Posted in EuroTrip, One Day Trip, Vacation, Weekend Trip

#1352 – Weekend Story: London

ENGLISH

So, how was my weekend? Well, it was fine. What did I do? Well, you know, nothing that special, just going to London and back, huahaha😎😆 . Yes, so I went for a quick trip to London this weekend; or as how my roommate put it: I went there to have lunch and then back to the Netherlands😛 .

So here is the story:

***

Day 1 (Saturday, 22 February 2014)

This would be something new to me, where I would take a ferry ship to cross the English channel. The service that I chose would depart at 21:30 so on Saturday evening I took the train to go to Hoek van Holland, the departure point of the trip. I arrived there at around 19:30 where I just checked-in and got into the ferry ship. Btw, even though it was a “ferry ship”, it was such a huge ship like this (the picture was taken after I arrived in England so this explains why it was bright😀 ):

The ferry ship was the big white one in the background
The ferry ship was the big white one in the background

Anyway, I also got a cabin room in the ship and mine was on Deck 10. After putting my stuff, which was just a backpack, lol😆 , in my room; I went downstairs to Deck 9 to have dinner at the ship’s restaurant. I decided to have a grilled salmon with chips and a pepsi. After that I went around the ship (well, only the part accessible for the passengers of course, which were deck 9 to 11) including to the open deck (lucky I did it before the ship left Hoek van Holland because once it was moving, the doors outside were closed and locked!). At around 21:15, the ship departed and our trip crossing the English Channel started.

Btw, here is the ferry route map tonight from Hoek van Holland to Harwich in England, where the ferry landed:

The ferry boat path from Hoek van Holland to Harwich, England
The ferry ship path from Hoek van Holland to Harwich, England

It was a very nice and smooth ride, btw. Of course once in awhile I could feel the “sea movement”, but it was not that bad. I also slept relatively well that night.

Day 2 (Sunday, 23 February 2014)

This was the cabin in the ship
This was the cabin in the ship

And then I found out that even though it was scheduled to arrive at 07:00, the sailing time was actually only around 7 hours. So at around 05:00 UK time, we actually already harbored at Harwich. But we were not allowed to disembark the ship yet. The restaurant was also open for a one-hour breakfast service (for an extra charge of course) from 05:30 to 06:30; and I decided to have my breakfast there because: (1) it was all you can eat, huahaha😆 ; (2) they had English breakfast menu; and (3) I was not sure I would be able to find something to eat in Harwich anyway😀 .

At 06:30, the gate was opened and I left the ship. Actually, my ferry ticket also covered the 90 minutes train trip from Harwich to London. However, a few days before our departure, I received an email saying that due to maintenance work, the train between Harwich and London today had been cancelled!😯 WTF!!👿 . But luckily they were professional so they organized a coach service as a replacement of the train.😀 So after passing through the immigration at Harwich, I walked to the parking space next to the station where the coach would come.

At 07:00, two coaches came and I boarded one of them, which left immediately after it was full. Here is the route map for the 90 minutes ride from Harwich to London Liverpool Street Station:

The route map from Harwich to London Liverpool Street
The route map from Harwich to London Liverpool Street

It was quite an uneventful trip, just like a normal coach ride so what do you expect?😆 . So I would just fast forward the story to the time I arrived in Liverpool Street Station in London at around 08:30. I decided to buy the one day London’s public transportation ticket and took the tube to Victoria Station to collect my pre-booked train ticket to Gatwick Airport for later on today.

After collecting my ticket, I had a lot of time to kill and so somehow I decided that I wanted to take a walk, hahaha😆 . So from London Victoria Station I walked towards the Vauxhall Bridge which crossed the famous River Thames. From there I walked alongside the river until I reached the super famous Parliament Building and the Big Ben. It was not that far though, just 3.22 km, approximately, according to Google Maps. Btw, the weather was very windy today; but at least it was not raining so it was good😀 .

Back at this famous view
Back at this famous view

After that, I took the Jubilee Line from the nearby Westminster Underground station to North Greenwich where I stopped by at the O2. Then I realized it was already around 11:00. So after that I went back to Central London to the Covent Garden area. Yes, it was already almost lunch time and obviously I decided to have lunch at my favorite Jamie’s Italian restaurant in Covent Garden! Hahaha😆 .

I didn’t try something new this time, just their rump steak with polenta chips; and also a glass of their homemade lemonade (a non-alcoholic cocktail). And as always, it was GOOD!!😀 The salad dressing was just okay though, but overall it was satisfying!🙂

After lunch, I took the tube to go back to Victoria Station to catch my train to Gatwick at 14:05. But apparently the station was so close that I happened to be lucky for not having to wait for too long for the tube so I arrived there very early, hahaha😆 . But anyway, so at 14:05 my train left Victoria Station. And just like Heathrow, Gatwick was located very far away from London as it took the train (which was considerably faster than a tube) 47 minutes to get there from Victoria Station!

