Posted in Asia Trip, East Asia, Vacation

#1547 – 2015 Spring Trip (Part II: Tokyo (2))

ENGLISH

Previous post on the 2015 Spring Trip to Japan series:
1. Getting to Japan
2. Part I: Tokyo (1)

Previously on 2015 Spring Trip: Zilko went to Japan for a conference where he would later extend his stay in Japan for a trip after the conference. He stayed in Tokyo for twelve days and this post is the second post of the three posts about the Tokyo part of the trip.

***

Ginza and Akihabara

The first two districts of Tokyo which I visited were Ginza and Akihabara. It was on my first Sunday there, the day after I arrived in Japan and just before the conference started. And that day the weather was very nice as well.

Ginza was the high-end shopping street of Tokyo. And visiting Ginza on a Sunday turned out to be a very good decision because that day, the main street was closed so people could just freely walk on the street! Super cool!!😀

Ginza on a Sunday
Ginza on a Sunday

I went to the Mitsukoshi department store which my good friend pointed out to me (he asked me to go to the basement where I would find a very good food bazaar with affordable price). And there I found this:

Meanwhile in Tokyo
Meanwhile in Tokyo

Yes, ladies and gentlemen. The price for the pair of melons was ¥32,400, which made it ¥16,200 (around €127) each.

Anyway, I really liked Ginza! About a week later, I went back there with my parents and brother (btw, they also went to Japan but just after I finished my conference) and it was during the evening. And we loved it!

In Akihabara, AKB48
In Akihabara, AKB48

Akihabara, on the other hand, was a little bit underwhelming to me. I don’t know, probably I just didn’t get it or that I didn’t know what to look for there, haha😆 . It was crowded and stuffs, but I just didn’t get it.

Shinjuku and Shibuya

We visited these two districts of Tokyo on the same day because they were just next to each other, haha😆 . We first went to Shinjuku, the major commercial and administrative center of Tokyo. There, we went to the Shinjuku Metropolitan Government Building.

Say whaat?

Yes, we did go to the Shinjuku Metropolitan Government Building. Why? Well, because there was an observatory on the 45th floor where we could see the city of Tokyo from up there, and it was FREE to access it! Hahaha😆 .

Tokyo Metropolitan Government Building in Shinjuku
Tokyo Metropolitan Government Building in Shinjuku

From Shinjuku, we went to Harajuku, which was basically next to Shibuya. That day Harajuku was so crowded and I had no idea why it was that crowded. Or probably it was just being normal, haha😆 . And then, from Harajuku we walked to Shibuya.

Obviously I crossed that famous Shibuya junction. And actually I crossed it more than once! Haha😆 . Here is a short vlogging video I made while crossing the junction (only in English):

The junction was quite busy that afternoon (it could have been busier btw). And what I found super interesting was that there were six crossings in the intersection. This means that one can go to whichever corner of the intersection (s)he wants by just crossing once because crossing the intersection diagonally is allowed.

The super famous Shibuya intersection
The super famous Shibuya intersection
The famous Hachiko Statue in Shibuya
The famous Hachiko Statue in Shibuya

Btw, while in Shibuya, obviously we stopped by at a mandatory attraction there: the extremely famous Hachiko statue, haha😆 .

At one point we also visited the famous Meiji Shrine in between Shinjuku and Harajuku. Btw, if you want to get there, it is easier to get off at Harajuku station because there is one gate that is just literally next to the station.

Meiji Shrine
Meiji Shrine

Odaiba and Tokyo Tower

Odaiba

You may not know that there was actually a Liberty Statue in Odaiba
You may not know that there is actually a Liberty Statue in Odaiba

And obviously we also went to Odaiba. But what we did in Odaiba was actually more than just Digimon Adventure touring because there was much more to see in Odaiba than just Digimon Adventure🙂 . For instance, we had lunch at Baratie.

Again, say whaat?

