#1864 – 2016 Year End Trip (Part II: Shanghai to Bali)

ENGLISH

Posts in the 2016 Year End Trip series:
1. Introduction
2. Part I: Amsterdam to Rome to Shanghai
3. Part II: Shanghai to Bali
4. Part III: Bali
5. Part IV: Yogyakarta
6. Part V: The Food in Yogyakarta
7. Part VI: Yogyakarta to Bali to Shanghai
8. Part VII: Shanghai to Paris to Amsterdam
9. Part VIII: A Weekend in Amsterdam

Seamless Transiting Experience at Shanghai Pudong (PVG)

As I mentioned in Part I, my luggage was tagged only to Shanghai. Consequently, at Shanghai Pudong I would need to take my luggage and recheck it in to Bali.

Arriving in Shanghai

Arriving in Shanghai

After the bus took me to the terminal, I asked for the transfer desk. I could not find any, instead, I faced two options: to go left to the “international transfer” area or to go right to the immigration area. As I was transiting internationally, I turned left.

The officer told me I could go in because I already had my Shanghai – Bali boarding pass. But then when I asked her about my luggage, she hesitated a little bit and then told me I needed to go out, take my luggage, and recheck it in myself, indeed.

So I turned back and went to the immigration area. Here is the thing. I did not have a valid Chinese visa at the time. But I was not worried at all because I knew I qualified for the visa exemption, under the “24-hour direct transit” rule.

Shanghai Pudong

Shanghai Pudong

The immigration officer asked me when my connecting flight would be. I told him it would depart in about 2.5 hours, lol 😆 . He was surprised to hear that as why would I need to enter China, then? I told him about the luggage situation. He then called his colleague, who took a copy of my passport. Then, they put a “Temporary Stay Permit” that was valid for 24 hours in my passport, and stamped my entrance to China.

Seamless!! I was really impressed!!

This experience meant I could say that I was back IN China after about 6.5 years!! :mrgreen: Well, despite for only like 30 minutes this time, lol 😆 .

Gate to Bali

Gate to Bali

Being tagged with a priority label, my luggage had been waiting for me at the belt when I left immigration. I took it and went to the transfer area. I had to scan my luggage first and then I could recheck-it in to Bali.

I went upstairs to the departure area, where I was immediately directed to the immigration area as I already had my boarding pass with me. I queued for a little bit and when it was my turn, the officer told me I had not filled in the departure card so I had to go out the line, filled it in first, and requeued. But then, seeing that I was about to queue AGAIN after I filled the card in, another officer told me to go to the priority lane instead!!

Wow!! Seamless, again!!

Dimsum for dinner at the lounge

Dimsum for dinner at the lounge

After immigration and the security check, I went to China Eastern’s lounge. And I have to say I was impressed with the lounge! There were two floors, where hot food could be found on the first (and it was the busier of the two) while people could relax more on the second. Moreover, the best area of the lounge was on the second floor, this spot:

A massage chair at China Eastern Lounge!

A massage chair at China Eastern Lounge!

Yesss!!! Complimentary full-body massage chairs!! As someone who never went to a massage parlor in Europe, this was like heaven to me! Lol 😆 .

Some massage modes

Some massage modes

There were many massage programs we could choose (shiatsu, kneading, tapping, etc) and even we could ask the chair to massage a specific part of our body. I chose the sport relaxation massage, which would last for a good 30 minutes. The machine started with “sensing our body” before the massage began, and that it would start massaging accordingly!!

Amazing!!

MU 5029 (Shanghai – Denpasar/Bali)

chinaeastern_logo
Flight: China Eastern MU 5029
Equipment: Airbus A330-300 reg B5953
ATD: 18:40 CST
ATA: 00:34 WITA

Boarding was delayed for about 30 minutes. I found the boarding to be rather unorganized, though, where they switched the priority and regular lanes after people had started to queue, and they opened the two lanes at the same time (so what was the point of the priority lane, then? 🙄 ).

A China Eastern's Airbus A330-300 reg B5953

A China Eastern’s Airbus A330-300 reg B5953

Anyway, the flight today was upgraded from an Airbus A330-200 to an Airbus A330-300 with registration B5953. I settled onto my 33A seat after boarding. Luckily, the seat next to me was VACANT today, yeay!! 😀

Shanghai Pudong Airport was quite busy this evening. We had to wait for quite a long time before getting the permission to take off. Once we did, we immediately headed south towards Indonesia.

The dinner service on board China Eastern MU5029 to Bali.

The dinner service on board China Eastern MU5029 to Bali.

About an hour after take-off, dinner was served. I chose the beef and rice option, which was quite good and tasted “so Chinese”, haha. The vegetables reminded of my trip to China 6.5 years ago.

Hello, Indonesia!!

Hello, Indonesia!!

