Posted in EuroTrip, One Week Trip

#1813 – September 2016 Sabbatical Trip: Europe (Part III: The Dracula Castle Tour)

ENGLISH

Posts in the September 2016 Sabbatical Trip: Europe series:
1. Introduction
2. Part I: Bucharest
3. Part II: A Romanian Wedding
4. Part III: The Dracula Castle Tour
5. Part IV: Aegean Airlines and Athens
6. Part V: Santorini

***

As this was my first time in Romania, I decided to go on what probably was the most mainstream activity to do in the country: to go to the Dracula Castle, haha😆 . As the location of the Bran Castle (the actual name of the castle) was far away from Bucharest, I decided to book a one-day tour which also included stops in Rasnov and Brasov.

As the tour was scheduled to start at 8 AM from the Ateneul Place in Bucharest, my parents and I left our hotel at about 7:15 AM as we planned to walk there. We already knew a short-cut to get there so it only took us like 15 minutes to get there. It was a small group today consisting of ten people, which was a nice number in my opinion. We left Ateneul at 8 AM sharp.

Our guide started the tour by introducing himself and reminded everyone that Dracula was, well, finctional, lol😆 . Allegedly, this was because once he got a complaint from a tourist that he did not show the tourist the fangs or the remains of Dracula. I mean… 😅😅😅

The Peles Castle

The Peles Castle
The Peles Castle

Originally, we were supposed to stop at the Peles Castle. The Peles Castle was a modern two-story palace that was constructed by King Carol I. However, the castle was closed for maintenance today so we could not enter it. Nonetheless, as we were quite early, the guide decided that we could still stop by at the castle albeit only for a quick ten minutes photo session from the outside, which was long enough in my opinion.

The Rasnov Fortress

As the replacement for the closed Peles Castle, we were taken to the Rasnov Fortress in Rasnov. The citadel was located on top of a hill so the guide told us we would take a train to get there. It turned out the “train” looked like this:

The "train"
The “train”

Lol😆 . Surely it was a powerful one!!

We stopped for about one hour there, where we went around the fortress. The view from the top was beautiful, btw, as we were served with the beautiful Transylvanian scenery with the Carpathian Mountains. The Medieval atmosphere was still felt a little bit inside the fortress. Probably because it was not that well-preserved; or maybe even it was meant to be like that. It was nice, in my opinion, but at some parts of the fortress it was a little bit difficult to walk due to the uneven and slightly slippery stones/steps.

Inside the Rasnov Citadel
Inside the Rasnov Citadel

The Bran (Dracula) Castle

The Dracula Castle
The Dracula Castle

And then the highlight of the tour: the Bran Castle. It took just about 20 minutes from the Rasnov Fortress to Bran. We were dropped at a parking place nearby the entrance. Bran did feel a lot like a popular tourists attraction, with many tourists and street shops just around the entrance! Haha😆 .

We walked up the castle and the tour started. It was quite a big castle with a lot of rooms (and tourists😆 ). Now, the castle is basically a museum showcasing how it was used in the past. The bedrooms, the living rooms, even the torture rooms, were on display. It was quite nice, in my opinion. Of course, during which, we were also told how the legend of the Dracula started, which was written in a 19th century novel. I will not get to that details here, as if you want to know you can easily google it. Basically the legend was believed to be based on a Prince, whose name was Vlad Dracula, who used to rule this castle.

Draceula Castle Backfie
A Dracula Castle Backfie

One factor which I am a little bit disappointed from our visit to this castle was that we did not get the chance to take a good photo of the castle itself from the outside. You see, we spent most of our time inside and once we were outside, we had a late-lunch and shortly after that we left. I could imagine it might be difficult to get a decent photo of the castle, given its location, but still a memorabilia would not hurt.

Brasov

Brasov
Brasov

The tour’s final stop was the town of Brasov not very far away from Bran. We stopped for 30 minutes there which we used to go around the town center. I found Brasov to be a beautiful town surrounded by mountains. There was a huge square in the middle of the Old Town which seemingly where the town’s life was centered. I liked it!

