#2062 – 2017 Year End Trip (Part VII: More of LA)

ENGLISH

Posts in the 2017 Year End Trip series:
1. Introduction
2. Part I: Getting to California
3. Part II: A Tourist in San Francisco
4. Part III: Alcatraz and Yosemite
5. Part IV: The City of San Francisco
6. Part V: The City of Los Angeles
7. Part VI: Hollywood and Griffith
8. Part VII: More of LA
9. Part VIII: Back to Europe in Business Class

Downtown LA

While in LA, obviously I went to Downtown Los Angeles, arguably the “most modern” district of the big city. I went there twice, actually, both at around noon. My first visit was actually on the New Year’s Eve Day where the area around Grand Park was closed from traffic as it was being prepared for some New Year’s Eve events, which was somehow quite nice as it felt like a Car Free Day (Well, in a sense it actually was), haha. Now that I think about it, probably I should have stayed in Downtown LA instead of Hollywood, especially for the New Year’s Eve (See Part V). But well…

Grand Park

Anyway, I went to the Grand Park in Downtown LA, a nice big park stretching from the Los Angeles Music Hall to the Los Angeles City Hall. There were fountains and benches in the park, which also offered free wifi (haha); and so this was indeed a nice place to be under the Los Angeles’ amazing winter weather (See Part V). Nearby the park was the Walt Disney Concert Hall, which designed reminded me a lot of the Guggenheim Museum in Bilbao. However, the building was closed when I was there…

The Walt Disney Concert Hall in LA

Not too far away from the Grand Park was Los Angeles’ Union Station, which (I assumed) was Los Angeles’ main railroad station. This station was located next to the Metro building, which outer layout was used in Star Trek: Voyager‘s episode: Future’s End (I probably really need to write a special post about this later 😛 ). Anyway, while the station building was beautiful (and looked more like a church than a train station to me 😛 ), it was surprisingly small for a main train station! I saw some of the trains there and most of them were operated by Metrolink with diesel locomotives.

Los Angeles’ Union Station with the Metro Building in the background.

Koreatown and Little Tokyo

While in Los Angeles, I decided to go to both the Koreatown and Little Tokyo, establishments which I thought were not as “common” anywhere in the world, at least when being compared to the Chinatown, haha.

I went to the Koreatown one afternoon after my brunch with the purpose of trying out Somi Somi which Arman recommended, haha. It turned out that I was too early as I arrived there at 11:45 while Somi Somi would just open at noon. Btw, I was surprised to see a Paris Baguette there! You know, Paris Baguette was a big bakery chain in South Korea; and so seeing one in LA reminded a lot of my trip to South Korea four years prior! I decided to go in and buy two beautiful pastries for the sake of nostalgia and also to kill some time before Somi Somi’s opening time, haha 😆 .

A Paris Baguette in Los Angeles

Anyway, at noon I went upstairs to Somi-Somi; and I became their first customer today, haha. I ordered a taiyaki with Nutella filling and matcha soft cream with Oreo sprinkles. And indeed it was good!! The serving size was quite big though that it took me awhile to finish it, haha.

The delicious Somi Somi taiyaki

The Koreatown itself was not that much interesting for a tourist, in my opinion, as it felt like it was a business district, haha. I walked along the Wilshire Boulevard from Wilshire/Western to Wilshire/Vermont, which was quite a long but nice walk (thanks to the weather) and great to immediately burn off the calories from the taiyaki, haha.

Little Tokyo in Los Angeles

I also went to Little Tokyo which was nearby the Union Station. There was a Japanese Village Plaza which I found cool as the buildings there were in Japanese architecture. Btw, I actually regretted that I went there when I was still full. There were several Japanese restaurants (including the ramen chain Hakata Ikkousha) which looked great!

Santa Monica

Santa Monica

While in Los Angeles, obviously I went to the famous Santa Monica beach; especially that it was relatively easy to reach with public transport with the new Metro Expo Line, haha.

Santa Monica selfie

The most famous attraction in Santa Monica was the Santa Monica Pier, which was a really big boardwalk with many stalls on it, and actually real attractions (like a roller coaster, merry-go-around, etc). I went there on a Saturday so it probably wasn’t surprising that it was very crowded. There were several restaurants on the boardwalk. I actually wanted to try one out (the Bubba Gump), but it looked too busy today, haha.

Hot Dog on a Stick in Santa Monica

And so I went to the sidewalk, which was also very interesting. The original Hot Dog an a Stick stall was located there. I decided to try out one serving, which was delicious! Nearby the stall was the original Muscle Beach. The beach lived up to its name, though, as the reason for the name was because it was basically a public gym with many bodybuilding equipments! And not just the equipments, people actually used them even today when the outdoor temperature was quite cold! Haha…

The original Muscle Beach in Santa Monica

From the Muscle Beach, I felt quite hungry as it was late afternoon already. So I went back to the Ocean Avenue and had lunch at a taco restaurant. I decided to order a lobster taco with sangria because why not, haha 😆 . And indeed it was delicious!