I decided to watch The Legend of Tarzan on my AVOD screen on this flight. I was also quite tired and I was able to sleep for about 2.5 hours, haha. I woke up just in time when we were entering Indonesia. It turned out we did so above the island of Kalimantan, flying over Kota Kinabalu towards Palangkaraya, then made a turn towards Bali.

On board China Eastern's Airbus A330-300 B5953

On board China Eastern’s Airbus A330-300 B5953

At 00:34 WITA, we landed at runway 27 of Ngurah Rai International Airport in Bali. I was lucky that the immigration lane for Indonesians was queue-less (while the lane for foreigners was so full of people, lol). But still, the luggage handling was quite long as I could only leave the airport at about 01:30, lol 😆 . My parents and brother had waited for me just outside the luggage area. They picked my up and we went to our hotel in Tanjung Benoa.

Approaching runway 27 of Ngurah Rai Airport, Bali.

Approaching runway 27 of Ngurah Rai Airport, Bali.

Anyway, here, finally I was back in Indonesia. And I was ready for Bali!! 😀

TO BE CONTINUED…

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri 2016 Year End Trip
1. Introduction
2. Part I: Amsterdam to Rome to Shanghai
3. Part II: Shanghai to Bali
4. Part III: Bali
5. Part IV: Yogyakarta
6. Part V: The Food in Yogyakarta
7. Part VI: Yogyakarta to Bali to Shanghai
8. Part VII: Shanghai to Paris to Amsterdam
9. Part VIII: A Weekend in Amsterdam

Pengalaman Transit Amat Mulus di Shanghai Pudong (PVG)

Seperti yang kusebutkan di Bagian I, bagasiku hanya ditandai sampai di Shanghai saja. Sebagai akibatnya, di Shanghai Pudong aku harus mengambil bagasiku dan meng-check-in-kannya lagi ke Bali.

Arriving in Shanghai

Ketibaan di Shanghai

Setelah aku dibawa dengan bus ke terminal, aku bertanya mengenai lokasi meja transit. Aku tidak bisa menemukannya. Malah, aku dihadapkan pada dua pilihan: belok kiri ke area “transit internasional” atau belok kanan ke area imigrasi. Karena aku akan transit internasional, aku memilih untuk belok kiri.

Petugasnya berkata aku bisa masuk karena aku sudah memiliki boarding pass Shanghai – Bali. Tetapi ketika aku ceritakan mengenai situasi bagasiku, awalnya ia menjadi ragu dan kemudian berkata sebaiknya aku keluar, mengambil bagasiku, dan meng-check-in-kannya lagi sendiri.

Jadilah aku berputar-balik dan masuk ke area imigrasi. Tetapi begini nih situasinya waktu itu. Aku tidak memiliki visa China yang berlaku. Tetapi aku sih tidak khawatir karena aku tahu aku bisa mendapatkan pengecualian visa, di bawah aturan “24-hour direct transit”.

Shanghai Pudong

Shanghai Pudong

Petugas imigrasinya bertanya kapan penerbangan lanjutanku akan berangkat. Aku jawab 2,5 jam lagi, huahaha 😆 . Ia kaget ketika mendengarnya karena lantas untuk apa dong perlunya aku masuk ke dalam China? Aku ceritakan situasi bagasiku. Ia kemudian menelepon koleganya, yang kemudian memfoto-kopi pasporku. Kemudian, ia memberikan cap “Temporary Stay Permit” yang berlaku 24 jam di dalam pasporku, dan mencapnya lagi untuk memberikanku akses masuk ke China.

Mulus bangett!! Aku sungguh terkesan!!

Pengalaman ini berarti kini aku bisa bilang bahwa aku kembali DI China setelah 6,5 tahun-an!! :mrgreen: Yah, walaupun cuma sekitar 30an menit saja sih kali ini, haha 😆 .

Gate to Bali

Gerbang keberangkatan ke Bali

Karena diberi label prioritas, bagasiku sudah menungguku di karusel pengambilan bagasi. Aku mengambilnya dan masuk ke area transfer. Setelah bagasinya aku scan, aku meng-check-in-kannya kembali ke Bali.

Kemudian aku naik ke area keberangkatan di lantai atas, dimana aku langsung diarahkan ke area imigrasi karena aku sudah memiliki boarding pass. Setelah sedikit mengantri dan giliranku tiba, petugasnya berkata aku belum mengisi kartu keberangkatan sehingga aku harus keluar antrian, mengisinya, dan kemudian mengantri lagi. Tetapi kemudian, melihat bahwa aku akan mengantri LAGI setelah mengisi kartunya, seorang petugas berkata bahwa aku diperbolehkan mengantri di jalur antrian prioritas!!

Wow!! Mulus banget, lagi, ya!!

Dimsum for dinner at the lounge

Dimsum untuk makan malam di lounge

Setelah imigrasi dan pemeriksaan sekuriti, aku masuk ke lounge-nya China Eastern. Dan harus kubilang bahwa aku sungguh terkesan dengan lounge-nya! Ukurannya besar dengan dua lantai, di mana makanan hangat tersedia di lantai satu (dan lantai ini memang yang lebih ramai) sementara di lantai dua pengunjung bisa bersantai. Lebih jauh lagi, area terasyik di lounge ini ada di lantai dua, bagian ini nih:

A massage chair at China Eastern Lounge!

