Posted in Movie Review, Nostalgia

#1708 – Digimon Adventure Tri (2: Ketsui)

ENGLISH

I was extremely excited last November when the newest series of Digimon Adventure, Digimon Adventure Tri, was released with the first movie: “Saikai” (“Reunion”). While I was (understandably) a little bit upset that I had to wait for four months before the second movie came out, suddenly as of today, those four months period is finally over!

Yesterday the second movie, “Ketsui” (“Determination”), was released!! And I have watched it!!:mrgreen:

Beware that I will write some spoilers next so if you do not want to get spoiled, please jump over to the next part after “Spoiler Ends Here“🙂 .

***SPOILER STARTS HERE***

Plot

After discovering the new DigiDestined, Meiko, at the end of “Saikai”, the eight original DigiDestined tried to get along with her so they invited her to their trip to a hot spring. Meanwhile in the DigiWorld, Orgemon got infected and Leomon tried to stop him from doing bad things. The DigiDestined and their Digimon partners got along with each other really well and had a lot of fun in the hot spring.

Back in Tokyo, the Orgemon appeared in a park where Mimi and Meiko were in. Seeing this as an opportunity to show the world that not all Digimons were bad, Mimi asked Palmon to digivolve to Togemon to fight Orgemon. In the process, however, while attacking Orgemon with “Chiku-Chiku Ban-Ban“, a news helicopter flew by too close to Togemon and crashed. This was certainly bad for the image of Digimon as now in the news, both Orgemon and Togemon were portrayed as evil creatures trying to destroy the Earth. Koshiro blamed Mimi for this and called her self-centered.

Mimi's personality caused her some conflicts
Mimi’s personality caused her some conflicts

Leomon came to the real world to tell the DigiDestined about the infection (Leomon called it “mutation”) that was going on in the DigiWorld. At school, Mimi got confronted by her schoolmates for being too selfish, but Meiko tried her best to cheer her up. Joe, on the other hand, was shown to battle the conflict he had in his mind. He was questioning why did he have to be a DigiDestined and so now he had to fight again but actually he did not want to. This turned out to be the reason why Joe had been absent in most of Digimon Tri so far.

Joe's inner conflict
Joe’s inner conflict

At their school’s fair, the Digimon Emperor (Ken Ichijouji, recall the fist arc of Digimon Adventure 2) kidnapped Meicoomon. Leomon, Palmon, and Gomamon were able to enter the portal to the DigiWorld before the Digimon Emperor sealed it; but luckily the DigiDestined and the other digimons could see what happened through Koshiro’s laptop. It was implied that the Digimon Emperor was behind this Digimon infection case but the reason remained unknown.

The Digimon Emperor was accompanied with an infected Imperialdramon who attacked Leomon, Palmon, and Gomamon. Palmon digivolved to Togemon, but of course the three of them were no challenge to the Mega-level Digimon. Hikari was able to make Joe see the light (😛 ) and convinced him to fight along, especially that Gomamon was currently fighting for his life.

Joe joined the group, and Gomamon digivolved to Ikkakumon. Then, Ikkakumon digivolved to Zudomon. And it did not stop! 😮😮😮 Zudomon digivolved further to Vikemon!! Yes, the Mega-form of Gomamon which had never appeared in Digimon Adventure before! 😍

Joe explained that he had fought through his darkness and so he was able to release that “power” which digivolved Gomamon staight to Vikemon. Mimi, then, also realized she had fought through the image of being self-centered, then she got more “power” within her. Togemon digivolved to Lilimon. Again, it did not stop there. Lilimon, digivolved further to Rosemon!! Yes, the Mega-form of Palmon which also had never appeared in Digimon Adventure before! 😍😍😍

Vikemon and Rosemon fighting an infected Imperialdramon
Vikemon and Rosemon fighting an infected Imperialdramon

Vikemon, Rosemon, and Leomon were able to kill Imperialdramon. The Digimon Emperor returned Meicoomon, gave an evil smile, and vanished. Upon returning to the real world, something was wrong with Meicoomon. She looked afraid even to Meiko, and when she saw Leomon, she saw the image of the infected Leomon, became hostile, and killed Leomon!

Meicoomon then entered the portal again, and here, the second movie finished.

***SPOILER ENDS HERE***

My Thought

Vikemon and Rosemon

First of all, my reaction for this second movie is: “YEEEESSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!

Vikemon!!
Vikemon!!

