Aviation · My Interest

#1856 – 2016 In The Air

ENGLISH

Just like in 2015, I also flew a lot in 2016. In fact, in terms of the number of flights, actually I flew more in 2016 than 2015 (57 to 48). However, in 2016 I did not do as many intercontinental trips as I did in 2015 so distance-wise, I flew less (approximately 46,075 miles/74,150 km to 60,276 miles/97,005 km).

Here is my full flying map of 2016:

My 2016 flying map. Created with gcmap.com
My 2016 flying map. Created with gcmap.com

Three continents. Twenty countries. Thirty cities. Thirty one airports.

The map reflected my travel pattern in 2016, where circumstances did not allow me to do as many intercontinental trips as 2015. Consequently, most of my travels were within Europe 😛 .

My flying map inside Europe in 2016. Created with: gcmap.com
My flying map inside Europe in 2016. Created with: gcmap.com

Anyway, here are some stats:

By routes

A LATAM Chile's (still in LAN's livery) Boeing 787-8 Dreamliner reg CC-BBH
My only fifth freedom flight in 2016 was with this LATAM Chile’s (still in LAN’s livery) Boeing 787-8 Dreamliner reg CC-BBH. It was in business class, though 😉 .

Top three routes (by frequency):
1. Paris CDG – Amsterdam (10.53%)
2. Amsterdam – Paris CDG (7.02%)
3. Amsterdam – Frankfurt (3.51%)
3. Frankfurt – Amsterdam (3.51%)

Top three routes (by distance):
1. Rome FCO – Shanghai PVG (5,709 miles/9,188 km)
2. Curacao – Amsterdam (4,871 miles/7,839 km)
3. Amsterdam – Sint Maarten (4,312 miles/6,939 km)

Fifth-freedom flights:
1. LATAM Chile LA704 (Madrid – Frankfurt): 25 June 2016

By airlines

An Air France's Airbus A380-800 reg F-HPJC which would fly me from New York to Paris as AF 007
My first intercontinental flight of 2016 was with this Air France’s Airbus A380-800 reg F-HPJC from New York to Paris as flight AF007.

Top three airlines (by frequency):
1. KLM Royal Dutch Airlines (28.07%)
2. Air France (12.28%)
3. KLM Cityhopper (10.53%)

Top three airlines (by total distance):
1. KLM Royal Dutch Airlines (15,710 miles/25,282 km)
2. China Eastern (8,487 miles/13,659 km)
3. Air France (5,276 miles/8,491 km)

An Air Baltic's Boeing 737-500!
I flew Air Baltic for the first time in 2016 and gotta try their cute Boeing 737-500 too!

New Airlines:
1. AeroMexico Connect (5D)
2. Air Baltic (BT)
3. Finnair (AY)
4. Meridiana (IG)
5. LATAM Chile (LA)
6. HOP! Brit Air (DB)
7. Lufthansa CityLine (CL)
8. TAROM (RO)
9. Aegean Airlines (A3)
10. Cimber (QA)
11. Scandinavian Airlines (SK)
12. Austrian Airlines (OS)
13. SunExpress Deutschland (XG)
14. China Eastern (MU)
15. NAM Air (IN)

By airports

Princess Juliana International Airport
I am very happy to have fulfilled my dream to visit Princess Juliana International Airport in 2016.

Top three most visited airport (by total activities)
1. Amsterdam Schiphol (29.82%)
2. Paris – Charles De Gaulle (14.91%)
3. Frankfurt Airport (5.26%)

By airplanes

Nairobi in Curaçao
I flew a Boeing 747 for the first time ever in 2016.

Top three airplanes (by frequency)
1. Boeing 737-700 (15.79%)
2. Boeing 737-800 (10.53%)
2. Embraer ERJ190 (10.53%)

New airplanes:
1. Boeing 737-500
2. Embraer ERJ145
3. Boeing 747-400
4. Embraer ERJ195

***

Yeah, those are some stats of my flying activities of 2016🙂 . Let us see now how 2017 will roll:mrgreen:. I have a good feeling about it, though 😉 .

BAHASA INDONESIA

Seperti tahun 2015, aku juga banyak terbang di tahun 2016. Malahan, dari segi jumlah penerbangan, di tahun 2016 ini aku terbang lebih banyak loh daripada di tahun 2015 (57 kali di tahun 2016 daripada 48 kali tahun 2015). Namun, tahun 2016 ini aku tidak melakukan perjalanan antar-benua sebanyak tahun 2015 sehingga dari segi jarak, aku justru terbang lebih sedikit (sekitar 46.075 mil/74.150 km tahun 2016 daripada 60.276 mil/97.005 km di tahun 2015).

Berikut ini peta lengkap penerbanganku di tahun 2016:

My 2016 flying map. Created with gcmap.com
Peta lengkap penerbanganku di tahun 2016. Kubuat dengan gcmap.com

Tiga benua. Dua puluh negara. Tiga puluh kota. Tiga puluh satu bandara.