Three lobster tacos and sangria

Santa Monica was more than just the beach and the pier, btw. The 3rd Street Promenade in Downtown Santa Monica was also very interesting. It was a promenade exclusively for pedestrians with many shops, cafes, and street performers. I actually stumbled upon it by accident as I was walking back from the beach to the metro station. I decided to enter the Santa Monica Place which was one end of the promenade because I had the time anyway. And I am really glad that I did.

And so in conclusion, somehow I felt like Santa Monica was similar to Scheveningen in Den Haag! 😀

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri 2017 Year End Trip:
1. Introduction
2. Part I: Getting to California
3. Part II: A Tourist in San Francisco
4. Part III: Alcatraz and Yosemite
5. Part IV: The City of San Francisco
6. Part V: The City of Los Angeles
7. Part VI: Hollywood and Griffith
8. Part VII: More of LA
9. Part VIII: Back to Europe in Business Class

Downtown LA

Selagi di LA, jelas aku pergi ke Downtown Los Angeles yang mana mungkin adalah distrik “paling modern” dari kota besar ini. Aku pergi kesana dua kali, btw, dan keduanya adalah di siang hari. Kunjungan pertamaku adalah di hari malam Tahun Baru dimana area di sekitar Grand Park ditutup dari lalu lintas karena sedang dipersiapkan untuk beberapa acara Malam Tahun Baru. Ya rasanya seperti kayak Car Free Day gitu deh (Hmm, nggak cuma “kayak” sih tapi “memang” ya, haha). Kalau dipikir-pikir lagi sekarang, mungkin seharusnya aku menginap di Downtown LA ya bukannya Hollywood, terutama berkaitan dengan Malam Tahun Baru (baca bagian V). Ah, ya sudah lah…

Grand Park

Anyway, aku pergi ke Grand Park di Downtown LA, sebuah taman besar yang memanjang dari Los Angeles Music Hall ke Balai Kota Los Angeles. Ada beberapa air mancur dan bangku-bangku di tamannya, yang juga menyediakan wifi gratis loh (haha); jadi memang taman ini adalah tempat yang asyik apalagi dengan cuaca musim dingin Los Angeles yang seperti itu (baca bagian V). Di dekat tamannya berdiri Walt Disney Concert Hall, yang mana disainnya amat mengingatkanku dengan Museum Guggenheim di Bilbao. Tapi, gedungnya sedang ditutup ketika aku di sana…

Walt Disney Concert Hall di LA

Tidak terlalu jauh dari Grand Park, berdiri Stasiun Union-nya Los Angeles, yang mana (aku asumsikan) adalah stasiun kereta api utamanya Los Angeles. Stasiunnya berlokasi di samping gedung Metro, yang mana eksteriornya digunakan di episode Future’s End-nya Star Trek: Voyager (Sepertinya aku perlu deh nanti menulis posting khusus untuk ini 😛 ). Anyway, gedung stasiunnya sendiri indah kok (dan lebih nampak seperti gereja sih daripada stasiun kereta untukku, haha 😛 ), tetapi ternyata berukuran cenderung kecil untuk ukuran stasiun kereta utama! Aku juga melihat beberapa kereta di sana yang kebanyakan dioperasikan oleh Metrolink dengan lokomotif-lokomotif diesel.

Stasiun Union di Los Angeles dengan gedung Metro di latar belakangnya.

Koreatown dan Little Tokyo

Selagi di Los Angeles, aku juga mengunjungi Koreatown dan Little Tokyo, sebuah area yang aku rasa nggak banyak ada dimana-mana kan ya, setidaknya jika dibandingkan dengan Chinatown, haha.

Aku pergi ke Koreatown di siang hari setelah brunch dengan tujuan mencoba Somi Somi yang direkomendasikan Arman, haha. Ternyata waktu itu aku terlalu awal karena aku tiba jam 11:45 sementara Somi Somi-nya baru buka jam 12. Di sana aku dikejutkan dengan keberadaan Paris Baguette! Tahu kan, Paris Baguette adalah jaringan toko roti yang besar banget di Korea Selatan; jadi melihat cabangnya di LA mengingatkanku perjalananku ke Korea Selatan empat tahun sebelumnya! Aku memutuskan untuk membeli dua potong roti di sana untuk menunggu jam bukanya Somi Somi sekalian bernostalgia, haha 😆 .