Gatwick Airport
Gatwick Airport

At 14:52, the train arrived at the South Terminal of Gatwick. And because my flight would depart from the North Terminal, I took their free inter-terminal automated people mover. I was flying with easyJet this time and because I was only on a, literally, 24 hour trip, I didn’t have a checked-in luggage. I already checked-in online so I just went through the security and then to the gate. Long story short (It took them quite awhile until they announced the actual departing gate. At first they only asked the passengers to go to gate 101-113 but not specifying which one would be the actual gate. Once we arrived at these gates’ area, there was still no information until some time later where they announced it would be gate 110), we boarded our aircraft: an easyJet’s Airbus A319-111 reg G-EZBH flight EZY 8879 from London Gatwick (LGW) to Amsterdam Schiphol (AMS).

The flight was delayed a little bit (20 minutes). At around 17:30, we took off from runway 26L of Gatwick Airport. Here is the actual flight route map from London Gatwick Airport to Amsterdam Schiphol Airport that I took today (source: here (accessed on 23 February 2014)):

The actual flight EZY 8879 route map today from London Gatwick (LGW) tp Amsterdam Schiphol (AMS). Source: http://nl.flightaware.com/live/flight/EZY8879
The actual flight EZY 8879 route map today from London Gatwick (LGW) to Amsterdam Schiphol (AMS). Source: http://nl.flightaware.com/live/flight/EZY8879

At around 19:24 local time, our flight landed at runway 18R of Schiphol Airport. Here is the landing video:

Yes, the Polderbaan, the runway that is located so far away from the airport’s terminal building! Hahaha😆 . Long story short, we disembarked the plane. I passed through the immigration and then left. It was quick because I didn’t have any luggage so I could just leave😀 . I took the train to go back to Delft, and here this 24 hour weekend trip to London officially ended.

BAHASA INDONESIA

Bagaimanakah cerita akhir pekanku? Ya, seru sih. Ngapain aja? Ya gitu deh, biasa aja kok, aku cuma pergi ke London trus balik lagi ke Belanda, huahaha😎😆 . Iya, aku pergi dalam rangka trip singkat ke London di akhir pekan ini; atau kalau kata roommate-ku sih aku pergi ke London cuma buat makan siang trus balik lagi ke Belanda😛 . Ada benarnya juga sih.

Jadi beginilah ceritanya:

***

Hari 1 (Sabtu, 22 Februari 2014)

Ini akan menjadi pengalaman baru bagiku, dimana aku ke Inggrisnya naik kapal ferry menyebrangi Selat Inggris loh. Perjalanan kapal ferry yang aku pilih adalah yang keberangkatan jam 21:30 di hari Sabtu, jadilah Sabtu sore aku naik kereta untuk pergi ke Hoek van Holland, dimana kapalnya akan berangkat. Aku tiba disana sekitar jam 19:30 dimana setelahnya aku langsung aja check-in dan naik ke kapalnya. Btw, walaupun namanya “kapal ferry”, tapi kapalnya gede banget loh kayak gini (foto ini diambil setelah kapalnya sampai di Inggris, makanya sudah terang lagi😀 ):

The ferry ship was the big white one in the background
Kapal ferry-nya yang gede putih di belakang itu

Ngomong-ngomong, aku juga mendapatkan kamar kabin di kapalnya dan punyaku berada di Dek 10. Setelah meletakkan barang-barangku, yang mana cuma satu tas ransel aja sih, huahaha😆 , aku turun ke bawah ke Dek 9 untuk makan malam di restoran kapalnya. Aku memutuskan untuk makan salmon panggang dengan kentang goreng dan pepsi. Setelahnya aku mengelilingi kapalnya (ya, cuma bagian yang bisa diakses penumpang aja sih, yaitu dek 9 sampai 11) termasuk dek terbukanya (untungnya aku sudah ke dek luar ini sebelum kapalnya berangkat dari Hoek van Holland, karena begitu kapalnya berangkat pintunya ditutup dan dikunci loh!). Sekitar jam 21:15, kapalnya berangkat dan perjalananku menyebrangi Selat Inggris dimulai.