Here is the thing, unlike most people (perhaps), my favorite DigiDestined are actually Mimi and Joe. So that is why I enjoyed this second movie a lot because the focus was mostly on these two, just like episode 46-47 in Digimon Adventure 1.  Speaking of which, this movie also reminded me a lot of the mini story arc in those two episodes, where at that time Mimi and Joe met SaberLeomon (the ultimate form of Leomon) and Orgemon; and later on they had to fight MetalEtemon.

And so the coolest thing to me was, of course, the official appearance of Vikemon and Rosemon! I found it nice that the first two Digimon they chose to show the Mega-form (Agumon with his WarGreymon and Gabumon with his MetalGarurumon don’t count of course) were Gomamon and Palmon. If I had to guess, I would have thought they would go with Biyomon (Sora) and Tentomon (Koshiro) first before they went with Gomamon and Palmon, and the last two would be, as always, Gatomon (Hikari) and Patamon (Takeru).

Rosemon!!
Rosemon!!

Yes, with this movie, finally my 16 years of waiting to see my favorite digimon digivolving to its Mega form is officially over!!😀

The Pace

Just like “Saikai”, “Ketsui” was split into four episodes. To be honest, the pace in “Ketsui” was very slow; even slower than in “Saikai” in my opinion. In the first three episodes, practically nothing was happening (there was almost no action (read: fighting scene) except for a brief battle between Togemon and the infected Orgemon). Even though, admittedly, the first three episodes contained more of the personal circumstances and emotional conflicts which some of the DigiDestined had, which seemed to be the main topic of Digimon Tri. Nonetheless, I felt like it still could have been done in a much faster fashion.

OMG Leomon
OMG Leomon

So if you are looking for the action, the battle, and the cool digivolution of Vikemon and Rosemon, don’t bother with the first three episodes. Just go immediately to the fourth! Haha😆

The Conflict

I think I get it now, in my opinion the target market of Digimon Tri is exactly the same people as Digimon Adventure and Digimon Adventure 2 in 1999/2000. After 16 years, obviously we have matured. I feel like the characters face more realistic and mature conflicts than their adventure in Digimon Adventure or Adventure 2. This way, we feel even more emotionally connected to them. It is no longer only about the battles and cool digivolution, but also about the personal conflicts ones face as people living in a modern world.

I think this touch is actually really nice, in my opinion.

Next

A third movie is coming and so, unsurprisingly, “Ketsui” also ends with a cliffhanger. The third movie, “Kokuhaku” (“Confession”), is going to be released this coming summer. Daaaammn!! Now I have to wait for another three to four months!! 😒😢

BAHASA INDONESIA

Aku sangat amat excited November lalu  ketika seri terbaru dari Digimon Adventure, Digimon Adventure Tri, dirilis dengan film pertamanya: “Saikai” (“Reuni”). Waktu itu (wajar sih) aku merasa sedikit sebal karena aku harus menunggu empat bulan sebelum film keduanya dirilis, tetapi sekarang tiba-tiba sudah empat bulan aja loh semenjak waktu itu!

Kemarin, film keduanya, “Ketsui” (“Kebulatan Tekad”) dirilis loh!! Dan aku tentunya sudah nontooon!!:mrgreen:

Berikut ini aku akan menulis sebuah spoiler jadi jika tidak mau membaca bocoran ceritanya, silakan lompat langsung ke bagian setelah “Spoiler Selesai“🙂 .

***SPOILER DIMULAI***

Jalan Cerita

Setelah bertemu dengan anak terpilih yang baru, Meiko, di akhir “Saikai”, kedelapan anak terpilih lainnya mencoba berkenalan lebih jauh dengannya dan mengajaknya untuk piknik bersama di sebuah pemandian air panas. Sementara itu di dunia Digimon, Orgemon terinfeksi dan Leomon berusaha untuk mencegahnya melakukan hal-hal yang buruk. Anak-anak terpilih dan para digimonnya sendiri akrab satu sama lain dan bersuka-ria di pemandian air panas itu.

Kembali di Tokyo, Orgemon muncul di sebuah taman dimana kebetulan disana ada Mimi dan Meiko. Melihat situasi ini sebagai sebuah kesempatan untuk menunjukkan kepada dunia bahwa tidak semua Digimon itu jahat, Mimi meminta Palmon untuk berdigivolusi menjadi Togemon untuk bertarung melawan Orgemon. Sayangnya, ketika Togemon sedang menyerang Orgemon dengan jurus “Chiku-Chiku Ban-Ban“, sebuah helikopter reporter berita terbang terlalu dekat dengan Togemon sehingga tidak sengaja terkena jurus Togemon dan kemudian jatuh. Ini jelas image yang buruk bagi Digimon karena sekarang di berita digambarkan bahwa Orgemon dan Togemon adalah makhluk jahat yang ingin menghancurkan dunia. Koshiro menyalahkan Mimi akan kejadian ini dan menyebut bahwa Mimi egois.

