#1889 – Post-PhD Trips (Part IV: Roma)

ENGLISH

Posts in the Post-PhD Trips series:
1. Introduction
2. Part I: Genova
3. Part II: Cinque Terre
4. Part III: Firenze
5. Part IV: Roma
6.Part V: A Weekend in Marseille

Getting There

To go to Rome, we took the business class high-speed Frecciarossa train from Firenze – Santa Maria Novella to Roma Termini. As in our trip to Firenze (read Part III), the business class tickets were cheaper than economy when we bought them, haha 😆 . With the high-speed train, the almost 300 km ride was done in less than two hours.

Travelling business class with Frecciarossa

Travelling business class with Frecciarossa

The Vatican Museum

Anyway, I only had half a day with my parents and brother in Rome. Originally we planned to make use of the time by going to the Colosseum. But then, we made a last minute switch of plan to the Vatican Museum instead.

The always crowded St. Peter's Square in Vatican City

The always crowded St. Peter’s Square in Vatican City

My brother and I planned to visit it in our year end 2012 trip but could not because it was already closed due to the holiday season and stuffs. And I really wanted to show them this amazing museum (It is still my most favorite museum in Europe, btw; even more than Louvre!), which I last visited in 2010. So there we went!! 😀

Vatican Museum

Vatican Museum

Luckily we did not have to queue for too long to enter the museum this time. But it was still very crowded inside, probably because today was a Saturday, haha. As before, I enjoyed my time a lot in the museum. It was not only its collection, but the interior itself was super mesmerizing!! It was definitely worth the entrance fee!! 🙂

The School of Athens by Raphael at the Vatican Museum

The School of Athens by Raphael at the Vatican Museum

The one part of the museum my parents really wanted to see was the one and only Sistine Chapel, where Michaelangelo’s super famous The Creation of Adam was located. As in six years ago, people were not allowed to take any pictures inside the Chapel; and the securities were really strict about it! Haha…

Another part of the museum I would want them to see was the photogenic Instagrammable purple spiral stairs near the exit, haha 😆 . I was not very satisfied with the photo I took six years ago so I was glad I got another chance now! 😛

The famous spiral stairs at Vatican Museum

The famous spiral stairs at Vatican Museum

Roma

Anyway, as usual, Rome was a nice city for a vacation, even though we were quite unlucky that the weather today was not the best.

Colosseum in Rome

Colosseum

From Vatican City, we made a stop at the Colosseum. It was already too late for entrance, so we decided to just walk around it.

Bucatini carbonara!!!

Bucatini carbonara!!!

For dinner, we decided to dine at my favorite pasta restaurant in Rome: Pastarito! Haha 😆 . As in my previous visits there, obviously I ordered the super delicious bucatini carbonara! Haha 😀 . And I still loved it! 😀

Back to the Netherlands

KL Logo
Flight: KLM Royal Dutch Airlines KL 1598
Equipment: Boeing 737-800 reg PH-BXC named “Korhoen”
ATD: 10:16 CET
ATA: 12:12 CET

I took the Leonardo Express train to Rome-Fiumicino Airport from Roma Termini. The total trip was in less than 30 minutes so it was quite convenient.

After checking-in and passing the security check, I was looking for Alitalia’s lounge for Schengen flights. However, it was located quite far away from the SkyTeam departure hall, which was unfortunate, in my opinion; even though it was probably due to space limitation. Nonetheless, the lounge facility was quite good in my opinion, actually even better to me than the non-Schengen counterpart at the same airport.

KLM's Boeing 737-800 reg PH-BXC

KLM’s Boeing 737-800 reg PH-BXC

Anyway, the flight today would be operated with KLM’s Boeing 737-800 reg PH-BXC. Everything about the flight went quite smoothly, today. After take-off, a mini snack service with drinks were served. Overall, it was a regular uneventful but pleasant flight with KLM, as usual. At 12:12 PM, we landed at the infamous Polderbaan of Schiphol.

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri Post-PhD Trips:
1. Introduction
2. Part I: Genova
3. Part II: Cinque Terre
4. Part III: Firenze
5. Part IV: Roma
6.Part V: A Weekend in Marseille

Menuju Roma

Untuk pergi ke Roma, kami menaiki kereta super-cepat Frecciarossa di kelas bisnis dari Stasiun Firenze – Santa Maria Novella ke Stasiun Roma Termini. Seperti di perjalanan kami ke Firenze (baca Bagian III), tiket kelas bisnis waktu itu lebih murah daripada tiket kelas ekonomi loh, hahaha 😆 . Dengan kereta super-cepat, jarak sekitar 300 km ini ditempuh dalam waktu kurang dari dua jam.

Travelling business class with Frecciarossa

Menaiki Frecciarossa di kelas bisnis

Museum Vatikan

Anyway, aku hanya memiliki waktu setengah hari di Roma bersama orangtua dan adikku. Awalnya, rencana kami adalah memasuki Colosseum. Tetapi kemudian, kami mengganti rencana kami dengan Museum Vatikan.

