#2193 – The Big Three Oh Trip (Part VII: The National Mall)

ENGLISH

Posts in the Big Three Oh Trip series:
1. Introduction
2. Part I: The Flights Drama
3. Part II: Premium Economy to New York
4. Part III: New York
5. Part IV: The 2018 US Open
6. Part V: New York Attractions
7. Part VI: Washington D.C.
8. Part VII: The National Mall
9. Part VIII: The Museums in D.C.
10. Part IX: Back to Europe

The National Mall

For tourists in Washington D.C., The National Mall is perhaps the most “important” area of the city because this is where all the important landmarks and sites are located. The name could be confusing, btw, as it is (certainly) not a large shopping area (lol πŸ˜† ) but instead a really large park. And by large, I mean really large. Okay, it is not Central Park “large” (see Part V) as it is “only” 59 hectares; but still, walking from one side to the other takes some time, haha…

The Lincoln Memorial

The first site in the National Mall that I visited was the Lincoln Memorial at its west end. It was a memorial for the late president Abraham Lincoln. The memorial looked majestic, as it was in the form of a (Greek) temple with all those stairs to get there and inside, you could find a large sculpture of Abraham Lincoln.

The Lincoln Memorial and the Reflecting Pool.

The Reflecting Pool and the Washington Monument

In front of the memorial was the long and large Reflecting Pool, which name explained itself, “connecting” the Lincoln Memorial with the Washington Monument, a tall obelisk commemorating the first president of the United States, George Washington. Speaking of this monument, too bad it was closed (indefinitely) for access due to repairs.Β I was actually quite intrigued to go inside. Aside from the amazing view I imagined its top would provide, the (inside of the) monument was also an important setting in one of Dan Brown’s novels, The Lost Symbol, which I read in 2010. I guess it would have been fun to physically be in a setting of a story, haha πŸ˜€ . Oh well…

Unfortunately the Washington Monument was closed indefinitely for repairs.

Btw, between the Reflecting Pool and the Washington Monument was the World War II Memorial. There was a fountain there that was beautiful.

The White House

To the north of the Washington Monument was, perhaps, the most famous building in US politics: the White House. Being my first time in Washington D.C., obviously I was going to do sightsee this building (albeit only from the outside, haha).

The White House

And, to be honest, it surprised me big time to find out that the White House … turned out to be tinier than I thought! I mean, in movies or tv shows it looked “big”, didn’t it? At first I thought perhaps I was seeing it from its “width” side (think of the layout like a rectangle) which would explain why it looked “small”. But then it turned out that, indeed, what I saw was indeed the “length” side already!

The “Museum side”

The Smithsonian Visitor Center in the “museum side”

To the east of the Washington Monument was what I called the “museum side”, because this side was literally surrounded by museums, those managed by the Smithsonian Institutions. I went to several of these museums, and will write about them in Part VIII.

The US Capitol Building

The US Capitol Building

Then at the east end of the Mall was the US Capitol Building, another landmark of Washington D.C. I did not get closer to this building (let alone inside) because I was already too tired from all the walking I did from the other end of the Mall! Lol πŸ˜†

Tidal Basin

While not officially a part of the National Mall, I felt like this area was worth a mention here πŸ˜€ . To the southwest of the Mall was a water reservoir that was surrounded by several important sites as well, the Tidal Basin. Btw, I saw some pictures of the basin that it was beautiful with all the cherry blossoms in the Spring!

The Martin Luther King Jr. Memorial in Washington, D.C.

Anyway, one day I decided to circle the basin in counter-clockwise direction. I first stopped at the Martin Luther King, Jr. Memorial, which was beautiful and magnificent. There was a Martin Luther King, Jr.’s sculpture on a big rock, and engravements of some of his influential quotes. Next was the beautiful Franklin Delano Roosevelt Memorial with a lot of water fountains. This memorial was really large area-wise, which distracted me from the distance I had to cover in circling the Tidal Basin!

And lastly, there was the, again, beautiful, Thomas Jefferson Memorial. Just like the Lincoln Memorial, it looked like a majestic temple, overlooking the Tidal Basin, with a large statue of Thomas Jefferson inside.

