EuroTrip · Vacation · Weekend Trip

#1849 – A Winter Weekend in Frankfurt

ENGLISH

Earlier this month, I went to Frankfurt in a weekend trip to go to the famous Christmas Market being held there. Here is the story…

***

Getting to Frankfurt

KLM Cityhopper logo
Flight: KLM KL1767 operated by KLM Cityhopper
Equipment: Fokker 70 reg PH-KZK
ATD: 12:36 CET (Runway 36C of AMS)
ATA: 13:19 CET (Runway 07R of FRA)

To go to Frankfurt, at first I was torn to fly KLM or Lufthansa. KLM offered the cheaper tickets (by just €6) at the time while I had never tried (mainline) Lufthansa. But then for some reason I decided to still go with KLM. It turned out to be a wise decision as Lufthansa pilots went on an extended strike in the week of this trip, cancelling a lot of their flights! It was nice to avoid the uncertainty of a cancelled flight prior to the trip, of course!

My journey to Schiphol took a little bit longer (15 minutes) due to a planned maintenance work on the railway track between Leiden and Schiphol. Anyway, it was nice to fly a SkyTeam airline again where I could enjoy my SkyPriority benefit. After the security check at Schiphol, I went to KLM’s Crown Lounge to have some brunch. The plane was parked at a remote stand today so we were taken by a bus to the Fokker Farm.

A KLM Cityhopper's Fokker 70 reg PH-KZK
A KLM Cityhopper’s Fokker 70 reg PH-KZK

Flight KL1767 today would be operated with KLM Cityhopper’s Fokker 70 reg PH-KZK. I was super glad that I got the chance to fly a Fokker 70 again this time, before KLM fully retires all of them by the end of next year! 😦

Anyway, the flight was a standard KLM intra-European flight: nice and efficient. We took off from runway 36C of Schiphol and 43 minutes later, we landed at runway 07R of Frankfurt Airport.

Frankfurt 

I took the regional S-Bahn train to Frankfurt’s Hauptbahnhof. From there, I walked to my hotel. I have to say it looked much shorter in the map, though.

Anyway, as I mentioned, it was a nice 5-star hotel that was part of a famous world-wide chain. My room was at the 34th floor so I got a nice view of the city! I have to say, it was not everyday I got this kind of view, especially in Europe!!

The view from my room on the 34th floor in Frankfurt.
The view from my room on the 34th floor in Frankfurt.

After some rest in the afternoon, I went to the Altstadt. I was super hungry so I decided to have some dinner first at a restaurant nearby. I was so hungry that I just went in to the first restaurant that I saw, haha 😆 . I have to say the restaurant was really touristic, but overall it was nonetheless okay. I had a Frankfurter schnitzel (including the green sauce that was the trandmark) and a glass of beer.

After dinner, I went to the Christmas Market. The story from the Christmas Market has been published some time ago 🙂 . In short, it was really nice to finally visit a German Christmas Market!! 😀

Glühwein and the Christmas Market
Finally visiting a German Christmas Market!!

It was really cold that evening (it turned out that this part of Europe was struck by some cold icy wind or so); so I went straight back to my hotel after a couple of hours in the market. I wasn’t feeling too well that week prior to the trip due to the cold weather; and somehow I felt like the flu might have come back this evening. Again, I was not sick, I could feel the sign that I was not 100% fit. So that evening I decided to order a pasta dish from the hotel’s room service to fill my stomach, haha. The pasta was quite good, actually, and was actually good value of money if you ask me.

A second dinner this evening, a pasta (kids menu)
A second dinner this evening, a kids-menu pasta dish.

Back to the Netherlands

After breakfast at the hotel’s restaurant, I checked-out and immediately went to the airport. I had quite a morning flight today, haha. I should probably have booked a later flight so I could chill a bit more. But well…

KLM Cityhopper logo
Flight: KLM KL1766 operated by KLM Cityhopper
Equipment: Embraer ERJ190 reg PH-EXA
ATD: 12:03 CET (Runway 07C of FRA)
ATA: 12:48 CET (Runway 36R of AMS)

I waited for my flight at the Air France – KLM Lounge at Frankfurt Airport. It was convenient too that the gate was located not far away from the lounge. Anyway, today the plane was parked at a remote stand, again, so we were taken by bus for boarding.

A KLM Cityhopper's Embraer ERJ190 reg PH-EXA
A KLM Cityhopper’s Embraer ERJ190 reg PH-EXA

The KL1766 flight today would be operated with KLM Cityhopper’s Embraer ERJ190 reg PH-EXA.