The always crowded St. Peter's Square in Vatican City

Lapangan Santo Petrus di Kota Vatikan yang nggak pernah sepi

Adikku dan aku berencana mengunjungi museum ini di perjalanan kami di akhir tahun 2012 tetapi tidak bisa karena waktu itu museumnya sudah ditutup karena musim liburan. Dan aku sangat ingin menunjukkan museum ini ke orangtua dan adikku (Museum ini masih museum paling favoritku di Eropa loh, bahkan aku lebih menyukainya daripada Louvre!), yang terakhir kali kukunjungi di tahun 2010. Jadilah kami kesana!! 😀

Vatican Museum

Museum Vatikan

Untungnya kami tidak harus mengantri lama untuk memasuki museumnya. Tetapi di dalamnya ramai banget sih, mungkin karena hari ini adalah hari Sabtu, haha. Seperti yang lalu, aku benar-benar suka museum ini. Nggak cuma koleksinya aja, tetapi interior bangunannya itu mempesona banget!! Benar-benar layak banget untuk dikunjungi dan setimpal dengan tiket masuknya!! 🙂

The School of Athens by Raphael at the Vatican Museum

The School of Athens karya Raphael di Museum Vatikan

Satu bagian museum yang ingin banget orangtuaku kunjungi adalah Kapel Sistina, dimana karya super terkenalnya Michaelangelo, The Creation of Adam, berada. Seperti enam tahun yang lalu, di dalam kapel dilarang mengambil foto; dan petugas sekuritinya ketat dan galak banget loh dengan ini! Haha…

Satu bagian lain dari museum ini yang ingin kutunjukkan adalah tangga spiral berwarna keunguan yang fotogenik dan Instagrammable banget itu, haha 😆 . Aku kurang puas dengan foto yang kuambil enam tahun yang lalu sehingga aku senang aku berkesempatan mengambil fotonya lagi! 😛

The famous spiral stairs at Vatican Museum

Tangga spiral yang terkenal itu di Museum Vatikan

Roma

Anyway, seperti biasanya, Roma adalah kota yang asyik untuk berlibur, walaupun kami cukup kurang beruntung sih hari ini cuacanya sedang kurang oke.

Colosseum in Rome

Colosseum

Dari Kota Vatikan, kami mampir di Colosseum. Waktu itu sudah kemalaman sehingga kami sudah tidak bisa masuk. Jadilah kami mengelilinginya dari luar saja.

Bucatini carbonara!!!

Bucatini carbonara!!!

Untuk makan malam, kami memutuskan makan di restoran pasta favoritku di Roma: Pastarito! Haha 😆 . Seperti di kunjungan-kunjunganku yang lalu kesana, jelas dong aku memesan bucatini carbonara-nya yang enak banget itu! Haha 😀 . Dan aku masih sukaa!!

Kembali ke Belanda

KL Logo
Penerbangan: KLM Royal Dutch Airlines KL 1598
Pesawat: Boeing 737-800 reg PH-BXC bernama “Korhoen”
ATD: 10:16 CET
ATA: 12:12 CET

Aku menaiki kereta Leonardo Express menuju Roma-Fiumicino dari Roma Termini. Total perjalanannya kurang dari 30 menit sehingga cukup nyaman juga.

Setelah check-in dan melewati pemeriksaan sekuriti, aku mencari lounge-nya Alitalia untuk penerbangan Schengen. Ternyata, lokasinya jauh banget dari area keberangkatannya SkyTeam, yang mana sayang banget sih menurutku; walaupun mungkin penyebabnya adalah keterbatasan tempat ya. Toh walaupun begitu, fasilitas lounge-nya cukup oke kok menurutku. Bahkan aku lebih menyukainya daripada lounge non-Schengen-nya di bandara yang sama.

KLM's Boeing 737-800 reg PH-BXC

Boeing 737-800nya KLM dengan rego PH-BXC

Anyway, penerbangan hari ini akan dioperasikan dengan Boeing 737-800nya KLM dengan registrasi PH-BXC. Semua hal yang berkaitan dengan penerbangan ini berlangsung mulus hari ini. Setelah lepas landas, layanan snack dan minuman dibagikan. Secara umum, ini adalah penerbangan reguler dan uneventful tetapi nyaman bersama KLM, seperti biasanya. Jam 12:12 siang, pesawat mendarat di Polderbaan di Schiphol.

BERSAMBUNG…

Advertisements

17 thoughts on “#1889 – Post-PhD Trips (Part IV: Roma)

  1. Setiap sudutnya cantik ya Ko, gw kalo jalan kesana mesti siapin harddisk buat simpen foto deh..wkwk.. Ga nampung kalo cuma memory hp..hahah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s