Posted in Aviation, EuroTrip, My Interest, Trip Report, Weekend Trip

#1832 – AvGeek Weekend Trip #5 (AMS – CPH – ARN – AMS)

ENGLISH

Posts in the AvGeek Weekend Trip series:
1. AvGeek Weekend Trip #1 (AMS-CDG-STR-AMS)
2. AvGeek Weekend Trip #2 (AMS-MAD-FRA-AMS)
3. AvGeek Weekend Trip #3 (AMS-LYS-NCE-AMS)
4. AvGeek Weekend Trip #4 (AMS–CDG, ORY–LYS–AMS)
5. AvGeek Weekend Trip #5 (AMS-CPH-ARN-AMS)

In the last weekend of October, I went on another AvGeek Weekend Trip. Yeay!!🙂 Here is the routing this time:

The route map this weekend. Created with gcmap.com
The route map this weekend. Created with gcmap.com

And I was flying SAS (Scandinavian Airlines)’ flights on the three sectors, even though the three flights were technically operated by three different airlines: SAS itself, Cimber, and CityJet. Now, let’s the story begin🙂 .

SK 552 (Amsterdam – Copenhagen)
Cimber logo
Flight: SAS Scandinavian Airlines SK 552 operated by Cimber
Equipment: Bombardier CRJ900 reg OY-KFG named “Maria Viking”
ATD: 09:46 CET (Runway 36C of AMS)
ATA: 10:48 CET (Runway 30 of CPH)

Because SAS was a member of Star Alliance, my Flying Blue Gold card was meaningless for this trip. This meant: no priority lines at any of the airports 😣. And this hit me hard at Schiphol where it happened that this was a busy morning at the airport. The security line was so long that I had to queue for a good 45 minutes 😣! Had I flown a SkyTeam airline today, I could go through the priority lane where there was no queue at all! And not to mention the lounge access at Schiphol which I had to miss this time! Haha😆 .

A Cimber's Bombardier CRJ900 reg OY-KFG operating for SAS
Boarding Cimber’s Bombardier CRJ900 reg OY-KFG operating for SAS to Copenhagen

Long story short, I arrived at the gate just in time and not long after boarding commenced. Despite being parked at a gate with an air bridge, we had to climb down the stairs to the tarmac to board the small Bombardier CRJ900! And I loved it, of course (Personally, I find boarding a plane via stairs to be much more fun than the airbridge😉 )!! Anyway, the flight today was operated with a Cimber’s Bombardier CRJ900 reg OY-KFG which SAS named “Maria Viking”.

SAS operated by Cimber
SAS operated by Cimber

Btw, I was lucky I was able to snatch an emergency seat for free for this flight. So I settled into my seat 17A on board OY-KFG. The armrests in SAS CRJ900’s emergency seats were unmovable, though. So you might want to consider this first before choosing your seat.

My emergency exit seat 17A on board OY-KFG
My emergency exit seat 17A on board OY-KFG

The flight departed pretty much on time where boarding went efficiently. Not long after, the safety demo was presented manually, and the flight attendants (FA) mentioned that Samsung Galaxy S7 phones were prohibited from the flight, haha😆 . We took off from runway 36C of Schiphol and then started our short-hop flight to Copenhagen.

OY-KFG taking off from runway 36C
OY-KFG taking off from runway 36C

This flight was operated for SAS so the service was per SAS’ standard. And from this flight I learned that SAS’ service was, in a way, similar to that of Finnair‘s: Technically SAS was a full-service airline but not really, lol. All food and drink on board the flight were not free, except for tea and coffee (even still water wasn’t complimentary). However, the options were not as appetizing as Finnair’s, though, unfortunately. This was, in my opinion, such a big shame. If they wanted to execute the Buy On Board (BOB) strategy, at least (1) sell them at low-ish price or (2) offer good options. Unfortunately, in my opinion neither was the case with SAS.

The complimentary coffee service
The complimentary coffee service

Anyway, it was a smooth flight to Copenhagen. At 10:30, we started our descent and not long after, we landed at runway 30 of Copenhagen-Kastrup International Airport. Here is the landing video:

Transitting at Copenhagen Airport

I had about five hours of transit at Copenhagen. The length made it feel a bit awkward to go to the city, as I did not want to be rushed. So I decided to just stay at the airport. However, staying for five hours is also a damn long time. Then, I saw that SAS allowed their regular passengers to enter their lounge at Copenhagen Airport for a fee. I found the fee (around €29) to be quite reasonable; so I decided to purchase myself an access to the lounge which allowed me to check it out.