I settled onto my 9F seat. Not long after that, one of the FAs approached me and asked if I was “Mr. Zilko” while looking at the tablet. Well, this sounded quite familiar, haha 😛 . Anyway, so the emergency row seat was empty today so she invited me, as a Flying Blue Gold flyer, to move there if I wanted to; and I was allowed to choose any of the four seats, haha. Well, it was not an “upgrade” to business class like the last time (lol), but it was still good especially with the great legroom AND the seat next to me would be unoccupied. Yeay! 😀

The legroom of an emergency seat on board a KLM Cityhopper's Embraer 190
Upgraded to an emergency seat on board a KLM Cityhopper’s Embraer 190!!

We had to wait for a second batch of passengers to board the plane. Once they did, the doors were closed, and we departed. Again, it was a nice short-haul flight with KLM. We took off from runway 07C of Frankfurt Airport and 45 minutes later, we landed at runway 36R of Schiphol Airport.

The maintenance on the railway track occurred the entire weekend, so I had to take the bus to Leiden Centraal. From there, I took the Intercity train to Delft.

BAHASA INDONESIA

Awal bulan ini, aku pergi ke Frankfurt dalam sebuah perjalanan akhir pekan untuk mengunjungi Christmas Market yang terkenal itu di sana. Berikut ini ceritanya…

***

Berangkat ke Frankfurt

KLM Cityhopper logo
Penerbangan: KLM KL1767 dioperasikan oleh KLM Cityhopper
Pesawat: Fokker 70 reg PH-KZK
ATD: 12:36 CET (Runway 36C of AMS)
ATA: 13:19 CET (Runway 07R of FRA)

Untuk pergi ke Frankfurt, awalnya aku galau antara terbang dengan KLM atau Lufthansa. KLM menawarkan harga tiket yang lebih murah sih (lebih murah sekitar €6) waktu itu tetapi di sisi lain aku kan belum pernah dengan Lufthansa (mainline) sebelumnya. Tetapi entah mengapa akhirnya aku memilih KLM. Ternyata ini adalah keputusan yang tepat karena di minggu itu, pilot-pilotnya Lufthansa mogok kerja berkepanjangan dong sehingga banyak penerbangan mereka yang dibatalkan! Yah, aku bersyukur deh nggak harus berhadapan dengan ketidak-pastian penerbangan yang dibatalkan!

Perjalananku ke Schiphol berlangsung agak lama kali ini (15 menit) karena pekerjaan perbaikan rel kereta di antara Leiden dan Schiphol. Anyway, asyik juga akhirnya terbang kembali dengan maskapai SkyTeam dimana aku bisa menikmati fasilitas-fasilitas SkyPriority. Setelah pemeriksaan sekuriti di Schiphol, aku menunggu di Crown Lounge-nya KLM untuk brunch. Pesawatnya diparkir di tempat parkir remote hari ini sehingga kami diantar dengan bus ke Fokker Farm itu.

A KLM Cityhopper's Fokker 70 reg PH-KZK
Sebuah Fokker 70 milik KLM Cityhopper dengan rego PH-KZK

Penerbangan KL1767 kali ini dioperasikan dengan Fokker 70nya KLM Cityhopper dengan registrasi PH-KZK. Aku merasa senang terbang lagi dengan Fokker 70 lagi kali ini, sebelum KLM akan selesai memensiunkan tipe pesawat ini akhir tahun depan! 😦

Anyway, penerbangannya adalah penerbangan dalam-Eropa standarnya KLM: oke dan efisien. Kami lepas landas dari landasan pacu 36C Bandara Schiphol dan 43 menit kemudian, kami mendarat di landasan pacu 07R Bandara Frankfurt.

Frankfurt 

Aku menaiki kereta regional S-Bahn dari bandara ke Hauptbahnhof. Dari sana, aku berjalan-kaki ke hotel. Harus kubilang bahwa di peta nampak dekat sih tetapi kenyataannya lumayan juga.

Anyway, seperti yang kubilang, hotelnya adalah hotel bintang 5 yang merupakan bagian dari sebuah jaringan hotel mewah di dunia. Kamarku berada di lantai 34 dan jadilah aku mendapatkan pemandangan kota yang oke banget! Nggak setiap hari kan aku mendapatkan pemandangan seperti ini, apalagi di Eropa!!

The view from my room on the 34th floor in Frankfurt.
Pemandangan kamar di lantai 34 di Frankfurt.

