Posted in Aviation, My Interest

#1670 – The Year of Flying

ENGLISH

As I shared last month in my post about my new Gold Flying Blue membership which I just got in November this year, I set a personal flying record this year. Prior to 2015, my year with most flights was 2010 with 25 flights in a year. This year though, I have flown 48 times. That is like almost twice of my previous personal record! Lol😆 . I am sure none of you, who have been following this blog for some time, is surprised by this. Even maybe some think “Just 48?“. Understandable though, even I, at one point, thought I would reach at least 50 this year with all those visits to those airports😆 .

As in some way this is a personal achievement for me, I write this post as a dedication for it.😛

You can track all flights which I did this year in this blog, for sure. But to make things easier, here is the map of all the flights which I took this year (credit to gcmap.com):

My flying map of 2015. Created with gcmap.com
My flying map of 2015. Created with gcmap.com

Three continents. Sixteen countries. Thirty two cities. Thirty three airports.

Total distance: approximately 60,276 miles (97,005 kilometer). As a comparison, the circumference of the Earth is 40,075 kilometer. So it means that this year only, I flew a distance of 2.42 times around the Earth😛 .

Anyway, here are some more stats about my flights this year:

By Routes

A Garuda Indonesia's Boeing 777-300ER reg PK-GIC which brought me back to Amsterdam as GA89
I flew four fifth freedom flights with Garuda Indonesia this year

Top three routes (by frequency):
1. Amsterdam – Paris CDG (8.33%)
1. Paris CDG – Amsterdam (8.33%)
3. London Gatwick – Amsterdam (4.17%)

Top three routes (by distance):
1. Amsterdam – Jakarta (7,063 miles/11,367 km)
2. Singapore – Amsterdam (6,540 miles/10,525 km)
3. Paris CDG – Tokyo NRT (6,040 miles/9,720 km)

Fifth-freedom flights:
1. Garuda Indonesia GA88 (Amsterdam – London Gatwick): 13 June 2015
2. Garuda Indonesia GA89 (London Gatwick – Amsterdam): 14 June 2015
3. Garuda Indonesia GA89 (London Gatwick – Amsterdam): 6 July 2015
4. KLM Royal Dutch Airlines KL810 (Jakarta – Kuala Lumpur): 10 August 2015
5. Garuda Indonesia GA88 (Singapore – Amsterdam): 28 August 2015

By Airlines

A KLM's Boeing 777-300ER reg PH-BVG which brought me back to Amsterdam from Osaka
I flew the most with KLM and KLM Cityhopper this year

Top three airlines (by frequency):
1. Garuda Indonesia (16.67%)
1. KLM Royal Dutch Airlines (16.67%)
3. Air France (14.58%)

Top three airlines (by total distance):
1. Garuda Indonesia (15,401 miles/24,786 km)
2. Air France (9,674 miles/15,569 km)
3. KLM Royal Dutch Airlines (8,783 miles/14,135 km)

New Airlines:
1. AirAsia India (I5)
2. Air Costa (LB)
3. Alitalia (AZ)
4. Japan Airlines (JL)
5. All Nippon Airways (NH)
6. Peach Aviation (MM)
7. Malaysia Airlines (MH)
8. HOP! Regional (YS)
9. Etihad Airways (EY)
10. Jet Airways (9W)
11. Delta (DL)
12. Endeavor Air (9E)
13. Aeromexico (AM)
14. Interjet (4O)

By Airports

The super beautiful Mumbai Airport
Mumbai’s Chhatrapati Shivaji International Airport was the most beautiful airport I visited this year (and ever)

Top five most visited airport (by total activities)
1. Amsterdam Schiphol (23.96%)
2. Paris Charles De Gaulle (14.58%)
3. Jakarta Soekarno-Hatta (5.21%)
4. Rome Fiumicino (4.17%)
4. Yogyakarta Adisucipto (4.17%)

By Airplanes

My first flight with a Boeing 787 Dreamliner and Japan Airlines!
I flew with a Boeing 787-8 Dreamliner this year!