Mimi's personality caused her some conflicts
Sifatnya Mimi menimbulkan konflik

Leomon kemudian datang ke dunia nyata dan menceritakan apa yang terjadi di dunia Digimon kepada anak-anak terpilih, terutama mengenai infeksi (Leomon menyebutnya sebagai “mutasi”) yang terjadi kepada beberapa digimon. Di sekolah, Mimi tidak disukai oleh teman-temannya yang menyebutnya egois, tetapi Meiko berusaha menenangkan dan menghiburnya. Joe, di sisi lain, ditampilkan sedang galau banget akan sebuah konflik di dalam pikirannya. Ia mempertanyakan mengapa ia harus menjadi salah satu anak terpilih dan harus bertarung lagi padahal ia sebenarnya tidak mau. Ini lah ternyata alasan mengapa Joe menghindar terus selama ini di Digimon Tri sejauh ini.

Joe's inner conflict
Konflik di dalam diri Joe

Di acara festival sekolah, Kaisar Digimon (Ken Ichijouji, ingat bagian pertama dari Digimon Adventure 2) menculik Meicoomon. Leomon, Palmon, dan Gomamon mengejarnya dan berhasil masuk ke dalam portal ke dunia Digimon sebelum Kaisar Digimon menutup portal itu; tetapi untungnya para anak-anak terpilih dan Digimon lainnya masih bisa memonitor apa yang terjadi melalui laptopnya Koshiro. Secara implisit digambarkan bahwa Kaisar Digimon adalah otak di balik infeksi Digimon ini tetapi motifnya masih belum diketahui.

Kaisar Digimon membawa sebuah Imperialdramon yang telah diinfeksi yang kemudian menyerang Leomon, Palmon, Dan Gomamon. Palmon berdigivolusi menjadi Togemon, tetapi jelas ketiganya sama sekali bukan tandingan Imperialdramon yang berlevel Mega. Hikari kemudian berhasil membuat Joe melihat titik terang (😛 ) dan meyakinkannya untuk mau bertarung lagi, terutama ketika Gomamon sendiri sedang mempertaruhkan nyawanya waktu itu.

Joe bergabung, dan Gomamon berdigivolusi menjadi Ikkakumon. Lalu, Ikkakumon berdigivolusi menjadi Zudomon. Dan masih belum berhenti loh! 😮😮😮 Zudomon berdigivolusi lebih jauh lagi menjadi Vikemon!! Iyaaa, level Meganya Gomamon yang sebelumnya sama sekali belum pernah muncul di Digimon Adventure! 😍

Joe menjelaskan bahwa ia merasa telah melewati sebuah “kegelapan” dan karena itu ia mendapatkan “kekuatan” yang membuat Gomamon berdigivolusi langsung menjadi Vikemon. Mimi kemudian menyadari ia telah melalui hal yang mirip dengan pandangan orang akan keegoisan dirinya, dan ia kemudian mendapatkan “kekuatan” juga. Togemon kemudian berdigivolusi menjadi Lilimon. Lagi, ini masih belum selesai. Lilimon berdigivolusi lebih jauh menjadi Rosemon!! Iyaaa, level Meganya Palmon yang juga belum pernah muncul di Digimon Adventure sebelumnya! 😍😍😍

Vikemon and Rosemon fighting an infected Imperialdramon
Vikemon dan Rosemon bertarung melawan Imperialdramon yang terinfeksi

Vikemon, Rosemon, dan Leomon berhasil membunuh Imperialdramon. Kaisar Digimon mengembalikan Meicoomon, kemudian tersenyum sadis, dan menghilang. Ketika kembali ke dunia nyata, ada yang salah dengan Meicoomon. Ia terlihat takut bahkan terhadap Meiko, dan ketika melihat Leomon, ia membayangkan Leomon yang terinfeksi, ia lalu menjadi liar dan Leomon ia bunuh!

Meicoomon lalu memasuki portal dunia Digimon dan disini, film kedua ini berakhir.

***SPOILER SELESAI***

Pendapatku

Vikemon dan Rosemon

Pertama-tama, reaksi utamaku akan film ini adalah: “YEEEESSSSSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!!!

Vikemon!!
Vikemon!!