Kursi pijat di Lounge China Eastern!

Iyaaaa!!! Kursi pijat seluruh badan komplimen!! Sebagai fakir pijat di Eropa, ini mah benar-benar seperti surga lah ya bagiku! Ahahahah 😆 .

Some massage modes

Beberapa mode pijat

Ada banyak mode program pijat yang bisa dipilih (shiatsu, kneading, tapping, dll) dan bahkan kita bisa meminta kursinya untuk memijiat bagian tertentu dari badan kita. Aku memilih program pijat sport relaxation yang panjangnya 30 menit. Mesinnya memulai pijatan dengan “merasakan badan kita” dahulu di mana ia mempelajari lekuk tubuh kita sebelum mulai memijat berdasarkan informasi itu!!

Keren ya!!

MU 5029 (Shanghai – Denpasar/Bali)

chinaeastern_logo
Penerbangan: China Eastern MU 5029
Pesawat: Airbus A330-300 reg B5953
ATD: 18:40 CST
ATA: 00:34 WITA

Boarding terlambat sekitar setengah jam. Aku merasa proses boarding-nya berlangsung cukup kacau, sayangnya. Mereka sempat menukar jalur prioritas dan reguler setelah penumpang mulai mengantri, dan kedua jalur mereka buka pada saat yang bersamaan (terus apa dong gunanya jalur prioritas kalau begitu? 🙄 )

A China Eastern's Airbus A330-300 reg B5953

Sebuah Airbus A330-300nya China Eastern dengan rego B5953

Anyway, penerbangan hari ini di-upgrade dari pesawat tipe Airbus A330-200 menjadi Airbus A330-300 dengan registrasi B5953. Aku duduk di kursi 33A. Beruntung, kursi di sebelahku KOSONG loh hari ini, horee!! 😀

Bandara Shanghai Pudong sibuk sore hari ini. Kami harus mengantri lama sebelum mendapatkan giliran lepas landas. Setelah lepas landas, kami berbelok ke arah selatan menuju Indonesia.

The dinner service on board China Eastern MU5029 to Bali.

Layanan makan malam di penerbangan MU 5029nya China Eastern menuju Bali.

Sekitar satu jam setelah lepas landas, layanan makan malam diberikan. Aku memilih pilihan daging sapi dan nasi, yang mana rasanya cukup lumayan dan “mainland Chinese” banget lah, haha. Sayurannya mengingatkanku akan perjalananku ke China 6,5 tahun yang lalu.

Hello, Indonesia!!

Halo, Indonesia!!

Aku memutuskan untuk menonton The Legend of Tarzan di layar AVODku kali ini. Aku juga merasa cukup lelah dan bisa tidur selama 2,5 jam-an, haha. Aku bangun tepat ketika pesawat mulai memasuki area Indonesia. Ternyata, hari ini kami masuk Indonesia melalui langit di atas pulau Kalimantan, dengan terbang dari Kota Kinabalu menuju Palangkaraya dan kemudian berbelok menuju Bali.

On board China Eastern's Airbus A330-300 B5953

Di dalam pesawat Airbus A330-300 B5953nya China Eastern

Jam 00:34 WITA, pesawat mendarat di landasan pacu 27 Bandara Internasional Ngurah Rai di Bali. Beruntung antrian imigrasi bagi pemegang paspor Indonesia kosong hari ini (sementara antrian bagi orang asingnya panjaaaang, ahahah 😆 ). Tetapi sayangnya, layanan bagasinya lama sekali sehingga aku baru bisa keluar bandara jam 01:30, haha 😆 . Orangtuaku dan adikku telah menungguku di luar area pengambilan bagasi. Mereka menjemputku dan kami pergi ke hotel kami di Tanjung Benoa.

Approaching runway 27 of Ngurah Rai Airport, Bali.

Mendekati landasan pacu 27 Bandara Ngurah Rai, Bali.

Anyway, di sini, akhirnya aku kembali ke Indonesia. Dan aku sudah siap untuk Bali!! 😀

BERSAMBUNG…

Advertisements

24 thoughts on “#1864 – 2016 Year End Trip (Part II: Shanghai to Bali)

    1. Sewaktu baca review airline-nya juga aku baca begitu Chris mengenai delay-nya. Tapi waktu itu kukira cuma China Eastern aja, hahaha 😆 . Ternyata delay-nya juga dialami maskapai lain juga ya? 😀 Eh, atau temen kamu juga kerja di China Eastern?

      Tapi memang bandaranya Shanghai ramai banget sih Chris! Mau take-off aja ngantrinya lama banget, kayak Soekarno-Hatta, ahahah 😆 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s