Posted in Aviation, Trip Report, Weekend Trip

#1777 – AvGeek Weekend Trip #3 (AMS – LYS – NCE – AMS)

ENGLISH

Earlier this month, I went on my third ever AvGeek Weekend Trip where I (technically) went to Lyon and Nice on a Saturday. Both cities were not really the focuses of this trip, but rather the flights😛 . So let the trip report begin!!

Flying Amsterdam - Lyon - Nice - Amsterdam on Saturday. Map created with gcmap.com
Flying Amsterdam – Lyon – Nice – Amsterdam on a Saturday. Map created with gcmap.com

KL 1413 (Amsterdam – Lyon)

KLM Cityhopper logo

Flight: KLM KL 1413 operated by KLM Cityhopper
Equipment: Embraer ERJ190 reg PH-EZD
ATD: 08:14 CET (Runway 24 of AMS)
ATA: 09:24 CET (Runway 36L of LYS)

While the schedule departure time of this first flight was “better” than my previous AvGeek Weekend Trip, I still had to get up quite early today, haha😆 . I took the 05:14 train to Schiphol and arrived at the airport at around 06:00. I passed the security check in no time and went to the lounge.

A KLM Cityhopper's Embraer E190 reg PH-EZD
A KLM Cityhopper’s Embraer E190 reg PH-EZD

Anyway, I went to the gate where not long after boarding started. The flight would be operated with an Embraer ERJ190 reg PH-EZD which was already in KLM’s new dolphin livery. Yeay! Not long after, we departed from runway 24 and went straight to Lyon.

I always love European flights with routes involving the Alps. In the case of this Amsterdam – Lyon flight, here is a view I got:

Le Mont Blanc, the highest mountain in Europe
Le Mont Blanc, the highest mountain in Europe

Yes, Mont Blanc, the highest mountain in Western Europe. Cool, isn’t it!😉

The flight itself was a typical KLM flight. A sandwich service was served (Btw, I love KLM’s sandwich service nowadays!) alongside with some choices of drinks during the flight. Anyway, about 1 hour after departure, we landed at runway 36L of Lyon – Saint Exupery Airport.

Transitting at Lyon

Extra ID check at the French borders
Extra ID check at the French borders

Currently, France is in the emergency state. Consequently, even though I was flying within the Schengen area, there was an extra identity (passport and visa) check at the border. Also, an Air Transat flight from Montreal with a widebody Airbus A330-200 just landed a few minutes prior. The problem was only three booths were opened so naturally a really long line formed. Damn! Well, I had a really long transit time in Lyon anyway so it was not really a big problem actually, haha😆 .

After clearing the immigration, I went upstairs to the departure area and passed the security check. I went to the Air France’s lounge at the airport. The lounge was really underwhelming though, where I found the seats to be rather uncomfortable and the choices of snack and drinks were rather limited. There was even no lunch service provided😦 .

AF 7028 (Lyon – Nice)

HOP BritAir

Flight: Air France AF 7028 operated by HOP! Brit Air
Equipment: Bombardier CRJ1000 reg F-HMLI
ATD: 15:25 CET (Runway 36R of LYS)
ATA: 16:04 CET (Runway 04L of NCE)

Boarding commenced on time at one of the remote gates of Lyon – Saint Exupery Airport. I was very excited because this would be my first domestic flight in Europe this year (seventh overall) and my first flight with a Bombardier CRJ1000 since August 2014! Moreover, this would be my first ever flight with HOP! Brit Air, yeay!😀

A HOP! Brit Air's Bombardier CRJ1000 reg G-HMLI
A HOP! Brit Air’s Bombardier CRJ1000 reg F-HMLI

Not long after boarding finished, we took off from runway 36R of Lyon – Saint Exupery Airport and made a 180° bank to the southern direction. The service on board was as per HOP! standard: light snack and drinks so it was nothing really special. It was a rather short 45 minutes flight from Lyon to Nice where the view throughout the flight was incredible with all the mountains and valleys! 😍

A mountainous view in Southern France
A mountainous view in Southern France

But it did not stop there. As I said, Nice Cote D’Azur Airport is still, in my opinion, the second most beautiful European airport which I have ever visited. As we were approaching the French Riviera, the view changed from mountainous to coastal with the tosca sea, which was amazing!!