The SAS Business Lounge at Copenhagen Airport
The SAS Business Lounge at Copenhagen Airport

The lounge looked quite cool, to be honest. And the sofas were also quite comfortable. The food and drink selection, however, was rather underwhelming; especially considering it was an airline’s lounge at one of their main hubs. Well, on the positive side at least I got my rugbrød, haha😆 .

SK 1426 (Copenhagen – Stockholm Arlanda)
SAS logo
Flight: SAS Scandinavian Airlines SK 1426
Equipment: Boeing 737-700 reg SE-RES named “Rut Viking”
ATD: 17:20 CET (Runway 22R of CPH)
ATA: 18:23 CET (Runway 26 of ARN)

A SAS Boeing 737-700 reg SE-RES
A SAS Boeing 737-700 reg SE-RES

Boarding went on time. What I liked about SAS in particular was their efficient boarding. This flight was operated with a Boeing 737-700. So to speed up the process, they also opened the rear door and assigned a staircase for boarding. Obviously I chose to board this way!! Consequently, all passengers entered the plane in less than 15 minutes!

Anyway, then it was the usual stuffs. The ban of the Samsung Galaxy Note 7 was also mentioned in this flight, btw.

Sunset in Copenhagen
Sunset in Copenhagen

We took off during sunset from runway 22R of Copenhagen Airport, then made a few turns to head to Stockholm. Being registered as SE-RES, presumably this Boeing 737-700 was stationed in SAS’ Stockholm hub. Anyway, the flight was just like the previous. Only coffee and tea were conplimentary and everything else was BOB. Btw, the coffee on both flights wasn’t very good, though. Anyway, about 1 hour later we landed at runway 26 of Stockholm-Arlanda International Airport.

One Night in Stockholm Arlanda

The last time I stayed in Arlanda, I slept at the super cool Jumbo Stay. This time, I decided to get more comfort by staying at an airport hotel, haha. The hotel was connected to the terminal building so it was very convenient. The room was great too and the room-rate included breakfast as well. The breakfast was a typical Scandinavian hotel brrakfast, though: a random mixed of different European breakfasts, hahaha 😂.

Hotel room in Stockholm - Arlanda
Hotel room in Stockholm – Arlanda

Feeling satisfied with the dinner in Kitchen & Table six months ago, I decided to come back. Especially I wanted their “aviation” cocktail, as I thought it would be appropriate to have while I was in an Avgeek Weekend Trip!

A gourmet weekend dinner at Stockholm - Arlanda
A gourmet weekend dinner at Stockholm – Arlanda

But then it turned out the menu has changed and “aviation” was no longer there 😞. Well, then I settled for a Pisco Sour and had a “Shaun the Sheep” (a lamb dish) as my dinner. It was great nonetheless!!

SK 557 (Stockholm Arlanda – Amsterdam)

CityJet
Flight: SAS Scandinavian Airlines SK 557 operated by CityJet
Equipment: Bombardier CRJ900 reg EI-FPG named “Budle Viking”
ATD: 11:40 CET (Runway 08 of ARN)
ATA: 13:14 CET (Runway 18C of AMS)

After breakfast, I checked out and went to the terminal. Today, the flight would be operated by CityJet. Yes, the second time I flew with them this year after the first one last April during my first Avgeek Weekend Trip. The difference was, in April the flight was operated for AirFrance while this time it was for SAS! Haha 😂.

SAS operated by CityJet
SAS operated by CityJet

Anyway, today a brand new (6 months old) Bombardier CRJ900 reg EI-FPG would operate the SK557 flight to Amsterdam. Again, as in the first flight, I was lucky to secure an emergency seat again!! Yeay!! So I settled into my seat 17F.

A Cityjet's Bombardier CRJ900 reg EI-FPG operating for SAS
A Cityjet’s Bombardier CRJ900 reg EI-FPG operating for SAS

As before, boarding went efficiently and not long after we departed. We took off from runway 08 of Stockholm-Arlanda Airport then made a turn towards Amsterdam.

It was another smooth yet uneventful flight. Again, only coffee and tea were complimentary, and I decided to go with the tea this time. At 1:14 PM, we landed at runway 18C of Schiphol. Here is the landing video:

We then parked at the gate. Here, this Avgeek Weekend Trip officially ended.

