Posted in Nostalgia, Rubric

#1735 – Nostalgia: Big Bad Beetleborgs

ENGLISH

Circa 1999, I was hooked on an action superheroes TV show called Big Bad Beetleborgs. I remember it was being aired at around 5:30 PM even though I don’t exactly remember the channel (though if my memory serves me right, the highest likelihood was Indosiar).

Anyway, to start this post, here is the opening:

Premise

The show started with three average kids (Drew, Jo, and Roland) entered a haunted house and accidentally released a friendly ghost who, in return of his release, offered to grant them a wish. Being “average” kids, they wanted to be “special”. And so they wished to become their favorite comic superheroes, Big Bad Beetleborgs. The ghost granted them their wish. But by doing so, the villains in the comic book was also brought to life. And then the story went as “expected”, where Drew, Jo, and Roland had to battle their also awakens enemies as Big Bad Beetleborgs.

My Thought

My favorite character was Drew because (to me) he had the coolest ability (telekinesis) and his Beetleborg color was blue, which was my favorite color. I also remember thinking that Flabber (the ghost) felt more like a clown than a ghost, lol😆 . One unique feature about the show which an 11 year old me found really cool was the comic book aspect which was brought quite up front. Some of the scenes, though on TV, were made as if they were from some comic books pages😛 .

However, one thing bugged me a lot. It was when there was a cast change for Jo in episode 39 (from Shannon Chandler to  Brittany Konarzewski). I felt like the storyline there was so weird and it was super strange to see a “different” Jo, haha😆 .

The Effect

When I was a kid, I loved drawing and I channeled that by creating my own “comic books”. Yeah, I was such a nerd (and now this reminds me a lot of Ross Geller from Friends😆 )

And at that time the storyline was very heavily influenced by this TV show, lol😆 (Later on, I got hooked with Digimon Adventure and so I started a new story that was very heavily influenced by Digimon Adventure😛 ).

Ah, I don’t know where those comic books are now…😛

Anyway, so anyone else watched this show (almost) two decades ago?🙂

Big Bad Beetleborgs. Source: http://www.amazon.com/Big-Bad-Beetleborgs-Season-Vol/dp/B00A429YOW
Big Bad Beetleborgs. Source: http://www.amazon.com/Big-Bad-Beetleborgs-Season-Vol/dp/B00A429YOW

BAHASA INDONESIA

Sekitar tahun 1999an, aku terobsesi banget dengan sebuah acara TV superhero yang berjudul Big Bad Beetleborgs. Aku ingat acaranya ditayangkan sekitar jam 5:30 sore walaupun aku nggak ingat pasti di saluran mana (tetapi kalau aku harus menebaknya sekarang, kalau tidak salah di Indosiar sih).

Anyway, untuk mengawali posting ini, ini nih pembukaan acaranya waktu itu:

Cerita

Acaranya dimulai dengan tiga anak-anak biasa (Drew, Jo, dan Roland) yang memasuki sebuah rumah berhantu dan tidak sengaja melepaskan seorang hantu yang ramah yang, sebagai imbal baliknya, akan mengabulkan satu keinginan mereka. Karena mereka hanya anak-anak yang “biasa aja”, mereka maunya jadi anak-anak yang “spesial” dong. Jadilah mereka meminta untuk dijadikan tokoh kartun superhero favorit mereka, Big Bad Beetleborgs. Hantunya mengabulkan keinginan mereka. Namun, dengan begini, artinya tokoh-tokoh jahat dari komiknya juga dijadikan kenyataan. Dan kemudian ceritanya bisa “ditebak” sih, dimana Drew, Jo, dan Roland harus bertarung melawan penjahat-penjahat ini sebagai Big Bad Beetleborgs.

Pendapatku

Karakter favoritku adalah Drew karena (menurutku) ia memiliki kemampuan yang paling keren (telekinesis) dan warna Beetleborg-nya biru, yang mana merupakan warna favoritku, haha. Aku juga ingat bahwa aku merasa Flabber (hantunya) lebih terasa seperti badut daripada hantu, hahaha😆 . Satu fitur unik acara ini adalah aspek buku komik yang disajikan kental sekali. Beberapa adegannya, walaupun adegan sebuah acara TV, dibuat seakan-akan seperti adegan di buku komik😛 .

Namun, ada satu hal yang menggangguku sekali. Ini adalah ketika pemerannya Jo diganti di episode 39 (dari Shannon Chandler ke Brittany Konarzewski). Aku merasa jalan ceritanya waktu itu aneh sekali, dan rasanya aneh aja melihat Jo-nya “berbeda”, haha😆 .

Efek

Dulu ketika kecil, aku suka sekali menggambar dan kesukaanku ini aku salurkan dengan membuat “buku komik”-ku sendiri. Iya, dulu aku kok nerdy banget ya (dan sekarang ini malah jadi mengingatkanku akan Ross Geller dari Friends deh😆 )

Dan waktu itu, cerita buku komiknya sangat amat terpengaruh jalan cerita Big Bad Beetleborgs ini, hahaha😆 (Beberapa waktu kemudian, aku terobsesi dengan Digimon Adventure dan jadilah aku memulai buku komik baru yang mana jalan ceritanya amat terpengaruh oleh Digimon Adventure😛 ).

Ah, aku nggak tahu deh itu buku komiknya ada dimana sekarang…😛

Anyway, jadi apakah ada yang menonton acara ini juga (nyaris) dua dekade yang lalu?🙂

13 thoughts on “#1735 – Nostalgia: Big Bad Beetleborgs

  1. Gw nonton Ko. Yes, Indosiar dulu. Cuman gak terlalu gimana gitu sama TV show yang ini.
    Dan iyes, gw penasaran sama hasil gambarnya Zilko!😀

    1. Iyaa sebenernya semenjak pemerannya Jo diganti itu juga aku jadi sedikit kehilangan minat sih, ahahaha 😂.

      Huaaa, maluu lah 🙈🙈🙈

  2. Sentai ya…kok saya belum pernah nonton ya…padahal merasa yakin sudah pernah intip semua sentai…hihi…boleh tunjukin gambarnya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s