Baratie
Baratie

Yes, we had lunch at Baratie. Those who are fans of One Piece (a famous Japanese manga) would recognize this as the name of the ocean-going restaurant in the manga. Yes, the restaurant had a “branch” in Tokyo and it was on the 7th floor of the Fuji TV Building in Odaiba, haha😆 .

Ah, and of course the super famous 1:1 Gundam statue at the back of the Diver City mall in Odaiba.

A 1:1 gundam model in Odaiba
A 1:1 gundam model in Odaiba

Tokyo Tower

If I mentioned that our visit to Tokyo Tower was also a part of the Digimon Adventure tour, while this statement is still true, actually on the site I felt more vibe from Detective Conan, haha😆 . Well, simply because there were a lot of scenes from Detective Conan that happened in Tokyo Tower than Digimon Adventure; and those scenes were memorable.

Like in one of the earlier manga when Ran and Shinichi went to Tokyo Tower and Shinichi tossed a can of coke on Ran’s cheek.

Like in Volume 36 with one of Detective Conan’s most epic case: the bomb threat which took place in Tokyo Tower where eventually Conan (Shinichi) and Takagi were trapped in an elevator with the bomb on it and were given the clue “EVIT” to solve in three seconds before the bomb exploded. And Volume 36 stopped here with a cliffhanger like this:

The last page of Detective Conan Volume 36. Source: http://www.mangapanda.com/139-8418-16/detective-conan/chapter-372.html
The last page of Detective Conan Volume 36. Source: http://www.mangapanda.com/139-8418-16/detective-conan/chapter-372.html

I still remember thinking “Daaaaaaaaamn!!” when I first read it back in 2005, haha😆 . Oh, and I actually took one of the elevators too btw, even though in reality it was bigger than how it looked in the manga, haha😛 .

The famous Tokyo Tower during the dusk
The famous Tokyo Tower during the dusk

In Tokyo Tower, my brother and I went up until the second observatory deck while our parents decided to just stay on the first observatory floor. It was quite a busy day in Tokyo Tower when we were there at almost sunset time; so maybe that was why.

The Food

Because there were so many super delicious Japanese food which I had during the trip, it would be impossible to list them one by one here, haha😆 . So I will just write the ones that I found very special🙂

Prior to this trip, my dad had done some research about some must-be-visited restaurants in Tokyo. He found one from an article in the Indonesian newspaper Kompas from a few years back (it was actually this article (in Indonesian)). The restaurant was called “Torigin” and it was located in Ginza. And according to the article, three Indonesian presidents (Soekarno, Habibie, and Megawati) actually had eaten in this restaurant, haha😆 .

Yakitori
Yakitori
Kamameshi
Kamameshi

Torigin offered two kind of main menu: yakitori and kamameshi. Yakitori was basically grilled chicken (and other variants as well) in sticks. Kamameshi was a rice dish cooked in iron pot which looked like “nasi tim” (the tim rice) in Indonesia except that it was ten times much more delicious than the best nasi tim I have ever had in my life, lol😆 .

TO BE CONTINUED…

Next on 2015 Spring Trip:
– Mount Fuji
– Hanami Season in Tokyo
– Hakodate
– Sapporo
– Kansai

BAHASA INDONESIA

Posting-posting sebelumnya dalam seri 2015 Spring Trip ke Jepang:
1. Getting to Japan
2. Part I: Tokyo (1)

Sebelumnya dalam 2015 Spring Trip: Zilko pergi ke Jepang dalam rangka sebuah konferensi dimana nantinya ia akan memperpanjang waktu tinggalnya di Jepang setelah konferensi. Ia tinggal di Tokyo selama dua belas hari dan ini adalah posting kedua dari tiga posting tentang Tokyo dari perjalanan ini.

***

Ginza dan Akihabara

Dua distrik pertama di kota Tokyo yang aku kunjungi adalah Ginza dan Akihabara. Keduanya aku kunjungi di hari Minggu pertamaku disana, sehari setelah aku tiba di Jepang dan sebelum konferensinya dimulai. Dan kebetulan waktu itu cuacanya juga sedang enak banget.