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri AvGeek Weekend Trip:
1. AvGeek Weekend Trip #1 (AMS-CDG-STR-AMS)
2. AvGeek Weekend Trip #2 (AMS-MAD-FRA-AMS)
3. AvGeek Weekend Trip #3 (AMS-LYS-NCE-AMS)
4. AvGeek Weekend Trip #4 (AMS–CDG, ORY–LYS–AMS)
5. AvGeek Weekend Trip #5 (AMS-CPH-ARN-AMS)

Di akhir pekan terakhir bulan Oktober, aku pergi dalam rangka AvGeek Weekend Trip lagi. Hore!!🙂 Berikut ini rutenya kali itu:

The route map this weekend. Created with gcmap.com
Peta rute penerbangan akhir pekan itu. Dibuat dengan gcmap.com

Dan aku terbang dengan SAS (Scandonavian Airlines) di tiga sektor ini, walau pun ketiga penerbangannya secara teknis dioperasikan oleh tiga maskapai yang berbeda sih: SAS sendiri, Cimber, dan CityJet. Jadi, mari ceritanya langsung kita mulai🙂 .

SK 552 (Amsterdam – Copenhagen)
Cimber logo
Penerbangan: SAS Scandinavian Airlines SK 552 dioperasikan oleh Cimber
Pesawat: Bombardier CRJ900 reg OY-KFG bernama “Maria Viking”
ATD: 09:46 CET (Runway 36C of AMS)
ATA: 10:48 CET (Runway 30 of CPH)

Karena SAS adalah anggota Star Alliance, kartu Flying Blue Gold tidak berguna di perjalanan kali ini. Ini artinya: aku tidak mendapatkan akses prioritas di bandara mana pun 😣. Dan ini sungguh mengenaiku di Schiphol dimana kebetulan pagi itu adalah pagi yang sibuk di sana. Antrian pemeriksaan sekuritinya panjang banget dimana aku harus ngantri selama 45an menit 😣! Andaikata aku terbang dengan SkyTeam hari ini, aku akan mendapatkan akses prioritas sehingga tidak mengantri sama sekali!! Belum lagi akses ke lounge di Schiphol yang harus kulewatkan kali ini kan ya! Haha😆 .

A Cimber's Bombardier CRJ900 reg OY-KFG operating for SAS
Boarding pesawat Bombardier CRJ900nya Cimber dengan rego OY-KFG yang beroperasi untuk penerbangan SAS ke Kopenhagen

Singkat cerita, aku tiba di gerbang tepat waktu dimana tak lama kemudian, panggilan naik pesawat dibuat. Walaupun pesawatnya diparkir di gerbang yang memiliki gabarata, kami harus turun tangga ke tarmac bandaranya untuk menaiki pesawat Bombardier CRJ900 yang kecil ini loh! Dan tentu saja aku sukaa (Secara pribadi sih, aku lebih suka naik/turun pesawat melalui tangga gitu daripada gabarata😉 )!! Oh iya, penerbangan hari ini dioperasikan oleh Bombardier CRJ900nya Cimber dengan registrasi OY-KFG yang diberi nama “Maria Viking”.

SAS operated by Cimber
SAS dioperasikan oleh Cimber

Btw, aku beruntung aku bisa mendapatkan kursi pintu darurat gratis di penerbangan ini. Jadilah aku duduk di kursi 17Aku di dalam OY-KFG. Armrest di kursi pintu darurat CRJ900nya SAS tidak bisa digerakkan loh, btw. Jadi mungkin ini perlu menjadi pertimbangan jika mau memilih kursi ini.

My emergency exit seat 17A on board OY-KFG
Kursi pintu darurat 17A-ku di dalam OY-KFG

Penerbangan berangkat tepat waktu dimana boarding-nya efisien. Tak lama setelahnya, pemeragaan keselamatan dilakukan manual, dan pramugarinya menyebutkan bahwa telepon Samsung Galaxy Note 7 dilarang di penerbangan ini, haha😆 . Kami lepas landas dari landasan pacu 36C Bandara Schiphol dan memulai penerbangan pendek ke Kopenhagen.

OY-KFG taking off from runway 36C
OY-KFG lepas landas dari landasan pacu 36C

Penerbangan ini dioperasikan untuk SAS sehingga standar layanannya sesuai standarnya SAS. Dan dari penerbangan ini, aku bilang layanannya, di satu sisi, mirip seperti layanannya Finnair: Secara teknis sih SAS adalah maskapai full-service tetapi engga juga, haha😆 . Semua makanan dan minuman di penerbangannya tidaklah cuma-cuma, kecuali teh dan kopi (bahkan air putih pun harus bayar loh). Namun, masalahnya pilihan-pilihannya tidak semenarik di Finnair. Menurutku, ini sayang banget. Jika memang ingin menerapkan strategi Buy On Board (BOB), semestinya setidaknya (1) dijual dengan harga cukup terjangkau atau (2) pilihannya dibuat menarik. Sayangnya, di mataku di penerbangannya SAS tidak seperti ini.