Top three airplanes (by frequency)
1. Airbus A320-200 (22.92%)
2. Boeing 737-800 (18.75%)
2. Boeing 777-300ER (18.75%)

New airplanes:
1. Airbus A321-100
2. Boeing 787-8 Dreamliner
3. Airbus A318-100
4. Embraer ERJ170
5. Bombardier CRJ900

***

Yeah, those are some stats of my flying activities this year🙂 . Let us see now how 2016 will roll:mrgreen: .

BAHASA INDONESIA

Seperti yang aku ceritakan bulan lalu di posting-ku tentang keanggotaan Flying Blue Gold-ku yang aku dapatkan bulan November kemarin, aku mencetak sebuah rekor personal baru tahun ini. Sebelum tahun 2015, tahunku dengan frekuensi terbang terbanyak adalah tahun 2010 dengan 25 penerbangan dalam satu tahun. Tahun ini dong, aku sudah terbang sebanyak 48 kali. Nyaris dua kali lipat rekorku sebelumnya! Lol😆 . Aku yakin sih mereka yang sudah mengikuti blog ini selama beberapa waktu tentu tidak terkejut dengan ini. Bahkan sebagian mungkin berpikir “Eh, cuma 48 saja?“. haha. Wajar kok kalau berpikir begitu, aku saja juga pernah sekali mengira frekuensi terbangku jelas lebih dari 50 deh tahun ini setelah kunjungan-kunjungan ke bandara itu, haha😆 .

Dan karena di satu sisi ini adalah sebuah pencapaian personal, satu posting aku buat sebagai dedikasi untuk ini.😛

Semua penerbanganku tahun ini tentu bisa dicek di blog ini. Tetapi supaya lebih mudah nih, berikut ini adalah peta dari semua rute penerbangan yang aku terbangi tahun ini (peta dibuat dengan gcmap.com):

My flying map of 2015. Created with gcmap.com
Peta penerbangan tahun 2015ku. Dibuat dengan gcmap.com

Tiga benua. Enam belas negara. Tiga puluh dua kota. Tiga puluh tiga bandara.

Total jarak yang ditempuh: kira-kira 60.276 mil (97.005 kilometer). Sebagai perbandingan, keliling planet Bumi adalah 40.075 km. Ini berarti tahun ini saja, total jarak terbangku sama dengan mengelilingi Bumi 2,42 kali😛 .

Anyway, berikut ini beberapa statistik penerbanganku tahun ini:

Berdasarkan Rute

A Garuda Indonesia's Boeing 777-300ER reg PK-GIC which brought me back to Amsterdam as GA89
Aku menerbangi empat rute penerbangan kebebasan kelima dengan Garuda Indonesia tahun ini.

Rute tiga teratas (berdasarkan frekuensi):
1. Amsterdam – Paris CDG (8,33%)
1. Paris CDG – Amsterdam (8,33%)
3. London Gatwick – Amsterdam (4,17%)

Rute tiga teratas (berdasarkan jarak):
1. Amsterdam – Jakarta (7.063 mil/11.367 km)
2. Singapura – Amsterdam (6.540 mil/10.525 km)
3. Paris CDG – Tokyo NRT (6.040 mil/9.720 km)

Penerbangan kebebasan kelima:
1. Garuda Indonesia GA88 (Amsterdam – London Gatwick): 13 Juni 2015
2. Garuda Indonesia GA89 (London Gatwick – Amsterdam): 14 Juni 2015
3. Garuda Indonesia GA89 (London Gatwick – Amsterdam): 6 Juli 2015
4. KLM Royal Dutch Airlines KL810 (Jakarta – Kuala Lumpur): 10 Agustus 2015
5. Garuda Indonesia GA88 (Singapura – Amsterdam): 28 Agustus 2015