BAHASA INDONESIA

Posting-posting dalam seri September 2016 Sabbatical Trip: Europe:
1. Introduction
2. Part I: Bucharest
3. Part II: A Romanian Wedding
4. Part III: The Dracula Castle Tour
5. Part IV: Aegean Airlines and Athens
6. Part V: Santorini

***

Karena ini adalah kali pertamaku ke Romania, aku memutuskan untuk melakukan aktivitas super mainstream bagi turis di negara ini: pergi ke Kastil Drakula, haha😆 . Karena lokasi Kastil Bran (nama sebenarnya dari kastil ini) cukup jauh dari Bucharest, aku memutuskan untuk memesan tur satu hari yang juga mencakup pemberhentian di Rasnov dan Brasov.

Tur dimulai jam 8 pagi dari Ateneul Place di Bucharest sehingga orangtuaku dan aku berangkat dari hotel sekitar jam 7 pagi karena kami berencana berjalan-kaki kesana. Kami sudah mengetahui satu jalan pintas sehingga pagi itu kami hanya membutuhkan waktu 15 menit saja untuk pergi kesana. Hari itu tur berisi rombongan total 10 orang, jumlah yang ideal lah menurutku. Rombongan kami berangkat jam 8 tepat.

Pemandu kami memulai tur dengan memperkenalkan diri dan mengingatkan semua peserta bahwa Drakula itu, yah, fiksional, huahaha😆 . Ternyata ya, katanya pernah loh dia dikomplain peserta tur karena ia tidak menunjukkan taring atau sisa-sisa dari Drakulanya. Weleh… 😅😅😅

Kastil Peles

The Peles Castle
Kastil Peles

Awalnya, kami seharusnya berhenti di Kastil Peles. Kastil Peles adalah istana modern dua lantai yang dibangun oleh Raja Carol I. Namun, hari itu kastil sedang ditutup untuk perawatan sehingga kami tidak bisa masuk. Toh walaupun begitu, karena kami cukup awal, pemandu kami memutuskan untuk mampir sebentar di kastilnya walaupun hanya untuk sepuluh menit saja untuk foto-foto dari luar. Lumayan lah ya menurutku.

Benteng Rasnov

Sebagai pengganti Kastil Peles yang ditutup, kami dibawa ke Benteng Rasnov di Rasnov. Benteng tua ini berlokasi di atas bukit sehingga kata pemandu kami, kami akan naik ke atas dengan kereta. Eh, ternyata “kereta”-nya kayak gini:

The "train"
“Kereta”

Huahaha😆 . Ini mah kereta yang pasti kuat banget lah ya!!

Kami berhenti selama satu jam disana, dimana kami mengelilingi bentengnya. Pemandangan dari atas benteng indah juga, btw, dimana kami disajikan pemandangan Transylvania dengan Pegunungan Carpathia-nya. Atmosfer Abad Pertengahan juga terasa di dalam kastilnya. Mungkin karena kastilnya tidak begitu terawat; atau mungkin sengaja dibegitukan. Entahlah. Bagus juga sih menurutku, hanya saja beberapa bagiannya cukup sulit untuk dijalani karena batu-batu atau tangga-tangga yang tidak rata dan sedikit licin.

Inside the Rasnov Citadel
Di dalam Benteng Rasnov

Kastil Bran (Drakula)

The Dracula Castle
Kastil Drakula

Dan kemudian puncak dari tur ini: Kastil Bran. Dua puluh menit saja waktu yang dibutuhkan untuk bepergian dari Benteng Rasnov ke Bran. Kami diturunkan di tempat parkir di dekat pintu masuk. Bran benar-benar terasa seperti tempat wisata populer deh, dimana ada banyak sekali turis dan toko-toko kaki lima di sekitar pintu masuknya! Haha😆 .