Ginza adalah daerah pertokoan kelas atasnya Tokyo. Dan mengunjungi Ginza di hari Minggu ternyata adalah sebuah keputusan yang baik lho karena hari itu, jalanan utamanya ditutup sehingga pengunjung bisa bebas leluasa berjalan-jalan disana! Keren banget!!😀

Ginza on a Sunday
Ginza di hari Minggu

Aku masuk ke pusat perbelanjaan Mitsukoshi yang memang direkomendasikan teman baikku (ia menyarankanku untuk turun ke lantai basement-nya karena disana ada bazaar makanan yang harganya oke banget). Dan disana aku menemukan ini:

Meanwhile in Tokyo
Sementara itu di Tokyo

Ya, saudara dan saudari sekalian. Harga sepasang melonnya itu adalah ¥32.400, yang mana artinya satu buahnya seharga ¥16.200 (alias sekitar €127 atau Rp 1,75 JUTA).

Ngomong-ngomong, aku suka Ginza! Sekitar seminggu kemudian, aku kembali kesana bersama dengan orangtua dan adikku (oh iya, btw, ceritanya mereka menyusulku ke Jepang setelah konferensiku selesai) dan waktu itu kunjungannya adalah di malam hari. Dan kami sungguh menyukainya!

In Akihabara, AKB48
Di Akihabara, AKB48

Akihabara, di sisi lain, agak sedikit mengecewakan untukku. Nggak tahu ya, mungkin akunya aja yang nggak mengerti atau tidak tahu apa yang harus dicari disana, haha😆 . Memang sih tempatnya ramai dan nampak keren, tetapi aku masih kurang paham.

Shinjuku dan Shibuya

Kami mengunjungi dua distrik di Tokyo ini di hari yang sama karena lokasinya yang memang bersebelahan, haha😆 . Pertama-tama, kami pergi ke Shinjuku dulu, pusat perkantorannya Tokyo. Disana, kami pergi ke Gedung Pemerintahan Tokyo Metropolitan.

Eh, apaaa?

Iya kok, kami pergi ke Gedung Pemerintahan Tokyo Metropolitan. Mengapa? Yaa, karena di lantai 45 gedung ini kan ada observatoriumnya dimana dari atas sana kita bisa melihat pemandangan kota Tokyo, dan biaya masuknya GRATIS loh! Hahaha😆 . Sebagai pecinta gratisan jelas dong ya aku masuk, hehe.

Tokyo Metropolitan Government Building in Shinjuku
Gedung Pemerintahan Tokyo Metropolitan di Shinjuku

Dari Shinjuku, kami pergi ke Harajuku, yang lokasinya di sebelahnya Shibuya Harajuku ramai banget deh waktu itu dan aku tidak tahu mengapa kok waktu itu ramai banget. Mungkin memang biasanya juga seramai itu kali ya, haha😆 . Dan dari Harajuku, kami pergi ke Shibuya.

Jelas di Shibuya aku menyeberangi perempatan Shibuya yang super terkenal itu dong ya. Dan aku menyeberangnya lebih dari sekali loh! Lima kali kayaknya ada deh! Haha😆 . Btw, berikut ini sebuah video vlogging pendek yang aku buat ketika menyeberangi perempatannya (dalam bahasa Inggris):

Perempatannya cukup sibuk siang itu (yang mana masih bisa lebih sibuk dan ramai lagi loh btw). Dan yang menarik perhatianku adalah ada enam zebra cross disana. Ini artinya, seseorang bisa pergi dari satu sudut ke sudut mana pun di perempatan itu sesuai yang ia mau karena menyeberang secara diagonal juga diperbolehkan.