Berdasarkan Maskapai Penerbangan

A KLM's Boeing 777-300ER reg PH-BVG which brought me back to Amsterdam from Osaka
Aku terbang paling banyak dengan KLM dan KLM Cityhopper tahun ini

Maskapai tiga teratas (berdasarkan frekuensi):
1. Garuda Indonesia (16,67%)
1. KLM Royal Dutch Airlines (16,67%)
3. Air France (14,58%)

Maskapai tiga teratas (berdasarkan total jarak):
1. Garuda Indonesia (15.401 mil/24.786 km)
2. Air France (9.674 mil/15.569 km)
3. KLM Royal Dutch Airlines (8.783 mil/14.135 km)

Maskapai-maskapai baru:
1. AirAsia India (I5)
2. Air Costa (LB)
3. Alitalia (AZ)
4. Japan Airlines (JL)
5. All Nippon Airways (NH)
6. Peach Aviation (MM)
7. Malaysia Airlines (MH)
8. HOP! Regional (YS)
9. Etihad Airways (EY)
10. Jet Airways (9W)
11. Delta (DL)
12. Endeavor Air (9E)
13. Aeromexico (AM)
14. Interjet (4O)

Berdasarkan bandar udara

The super beautiful Mumbai Airport
Bandara Internasional Chhatrapati Shivaji di Mumbai adalah bandara terindah yang pernah aku kunjungi tahun ini (dan sebelum-sebelumnya)

Lima bandar udara teratas (berdasarkan total aktivitas)
1. Amsterdam Schiphol (23,96%)
2. Paris Charles De Gaulle (14.,58%)
3. Jakarta Soekarno-Hatta (5,21%)
4. Rome Fiumicino (4,17%)
4. Yogyakarta Adisucipto (4,17%)

Berdasarkan tipe pesawat

My first flight with a Boeing 787 Dreamliner and Japan Airlines!
Aku terbang dengan Beoing 787-8 Dreamliner untuk pertama kalinya tahun ini!

Tiga tipe pesawat teratas (berdasarkan frekuensi)
1. Airbus A320-200 (22,92%)
2. Boeing 737-800 (18,75%)
2. Boeing 777-300ER (18,75%)

Pesawat-pesawat baru:
1. Airbus A321-100
2. Boeing 787-8 Dreamliner
3. Airbus A318-100
4. Embraer ERJ170
5. Bombardier CRJ900

***

Ya, itu lah sedikit statistik tentang aktivitas terbangku tahun ini🙂 . Kita lihat saja bagaimana jadinya di tahun 2016:mrgreen: .

20 thoughts on “#1670 – The Year of Flying

  1. Ampuuun world traveler banget, Ko! 60.000 miles loh :O
    Saya jadi ikutan bikin gcmap dan ternyata tahun ini cuma 13.000 miles haha, drop dari 2014 yang 39.000 miles.
    Semoga tahun depan bisa makin sering terbang yak!

    Btw aircraft baru saya tahun ini cuma 787-9. Tapi itu juga seneng banget akhirnya cobain dreamliner, versi terbaru, dengan harga yang super miring pula😛

    1. Begitulah. Embraer dan Bombardier memang fokus di pangsa pasar yg niché karena panga pasar umum diduopoli oleh Boeing dan Airbus. Ada kok foto2nya di posting yang lalu di penerbanganku dengan Embraer atau Bombardier 😄. Tahun lalu bahkan aku tulis posting tentang perbandingan antara Embraer ERJ190 vs Bombardier CRJ1000 😁

  2. Peringkat pertama dari segi jarak ya tetap Garuda Indonesia ya Kak :haha, secara penerbangan Amsterdam ke Jakarta :hihi. Selamat karena banyak pencapaian tahun ini, mudah-mudahan di 2016 bisa travel ke lebih banyak tempat lagi dan lebih banyak yang bisa diceritakan di blog :hihi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s