Posted in Contemplation, The Past, Thoughts, Zilko's Life

#1494 – 2014 in Review

ENGLISH

Here we go again, already at the end of the year 2014. And just like in 2008, 2011, 2012, and 2013, here is an overview of the year of 2014 for me…

***

January 2014

I started the year in the city of Manchester in England for my year end 2013 trip to West England. I went to the Old Trafford Stadium on the New Year’s day but could not get in because there was a scheduled football match between Manchester United (MU) and Tottenham later on that evening. The following day, I went for a one day trip to the city of Liverpool to the west of Manchester. It was such a nice short trip, even though the weather in England was not better than the Dutch weather, haha😆 . But a short getaway was always welcomed.

A glimpse of the Old Trafford stadium
The Old Trafford stadium
Liverpool
Liverpool

There was nothing special for the rest of the month as I was just busy with my work…

February 2014

There were three highlights from this month which worthed mentioning here (I won’t bore you (and myself) with sentences about how busy I was at work, since this has been the theme at work throughout the entire year this year😆 ).

Andy Murray's forehand
Andy Murray’s forehand
This was the cabin in the ship
The cabin

 

Hello, London!!
Hello, London!!
London Gatwick Airport
London Gatwick Airport

Firstly, I decided to get myself a new personal laptop since my old one was dying and its problem was getting worse. Secondly, I impulsively decided to watch a session of the ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam because Andy Murray decided to take a late wild card entry there, haha😆 . And thirdly, I went for a weekend trip to London at the end of February to try the ferry service from Hoek van Holland in the Netherlands to Harwich in England and because I got a free one way easyJet ticket from London Gatwick to Amsterdam, thanks to my Emirates’ miles😀 .

March 2014

Unfortunately, nothing that special occurred in March. Let’s just say my life continued through the month😆 .

April 2014

However, April was awesome. In the second week of the month I had to go to Corsica, a French island in the Mediterranean sea, to present my work. I extended the trip for a weekend in Marseille, the second largest city in France (obviously after Paris) in the southern coast of France.

Ajaccio
Ajaccio, Corsica
La Parata
La Parata

 

The city of Marseille and the Notre Dame Cathedral in the background.
Marseille.
Les Calanques
Les Calanques

A week later, during the Easter long weekend, I decided to go to Copenhagen. I also went for a one day trip to Helsingborg (so I can say that technically I have been to Sweden too😛 ) where I met Bebe, a fellow blogger, there🙂 .

The Marble Church in Copenhagen
The Marble Church in Copenhagen
With Bebenyabubu in Helsingborg
With Bebenyabubu in Helsingborg

May 2014

Just like the month of March, there was not so much worth mentioning here. My life, again, continued through the month😛 .

June 2014

At the end of May, however, I went to Paris to watch the second grandslam tournament of the year, the French Open, for a long weekend trip. A trip to a grandslam tournament is always nice, but this time it was just nice to me because I didn’t get to watch any of my most favorite players. Even though, of course, I still saw some big names of the game performing, like Rafael Nadal, Roger Federer, Maria Sharapova, and Petra Kvitova, to name a few.

The king of clay, Rafael Nadal
The king of clay, Rafael Nadal
Petra Kvitova hitting a backhand
Petra Kvitova hitting a backhand

This summer was also a month of tennis for me; as I also competed in my first ever tennis tournament here in the Netherlands, haha😆 .

July 2014

There was not much to tell from the first 3/4 of the month. Aside from working, I was also a little bit busy preparing my homecoming trip by the end of this month. And yes, I went to Indonesia for a one month summer trip at the end of this month. I was flying with Garuda Indonesia’s newest route at that time, a non-stop Amsterdam – Jakarta flight which took 14 hours;. This was the longest non-stop flight I had ever taken thus far btw.

