Posted in Movie Review, Review

#1668 – Star Wars Episode VII

ENGLISH

Probably the biggest hype this past weekend was the new episode of Star Wars: The Force Awakens. And of course I decided to be a part of it (by watching the movie in the cinema😛 ).

But first, in the eternal battle between Star Wars and Star Trek, it may be a good idea to admit that actually I am on the Trekkies side, haha😛 . But still, I enjoy Star Wars to some degree and as this post is obviously about Star Wars, I am not going to touch Star Trek even though without any doubt Star Trek is clearly superior.

Anyway, as you (may) know, this movie of Star Wars was the seventh episode. The sixth episode was actually released in 1983 while the first to third episodes in between 1999 and 2005. Btw, the sixth episode was the source of this famous gif:

I Am Your Father. Source: https://38.media.tumblr.com/bfb924b27dc67a4b2c3bd0d38db84bfb/tumblr_inline_nklrfnndp91ridpyr.gif

which Luke Skywalker answered with:

Luke Skywalker “Noo”. Source: http://i.imgur.com/sYOzPq9.gif

In some way it was kinda unexpected as I really thought the series already ended after the six movies. However, in 2012 Disney bought the franchise and suddenly the situation became interesting. For two reasons: (1) it was Disney so people were like “What the hell?” and (2) a new episode would be made!

Okay, enough with this stuffs and let us just start talking about the actual movie.

I decided to watch the movie on Saturday evening. The options in Delft were either the normal or the 3D screening. I decided to go for the normal one.

***SPOILER ALERT***

Episode VII took place about thirty years since the event in Episode VI (Return of the Jedi). An “evil” group called The First Order arose from the remains of The Empire and was going to destroy the Republic. Meanwhile, Luke Skywalker went in exile after his apprentice and nephew, Ben Solo (the son of Han Solo and Princess Leia), went into the Dark Side (just like Luke’s father: Anakin Skywalker who became Darth Vader) and was named “Kylo Ren”.

Rey, a scavenger from the planet Jakku who turned out to have some contol of the Force, and Finn, an ex-Stormtrooper, got involved in the war and sided with the Resistance, led by Princess, now “General”, Leia along with Han Solo and Chewbacca.

So, were the Resistance able to defeat the First Order? And would Luke Skywalker ever return from his exile? Well, find it out yourself!

***SPOILER ENDS HERE***

So what do I think of the movie?

Well, one word: it was AMAZING!! The actions were there, a lot actually, so there was no point during the movie where I felt bored. There was a good balanced combination of old and new characters. The graphic was very good. The acting was great (I could feel Kylo Ren’s sadness and fear, mainly through his teary eyes). And more importantly, the story was very well written. So to me the movie felt so fresh while at the same time still felt familiar.

If there was one thing to criticize though, the storyline felt really packed to me. There was so much and frequent different events seemingly occurring in relatively short period of time that it bothered me a little bit. Like, randomly, after escaping from Jakku, somehow Rey and Finn were found by Han Solo. It felt a little bit too coincidental, haha😆 . But hey, that is a movie there!😛

Anyway, speaking of Han Solo’s entrance in the movie, when he first appeared, I could not stop thinking about a Han Solo meme which went viral in the past two weeks within the Indonesian networks (as the meme is in Indonesian). This one, I mean:

Han Solo dan para Han Daitaulan
Han Solo dan para Han Daitaulan

Lol. Damn it social media!

The fact that the same actors/actresses reprising their characters in the movie also adds some sentimental value. Looking at how old Princess Leia has become really striked me that 30 years had passed since Episode VI! And also the very last scene of the movie.

So, to sum up this post: I truly enjoyed watching this movie and this movie is arguable the best movie I have watched this year. I grade it a 9.5 out of 10!:mrgreen: Yes, I totally recommend you to watch!

Okay, that is it for now. Cheers,

“Live long and prosper”

Oops, a small mistake, sorry. I mean:

“May the force be with you”

:mrgreen:

BAHASA INDONESIA

Satu hal yang happening banget akhir pekan kemarin adalah episode terbarunya Star Wars: The Force Awakens. Dan jelas dong aku menjadi bagiannya (dengan menonton filmnya di bioskop maksudnya😛 ).

Tetapi pertama-tama dulu, di perang abadi antara Star Wars dan Star Trek, mungkin adalah ide yang baik untuk mengakui bahwa aku berada di sisinya Trekkies, haha😛 . Ah, tetapi aku masih bisa menikmati Star Wars kok dan karena posting ini adalah tentang Star Wars, aku tidak akan menyinggung-nyinggung masalah Star Trek deh walaupun sangat amat jelas banget bahwa Star Trek jauh lebih unggul ya.

Anyway, seperti yang (mungkin) sudah pada tahu, film Star Wars ini adalah film ketujuh. Dimana film keenamnya dirilis di tahun 1983 sementara film pertama hingga ketiga di antara tahun 1999 dan 2005. Dari film keenam inilah adegan terkenal di dua gif ini diambil:

I Am Your Father. Source: https://38.media.tumblr.com/bfb924b27dc67a4b2c3bd0d38db84bfb/tumblr_inline_nklrfnndp91ridpyr.gif

yang dijawab Luke Skywalker dengan:

Luke Skywalker “Noo”. Source: http://i.imgur.com/sYOzPq9.gif

Gitu amat ya si Luke? Haha😆 .