The Thomas Jefferson Memorial and the Tidal Basin

***

So, yeah, I found it nice that most of Washington D.C.’s “important sites” for tourists were located basically in one (big) area, making visiting them really practical from the logistical point of view! πŸ™‚ While the area was really large, it was still (in my opinion) walkable. Though, if you didn’t feel like walking, I saw several bus services running along/around the area for just $1.

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seriΒ Perjalanan Besar Tiga Nol:
1. Introduction
2. Part I: The Flights Drama
3. Part II: Premium Economy to New York
4. Part III: New York
5. Part IV: The 2018 US Open
6. Part V: New York Attractions
7. Part VI: Washington D.C.
8. Part VII: The National Mall
9. Part VIII: The Museums in D.C.
10. Part IX: Back to Europe

National Mall

Bagi turis di Washington, D.C., The National Mall mungkin adalah area paling “penting” di kotanya karena di sini lah kebanyakan landmark-landmark dan tempat-tempat pentingnya berada. Namanya mungkin membingungkan, karena (jelas) tempat ini bukanlah pusat perbelanjaan besar gitu (menurut ngana? πŸ˜† ) melainkan sebuah taman yang berukuran besar. Dan dengan besar, maksudku besar banget. Memang sih nggak “sebesar” Central Park (baca Bagian V) karena “hanya” berukuran 59 hektar; tetapi tetap aja, berjalan-kaki dari satu ujung ke ujung satunya itu bikin capek juga, haha…

Lincoln Memorial

Tempat pertama di The National Mall yang aku kunjungi adalah Lincoln Memorial di ujung baratnya. Ini adalah memorial untuk mantan presiden Abraham Lincoln. Memorialnya nampak megah, karena berbentuk seperti kuil (Yunani) dengan banyak tangga untuk mencapainya dan di dalamnya terdapat sebuah patung raksasanya Abraham Lincoln.

Lincoln Memorial dan Reflecting Pool.

Reflecting Pool dan Monument Washington

Di depan Lincoln Memorial adalah sebuah kolam panjang dan besar yang bernama “Reflecting Pool“, yang mana dari namanya aja sudah jelas apa lah ya, yang “menghubungkan” Lincoln Memorial dan Monumen Washington, sebuah obelisk tinggi yang memperingati presiden pertama AS, George Washington. Ngomongin monumennya, sayang banget monumennya sedang ditutup (untuk jangka waktu yang tidak ditentukan) karena sedang ada pekerjaan reparasi. Sebenarnya aku lumayan tertarik untuk masuk ke dalamnya. Selain pemandangan yang aku bayangkan kece banget dari puncak monumennya, (bagian dalam) monumennya juga merupakan salah satu setting penting di dalam salah satu novelnya Dan Brown kan, The Lost Symbol, yang aku baca di tahun 2010. Kan seru aja gitu untuk secara fisik berada di salah satu setting dari sebuah jalan cerita, haha πŸ˜€ . Ah ya sudah lah…

Sayangnya Monumen Washington sedang ditutup untuk waktu yang tidak ditentukan.

Btw, di antara Reflecting Pool dan Monumen Washington terdapat memorial Perang Dunia II. Ada air mancurnya di sana yang mana indah juga.

Rumah Putih (White House)

Di sebelah utara Monumen Washington adalah gedung yang, mungkin, paling terkenal di dunia perpolitikan AS: Rumah Putih, alias the White House. Karena adalah pertama kalinya di Washington, D.C., jelas dong ya aku akan jalan-jalan melihat gedung terkenal ini (walau hanya dari luar saja, haha).

Rumah Putih

Dan, sejujurnya, agak mengejutkan bagiku untuk melihat bahwa Rumah Putih itu ternyata … kok lebih kecil daripada bayanganku ya! Maksudku, di film-film atau acara-acara TV gitu bangunannya nampaknya “besar” kan ya? Awalnya aku kira mungkin waktu itu aku sedang melihatnya dari sisi “lebar”-nya (bayangkan layout bangunannya seperti persegi panjang), yang bisa menjelaskan mengapa bangunannya nampak “kecil”. Tapi ternyata, apa yang aku lihat itu sebenarnya sudah sisi “panjang”-nya lho!

