Movie Review, Nostalgia

#1995 – Digimon Adventure Tri (5: Kyōsei)

ENGLISH

Previous posts in the Digimon Adventure Tri series:
1. Digimon Adventure Tri (1: Saikai)
2. Digimon Adventure Tri (2: Ketsui)
3. Digimon Adventure Tri (3: Kokuhaku)
4. Digimon Adventure Tri (4: Sōshitsu)

***

Last weekend, the fifth installment of Digimon Adventure Tri, Kyōsei, was released, which I would never miss as a big fan of Digimon Adventure (read: season 1 only)! 😀 This is the penultimate one, btw, as Digimon Tri is planned to be a six-part series. Anyway, here we go…

*** Spoiler Alert!!! ***

Being the penultimate series, a lot of the mysteries were answered in Kyōsei (Coexistence); and I started to understand what was going on.

It turned out that Meicoomon was born from the data remnant of Apocalymon, the final (and most evil) villain of Digimon Adventure 1. Naturally this made Meicoomon “dangerous” and “fragile” (sort of say). However, it appeared that the presence of a Digi-destined partner (Meiko) “tamed” and “controlled” this potentially dangerous side of Meicoomon.

Revealing Meicoomon’s identity

However, a mysterious entity named Yggdrasill appeared to want to take advantage of this where Meicoomon was “provoked” so “infection” (from Apocalymon data) was emitted of her body. Obviously this created chaos. Homeostatis, another entity being which was after the harmony of the Digital World, initially asked the Digi-destined to try to calm Meicoomon (in Part 2: Ketsui). This failed. So he rebooted the Digital World (in Part 3: Kokuhaku), but this also failed (Part 4: Sōshitsu). So Homeostasis resorted to his last option, that was to “kill” Meicoomon by sending a Mega-level digimon Jesmon to do the job.

This shocked the other eight Digi-destined as they didn’t believe killing Meicoomon was the solution to this. But halfway during the fight, they got confused themselves as some of them started to see Homeostasis’ point. During this moment of confusion, Taichi and Nishijima disappeared into a fissure on the ground. Thinking her older brother just died, Hikari got very sad and angry causing her Digimon partner, Nyaromon (Gatomon’s in-training form), to dark mega-digivolved to Ophanimon Falldown Mode. But things did not end here because Ophanimon Falldown Mode took Raguelmon (Meicoomon’s Mega form) and they fused into an unknown (but evil-looking) Digimon.

The fusion of Ophanimon Falldown Mode and Raguelmon

***

All in all, I am very happy with Kyōsei because finally, I start to understand what is going on! Having said that, I believe the writers took too long for some of these revelations. I mean now, it has literally been almost two years (!) since the release of the first series, Saikai. Meanwhile, the pace in Part 2 and Part 3 were excruciatingly slow that these films IMO would have benefited from more “injections” of “revelations” instead of keeping everything as mysteries.

Another aspect I like from this movie is that the writers were still able to put some light humor in the beginning. They don’t add anything to the story, actually; but this is one characteristic of a Digimon series! 🙂

A typical Digimon Adventure humor

However, my favorite part was actually Nyaromon’s dark mega-digivolve to Ophanimon Falldown Mode!! This was very, very interesting and reminded me a lot of Greymon’s dark digivolve to Skullgreymon in episode 16 of Digimon Adventure 1! At the time, Taichi was forcing Agumon to digivolve to its Ultimate form by torturing him. Consequently, instead of digivolving to Metalgreymon, Agumon digivolved to Skullgreymon. This time, it was Kari’s negative emotion (sadness, anger) which triggered this.

This, however, became a cliff hanger (and a good one, I must say) and we have to wait until the final film, Boku-ra no Mirai (Our Future), to find out what is going to happen. But that is scheduled to be released in Summer 2018 😣. Still far in the future! 😣

Anyway, all in all, I really enjoyed this fifth series of Digimon Tri!!

BAHASA INDONESIA

Posting-posting sebelumnya dari seri Digimon Adventure Tri:
1. Digimon Adventure Tri (1: Saikai)
2. Digimon Adventure Tri (2: Ketsui)
3. Digimon Adventure Tri (3: Kokuhaku)
4. Digimon Adventure Tri (4: Sōshitsu)

***

Akhir pekan yang lalu, film kelima dari Digimon Adventure Tri, Kyōsei (Koeksistensi), dirilis, yang mana jelas dong ya nggak akan mungkin aku lewatkan sebagai fansnya Digimon Adventure (baca: musim 1 aja sih)! 😀 Dan film ini adalah film kedua yang terakhir, btw, karena Digimon Tri memang direncanakan terbagi dalam enam film saja. Anyway, mari kita mulai ceritanya…

*** Spoiler Alert!!! ***

Namanya film kedua terakhir, banyak misteri yang diungkapkan di Kyōsei ini; sehingga aku mulai mengerti apa yang sebenarnya terjadi di jalan ceritanya.