Garuda Indonesia's Boeing 777-3U3(ER) reg code PK-GIA which brought me to Jakarta from Amsterdam as GA 89
Garuda Indonesia’s Boeing 777-3U3(ER) reg code PK-GIA which brought me to Jakarta from Amsterdam as GA 89

And of course I had my first hand experience of the World Cup hype in a country which had a competing football team in the World Cup, and they were actually good at it. It was really cool!🙂 A friend of mine from Indonesia was also in Europe at that time and spent a weekend at my place.

The windmills of Zaanse Schans
The windmills of Zaanse Schans

Oh, and I also had to buy a new smartphone because my previous one suddenly decided to break one morning.

August 2014

The theme of the month was my one month Indonesia trip. I basically spent two and a half weeks in Yogyakarta and ten days going around some places in Indonesia. So I went to South Sulawesi (Makassar and Toraja), Lombok, and Bali. It was the first time ever I stepped my feet on the Sulawesi and Lombok soil.

Back to Losari Beach
The Losari Beach
At Kete'Kesu Village with a stage for the Toraja International Festival
The Kete’Kesu Village

 

Senggigi beach
The Senggigi Beach in Lombok
The Balangan Beach in Bali
The Balangan Beach in Bali

It was such a fun experience and month!

September – October 2014

I can put these two months together because there was not much worth telling here, just like March and May, haha. Aside from work, I was just busy preparing my year end trip to India.

November 2014

The highlight of the month was definitely my weekend trip to the French capital of gastronomy, Lyon, which was also the third largest city in France. Btw, this meant that this year I went to the three biggest cities in France? Haha😆 . The highlight of this highlight was that I had lunch at a one Michelin star restaurant for the first time ever😛 .

Only Lyon
Only Lyon
The best pigeon dish I have ever had in my entire life!!
Pigeonneau en cocotte!!

December 2014

The last month of the year. And obviously, a big year end trip this month to India. And by the time this post is published, actually I am currently still there (I prepared this post before I left).😀

***

Yeah, that was the year 2014 for me. Let 2015 be an even better and brighter year!!🙂

BAHASA INDONESIA

Nah, tiba-tiba disinilah kita berada lagi, di penghujung tahun 2014. Dan seperti di tahun 2008, 2011, 2012, dan 2013, berikut ini rangkuman dari hidupku di tahun 2014 ini…

***

Januari 2014

Tahun ini aku mulai di kota Manchester di Inggris dimana ketika itu aku sedang menjalani perjalanan akhir tahun 2013-ku ke Inggris Barat. Aku pergi ke Stadion Old Trafford di hari Tahun Baru tetapi nggak bisa masuk ke dalamnya karena di sore harinya telah dijadwalkan pertandingan bola antara Manchester United (MU) dan Tottenham disana. Keesokan harinya aku pergi selama seharian ke kota Liverpool di sebelah baratnya Manchester. Perjalanan ini adalah perjalanan singkat yang menyenangkan, dan walaupun cuaca di Inggris sebelas dua belas dengan cuaca di Belanda sih, haha😆 . Tetapi toh yang namanya liburan tetap seru-seru aja lah ya.

The Old Trafford Stadium in Manchester, Manchester United's home
Stadion Old Trafford Stadium di Manchester
Liverpool
Di suatu sudut di kota Liverpool di Inggris barat.

Tidak ada yang spesial yang terjadi di sepanjang sisa bulan ini karena aku sibuk dengan pekerjaanku…

Februari 2014

Rasanya ada tiga highlight dari bulan ini yang layak disebutkan disini (aku tidak akan menulis kalimat yang membosankan mengenai kesibukanku di kantor, karena memang beginilah tema di kantorku selama satu tahun ini, haha😆 ).