Setelah beristirahat di sore harinya, aku pergi ke Altstadt. Aku merasa lapar banget sehingga aku memutuskan untuk makan malam dulu di sebuah restoran di dekat sana. Saking laparnya, aku masuk ke restoran pertama yang kulihat deh, haha 😆 . Harus kubilang bahwa restorannya turistik banget, tetapi toh secara umum masih oke lah. Aku memesan Frankfurter schnitzel (disajikan lengkap dengan saus hijaunya yang merupakan khasnya itu) dan segelas bir.

Setelah makan malam, aku pergi ke Christmas Market-nya. Cerita dari Christmas Market sudah aku posting beberapa waktu lalu :). Singkatnya, senang deh akhirnya bisa mengunjungi sebuah Christas Market di Jerman!! 😀

Glühwein and the Christmas Market
Akhirnya aku mengunjungi sebuah Christmas Market di Jerman!!

Malam itu dingin sekali (ternyata Eropa sedang diterjang angin dingin minggu itu); jadi lah aku kembali ke hotel setelah dua jam-an di sana. Aku merasa kurang fit awal minggu itu karena cuaca dingin; dan aku merasa sepertinya flu-nya menyerang kembali malam ini nih. Lagi, aku nggak sakit sih, tetapi aku merasakan tanda-tanda bahwa aku tidak lagi fit 100%. Ya udah, jadilah malam itu aku memesan sebuah pasta dari room service hotel untuk mengisi perut, haha. Pastanya lumayan enak kok, dan setimpal banget dengan harganya.

A second dinner this evening, a pasta (kids menu)
Makan malam kedua, sebuah pasta menu anak-anak

Kembali ke Belanda

Setelah sarapan di hotel, aku check-out dan langsung pergi ke bandara. Iya, penerbanganku agak pagi nih hari ini, haha. Mungkin seharusnya aku memesan penerbangan yang agak siangan dikit ya sehingga aku bisa lebih bersantai gitu. Ah, tapi sudahlah…

KLM Cityhopper logo
Penerbangan: KLM KL1766 dioperasikan oleh KLM Cityhopper
Pesawat: Embraer ERJ190 reg PH-EXA
ATD: 12:03 CET (Runway 07C of FRA)
ATA: 12:48 CET (Runway 36R of AMS)

Aku menunggu penerbanganku di lounge-nya Air France – KLM di Bandara Frankfurt. Enak juga dimana gate-nya berlokasi tidak jauh dari lounge-nya. Anyway, lagi-lagi hari ini pesawatnya diparkir di sebuah tempat parkir remote, jadilah kami diantar kesana dengan bus untuk boarding.

A KLM Cityhopper's Embraer ERJ190 reg PH-EXA
Sebuah Embraer ERJ190nya KLM Cityhopper dengan rego PH-EXA

Penerbangan KL1766 kali ini dioperasikan dengan Embraer ERJ190nya KLM Cityhopper dengan registrasi PH-EXA.

Aku duduk di kursi 9F. Tak lama kemudian, salah seorang pramugarinya menghampiriku dan bertanya apakah aku adalah “Mr. Zilko” sambil melihat tablet-nya. Hmm, kok terdengar cukup familier yah, haha 😛 . Anyway, jadi ceritanya hari ini baris emergency kosong sehingga ia mengundangku, sebagai anggota Flying Blue Gold, untuk pindah kesana jika aku mau; dan aku diperbolehkan memilih kursi yang mana pun. Iya sih, bukan “upgrade” ke kelas bisnis lagi seperti yang sebelumnya (ngarep, haha 😛 ), tetapi toh masih lumayan lah ya karena legroom-nya kan oke banget DAN kursi di sebelahku dipastikan kosong. Hore! 😀

The legroom of an emergency seat on board a KLM Cityhopper's Embraer 190
Lumayan, di-upgrade ke kursi emergency di penerbanganku dengan Embraer ERJ190nya KLM Cityhopper.

Kami harus menunggu penumpang kloter kedua untuk boarding. Setelahnya, baru pintu pesawat ditutup dan kami berangkat. Lagi, ini adalah penerbangan jarak dekat yang oke dengan KLM. Kami lepas landas dari landasan pacu 07C Bandara Frankfurt dan 45 menit kemudian, mendarat di landasan pacu 36R Bandara Schiphol.

Pekerjaan perbaikan di relnya berlangsung sepanjang akhir pekan, jadilah aku naik bus ke Leiden Centraal. Dari sana, aku menaiki kereta Intercity untuk kembali ke Delft.

Advertisements

8 thoughts on “#1849 – A Winter Weekend in Frankfurt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s