Posted in TV Show

#1369 – How I Met Your Mother

ENGLISH

And that, kids, is how I met your mother.

– Ted Mosby

I still cannot believe that this week, How I Met Your Mother is officially concluded with the one hour season finale. After nine years, and nine seasons, it finally came to an end. Okay, seven years for me since I started following the show (starting with season 1 of course) in 2007 (apparently I actually wrote a post about it at around the time I started following the show😆 ).

A little bit of my history with this sitcom: I had to do a little bit of catching up after I moved to Europe (because Star World, the cable channel that aired it in Indonesia (and South East Asia) before I moved to Europe, was behind by two or three seasons at that time). But since then, I have been following the show (almost) religiously (this is a word I learned from the UK TV channels at my TV at home😆 ).

Aside from the jokes, obviously, I really like the general arc of the story. To me, one Ted Mosby’s quote that stood out from the pilot episode, where he told the story how he met Robin, was:

That, kids, is the true story of how I met your aunt Robin.

– Ted Mosby, Pilot Episode (season 1 episode 1)

A very simple quote, yet powerful, that kept reminding me throughout the show that Robin cannot be the Mother; but yet whose presence is very important such that Ted had to start the story of him meeting his wife with the story of how he met Robin.

*** SPOILER ALERT *** (I already type this in CAPS LOCK, bold, italic, underline, in red, and even writing this sentence; so if you feel like getting any spoiler from hereon, it is not my fault😛 )

But in the season finale, the writer took advantage of this quote from the first episode (and well, the general story throughout the nine seasons) to introduce a very big twist. A twist that, in a way, contradicts what have been constructed (beautifully) in season nine but at the same time not supposed to be that “surprising”, to be fair. So it didn’t just come out of nowhere. But still, in my opinion, almost (if not all) the entire season nine has been one of the best; with many touching episodes where the characters “mature” and are “moving on” to their next chapters of life. But I feel like this twist scraps all of this and throws it away to the abyss.

There were still some beautiful parts in the finale though. My favorite was when Ted talked to the Mother for the first time under the yellow umbrella under the rain in Farhampton; and following the scene was the 2030 Ted saying: “And that, kids, is how I met your mother“. To me, that was how the ending supposed to be.

Okay, not everything following that was terrible; as my favorite joke was actually in this part, when Ted said “I can’t believe it. I kept the story short, and to the point, and you guys still missed it“, huahaha😆 .

*** SPOILER ALERT ENDS HERE ***

Nevertheless, I still feel a little bit sad that another favorite TV show of mine comes to an end. I knew this was coming though. But still, when it did eventually happen, I still feel the sadness, the end of an era. It is really happening…

So anyway, thank you How I Met Your Mother for having been part of my life for the last seven years!🙂

"And that, kids, is how I met your mother". Photo credit: Ron P. Jaffe/Fox © 2014 Fox Television
“And that, kids, is how I met your mother”. Photo credit: Ron P. Jaffe/Fox ¬© 2014 Fox Television

BAHASA INDONESIA

And that, kids, is how I met your mother.

– Ted Mosby

Rasanya masih nggak percaya nih bahwa minggu ini, How I Met Your Mother telah resmi menayangkan episode terakhirnya yang sepanjang satu jam. Setelah sembilan tahun, dan sembilan musim, akhirnya acaranya berakhir juga. Oke, tujuh tahun sih untukku karena aku mulai mengikuti acara ini (dimulai dengan musim 1 tentunya) di tahun 2007 (ternyata waktu itu aku menulis satu posting tentangnya juga loh di sekitar waktu aku mulai mengikuti acaranya, huahaha😆 ).

Sedikit cerita mengenai aku mengikuti acara ini: aku mengejar ketertinggalan setelah aku pindah ke Eropa (karena waktu itu, Star World, stasiun TV kabel yang menayangkan acara ini di Indonesia (dan Asia Tenggara) sebelum aku pindah ke Eropa, tertinggal sekitar dua atau tiga musim gitu). Dan setelahnya, aku selalu mengikuti acara ini tanpa henti.

Di samping candaan-candaannya, jelas lah ya, aku juga suka jalan cerita utamanya. Bagiku, kutipannya Ted Mosby yang paling berkesan adalah dari episode pilot (episode pertama), dimana ia menceritakan bagaimana ia pertama kali bertemu Robin, yang berikut ini:

That, kids, is the true story of how I met your aunt Robin.

– Ted Mosby, Pilot Episode (season 1 episode 1)

Sebuah kutipan yang simpel, tetapi sangatlah kuat, yang terus mengingatkanku bahwa Robin bukanlah the Mother (“sang Ibu”, rasanya kok aneh ya pakai terjemahan bahasa Indonesianya. Jadi mulai sekarang aku merujuknya dengan panggilan the Mother aja deh ya); tetapi kehadirannya sangat penting sehingga Ted harus memulai kisah ia pertama kali bertemu dengan istrinya dengan kisah bagaimana ia bertemu Robin.