Andy Murray's forehand
Pukulan forehand Andy Murray
The ferry ship was the big white one in the background
Kapal ferry ke Inggris setelah berlabuh

 

Jamie's Italian Covent Garden
Jamie’s Italian Covent Garden
Back at this famous view
Kembali di view terkenal ini

Pertama-tama, aku memutuskan untuk memberi diriku sebuah laptop personal yang baru karena laptop lamaku sudah mulai menua dan masalahnya semakin bertambah buruk. Yang kedua, aku memutuskan dengan spontan untuk menonton turnamen ABN Amro World Tennis Tournament di Rotterdam karena Andy Murray memutuskan untuk mengambil late wild card untuk tampil di turnamen ini, haha😆. Dan ketiga, aku pergi selama satu akhir pekan ke London di akhir Februari untuk mencoba naik kapal dari Hoek van Holland di Belanda ke Harwich di Inggris dan juga karena aku mendapatkan tiket pesawat gratis sekali jalan dengan easyJet dari London Gatwick ke Amsterdam, hasil dari poin Emirates-ku😀 .

Maret 2014

Sayangnya, nggak banyak cerita menarik yang terjadi di bulan Maret. Jadi aku tulis saja bahwa kehidupanku berlanjut seperti biasa di bulan ini, huahaha😆 .

April 2014

Namun, bulan Aprilku seru banget deh. Di minggu kedua bulan ini, aku harus pergi ke Korsika, sebuah pulau milik Prancis di Laut Mediterania, untuk mempresentasikan pekerjaanku. Aku memperpanjang perjalanan ini sebentar di akhir pekannya di Marseille, kota terbesar kedua di Prancis (jelas setelah Paris) di garis pantai selatan Prancis.

A ferry ship departing
Sebuah kapal ferry berangkat di Korsika
The view from on top of the hill in La Parata
Pemandangan dari puncak bukit di La Parata

 

Chateau D'If in Marseille
Bangunan Chateau D’If di Marseille
A marina in Les Calanques
Sebuah marina di Les Calanques

Satu minggu kemudian, di waktu long weekend Paskah, aku memutuskan untuk pergi ke Kopenhagen. Aku juga pergi selama satu hari ke Helsingborg (jadi secara teknis aku bisa bilang aku pernah ke Swedia dong ya😛 ) dimana aku kopdaran dengan teman blogger, Bebe, disana🙂 .

Nyhavn in Copenhagen
Pelabuhan Nyhavn di pusat kota Kopenhagen, Denmark.
Gathering with Bebe, Bubu, and Baby Jo in Helsingborg.
Kopdaran dengan Bebe, Bubu, dan Baby Jo di Helsingborg.

Mei 2014

Sama seperti bulan Maret, nggak banyak yang bisa aku tulis disini. Kehidupanku, lagi, berlangsung seperti biasa di bulan ini😛 .

Juni 2014

Di akhir bulan Mei, tapinya, aku pergi ke Paris untuk menonton turnamen grandslam kedua tahun ini, French Open, memanfaatkan long weekend di Belanda. Perjalanan ke sebuah turnamen grandslam jelas selalu seru lah ya, tetapi kali ini serunya biasa aja deh untukku karena aku tidak berkesempatan menonton petenis favoritku nih. Walaupun, jelas, masih sempat sih menonton langsung para petenis papan atas ternama seperti Rafael Nadal, Roger Federer, Maria Sharapova, dan Petra Kvitova, beberapa di antaranya.

Roger Federer serving
Roger Federer memukul serve
Maria Sharapova
Maria Sharapova di Roland Garros

Musim panas ini juga musim tenis deh untukku; karena aku juga ikutan di sebuah turnamen untuk pertama kalinya di Belanda sini, haha😆 .

Juli 2014

Tidak banyak yang bisa aku tulis di 3/4 pertama bulan ini. Di samping kerja, aku juga sedikit sibuk mempersiapkan perjalananku ke Indonesia di akhir bulan ini. Iya, aku ke Indonesia selama satu bulan di musim panas ini di akhir bulan ini. Aku terbang dengan rute terbarunya Garuda Indonesia saat itu, penerbangan non-stop Amsterdam – Jakartanya mereka yang ditempuh dalam waktu 14 jam; penerbangan non-stop terlama yang pernah aku naiki sejauh ini btw.