The complimentary coffee service
Layanan kopi komplimen di penerbangannya SAS

Anyway, ini adalah penerbangan yang mulus ke Kopenhagen. Jam 10:30 pagi, pesawat mulai meninggalkan ketinggian jelajah dan tak lama kemudian, kami mendarat di landasan pacu 30 Bandara Internasional Copenhagen-Kastrup. Berikut ini video pendaratannya:

Transit di Bandara Kopenhagen 

Waktu transitku adalah sekitar lima jam di Koepnhagen. Panjangnya tanggung banget untukku karena rasanya tidak begitu cukup untuk dipakai jalan-jalan di kotanya, karena aku kan tidak mau kalau terburu-buru juga. Jadilah aku memutuskan untuk tinggal di bandaranya aja. Namun, menunggu selama lima jam di bandaranya kan juga lama ya. Nah, kemudian aku melihat bahwa SAS mengizinkan penumpang regulernya untuk menunggu di lounge mereka di Bandara Kopenhagen dengan membayar jumlah tertentu. Menurutku, biayaya (sekitar €29 atau kurang lebih Rp 420.000,-) masih cukup bisa diterima; jadilah aku memutuskan untuk masuk ke lounge-nya sehingga kan bisa aku cobain ya.

The SAS Business Lounge at Copenhagen Airport
Business Lounge-nya SAS di Bandara Kopenhagen

Lounge-nya nampak cukup keren. Kursi-kursi dan sofa-sofanya juga cukup nyaman. Sayangnya, pilihan makanan dan minumannya agak mengecewakan; terutama karena ini adalah lounge milik sebuah airline di salah satu bandara hub utama mereka. Yah, sisi positifnya sih setidaknya aku mendapatkan rugbrød, haha😆 .

SK 1426 (Copenhagen – Stockholm Arlanda)
SAS logo
Penerbangan: SAS Scandinavian Airlines SK 1426
Pesawat: Boeing 737-700 reg SE-RES bernama “Rut Viking”
ATD: 17:20 CET (Runway 22R of CPH)
ATA: 18:23 CET (Runway 26 of ARN)

A SAS Boeing 737-700 reg SE-RES
Sebuah Boeing 737-700 milik SAS dengan registrasi SE-RES

Boarding berlangsung tepat waktu. Yang aku suka dari SAS adalah boarding-nya yang sungguh efisien. Penerbangan ini dioperasikan dengan sebuah Boeing 737-700. Untuk mempercepat prosesnya, pintu belakang juga dibuka dan disana, diberikan sebuah tangga untuk naik pesawat. Jelas dong aku memilih untuk naik pesawat dengan tanggal ini! Sebagai akibatnya, semua penumpang sudah di dalam pesawat dalam waktu 15 menit saja!

Anyway, lalu selanjutnya prosedur standar deh. Larangan Samsung Galaxy Note 7 juga diumumkan di penerbangan ini.

Sunset in Copenhagen
Matahari terbenam di Kopenhagen

Kami lepas landas dari landasan pacu 22R Bandara Kopenhagen, kemudian berbelok ke arah Stockholm. Karena beregistrasi SE-RES, aku duga Boeing 737-700 ini berbasis di hub Stockholm-nya SAS. Anyway, penerbangan ini mirip lah seperti yang sebelumnya. Hanya kopi dan teh saja yang diberikan cuma-cuma dan lainnya BOB. Btw, kopi di kedua penerbangan ini nggak oke deh, sayangnya. Sekitar satu jam kemudian, kami mendarat di landasan pacu 26 Bandara Internasional Stockholm-Arlanda.

Semalam di Stockholm Arlanda

Terakhir kali aku mengindap di Arlanda, aku tidur di Jumbo Stay yang keren banget itu. Kali ini, aku memutuskan untuk menginap di hotel bandara yang lebih nyaman deh, haha. Hotelnya terhubung dengan gedung terminal sehingga lokasinya nyaman sekali. Kamarnya juga oke dan rate-nya sudah termasuk sarapan juga. Sarapannya sendiri tipikal sarapan di restoran buffet-nya hotel di Skandinavia sih: campuran random beberapa sarapan ala Eropa, hahaha 😂.

Hotel room in Stockholm - Arlanda
Kamar hotel di Stockholm – Arlanda

Karena puas dengan makan malamku di Kitchen & Table enam bulan yang lalu, aku memutuskan untuk kembali kesana. Terutama, aku mau cocktail “Aviation”-nya mereka lagi, karena aku pikir cocok banget kan ya meminumnya ketika aku sedang bepergian dalam rangkaAvgeek Weekend Trip!