“Sisi museum”

Smithsonian Visitor Center di “sisi museum”

Di sebelah timur Monumen Washington adalah area yang aku sebut “sisi museum”, karena area ini dikelilingi oleh banyak sekali museum yang dikelola oleh Institusi Smithsonian. Aku mengunjungi beberapa museumnya, dan ini akan kutuliskan di Bagian VIII.

Gedung US Capitol

Gedung US Capitol

Lalu, berlokasi di ujung timur the Mall adalah Gedung US Capitol, sebuah landmark lain dari Washington, D.C. Aku tidak sampai mendekati gedung ini sih (apalagi masuk) sayangnya, karena sudah kecapaian berjalan-kaki dari ujung satunya the National Mall! Huahaha πŸ˜† .

Tidal Basin

Walaupun bukan secara resmi bagian dari The National Mall, aku merasa area di sisi barat dayanya ini layak aku ikut-sertakan di posting ini. Area yang disebut Tidal Basin ini adalah semacam waduk kecil yang dikelilingi oleh beberapa bangunan penting juga. Btw, aku lihat foto-foto dari Tidak Basin ini yang kece banget di musim semi karena ada banyak pohon sakuranya!

Memorial Martin Luther King Jr. di Washington, D.C.

Anyway, suatu hari aku memutuskan untuk mengelilingi Tidal Basin ini dengan arah berlawanan jarum jam. Pertama-tama aku berhenti di Memorial Martin Luther King, Jr, yang mana indah dan megah banget. Ada patung pahatan Martin Luther King, Jr. di sebuah batu besar, dan juga patahan beberapa quotesΒ ternamanya. Yang berikutnya yang kukunjungi adalah Memorial Franklin Delano Roosevelt yang kece banget dan memiliki banyak air mancur. Area memorial ini besar juga lho yang membuatku tidak menyadari sedang berjalan jauh mengelilingi Tidal Basin!

Dan yang terakhir adalah Memorial Thomas Jefferson yang, lagi-lagi, indah banget. Seperti Lincoln Memorial, memorial ini nampak seperti kuil yang menghadap ke Tidal Basin, yang mana di dalamnya terdapat patung raksasa Thomas Jefferson.

Memorial Thomas Jefferson Memorial dan Tidal Basin

***

Jadi ya gitu deh, aku rasa oke juga ya “tempat-tempat penting” di Washington D.C. berlokasi di satu area (besar) begini, sehingga secara logistik mudah untuk mengunjunginya! πŸ™‚ Walaupun areanya luas, menurutku masih bisa lah untuk kita berjalan-kaki. Atau, kalau malas berjalan-kaki, aku lihat ada beberapa bus juga yang berjalan di areanya dengan harga tiket $1.

BERSAMBUNG…

17 Comments Add yours

  1. pinkuonna says:

    Jadi pengen masuk ke White House deh baca ini πŸ™‚ Apalagi dulu pernah nonton White House Down dan lihat bagian dalamnya..Keren banget πŸ™‚

    1. zilko says:

      Huahaha, kemarin aku nggak masuk nih. Dari luar aja πŸ˜›

  2. fahrizinfa says:

    Setting novel nya Dan Brown memang menarik banget buat dikunjungi yaa, sayang sedang ditutup yaa 😦 Setting novel-novelnya Dan Brown selalu bikin penasaran apalagi di setting di novel inferno dan origin. πŸ˜€

    1. zilko says:

      Iya! Sewaktu di Roma dulu juga aku jadikan tur mini lokasi cerita Angels and Demons-nya Dan Brown; dan waktu di Edinburgh aku bela-belain mampir di Rosslyn Chapel yang ada di The Da Vinci Code, hahaha πŸ˜† .

  3. niee says:

    Kalau aku maunya naik bus. hahahaha.

    tapi seru emang ya kalau satu lokasi gini. Jadi satu kali pergi bisa dapat keberbagai tempat gitu.

    1. zilko says:

      Huahaha, sebenarnya jalan kaki asyik juga kok Niee πŸ˜› . Iya, enak lokasinya tersentralisasi gini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s