Btw, berikut ini peta rute kapal ferry-nya malam ini dari Hoek van Holland ke Harwich di Inggris dimana kapalnya akan berlabuh:

The ferry boat path from Hoek van Holland to Harwich, England
Peta rute kapal ferry dari Hoek van Holland ke Harwich, Inggris

Perjalanannya sungguh nyaman dan tenang loh. Tentu saja kadang agak terasa sedikit sih “goyangan laut”-nya, tapi nggak parah lah. Jadilah malam ini aku bisa tidur dengan lumayan nyenyak.

Hari 2 (Minggu, 23 Februari 2014)

This was the cabin in the ship
Ini kabin di dalam kapalnya.

Dan kemudian barulah aku tahu bahwa walaupun di jadwal kapalnya tiba jam 7 pagi, sebenarnya kapalnya berlayar cuma sekitar 7 jam aja loh. Jadi sekitar jam 5 pagi waktu UK sebenarnya kapalnya sudah berlabuh di Harwich. Hanya saja para penumpang masih belum diizinkan keluar. Restorannya juga buka kembali untuk layanan sarapan selama satu jam (dengan membayar sejumlah tertentu pastinya) dari jam 05:30 sampai 06:30; dan aku memutuskan untuk sarapan sekalian disana karena: (1) all you can eat loh; (2) mereka memiliki menu sarapan ala Inggris (English breakfast); dan (3) toh aku tidak yakin bakal menemukan tempat buat makan di Harwich😀 .

Jam 06:30, pintunya akhirnya dibuka dan aku meninggalkan kapalnya. Sebenarnya, tiket kapal ferry-ku juga berlaku di perjalanan dengan kereta api selama 90 menit dari Harwich ke London loh. Hanya saja, beberapa hari sebelum berangkat aku menerima email bahwa karena ada pekerjaan di rel, kereta dari Harwich ke London untuk hari ini dibatalkan dong!!😯 Apa-apaan ini!!👿 . Tapi untungnya mereka profesional sekali jadi mereka menyediakan layanan bus sebagai pengganti keretanya.😀 Jadilah setelah melewati imigrasi di Harwich, aku berjalan ke area parkir di sebelah stasiunnya dimana busnya akan datang menjemput kami.

Jam 7 pagi, dua bus datang dan aku menaiki salah satunya, yang mana langsung berangkat begitu busnya penuh. Berikut ini peta perjalanan selama sekitar 90 menit dari Harwich menuju Stasiun Liverpool Street di London:

The route map from Harwich to London Liverpool Street
Peta rute perjalanan dari Harwich ke London Liverpool Street

Perjalanannya ya gitu-gitu aja deh, kayak perjalanan biasa dengan bus jadi nggak ada yang seru😆 . Jadi aku langsung maju aja ke cerita setelah aku tiba di Stasiun Liverpool Street di London sekitar jam setengah sembilan pagi. Aku memutuskan untuk membeli kartu transportasi umum London satu hari dan kemudian menaiki tube (istilahnya orang London akan kereta bawah tanah mereka) menuju Stasiun Victoria untuk mengambil tiket yang sudah aku booking di awal untuk perjalananku ke Bandara Gatwick siangnya.

Setelah mengambil tiketku, aku memiliki banyak waktu dan entah bagaimana aku merasa ingin berjalan kaki, hahaha😆 . Jadilah dari London Victoria aku berjalan ke arah Jembatan Vauxhall yang menyebrangi Sungai Thames yang terkenal itu. Dari sana aku berjalan di sisi sungainya hingga tiba di Gedung Parlemen dan Big Ben yang super terkenal itu. Nggak jauh-jauh amat sih, cuma sekitar 3,22 km aja kalau menurut Google Maps. Btw, cuacanya berangin banget hari ini; tapi nggak hujan jadi masih oke lah😀 .

Back at this famous view
Kembali di titik super terkenal ini

Setelahnya, aku naik tube Jalur Jubilee di Stasiun Underground Westminster di dekat sana ke North Greenwich untuk mampir di O2. Dan barulah aku sadar bahwa ternyata sudah sekitar jam 11:00. Jadilah dari sana aku kembali lagi ke Central London di area Covent Garden. Ya, sudah hampir waktunya makan siang dan tentu saja aku memutuskan untuk makan di restoran Jamie’s Italian favoritku di Covent Garden! Hahaha😆 .