A gourmet weekend dinner at Stockholm - Arlanda
Sebuah makan malam gourmet di Stockholm – Arlanda

Tetapi, ternyata menunya sudah diubah dong dan “Avition” tidak ada lagi disana. 😞. Ya sudah deh, aku kemudian memesan Pisco Sour dan “Shaun the Sheep” (daging domba) untuk makan malam. Rasanya enak!!

SK 557 (Stockholm Arlanda – Amsterdam)

CityJet
Penerbangan: SAS Scandinavian Airlines SK 557 dioperasikan oleh CityJet
Pesawat: Bombardier CRJ900 rego EI-FPG bernama “Budle Viking”
ATD: 11:40 CET (Runway 08 of ARN)
ATA: 13:14 CET (Runway 18C of AMS)

Setelah sarapan, aku check-out dari hotel dan berjalan-kaki ke gedung terminal bandara. Hari ini, penerbangannya akan dioperasikan oleh CityJet. Iya, kali kedua tahun ini aku terbang bersama mereka setelah yang pertama bulan April lali di Avgeek Weekend Trip pertamaku. Perbedaannya adalah, di bulan April CityJet mengoperasikan pesawatnya untuk AirFrance sementara kali ini untuk SAS! Haha 😂.

SAS operated by CityJet
SAS dioperasikan oleh CityJet

Anyway, hari ini sebuah Bombardier CRJ900 super baru kinyis-kinyis (umurnya 6 bulan) dengan rego EI-FPG akan mengoperasikan penerbangan SK557 ke Amsterdam. Lagi, di penerbangan ini aku beruntung banget bisa mendapatkan kursi pintu darurat!! Hore!! Jadilah aku duduk di kursi 17F.

A Cityjet's Bombardier CRJ900 reg EI-FPG operating for SAS
Sebuah Bombardier CRJ900 milik Cityjet dengan rego EI-FPG beroperasi untuk SAS

Seperti sebelumnya, boarding berlangsung efisien dan tak lama kemudian kami berangkat. Kami lepas landas dari landasan pacu 08 Bandara Stockholm-Arlanda dan kemudian berbelok mengarah ke Amsterdam.

Ini adalah penerbangan yang mulus dan uneventful lagi. Sama, layanannya yang komplimen adalah teh dan kopi saja, dan kali ini aku memutuskan untuk memilih tehnya. Jam 1:14 siang, pesawat mendarat di landasan pacu 18C Bandara Schiphol. Berikut ini video pendaratannya:

Setelahnya, pesawat parkir di gedung terminal. Dan disini, perjalanan Avgeek Weekend Trip kali ini berakhir.

9 thoughts on “#1832 – AvGeek Weekend Trip #5 (AMS – CPH – ARN – AMS)

  1. SAS sucks. It sucks so much it beats my vacuum cleaner. I hate it, yet Scandinavian people praise them and fly them faithfully because they don’t know any better. There were times when my colleagues (former) asked why I prefer Asian airlines over SAS, they were actually surprised when I told them all the perks that we could get onboard other airlines (doesn’t have to be an Asian one).

    The only reason we had to take SAS to fly to Tokyo is that because they’re the only ones who fly Copenhagen-Tokyo nonstop. We were even worried that we couldn’t get alcohol onboard for free with meal (it says so on the website) but we did

    1. Hahaha, yes. SAS is, by far, the full-service airline with the least amount of facilities/perks/services they offer on board their flights which I have ever tried. Lol, then it must be easy to please those Scandinavians then😛 .

      Yeah, the “problem” with Copenhagen is that the long-haul options are rather limited, it seems. So it gives a lot of “advantage” to the home airline. I wonder about Norwegian, long-haul, though. They are LCC so at least you get what you pay for. However, having flown AirAsia X (AirAsia’s long-haul branch) I find it rather uncomfortable due to the duration of the flight. On the other hand, Norwegian (long-haul) appears to be doing well in the trans-Atlantic routes while AirAsia X has been struggling. So I wonder whether they are okay (for an LCC😛 ).

      1. I have few friends who have flown with Norwegian long-haul (CPH-BKK) (CPH-LAX) and so on, they found it good, but maybe my friends aren’t as choosy as us, but from my experience flying Norwegian short haul, they are much better in terms of service and friendliness than SAS

        1. Oh yeah, that’s true. I have heard about the free wifi even on board their shorthaul flight!! 😂

          Haha, with LCC at least the bar is already lower in some people’s mind so it is a bit more difficult to disappoint 😝. I might consider it for a trans-Atlantic flight to the East Coast, but the West Coast or Asia, the risk on the comfort level is too high in my opinion 😂.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s