Peta di atas amat merefleksikan pola perjalananku di tahun 2016, dimana situasi dan kondisi tidak memungkinkanku untuk melakukan banyak perjalanan antar-benua seperti tahun 2015. Sebagai akibatnya, perjalananku memang kebanyakan berada di Eropa 😛 .

My flying map inside Europe in 2016. Created with: gcmap.com
Peta penerbangangku di dalam Eropa di tahun 2016. Kubuat dengan gcmap.com

Anyway, berikut ini beberapa statistik:

Berdasarkan rute

A LATAM Chile's (still in LAN's livery) Boeing 787-8 Dreamliner reg CC-BBH
Satu-satunya penerbangan kebebasan-kelimaku di tahun 2016 adalah dengan Boeing 787-8nya LATAM Chile ini (masih dengan livery-nya LAN) dengan rego CC-BBH. Tapi penerbangannya di kelas bisnis sih 😉 .

Tiga rute teratas (berdasarkan frekuensi):
1. Paris CDG – Amsterdam (10,53%)
2. Amsterdam – Paris CDG (7,02%)
3. Amsterdam – Frankfurt (3,51%)
3. Frankfurt – Amsterdam (3,51%)

Tiga rute teratas (berdasarkan jarak):
1. Rome FCO – Shanghai PVG (5.709 mil/9.188 km)
2. Curacao – Amsterdam (4.871 mil/7.839 km)
3. Amsterdam – Sint Maarten (4.312 mil/6.939 km)

Penerbangan kebebasan-kelima:
1. LATAM Chile LA704 (Madrid – Frankfurt): 25 Juni 2016

Berdasarkan maskapai penerbangan

An Air France's Airbus A380-800 reg F-HPJC which would fly me from New York to Paris as AF 007
Penerbangan antar-benua pertamaku di tahun 2016 adalah dengan Airbus A380-800nya Air France dengan rego F-HPJC ini dari New York ke Paris sebagai penerbangan AF007.

Tiga maskapai teratas (berdasarkan frekuensi):
1. KLM Royal Dutch Airlines (28.07%)
2. Air France (12.28%)
3. KLM Cityhopper (10.53%)

Tiga maskapai teratas (berdasarkan jarak):
1. KLM Royal Dutch Airlines (15.710 mil/25.282 km)
2. China Eastern (8.487 mil/13.659 km)
3. Air France (5.276 mil/8.491 km)

An Air Baltic's Boeing 737-500!
Aku terbang dengan Air Baltic untuk pertama kalinya di tahun 2016, dan berkesempatan mencoba Boeing 737-500nya yang imut ini!

Maskapai-maskapai baru:
1. AeroMexico Connect (5D)
2. Air Baltic (BT)
3. Finnair (AY)
4. Meridiana (IG)
5. LATAM Chile (LA)
6. HOP! Brit Air (DB)
7. Lufthansa CityLine (CL)
8. TAROM (RO)
9. Aegean Airlines (A3)
10. Cimber (QA)
11. Scandinavian Airlines (SK)
12. Austrian Airlines (OS)
13. SunExpress Deutschland (XG)
14. China Eastern (MU)
15. NAM Air (IN)

Berdasarkan bandara

Princess Juliana International Airport
Aku amat senang untuk bisa membuat impianku mengunjungi Bandara Internasional Princess Juliana menjadi kenyataan di tahun 2016..

Tiga bandara teratas (berdasarkan total aktivitas)
1. Amsterdam Schiphol (29.82%)
2. Paris – Charles De Gaulle (14.91%)
3. Frankfurt Airport (5.26%)

Berdasarkan tipe pesawat

Nairobi in Curaçao
Aku terbang dengan Boeing 747 untuk pertama kalinya di tahun 2016.

Tiga tipe pesawat teratas (berdasarkan frekuensi)
1. Boeing 737-700 (15.79%)
2. Boeing 737-800 (10.53%)
2. Embraer ERJ190 (10.53%)

Tipe pesawat baru:
1. Boeing 737-500
2. Embraer ERJ145
3. Boeing 747-400
4. Embraer ERJ195

***

Iya, itu lah beberapa statistik aktivitas penerbanganku di tahun 2016 🙂 . Mari kita lihat tahun 2017 ini akan bagaimana :mrgreen:. Feeling-ku sih bagus 😉 .

Advertisements

19 thoughts on “#1856 – 2016 In The Air

    1. Hahaha, itu nama Ratu Juliana-nya Belanda Win. Kalau tidak salah bandaranya memang dibangun ketika ia masih belum naik tahta, makanya “Princess Juliana”, hehehe.

  1. Congratulations!! Rajin banget ngitungin miles-nya dan persentasenya Zi, atau pake aplikasi?
    Lagi jarang jalan-jalan tahun lalu dan hopefully tahun ini banyak travelling hehe. My first trip will be started in the next 2 wks tho

  2. Aduh duh.. banyak yaaaa… Semoga tahun 2017, lebih banyak menjelajah airport lainnya yaa.. 🙂
    Aku sendiri tahun 2016, cuma 2 negara aja hahaha.. itu pun airport samaannn aja..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s