The super famous Shibuya intersection
Perempatan Shibuya yang super terkenal
The famous Hachiko Statue in Shibuya
Patung Hachiko yang terkenal di Shibuya

Btw, ketika di Shibuya, jelas kami mampir di sebuah tempat wajib: patung Hachiko yang amat terkenal itu, haha😆 .

Kami juga mampir di Kuil Meiji yang berlokasi di antara Shinjuku dan Harajuku. Btw, kalau mau kesana, lebih mudah untuk turun di Stasiun Harajuku karena ada satu gerbang masuk yang berlokasi di sebelah stasiunnya.

Meiji Shrine
Kuil Meiji

Odaiba dan Tokyo Tower

Odaiba

You may not know that there was actually a Liberty Statue in Odaiba
Mungkin ada yang tidak tahu bahwa di Odaiba ada Patung Liberty juga loh

Dan tentu kami pergi ke Odaiba juga. Tetapi yang kami lakukan di Odaiba jelas lebih daripada sekedar tur Digimon Adventure karena ada banyak banget yang bisa dilihat disana daripada sekedar Digimon Adventure🙂 . Misalnya saja, kami makan siang di Baratie.

Lagi, eh, apaaaa???

Baratie
Baratie

Ya, kami makan siang di Baratie. Para fansnya One Piece pasti kenal dengan nama ini dong ya yang merupakan nama restoran kapal di manganya. Ya, restorannya memiliki “cabang” di Tokyo dan lokasinya ada di lantai 7 Gedung TV Fuji di Odaiba, haha😆 .

Ah, dan tentu saja patung Gundam super keren yang skalanya 1:1 di belakangnya mall Diver City.

A 1:1 gundam model in Odaiba
Model gundam berskala 1:1 diOdaiba

Menara Tokyo

Jika aku sebutkan bahwa kunjungan kami ke Menara Tokyo jugalah bagian dari tur Digimon Adventure, walaupun pernyataan ini masih benar, sebenarnya di tempatnya itu aku lebih merasakan atmosfernya Detektif Conan loh, haha😆 . Yaa, karena ada banyak adegan dari Detektif Conan yang berlokasi di Menara Tokyo kan ya; dan adegan-adegannya sungguh mudah diingat.

Misalnya di awal-awal manganya ketika Ran dan Shinichi jalan-jalan di Menara Tokyo dan Shinichi menempelkan satu kaleng cola ke pipinya Ran yang sedang melamun.

Atau di Volume 36 dengan salah cerita paling epiknya Detektif Conan: kasus teroris bom yang berlangsung di Menara Tokyo dimana pada akhirnya Conan (Shinichi) dan Takagi terjebak di dalam sebuah lift dengan bom di dalamnya dan diberikan petunjuk “EVIT” untuk diselesaikan dalam waktu tiga detik sebelum bomnya meledak. Dan Volume 36 berakhir dengan menggantung banget dengan cliffhanger kayak gini dong:

The last page of Detective Conan Volume 36. Source: http://www.mangapanda.com/139-8418-16/detective-conan/chapter-372.html
Halaman terakhir dari komik Detektif Conan Volume 36. Sumber: http://www.mangapanda.com/139-8418-16/detective-conan/chapter-372.html

Aku masih ingat sekali waktu itu mikir “Sialan banget ini kok bersambung sih? ” ketika aku pertama kali membacanya di tahun 2005, haha😆 . Oh, dan aku juga menaiki salah satu liftnya juga loh btw, yang mana kenyataannya ternyata lebih besar daripada yang nampak di komik😛 .

The famous Tokyo Tower during the dusk
Menara Tokyo yang terkenal itu di waktu senja

Di Menara Tokyo, adikku dan aku naik sampai ke lantai dua observatoriumnya. Hari itu adalah hari yang cukup ramai di Menara Tokyo ketika kami berada disana sebelum matahari terbenam; mungkin ini alasannya ya.