Begini ceritanya, tidak seperti kebanyakan orang lain (kayaknya sih, kan anti-mainstream ceritanya), karakter anak-anak terpilih favoritku adalah Mimi dan Joe, haha. Jadilah aku sungguh menikmati film kedua ini dimana fokusnya kebanyakan adalah di dua anak terpilih ini, sama seperti di episode 46-47 di Digimon Adventure 1. Ngomong-ngomong, aku jadi teringat bahwa film ini mirip deh dengan kedua episode itu, dimana waktu itu Mimi dan Joe bertemu dengan SaberLeomon (level Ultimate-nya Leomon) dan Orgemon; yang mana kemudian mereka harus bertarung melawan MetalEtemon.

Dan yang paling keren lagi bagiku adalah kemunculan resminya Vikemon dan Rosemon! Aku senang banget bahwa dua Digimon pertama yang dipilih untuk ditampilkan level Meganya (selain Agumon dengan WarGreymon dan Gabumon dengan MetalGarurumonnya tentunya ya maksudnya) adalah Gomamon dan Palmon! Jika sebelum ini aku harus menebak, aku akan menduga mereka bakalan menunjukkan Biyomon (Sora) dan Tentomon (Koshiro) dulu sebelum kemudian Gomamon dan Palmon, baru kemudian yang terakhir (seperti biasa), adalah Gatomon (Hikari) dan Patamon (Takeru).

Rosemon!!
Rosemon!!

Yup, melalui film ini, akhirnya penantian 16 tahunku (*nggak lebay*) untuk melihat digimon favoritku ber-digivolve ke level Meganya resmi berakhir sudah!!😀

Laju Jalan Cerita

Seperti “Saikai”, “Ketsui” juga dibagi ke dalam empat episode. Sejujurnya, laju jalan cerita di “Ketsui” ini juga pelan banget; bahkan lebih pelan daripada di “Saikai” deh menurutku. Di tiga episode pertama, praktis nggak ada apa-apa yang terjadi (hampir nggak ada adegan action-nya (baca: adegan pertarungan) kecuali pertarungan singkat antara Orgemon dan Togemon). Walaupun begitu, memang sih tiga episode pertama ini merangkum kondisi personal dan konflik batin/emosional beberapa anak-anak terpilih, yang mana sepertinya memang merupakan fokus dari Digimon Tri ini. Toh walaupun begitu, menurutku ini masih bisa digambarkan dengan laju yang lebih cepat.

OMG Leomon
OMG Leomon

Jadi, jika kamu mencari adegan action, adegan pertarungan, atau digivolusinya Vikemon dan Rosemon, tiga episode pertamanya nggak usah ditonton deh. Langsung aja ke episode keempatnya! Haha😆

Konflik

Aku rasa aku mengerti sekarang, menurutku pangsa pasar Digimon Tri ini adalah orang-orang yang sama seperti di Digimon Adventure dan Digimon Adventure 2 di tahun 1999/2000. Setelah 16 tahun, jelas dong ya kita sudah menjadi dewasa. Aku merasa karakter-karakternya juga bertambah dewasa dan lebih realistis gitu dengan permasalahan yang lebih kompleks daripada di Digimon Adventure atau Adventure 2. Ini tidak lagi sekedar pertarungan dan digivolusi yang keren, tetapi juga konflik batin yang juga sering dihadapi orang di dunia modern.

Aku rasa ini keren juga sih.

Selanjutnya

Film ketiga masih akan dirilis dan, nggak mengagetkan, “Ketsui” juga berakhir dengan sebuah cliffhanger. FIlm ketiganya, “Kokuhaku” (“Pengakuan”), akan dirilis musim panas ini. Siaaaal!! Artinya aku harus menunggu tiga sampai empat bulan lagi dong!! 😒😢

17 thoughts on “#1708 – Digimon Adventure Tri (2: Ketsui)

    1. Iya, baru dirilis hari Sabtu ini!! Hehehehe😀 .

      Iyaa, waktu itu terharu banget rasanya! Untukku kemarin sudah nggak seterharu empat bulan yang lalu sih, hehe, tapi tetap seruuuu😀 .

  1. Selamat menanti ko! Hiihiihihi. I can feel you! 😀
    Penantian selama 16 tahun akhirnya berakhir ya. Kebayang sih gimana perasaan pas nonton film ini😀 Untung gw bukan fansnya, jadi baca abis juga gapapa😛

    1. Iyaa!! Awalnya sih udah pasrah bahwa gak bakal lihat digivolusinya resmi di serial TV/film gitu. Eh trus film ini muncul!! Seneng bangetttt!!! Hahahaha😆 .

    1. Sebenarnya sempat “terhenti” tetapi kemudian produsernya memutuskan untuk melanjutkan serinya untuk peringatan 15 tahunnya Digimon😀 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s