Approaching runway 04L of Nice Cote D'Azur International Airport.
A Cote D’Azur view.

We made a few turns above the Mediterranean sea before we lined up for landing at runway 04L of Nice Cote D’Azur Airport. Here is the landing video, btw, and just look at how beautiful the color of the sea was!! 😍😍😍

Transitting in Nice

After passing the security check and immigration control, I waited at a small but packed lounge at Nice Cote D’Azur Airport. While the lounge was better than the lounge in Lyon, it was not by that much margin also, haha.

There were a lot of people travelling today, probably because it was a Saturday in the summer and a lot of people were going back home from a nice vacation in the French Riviera.

KL 1272 (Nice – Amsterdam)

KL Logo

Flight: KLM Royal Dutch Airlines KL 1272
Equipment: Boeing 737-900 reg PH-BXO (SkyTeam livery)
ATD: 20:10 CET (Runway 04R of NCE)
ATA: 21:42 CET (Runway 36R of AMS)

I was very excited when I found out that my flight today would be operated with PH-BXO. First of all, PH-BXO was a Boeing 737-900 so I loved it. Moreover, it was a special KLM’s Boeing 737-900 since it was in the SkyTeam livery!! Yeay!! So for the second consecutive time, my flight to Amsterdam would be with a KLM bird in this livery!!😀

A KLM's Boeing 737-900 reg PH-BXO in SkyTeam livery
A KLM’s Boeing 737-900 reg PH-BXO in SkyTeam livery

Anyway, boarding did not go smoothly today where we had to wait for about 10 minutes in the airbridge before being allowed to enter the plane. So I was confused what was the point of letting us pass the boarding pass check if we were not allowed, yet, to enter the plane?😦 .

We took off from runway 04R of Nice Cote D’Azur Airport and then flew to the northeast direction towards Amsterdam. Not long after take-off, the sandwich service was distributed again. And, again, I just loved KLM’s simple sandwich service!!🙂

KLM's sandwich service
KLM’s sandwich service

The rest of the flight went rather uneventful. After about 1.5 hours, we landed at my least favorite runway in Schiphol, the Polderbaan. After taxiing for about 20 minutes, the plane parked at the gate at the tip of Pier D where the walk to the terminal was really far away. I literally had to run to catch the 22:16 train back to Delft. Luckily I made it to the station on time! Haha😆

BAHASA INDONESIA

Di bulan ini, aku pergi dalam rangka AvGeek Weekend Trip-ku yang ketiga dimana aku (secara teknis) pergi ke Lyon dan Nice di suatu hari Sabtu. Kedua kota ini bukanlah fokus dari perjalanan ini sih, melainkan penerbangannya, hehe😛 . Jadi marilah trip report ini kita mulai langsung saja!!

Flying Amsterdam - Lyon - Nice - Amsterdam on Saturday. Map created with gcmap.com
Terbang Amsterdam – Lyon – Nice – Amsterdam di suatu Sabtu. Peta dibuat dengan gcmap.com

KL 1413 (Amsterdam – Lyon)

KLM Cityhopper logo

Penerbangan: KLM KL 1413 dioperasikan oleh KLM Cityhopper
Pesawat: Embraer ERJ190 reg PH-EZD
ATD: 08:14 CET (Runway 24 of AMS)
ATA: 09:24 CET (Runway 36L of LYS)

Walaupun dari segi jam keberangkatan jadwal penerbangan pertama ini “lebih baik”lah daripada AvGeek Weekend Trip yang sebelumnya, aku tetap harus bangun pagi hari ini, haha😆 . Aku menaiki kereta jam 05:14 pagi ke Schiphol dan aku tiba di bandaranya sekitar jam 6. Setelah pemeriksaan sekuriti, aku menunggu di lounge.

A KLM Cityhopper's Embraer E190 reg PH-EZD
Sebuah Embraer E190nya KLM Cityhopper dengan rego PH-EZD

Anyway, aku tiba di gerbang keberangkatan tepat sebelum boarding dimulai. Penerbangan ini akan dioperasikan dengan sebuah Embraer ERJ190 dengan registrasi PH-EZD yang sudah dicat dengan livery lumba-lumba barunya KLM itu loh. Hore! Tak lama kemudian, pesawat berangkat dan lepas landas dari landasan pacu 24 dan bergerak menuju Lyon.

