

    Mari kita songsong tahun 2019 menjadi lebih baik dan lebih berwarna. hahahaha.

    selamat tahun baru ko. 😊

    1. zilko says:

      Iya Niee!! 😀 Selamat tahun baru juga 😀

  3. Yos Adya says:

    Semoga tahun depan lebih baik.

  4. Yeaayyy ultah ke 30 nya di New York ❤️, aku kapan kesana? Eh😁

    Semoga di tahun mendatang lebih sukses dlm segalanya, jalan jalan lagi

    Happy New Year, Zilko!

    1. zilko says:

      Trims!! Hehehe 😀 . Happy New Year juga!! 🙂

  5. xiaotia says:

    Happy new year kak 😊😊

  6. inlycampbell says:

    Met Tahun Brau, Zilki, semoga tahun 2019 tambah banyak jalan2nya.. 🙂

      1. inlycampbell says:

        Hadohhh.. salah tik, maksudnya Zilko.. typonya jadi Zilki 😅🙏🏻

Leave a Reply to zilko Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s