Garuda Indonesia configured their Boeing 777-300ER with a 3-3-3 seating in economy
Di dalam penerbangan Garuda Indonesia GA89 ke Jakarta

Dan tentu saja aku juga merasakan yang namanya keriaan Piala Dunia (untuk pertama kalinya seumur hidup) di sebuah negara yang mana tim sepakbolanya juga berpartisipasi di Piala Dunia dan tim ini termasuk tim yang dijagokan. Seru banget deh rasanya!🙂 Seorang temanku dari Indonesia juga sedang liburan di Eropa waktu itu dan dia mampir di Belanda di satu akhir pekan.

Amsterdam ArenA, Ajax's base
Amsterdam ArenA, kandangnya Ajax

Oh, dan juga, tiba-tiba smartphone-ku memutuskan untuk mati aja gitu dong di bulan ini. Jadilah aku harus membeli smartphone baru.

Agustus 2014

Tema bulan ini adalah liburan selama satu bulanku di Indonesia. Pada dasarnya aku menghabiskan dua setengah minggu di Yogyakarta dan sepuluh hari berkeliling beberapa tempat di Indonesia. Aku pergi ke Sulawesi Selatan (Makassar dan Toraja), Lombok, dan Bali. Ini adalah kali pertama aku menginjakkan kaki di tanah Sulawesi dan Lombok.

The pinisis at Paotere harbours
Pinisi di Paotere
At Lokomata
Di Lokomata, Toraja

 

Tanjung Aan
Tanjung Aan
Because a trip to Bali is never complete withour a visit to Jimbaran
Pantai Jimbaran, Bali

Bulan ini beneran sebuah bulan yang seru banget!

September – Oktober 2014

Dua bulan ini aku satukan saja karena tidak banyak yang bisa diceritakan darinya, seperti Maret dan Mei gitu lah, haha. Di samping pekerjaanku, aku sedikit sibuk dengan persiapan perjalanan akhir tahunku ke India.

November 2014

Highlight dari bulan ini adalah perjalanan akhir pekanku ke ibukota kulinernya Prancis, Lyon, yang mana adalah kota terbesar ketiga di negeri ini. Btw, ini artinya tahun ini aku mengunjungi tiga kota terbesar di Prancis dong ya? Baru sadar nih, haha😆 . Highlight dari highlight ini adalah aku makan siang di sebuah restoran berbintang satu Michelin untuk pertama kalinya😛 .

The Saone river and the Saint Georges Church in Lyon during the dusk
Sungai Saone dan Gereja Saint Georges di Lyon di saat senja
The appetizer, a bowl of pumpkin soup and two spoons of raw salmon with hints of ginger
Makanan pembuka, sup labu dan dua sendok salmon mentah

Desember 2014

Bulan terakhir tahun ini. Dan jelas, di bulan ini ada perjalanan besar akhir tahunku ke India. Ketika posting ini dipublikasikan, sebenarnya aku sedang berada di India sih (ceritanya posting ini aku persiapkan sebelum berangkat).😀

***

Ya, begitulah rekap tahun 2014 untukku. Mudah-mudahan tahun 2015 menjadi tahun yang lebih baik dan cerah ya!!🙂

15 thoughts on “#1494 – 2014 in Review

  1. Aaaaahhhh… Banyak banget perjalanannya zil.. Asyik deh.. Klo aku untung ditutup dengan jalan jalan ke puncak.. Klo gak setahun deh di pontianak aja.. Hahahaha..

    Tahun depan sekapannya dimulai dari india dong yak.. Dan ditutup dimana? 😉

    1. Iya Niee, lumayan banyak ya tahun ini jalan2nya🙂 . Iya, untung ya akhir tahun sempet jalan2 juga, hihi.

      Iya, tahun 2014 dimulai di Inggris dan diakhiri di India. Tahun 2015 dimulai di India tapi masih belum tahu bakal diakhiri dimana😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s