Aku suka banget penerbangan Eropa yang mana rutenya melibatkan Pegunungan Alpen. Dalam kasus penerbangan Amsterdam – Lyon ini, aku mendapatkan pemandangan seperti ini:

Le Mont Blanc, the highest mountain in Europe
Le Mont Blanc, gunung tertinggi di Eropa

Iya, itu adalah Mont Blanc (namanya berarti Gunung Putih dalam bahasa Prancis), gunung tertinggi di Eropa Barat. Keren ya!😉

Penerbangannya sendiri adalah penerbangan tipikal dengan KLM. Layanan sandwich dibagikan (Btw, aku suka deh layanan sandwich-nya KLM akhir-akhir ini!) bersama dengan pilihan minumam. Sekitar satu jam setelah berangkat, pesawat mendarat di landasan pacu 36L Bandara Lyon – Saint Exupery.

Transit di Lyon

Extra ID check at the French borders
Pemeriksaan identitas ekstra di perbatasan Prancis

Saat ini, Prancis sedang berstatus darurat. Sebagai akibatnya, walaupun aku terbang di dalam area Schengen, ada pemeriksaan identitas ekstra (paspor dan visa) di perbatasan/pintu masuk. Nah, saat itu kebetulan pula sebuah penerbangannya Air Transat dari Montreal dengan pesawat berbadan lebar Airbus A330-200 baru saja mendarat beberapa menit yang lalu. Masalahnya adalah, hanya tiga konter saja dong yang dibuka untuk pemeriksaan sehingga antrian yang sangat panjang terbentuk. Sial! Ah, untungnya waktu transitku lama sih sehingga ini bukan lah masalah besar untukku, haha😆 .

Setelah melewati pemeriksaan imigrasi, aku naik ke atas ke area keberangkatan dan melewati pemeriksaan sekuriti. Aku menuju lounge-nya Air France disana. Sayangnya, lounge-nya sedikit mengecewakan dimana kursi-kursinya kurang nyaman dan pilihan snack beserta minumannya amat terbatas. Bahkan saat jam makan siang, tidak ada menu makan siang yang disediakan dong😦 .

AF 7028 (Lyon – Nice)

HOP BritAir

Penerbangan: Air France AF 7028 dioperasikan oleh HOP! Brit Air
Pesawat: Bombardier CRJ1000 reg F-HMLI
ATD: 15:25 CET (Runway 36R of LYS)
ATA: 16:04 CET (Runway 04L of NCE)

Boarding berlangsung tepat waktu di sebuah gerbang yang lokasinya berada di ujung terminal Bandara Lyon – Saint Exupery. Aku merasa bersemangat karena ini adalah penerbangan domestik pertamaku di Eropa tahun ini (dan yang ketujuh totalnya) dan penerbangan pertamaku dengan sebuah Bombardier CRJ1000 semenjak Agustus 2014! Lebih jauh lagi, ini adalah kali pertamaku terbang dengan maskapai HOP! Brit Air, hore!😀

A HOP! Brit Air's Bombardier CRJ1000 reg G-HMLI
Sebuah Bombardier CRJ1000 HOP! Brit Air dengan rego F-HMLI

Tak lama setelah boarding selesai, penerbangan berangkat dan lepas landas dari landasan pacu 36R Bandara Lyon – Saint Exupery. Pesawat kemudian berputar arah 180° menuju ke selatan. Servis di dalam penerbangan ini sesuai dengan standarnya HOP!: snack ringan dan minuman sehingga tidak lah begitu spesial. Ini adalah penerbangan singkat selama 45 menit dari Lyon ke Nice dimana pemandangan di sepanjang jalannya indah banget dengan pegunungan dan lembah-lembahnya itu! 😍

A mountainous view in Southern France
Pegunungan di Prancis Selatan

Tetapi ini belum lah selesai. Seperti yang pernah kubilang, Bandara Cote D’Azur-nya Nice adalah bandara terindah kedua di Eropa yang pernah aku kunjungi, menurutku lho ya. Ketika memasuki area French Riviera, pemandangannya berganti suasana dari pegunungan menjadi lautan dengan warna biru tosca, keren banget!!