Ternyata Meicoomon lahir dari sisa-sisa data Apocalymon, musuh jahat terakhir (dan paling jahat) dari Digimon Adventure 1. Jelas ini membuat Meicoomon “berbahaya” dan “rentan kumat” (kurang lebih begitu). Namun, untungnya keberadaan anak terpilih pasangannya (Meiko) “menjinakkan” dan “mengontrol” sisi berbahaya dari Meicoomon ini.

Mengungkapkan identitas Meicoomon.

Namun, suatu sosok misterius yang bernama Yggdrasill sepertinya ingin memanfaatkan “kejahatan gen” Meicoomon ini dimana Meicoomon “diprovokasi” sehingga “infeksi-infeksi” (dari data Apocalymon) keluar dari tubuhnya. Tentu saja ini menimbulkan kekacauan. Homeostatis, sosok misterius lainnya yang berkepentingan menjaga ketentraman dan keharmonisan Dunia Digital, awalnya meminta anak-anak terpilih untuk mencoba mengkalemkan Meicoomon (Film 2: Ketsui). Ternyata upaya ini gagal. Jadilah Homeostatis me-reboot Dunia Digital (Film 3: Kokuhaku), tetapi ini juga gagal lagi (Bagian 4: Sōshitsu). Jadilah Homeostatis tidak memiliki pilihan lain selain “menamatkan riwayat” Meicoomon dengan mengirimkan Jesmon, seekor digimon berlevel Mega, untuk melakukannya.

Ini tentu amat mengejutkan bagi delapan anak terpilih karena mereka tidak percaya bahwa membunuh Meicoomon adalah solusi untuk ini semua. Namun, di tengah-tengah pertarungan, mereka menjadi bingung sendiri karena beberapa mulai memahami argumen Homeostasis. Di waktu ini, Taichi dan Nishijima jatuh menghilang ke dalam retakan di tanah. Mengira kakaknya meninggal, Hikari merasa sedih dan marah sehingga pasangan digimonnya, Nyaromon (bentuk in-training-nya Tailmon) ber-dark mega-digivolve menjadi Ophanimon Falldown Mode. Tetapi semuanya belum berakhir karena Ophanimon Falldown Mode mengambil Raguelmon (bentuk Meganya Meicoomon) dan mereka bersatu menjadi Digimon yang identitasnya tidak diketahui (tetapi nampak jahat).

Gabungan dari Ophanimon Falldown Mode dan Raguelmon

***

Secara umum, aku suka dengan Kyōsei karena akhirnya, aku mulai mengerti apa yang terjadi! Walaupun begitu, aku merasa penulis ceritanya memakan waktu terlalu lama untuk beberapa pengungkapan misteri ini. Maksudku, sekarang ini kan sudah hampir dua tahun (!) yah semenjak film pertamanya, Saikai, dirilis. Sementara itu, laju cerita di film kedua dan ketiga terasa sangat amat lambat dimana rasanya dua film ini akan diuntungkan dengan beberapa “suntikan” “pengungkapan” ceritanya daripada pemaksaan agar ceritanya nampak lebih misterius.

Satu aspek lain yang kusuka dari film ini adalah penulisnya masih sempat-sempatnya memasukkan humor ringan di bagian awal. Bagian ini sama sekali nggak penting sih untuk ceritanya; ya tetapi kan ini lah salah satu karakteristik dari seri Digimon! 🙂

Masih sempat-sempatnya ada humor segala.

Namun, bagian favoritku adalah ketika Nyaromon ber-dark mega-digivolve menjadi Ophanimon Falldown Mode!! Ini sangat, sangat menarik dan mengingatkanku ketika Greymon ber-dark digivolve menjadi Skullgreymon di episode 16 Digimon Adventure 1! Waktu itu, Taichi memaksa Agumon agar bisa berubah ke wujud Ultimate-nya dengan cara menyiksanya. Akibatnya, bukannya ber-digivolve menjadi Metalgreymon, Agumon malah ber-digivolve menjadi Skullgreymon. Kali ini, emosi negatifnya Hikari (rasa sedih, rasa marah) memacu ini semua.

Ini, tentu saja, menjadi materi cliff hanger (yang bagus, harus diakui kan) dan kita harus menunggu sampai film terakhirnya, Boku-ra no Mirai (Masa Depan Kita), untuk mengetahui apa yang akan terjadi. Tetapi film keenam ini baru dijadwalkan dirilis di Musim Panas 2018 nih 😣.Kok masih lama banget ya! 😣

Anyway, jadi secara keseluruhan, aku menikmati film kelima dari Digimon Tri ini!!

Advertisements

5 thoughts on “#1995 – Digimon Adventure Tri (5: Kyōsei)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s