Aku nggak mencoba menu baru sih kali ini, cuma rump steak-nya mereka dengan polenta chips; dan segelas homemade lemonade (cocktail non-alkohol). Dan seperti biasa, ENAAK!!😀 Eh, tapi saladnya biasa aja ding, tetapi secara keseluruhan sih memuaskan banget!🙂

Setelah makan siang, aku naik tube untuk kembali ke Stasiun Victoria untuk mengejar keretaku ke Gatwick jam 14:05. Tetapi ternyata stasiunnya dekat banget dan kebetulan aku beruntung jadi nggak harus menunggu lama untuk tube-nya sehingga aku tiba di stasiunnya awal banget, hahaha😆 . Singkat cerita, jam 14:05 keretaku berangkat dari Stasiun Victoria. Dan seperti Heathrow, Gatwick itu jauh banget loh dari London soalnya dengan kereta aja (yang mana kecepatannya jauh lebih cepat daripada tube kan) membutuhkan waktu 47 menit kesana dari Stasiun Victoria!

Gatwick Airport
Bandara Gatwick

Jam 14:52, keretanya tiba di Terminal Selatan Gatwick. Dan karena pesawatku berangakt dari Terminal Utara, aku naik layanan automated people mover (“Pemindah orang otomatis”? Padanan bahasa Indonesianya apaan ya ini? Huahaha😆 ) inter-terminal gratisan. Aku sudah check-in online jadi aku langsung masuk ke area pemeriksaan sekuriti dan kemudian ke gate. Singkat cerita (Lama banget loh sampai mereka mengumumkan gate keberangkatannya. Awalnya para penumpang diminta berjalan ke gate 101-113 tanpa disebutkan gate-nya yang mana. Ketika kami sudah sampai di area gate-gate ini, masih belum ada informasi juga hingga beberapa waktu kemudian akhirnya diumumkan gate-nya adalah gate 110), kami menaiki pesawat kami: sebuah Airbus A319-111 milik easyJet dengan kode registrasi G-EZBH nomor penerbangan EZY 8879 dari London Gatwick (LGW) ke Amsterdam Schiphol (AMS).

Penerbangannya sedikit tertunda (20 menit). Sekitar jam 17:30, kami lepas landas dari landasan pacu 26L Bandara Gatwick. Berikut ini peta rute penerbangan yang sebenarnya tadi dari Bandara London Gatwick ke Bandara Amsterdam Schiphol yang aku naiki hari ini (sumber: disini (diakses tanggal 23 Februari 2014)):

The actual flight EZY 8879 route map today from London Gatwick (LGW) tp Amsterdam Schiphol (AMS). Source: http://nl.flightaware.com/live/flight/EZY8879
Jalur penerbangan aktual EZY 8879 hari ini dari London Gatwick (LGW) ke Amsterdam Schiphol (AMS). Sumber: http://nl.flightaware.com/live/flight/EZY8879

Sekitar jam 19:24 waktu lokal, pesawatnya mendarat di landasan pacu 18R Bandara Schiphol. Berikut ini video pendaratannya:

Iya dong, mendaratnya di Polderbaan yang lokasinya jauh banget dari terminal bandara! Hahaha😆 . Singkat cerita, kami keluar dari pesawatnya. Lalu harus melewati imigrasi dan aku langsung keluar deh karena nggak membawa bagasi😀 . Aku naik kereta untuk kembali ke Delft, dan disini perjalanan selama 24 jam-ku di akhir pekan ke London resmi berakhir.

18 thoughts on “#1352 – Weekend Story: London

  1. hahaha bener2 cuma nebeng lunch doang ya di london nya😀

    gua jadi inget dulu pas kecil kalo liburan ke jakarta (dari surabaya) kita suka naik kapal laut. ada kamarnya juga. dulu sih bagus juga lho kapal laut nya, gak tau deh sekarang masih bagus kayak dulu gak…

    1. Iya, di London cuma nebeng lunch doang jadinya😀 .

      Wah, dulu ternyata ada kapal laut ya? Sekarang sih mungkin sudah kalah bersaing sama mode transportasi yang lain sih ya?? Hmmmm… . Padahal seru juga sebenarnya naik kapal, asal kapalnya oke sih ya. Kalo kapalnya abal-abal sih males juga😛 .

    1. Iya, seru memang😀 . Entertainment-nya ada juga lah walau gak kalau seperti di kapal pesiar sih. Tapi ada bioskop, bar, restoran, lounge-nya juga, hehe. Sampe ada lapangan basket segala😀

  2. Serius cuma segitu doang di London, Ko? Bentar bgt yahh :p Tapi bentaran doang pun udah maen ke negara lain..hahah😀 Bikin ingin dehh..

    1. Yoi Py, memang sengaja dibuat sebentar gitu. Soalnya aku sudah beberapa kali ke London juga sih😀 . Jadi pengalaman barunya sebenarnya ya naik kapalnya itu😀 . Hahaha, di Indo juga sekarang gampang kan; terutama kalau mau ke Singapore ato KL gitu. Sama lah, hahaha😛 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s