Asia Trip · Indonesia Trip · Southeast Asia · Vacation

#2024 – November 2017 Indonesia Trip (Introduction)

ENGLISH

Posts in the November 2017 Indonesia Trip series:
1. Introduction
2. Part I: Getting to Indonesia
3. Part II: Jakarta
4. Part III: Yogyakarta
5. Part IV: The Wedding
6. Part V: Solo
7. Part VI: Back to Europe

This morning, my Garuda Indonesia fifth freedom flight GA 88 with a Boeing 777-300ER reg PK-GII landed at Amsterdam from Singapore; thus ending my November 2017 trip to Indonesia this year. Obviously I am still quite tired now and actually tomorrow I am already going back to work; and this is on top of the grocery shopping which I need to do today! Haha πŸ˜› . But anyway, I am now writing this introduction post to start the series of this trip of mine.

First of all, speaking about th flights (obviously πŸ˜› ), I was very, very lucky in this trip! I had never flown all of the Garuda Indonesia planes I took before this trip (so this was great for my logbook); and on top of that: the return Europe – Indonesia flights were operated with the two newest Garuda’s Boeing 777-300ER: PK-GIK and PK-GII! Also, PK-GII was painted with SkyTeam Livery!! Yeah, this was my first time flying a Garuda’s bird in SkyTeam Livery!

A Garuda Indonesia’s Boeing 777-300ER reg PK-GIK at Schiphol Airport
A Garuda Indonesia’s Boeing 777-300ER reg PK-GII in SkyTeam Livery

Anyway, as I shared a few weeks ago, the main agenda of this trip was my brother’s wedding. So I shaped this trip around this, obviously, joyous event but this also meant “less travelling”, which actually I did not mind at all as I felt like I could enjoy some relaxing time in Indonesia.

Shaping the trip around the wedding resulted in a visit to Jakarta where I needed to go to the tailor my brother had arranged to get my body measurement for my customized suit. This was my first time in Jakarta in more than seven years and this short stay allowed me to catch up with a good friend of mine who wouldn’t be able to come to Yogyakarta the weekend after for the wedding due to work commitment. Only staying in Jakarta for one night just after arriving from Europe which also implied terrible eastward jetlag meant, unfortunately, not many opportunities to go around and enjoy the capital. But well, it is for the next time, I guess…

Jakarta in November

The wedding itself was, of course, festive and really fun. It started with the holy ceremony in the church in the morning followed by the reception in the evening; but there were also a few tradition things taking place here and there. I was given a few guests quota which I used to invite my good friends in the city, haha.

Ready for the wedding

Obviously the week before the wedding was more hectic with the wedding stuffs. The week after was much more relaxing (I guess not only for me but for everyone involved too, haha πŸ˜› ), where I could enjoy my time relaxing and hanged out with my friends around the city. During this time, I also made quite a last-minute travel plan to go to Solo for a one day trip.

Back in Solo!!

And here I am now, back in Amsterdam in the winter where tomorrow I am back at work πŸ˜› . As usual, here are a few (more) teasers of this trip:

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri November 2017 Indonesia Trip:
1. Introduction
2. Part I: Getting to Indonesia
3. Part II: Jakarta
4. Part III: Yogyakarta
5. Part IV: The Wedding
6. Part V: Solo
7. Part VI: Back to Europe

Pagi ini, sebuah Boeing 777-300ERnya Garuda Indonesia dengan rego PK-GII mendarat di Amsterdam dari Singapura sebagai penerbanganΒ kebebasan kelima GA 88; yang menandai akhir dariΒ perjalanan November 2017 ke Indonesia tahun ini. Jelas sekarang aku masih merasa capek dan apalagi besok aku sudah kembali ngantor dong; dan inipun hari ini aku masih harus belanja di supermarket! Haha πŸ˜› . Toh walaupun begitu, berikut ini posting pembukaan dari seri perjalanan ini.

Pertama-tama, ngomongin pesawat (jelas dong πŸ˜› ), aku beruntung banget di perjalanan kali! Semua pesawat Garuda Indonesianya belum pernah kunaiki sebelumnya (sehingga bagus untuk logbook-ku); dan ditambah lagi: penerbangan pp Eropa-Indonesiaku dioperasikan dengan dua Boeing 777-300ERnya Garuda yang terbaru: PK-GIK dan PK-GII! Ditambah lagi, PK-GII itu dicat dalam warna SkyTeam loh!! Pertama kalinya nih aku menaiki pesawatnya Garuda yang bercatkan SkyTeam!

Garuda Indonesia Boeing 777-300ER rego PK-GIK di Bandara Schiphol
Garuda Indonesia Boeing 777-300ER rego PK-GII dengan cat SkyTeam

Anyway, seperti yang kuceritakan beberapa minggu yang lalu, agenda utama dari perjalanan ini adalah pernikahannya adikku. Jadilah perjalanan ini aku susun berdasarkan acara yang membahagiakan ini tetapi juga berarti “tidak banyak jalan-jalannya”, yang mana sebenarnya aku tidak masalah juga sih karena toh aku rasa aku akan bisa menikmati waktu bersantai di Indonesia.

Menyusun acara ini berdasarkan pernikahan ini juga mengakibatkanku mengunjungi Jakarta dimana aku perlu mampir di sebuah penjahit yang sudah dipersiapkan adikku untuk badanku diukur untuk jas customized-ku. Ini adalah pertama kalinya aku ke Jakarta dalam waktu lebih dari tujuh tahun dan kunjungan singkatku ini ternyata malah memungkinkanku untuk catch up dengan teman baikku yang nggak bisa datang ke Yogyakarta weekend setelahnya untuk pernikahannya adikku karena urusan kerjaan. Hanya di Jakarta selama satu malam setelah baru saja tiba dari Eropa yang juga berarti jetlag arah timur yang menyebalkan banget ituΒ berarti, sayangnya, tidak banyak kesempatan untuk keliling atau menikmati ibukota sih. Yah, lain kali waktu kayaknya ya…

Jakarta in November

Pesta pernikahannya sendiri, tentu, berlangsung seru dan asyik. Seperti biasa lah, paginya adalah misa pemberkatan di gereja dan resepsi berlangsung di malam harinya; dan ada juga beberapa tradisi lainnya yang berlangsung di sana-sini di hari itu. Aku diberikan kuota beberapa tamu jadilah aku mengundang beberapa teman baikku di sana, haha.

Siap untuk pesta pernikahannya

Tentu saja minggu sebelum pernikahannya adalah minggu yang cukup menyibukkan dengan urusan pernikahannya itu. Minggu setelahnya lebih tenang dan santai (Aku rasa bukan cuma untuk aku saja tetapi semua yang terlibat lah ya, haha πŸ˜› ), dimana aku bisa menikmati waktuku bersantai dan hang out dengan teman-temanku di seputaran kota. Dan di waktu ini aku juga membuat rencana last minute untuk pergi ke Solo di sebuah perjalanan satu hari.

Kembali ke Solo!!

Dan di sini lah aku sekarang, kembali di Amsterdam di musim dingin dimana besok aku sudah kembali kerja πŸ˜› . Seperti biasa, di atas adalah beberapa teasers dari perjalanan ini.

Advertisements