Approaching runway 04L of Nice Cote D'Azur International Airport.
Sebuah pemandangan di Cote D’Azur

Pesawat berbelok beberapa kali di atas Laut Tengah sebelum akhirnya mempaskan diri dengan landasan pacu 04L Bandara Nice Cote D’Azur. Berikut ini video pendaratannya dan bisa dilihat deh lautnya yang berwarna keren banget itu!! 😍😍😍

Transit di Nice

Setelah melewati pemeriksaan sekuriti dan paspor, aku menunggu di sebuah lounge yang kecil tapi rame banget di Bandara Nice Cote D’Azur. Walaupun lounge-nya lebih nyaman daripada lounge yang di Lyon, tetapi tidak jauh lebih nyaman juga sih, haha.

Hari ini ada banyak banget orang yang bepergian dari Nice. Mungkin karena hari Sabtu di musim panas ya dimana banyak yang pulang setelah berlibur di French Riviera.

KL 1272 (Nice – Amsterdam)

KL Logo

Penerbangan: KLM Royal Dutch Airlines KL 1272
Pesawat: Boeing 737-900 reg PH-BXO (SkyTeam livery)
ATD: 20:10 CET (Runway 04R of NCE)
ATA: 21:42 CET (Runway 36R of AMS)

Aku merasa bersemangat banget hari ini ketika mengetahui bahwa penerbanganku akan dioperasikan dengan PH-BXO. Pertama-tama, PH-BXO adalah sebuah Boeing 737-900 jadi kan aku suka gitu. Lebih jauh lagi, pesawat Boeing 737-900nya KLM ini spesial karena dicat dengan livery SkyTeam!! Horee!! Artinya adalah kali kedua berturut-turut nih penerbanganku ke Amsterdam dioperasikan dengan burungnya KLM yang bercat livery ini!!:D

A KLM's Boeing 737-900 reg PH-BXO in SkyTeam livery
Sebuah Boeing 737-900nya KLM dengan rego PH-BXO dengan livery SkyTeam

Anyway, boarding tidak berlangsung mulus hari ini dimana kami harus menunggu selama sekitar 10an menit di dalam gabarata sebelum diizinkan masuk pesawat. Aku heran deh apa baiknya membiarkan penumpang melewati pemeriksaan boarding pass jika toh pesawat masih belum siap untuk dinaiki?😦

Singkat cerita, pesawat lepas landas dari landasan pacu 04R Bandara Nice Cote D’Azur dan kemudian berbelok menuju ke arah timur laut menuju Amsterdam. Tak lama setelah lepas landas, layanan sandwich dibagikan. Dan, lagi, aku sukaa layanan sandwich sederhananya KLM!!🙂

KLM's sandwich service
Layanan sandwich-nya KLM

Sisa penerbangan ini berlangsung uneventful. Sekitar 1,5 jam kemudian, pesawat mendarat di landasan pacunya Schiphol yang paling tidak kusukai, Polderbaan. Setelah taxiing selama 20an menit, pesawat akhirnya diparkir di sebuah gerbang di ujung pier D sehingga aku harus berjalan jauh banget untuk mencapai gedung terminalnya. Aku beneran harus berlari-lari lho agar keburu mengejar kereta jam 22:16 tujuan Delft. Untungnya aku bisa tiba di stasiunnya tepat waktu! Haha😆

16 thoughts on “#1777 – AvGeek Weekend Trip #3 (AMS – LYS – NCE – AMS)

    1. Begitulah, ngeri-ngeri sedap kalau waktu transitnya singkat. Tapi mungkin kalau begitu, kita bisa ngomong ke petugasnya tentang waktu transit kita sehingga bisa didahulukan. Kadang bisa begitu kok kalau petugasnya pengertian😛 .

  1. Waah airport hopping!! Seru banget ya airport hopping gini, jadi inget waktu itu pernah ke Philippines buat airport hopping doang: Jakarta — Manila — Davao — Cebu — Manila — Singapore — Jakarta tanpa keluar bandara :))

    Btw kamu ngapain airport hopping gini? Bentar lagi Skyteam Platinum nih kayaknya😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s