Makanannya

Saking banyaknya makanan Jepang yang amat enak yang aku makan di perjalanan ini, rasanya mustahil untuk menuliskannya satu per satu disini ya, haha😆 . Jadi aku akan menulis yang menurutku spesial saja deh🙂

Sebelum perjalanan ini dimulai, papaku sudah suervey-survey dulu mengenai restoran-restoran yang harus dikunjungi di Tokyo. Ia menemukan satu buah artikel di Kompas beberapa tahun yang lalu (artikel ini maksudnya (dalam bahasa Indonesia)). Restorannya bernama “Torigin” dan lokasinya di Ginza. Dan menurut artikel tersebut, tiga orang presiden Republik Indonesia (Soekarno, Habibie, dan Megawati) pernah makan di restoran ini loh, haha😆 .

Yakitori
Yakitori
Kamameshi
Kamameshi

Torigin menawarkan dua jenis utama menu: yakitori dan kamameshi. Yakitori pada dasarnya adalah sate yang berisikan daging ayam (dan ada variasi-variasi lainnya juga). Kamameshi adalah sebuah menu nasi yang penampakannya mirip seperti nasi tim kecuali rasanya sepuluh kali lebih enak daripada nasi tim terenak yang pernah aku makan seumur hidup, haha😆 .

BERSAMBUNG…

Selanjutnya dalam 2015 Spring Trip:
– Gunung Fuji
– Musim Hanami di Tokyo
– Hakodate
– Sapporo
– Kansai

45 thoughts on “#1547 – 2015 Spring Trip (Part II: Tokyo (2))

    1. Iya, Shibuya ramai banget. Dan katanya segitu itu masih biasa lho ramainya, masih bisa lebih ramai lagi, hehehe. Iya, kamameshi memang enak banget!!😀

  1. woah gilaa.. sampe president2 kesana yahh.. aku pikir bakal mahal bngt.. pas baca artikel, kaget juga bs murah begituu.. haha.. jd pengen balik jepannggg.. =(

    1. Iya, sampai yang makan presiden-presiden gitu, haha. Iya, harganya nggak mahal lho itu makanannya di Torigin. Apalagi lokasinya di Ginza gitu! Mana enak pula makanannya😀 .

      Ayoo balik ke Jepang lagi Jen, haha. Aku juga pengen neh balik jalan-jalan lagi disana😀 .

  2. Ih, kita kok sama sih Ko🙂 Aku juga suka banget Ginza dan gak begitu suka dengan Akihabara🙂 Mungkin karena aku bukan penggemar barang elektronik kali ya😀 Apalagi pas diajak ke Ginza itu pas hari Minggu dan jalan-jalan rayanya ditutup untuk mobil. Jadi waktu itu puas deh foto-foto di tengah jalan raya Ginza😀

    1. Iya, Ginza memang seru ya dan Akihabara rasanya gitu-gitu aja, hehe😀 . Iya, aku juga ke Ginza hari Minggu siang itu dan memang seru banget jalannya ditutup, hehe😀 .

  3. zilkoooo… itu ituh beneran melonnn?? bukan emas berbentuk melon kan? ini mamang mamang juga jualan melon asinan cuma 5 ribu doang di deket rumah >.<

    btw, biaya untuk liburan disana gimana zil? mahal gak? kalau hotel rata-rata ratenya berapa?

    *mau catet* hahahaha

    1. Iya Niee, melon, hahaha😆 . Gila ya harganya😆 . Disini aja paling sekitar €2 – 3 harganya, lol😆 .

      Biaya liburan disana nggak terlalu mahal kok Niee. Maksudku, lebih murah Jepang lho daripada Eropa. Yaa, kalau dibandingin negara-negara Asia lain memang lebih tinggi memang ya, tapi kalau dibandingin Eropa menurutku sih nggak mahal. Aku sampe kaget, hehe🙂 . Untuk hotel juga tergantung kotanya dan kita mau menginap di hotel yang fasilitasnya gimana Niee😀 .

      Untuk hotel, kemarin yang harganya agak tinggian memang hotel yang di Tokyo sih😀 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s