Kami berjalan ke atas kastil dan tur dimulai. Ini adalah kastil cukup besar dengan banyak kamar (dan turis😆 ). Sekarang, kastil ini pada dasarnya adalah sebuah museum yang memamerkan bagaimana kastilnya di masa lalu. Ada kamar-kamar tidur, ruang keluarga, bahkan ruang penyiksaan segala, yang ditampilkan. Cukup bagus sih menurutku. Tentu saja selama kami di sana, kami diceritakan asal muasalnya legenda Drakula, yang mana merupakan cerita novel dari abad ke-19. Aku tidak akan menuliskan sejarahnya dengan mendetail di sini, karena kalau kalian penasaran ceritanya bisa mudah didapatkan melalui Google. Intinya sih inspirasi legenda ini dipercaya adalah seorang Pangeran, yang bernama Vlad Dracula, yang dulunya memerintah kastil ini.

Draceula Castle Backfie
Foto galau di Kastil Drakula

Satu faktor yang sedikit mengecewakanku dari kunjungan ini adalah kami tidak diberikan waktu untuk berfoto dengan kastilnya dari luar. Jadi ceritanya sebagian besar waktu kami habiskan di dalam dan begitu di luar, kami makan siang dan tak lama setelahnya kami mesti cabut. Memang sih sepertinya susah untuk mendapatkan foto dari luar yang kastilnya nampak oke, dengan mempertimbangkan lokasi kastilnya, tetapi tetap aja lah ya kenang-kenangan begitu kan masih nggak apa-apa.

Brasov

Brasov
Brasov

Pemberhentian terakhir turnya adalah kota Brasov tidak jauh dari Bran. Kami berhenti selama sekitar 30 menit disana yang mana kami gunakan untuk mengelilingi pusat kotanya. Aku merasa Brasov adalah kota yang indah yang dikelilingi oleh pegunungan. Ada lapangan besar di tengah Kota Tuanya yang nampak sebagai jantung kehidupan kota ini. Aku suka!

 

40 thoughts on “#1813 – September 2016 Sabbatical Trip: Europe (Part III: The Dracula Castle Tour)

    1. Hahaha, orangnya yang dijadikan model ceritanya sih ada; tetapi bukan seperti karakter Drakula yang suka menghisap darah orang gitu, hehehe🙂 .

  1. Aku termasuk salah satu yang percaya drakula itu beneran ada lho, apalagi itu lihat di fotonya ada family tree and tahun-tahunnya segala…Jadi ternyata selama ini…ha..ha😀 *Ngetawain diri sendiri*

    1. Hahaha, orangnya sih beneran ada kok. Hanya saja, ya orangnya manusia biasa gitu, bukan vampir yang suka menggigit leher orang trus menghisap darahnya, hahaha😆 .

  2. Hahaha seriously people were asking your guide the remains of Dracula lol! Peles Castle looks lovely! I didn’t get the chance to visit it either so I’ve been curious to see it myself. Love Brasov in the summer, it looks totally different than how it looks in the winter!

    1. Well, allegedly, that’s what he said! Haha😆 .

      Indeed, Peles Castle looked very lovely. Too bad we did not get the chance to enter that day😦 . Yeah, I really liked Brasov too! But I guess that would mean it wasn’t as nice/pretty in the winter then? Haha😆

            1. Lol, my Romanian friend once described the Romanian winter to be something like “Just in one night, your house could be burried by the snow”! Lol😆

    1. Hahaha, kan fiksi jadi sesuai dengan imajinasi pengarangnya aja. Novelnya sendiri dibuat sekian ratus tahun setelah zamannya tokoh aslinya itu 😄.

  3. Ih sama Ko kita ga ke Peles Castle juga krn pas tutup, sayang ya padahal cantik bgt dalamnya itu kl lihat di blog orang.
    Bran susah ya fotonya, mesti dari taman deket situ, kita diajakkin sama guide nya ke spot tersebut dan mayan lah dapat beberapa shot, besok2 bawa drone deh haahah

    1. Iya sayang banget pas tutup. Lama juga ya pekerjaannya ity berarti 🤔. Iyaa kayaknya bagus, luarnya juga cakep banget kan. Iya Bran susah banget buat foto. Ah masih ok itu guide-nya ngajakin ke spot foto, ini kita ga diajakin sama sekali 😣.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s