Di satu sisi ini agak tidak disangka-sangka juga karena aku kira serinya sudah selesai dengan enam film itu. Namun, di tahun 2012 Disney membeli franchise-nya Star Wars dan situasinya mendadak menjadi menarik. Menarik karena dua alasan: (1) Disney gitu lho yang membelinya jadi reaksi orang-orang kebanyakan berupa: “What the hell?” dan (2) ada kemungkinan episode baru akan dibuat!

Oke, cukup dah dengan hal-hal standar semacam ini. Mari kita langsung mulai saja dengan ceritaku akan filmnya yah.

Aku memutuskan untuk menonton filmnya di hari Sabtu malam. Pilihannya di Delft waktu itu adalah penayangan biasa atau penayangan 3D. Aku memilih yang penayangan yang biasa saja sekalian untuk berhemat, haha.

***SPOILER ALERT***

Episode VII mengambil tempat tiga puluh tahun semenjak jalan cerita di Episode VI (Return of the Jedi). Sebuah grup “jahat” bernama The First Order bangkit dari sisa-sisa The Empire and berencana menghancurkan Republik. Sementara itu, Luke Skywalker mengasingkan diri entah dimana setelah murid dan keponakannya, Ben Solo (anaknya Han Solo dan Princess Leia), memilih untuk memihak Dark Side (seperti ayahnya Luke: Anakin Skywalker yang menjelma menjadi Darth Vader) dan kemudian dijuluki “Kylo Ren”.

Rey, seorang pemulung dari planet Jakku yang mana ternyata bisa mengontrol the Force, dan Finn, seorang mantan Stormtrooper, terlibat di dalam perang ini dan memihak the Resistance, yang dipimpin oleh Princess, sekarang bergelar “Jenderal” sih, Leia bersama dengan Han Solo dan Chewbacca.

Nah, apakah the Resistance berhasil mengalahkan The First Order? Dan apakah Luke Skywalker akan keluar dari pengasingan dirinya? Cari tahu sendiri jawabannya yah! his exile? Well, find it out yourself!

***SPOILER SELESAI***

Nah, bagaimanakah pendapatku akan filmnya?

Satu kata: KEREN BANGETTT!! Eh, itu dua kata ya? Haha. Biarin deh. Action-nya ada banyak di sepanjang film, sehingga tidak ada waktu sama sekali untukku merasa bosan. Ada kombinasi yang seimbang juga antara karakter lama dan karakter baru. Grafiknya oke. Aktingnya juga oke (aku bisa ikut merasakan kesedihan dan kebimbangan-hatinya Kylo Ren, hanya dengan melalui matanya yang selalu berkaca-kaca). Dan lebih penting lagi, ceritanya ditulis dengan baik. Jadi untukku filmnya bisa tetap terasa segar sementara pada saat yang sama masih terasa familier.

Jika ada satu hal untuk dikritik sih, menurutku jalan ceritanya terasa amat padat. Ada banyak sekali kejadian-kejadian berbeda yang terjadi nampak dalam rentang waktu yang terlalu singkat dan ini sedikit menggangguku. Misalnya, secara random, setelah kabur dari planet Jakku, entah bagaimana Rey dan Finn tiba-tiba bisa bertemu dengan Han Solo. Rasanya kok terlalu kebetulan gitu ya? Haha😆 . Ah, tapi namanya juga film sih ya😛 .

Anyway, ngomongin kemunculannya Han Solo di dalam film, ketika ia muncul, aku tidak bisa untuk tidak teringat memenya Han Solo yang beberapa minggu belakangan ini tersebar viral di jaringan social media Indonesia nih. Yang ini lho maksudku:

Han Solo dan para Han Daitaulan
Han Solo dan para Han Daitaulan

Lol. Kurang ajar kau social media! Haha

O iya, keputusan untuk menggunakan aktor/aktris yang sama untuk peran-peran mereka di film ini juga menambah nilai sentimentalnya sendiri. Melihat bagaimana Princess Leia sudah tua sekarang membuatku menyadari sekali bahwa 30 tahun sudah berlalu semenjak Episode VI! Dan juga scene terakhirnya itu.

Jadi, untuk menutup posting ini: Aku benar-benar menikmati film ini dan film ini adalah film terbaik yang aku tonton sepanjang tahun ini. Aku beri nilai 9,5 dari skala 10!:mrgreen: Yup, aku benar-benar merekomendasikan film ini untuk ditonton! S

Oke, segini dulu saja ya untuk sekarang. Salam,

“Live long and prosper”

Eh, salah. Maksudnya:

“May the force be with you”

:mrgreen:

29 thoughts on “#1668 – Star Wars Episode VII

  1. Astagaaa…meme nya lucuuu sangat. Duhh, nonton Starwars harus ikutin dari awalnya ga sih ya? Aku mo nonton tapi ga ngerti sejarahnya..hahahha, siapa si solo, si luke..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s