*** SPOILER ALERT *** (Ini sudah aku ketik dengan CAPS LOCK, bold, italic, underline, pakai warna merah, dan bahkan sampai-sampai aku menulis kalimat ini loh; jadi kalau ada yang merasa mendapatkan bocoran atau spoiler mulai dari sini, bukan salahku lho ya😛 )

Tetapi di episode terakhir, penulis ceritanya memanfaatkan kutipan dari episode pertama ini (dan, memang sih, cerita secara umum sepanjang sembilan musim ini) untuk memperkenalkan sebuah kejutan (twist) yang amat besar. Sebuah kejutan yang, di satu sisi, bertentangan dengan apa yang sudah terbangun (dengan amat indah) di musim sembilan tetapi pada saat yang sama memang sih seharusnya tidak “semengejutkan” itu. Jadi kejutannya nggak tiba-tiba muncul mendadak entah darimana gitu. Tapi tetap aja lah, menurutku lho ya, hampir (kalau bukan) keseluruhan musim sembilan sudah menjadi salah satu yang terbaik; dengan banyak episode yang menyentuh dimana karakternya menjadi “dewasa” dan “moving on” ke bab selanjutnya dari kehidupan mereka. Nah, untukku rasanya kejutan ini benar-benar merusak semua itu dan membuangnya jauh-jauh.

Memang masih ada beberapa bagian yang indah sih di episode final ini. Favoritku adalah ketika Ted berbincang-bincang dengan the Mother untuk pertama kalinya di bawah payung kuning di bawah guyuran hujan di Farhampton; dan adegan yang mengikutinya adalah Ted tahun 2030 yang berkata ke anak-anaknya: “And that, kids, is how I met your mother” (“Dan begitulah, Nak, bagaimana aku bertemu dengan ibumu“). Nah, untukku seharusnya ending-nya sih begini saja.

Oke, memang sih nggak semua adegan yang mengikutinya jelek-jelek amat; karena candaan favoritku justru berada di bagian ini, dimana Ted berkata ke anak-anaknya: “I can’t believe it. I kept the story short, and to the point, and you guys still missed it”, (“Nggak habis pikir. Aku menceritakan kisah ini dengan singkat, padat, dan jelas, dan kalian masih nggak mengerti juga“), huahaha😆 .

*** SPOILER ALERT BERAKHIR DISINI ***

Bagaimanapun juga, rasanya sedih juga ya kalau salah satu acara TV favorit berakhir. Memang sih aku tahu ini akan terjadi juga. Tapi tetap aja, di momen dimana ini beneran terjadi, rasanya sedih gitu, akhir dari sebuah era. Ini benar-benar kenyataan…

Jadi, pada akhirnya, terima kasih How I Met Your Mother karena telah menjadi bagian dari hidupku selama tujuh tahun ini!🙂

19 thoughts on “#1369 – How I Met Your Mother

  1. jujur ko aku tau serial How I Met Your Mother” gara gara baca blog sedih ya, jujur aku belum pernah nonton. kalau kece bisa nie aku cari bagai mana caranya..tapi udah 9 mulim buset banyak bener ya…

  2. saya juga kadang nonton serial ini, tp keknya di starwold yg di tv kabel belum kelar dech masih diputar, sy jarang ngikutin tp krn udah mau finalle sepertinya mau mulai nonton lebih intens dech heheheheh… soalnya banyak yg review bagus… skrg lg ngikutin friends malah yg di putar ulang universal dri musim pertama😀

    1. Iya, dulu juga di Star World ketinggalan dua atau tiga season gitu, hehehe🙂 . Ah, Friends diputar lagi? Dulu juga Star World tiap hari memutar ulang episodenya Friends dari episode 1 musim 1 sampe episode terakhir musim 10, satu atau dua episode gitu per hari, hehehe😀 .

  3. i guess i never watch series after friends end, then I watch HIMYM, remind me of friends, the good ol friends, the hangout place (opposed to friend, they hang in bar:mrgreen: ), friend in love with his friend, married with his friend …

    The spooky thing about this series is my friend (my only friend who watch this series in Indonesia!😆 others doesn’t seem to care or watch) know how the plot end! how is possible? he knew that ted’s wife dies in the end since season 8 … I don’t know if on the Net, there’s someone leak the last episode plot or something:mrgreen:

    1. Lol, and the setting of both series was in New York🙂 .

      Either it was a big coincidence or there might be some spoilers leaking somewhere. I never made any effort to look for spoilers though.

    1. Hahaha, biasanya memang “susah”-nya itu untuk memulainya sih ya. Tapi begitu sudah ngikutin dan kecantol jadi nggak bisa berhenti deh, huahaha😆 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s