Paris Baguette di Los Angeles

Anyway, kemudian jam 12 aku naik ke atas menuju Somi Somi; dan aku adalah pelanggan pertama mereka hari itu, haha. Aku mencoba taiyaki dengan isi Nutella dan soft cream rasa matcha dengan taburan Oreo. Dan rasanya memang enak lho!! Ukurannya agak besar juga sih sehingga aku membutuhkan waktu lama untuk menghabiskannya, haha.

Taiyaki Somi Somi yang enak banget

Koreatown-nya sendiri nggak terlalu menarik sih bagi turis, menurutku ya, karena sepertinya adalah area perkantoran, haha. Aku berjalan-kaki di sepanjang Wilshire Boulevard dari Wilshire/Western ke Wilshire/Vermont, yang mana cukup jauh tetapi enak kok jalannya (berkat cuacanya yang memang nyaman) dan adalah kegiatan yang bagus dan menyehatkan kan untuk langsung membakar kalori dari taiyaki-nya, haha.

Little Tokyo di Los Angeles

Aku juga pergi ke Little Tokyo yang lokasinya tidak jauh dari Stasiun Union. Di sana ada Japanese Village Plaza yang mana cukup keren karena bangunan-bangunannya berarsitektur Jepang. Btw, aku sedikit menyesal nih aku kesana ketika sedang tidak lapar. Ternyata di sana ada beberapa rumah makan Jepang yang nampak menarik lho (termasuk jaringan mie ramen Hakata Ikkousha)!

Santa Monica

Santa Monica

Selagi di Los Angeles, jelas dong aku juga pergi ke Santa Monica yang terkenal itu; terutama juga karena cukup mudah untuk pergi kesana dengan memanfaatkan kereta Metro jalur Expo, haha.

Santa Monica selfie

Atraksi paling terkenal di Santai Monica adalah Santa Monica Pier-nya, yang mana adalah dermaga kayu besar dengan banyak kedai-kedai di atasnya, dan juga atraksi-atraksi beneran (seperti roller coaster, ferris wheel, carousel, dll). Waktu itu adalah hari Sabtu sehingga mungkin tidak mengherankan tempatnya ramai banget. Ada beberapa restoran juga di dermaganya. Sebenarnya aku ingin mencoba salah satunya sih (Bubba Gump), tetapi restorannya ramai banget hari ini, haha.

Hot Dog on a Stick di Santa Monica

Dan jadilah aku pergi ke area sidewalk-nya, yang mana juga menarik. Kedai Hot Dog an a Stick yang asli (yang pertama) juga berada di sana. Aku iseng membeli satu porsi hot dog-nya, yang mana ternyata memang enak! Di dekat kedainya terdapat Pantai Otot (Muscle Beach). Ternyata memang pantainya ini sesuai banget dengan namanya lho, karena alasan nama pantainya begini adalah karena pada dasarnya pantainya berupa gym umum/terbuka gitu dengan banyak alat-alat untuk fitness! Dan nggak cuma alat-alatnya doang, banyak banget pengunjung yang menggunakannya padahal hari itu cuaca di luar sedang lumayan dingin! Haha…

Muscle Beach yang asli di Santa Monica

Dari Muscle Beach, aku merasa lumayan lapar karena hari sudah mulai memasuki sore. Jadilah aku berjalan kembali ke Ocean Avenue dan makan siang di sebuah restoran taco. Aku memesan taco lobster dengan sangria, haha 😆 . Dan rasanya juga enak!

Tiga buah taco lobster dan sangria

Santa Monica ternyata bukan hanya sekedar pantai dan dermaganya saja. Di Downtown Santa Monica juga terdapat 3rd Street Promenade yang mana sangat menarik. Tempat ini adalah jalan khusus untuk pejalan-kaki dengan banyak toko-toko, kafe, dan juga street performers. Sebenarnya hanya kebetulan banget saja aku bisa mampir di sana. Waktu itu aku sedang berjalan kembali ke stasiun metro dari arah pantai. Aku memutuskan untuk mampir di Santa Monica Place, sebuah mall kecil gitu, yang ternyata merupakan satu ujung dari promenade-nya. Dan aku lega aku memutuskan untuk mampir karena aku jadi melihat promenade yang seru ini.

Jadi kesimpulannya, kalau dipikir-pikir lagi Santa Monica ini lumayan mirip seperti Scheveningen di Den Haag! 😀

BERSAMBUNG…

Advertisements

17 Comments Add yours

  1. nyonyasepatu says:

    Aduh ngiler deh liat somi2 haha

    1. niee says:

      sama mbak. aku juga pengen banget lihat somi sominya 😆

      1. zilko says:

        Hahaha, enak memangnya Niee 😀

    2. zilko says:

      Enak Non itu taiyakinya!

  2. Yos Adya says:

    Ngiler liat es krimnya

  3. pinkuonna says:

    Ngiler stick hotdognya 🙂

    1. zilko says:

      Iya memang enaak, hehehe 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s