Posted in My Interest, Tennis

#1282 – 2013 US Open

ENGLISH

Yes, it is already this time of the year again. Yesterday, the fourth and final grandslam of the year was concluded with the men’s singles final between Novak Djokovic and Rafael Nadal. Yes, it was this year’s edition of the US Open.

Women’s Singles

If last year Serena Williams reached the final of the US Open with the loss of just 19 games, this year she was even more determined as she reached the final with the loss of just SIXTEEN (16) games!😯 This included a demolition job of Carla Suarez Navarro (Serena won the quarterfinals match 6–0, 6–0, and it was during Suarez Navarro’s birthday! Well, but for Suarez Navarro, at least the bright side was that she earned $325,000 for her singles quarterfinals appearance!πŸ˜† ). And this was even more impressive because Serena got quite a tough draw on her side.

In the other side of the draw, Victoria Azarenka battled through her draw. She did not play her best but still managed to win ugly and reach the final. So the final was a repeat of last year’s final. The final went in quite a difficult condition where it was very windy in Arthur Ashe. But after a tough battle, Serena took the first set 7–5. She then carried on the momentum and built a 4–1 lead in the second seat with a double breaks. However, she then played tentatively, not “smart tennis” in her own words, and made a lot of unforced errors on her own, thus handing back the breaks to Azarenka. Azarenka managed to force the tiebreak to be played in the second set, where she won 8–6. Serena was frustrated at this point, but she regrouped well and took firm control of the third set, winning it 6–1. Hence, Serena Williams successfully defended her title by 7–5, 6–7(6), 6–1. And it was her 17th grandslam singles title, and 5th at the US Open!😯

Men’s Singles

In this edition of the US Open, for the first time in many years, Roger Federer was seeded outside of the top 4, in fact, he was seeded 7th. And he was drawn in Rafael Nadal’s (seeded second) quarter. However, Federer was one match short of having the dream quarterfinals match as he fell to Tommy Robredo in the fourth round. The defending champion, Andy Murray, lost in the quarterfinals to Stanislas Wawrinka. These occassions, in some ways, cleared the path of the top two seeds to the final: Novak Djokovic and Rafael Nadal.

The men’s singles final was played on Monday. This year was the first year the final was scheduled on the following Monday, after the tournament had been disrupted by rains for five years in a row thus messing up with the schedule. It was a four sets final, where Rafael Nadal won his 13th grandslam title and 2nd at the US Open after he defeated Djokovic 6–2, 3–6, 6–4, 6–1.

Prize Money Record

By virtue of winning the US Open, both Serena Williams and Rafael Nadal deserved a prize money of $2,600,000 each. On top of that, because it happened that both of them were the best performers at the US Open Series (the warming-up Northern American tournaments of the US Open) this year AND they won the singles titles, they were entitled for an additional bonus of $1,000,000 each. So, each of them earned $3,600,000 from the singles event of this tournament only!😯 Up until now, this is the biggest paycheck every paid on a tennis tournament in history.

p.s: With this prize money, Serena Williams passed the $50,000,000 mark of the prize money (from the tournaments only, not including commercials, sponsors, business, etc) she has earned during her incredible career. This is the most of any women athletes in the world.

p.s (2): but in total, Serena Williams earned more than Rafael Nadal from this tournament because she also participated in women’s doubles with Venus Williams where the pair reached the semifinals. So Serena earned an extra $57,500 from the doubles.

Serena Williams won her 17th grandslam singles title at the 2013 US Open. Photo credit: Chris Trotman/Getty Images North America
Serena Williams won her 17th grandslam singles title at the 2013 US Open. Photo credit: Chris Trotman/Getty Images North America
Rafael Nadal won his 13th grandslam singles title at the 2013 US Open. Photo credit: Matthew Stockman/Getty Images North America
Rafael Nadal won his 13th grandslam singles title at the 2013 US Open. Photo credit: Matthew Stockman/Getty Images North America

BAHASA INDONESIA

Ya, sudah tanggal segini lagi. Kemarin, turnamen grandslam keempat dan terakhir tahun ini telah berakhir dengan diselenggarakannya final tunggal putra antara Novak Djokovic dan Rafael Nadal. Ya, turnamen ini adalah US Open tahun ini.

Tunggal Putri

JikaΒ tahun laluΒ Serena Williams mencapai final US Open dengan kehilangan hanya 19 games saja, tahun ini ia lebih fokus lagi dan mencapai final dengan kehilangan ENAM BELAS (16) games saja!😯 Ini termasuk pertandingan dimana ia menghancurkan Carla Suarez Navarro (Serena memenangi pertandingan perempat final itu 6–0, 6–0, dan pertandingannya diadakan di hari ulang tahunnya Suarez Navarro! Ya, tapi untuk Suarez Navarro sih sisi positifnya adalah ia mendapatkan hadiah $325.000 (Rp 3.627.000.000,- dengan kurs $1 = Rp 11.160,-πŸ˜† ). Dan ini lebih impresif lagi karena Serena mendapatkan draw yang berat di sisinya.

Di sisi lain dari draw, Victoria Azarenka berjuang keras. Ia tidak bermain yang terbaik tetapi toh tetap bisa masuk ke final dengan terus berjuang dan menang dengan ‘jelek’. Jadilah finalnya adalah ulangan final taun lalu. Finalnya berlangsung dalam kondisi yang sulit dimana kondisinya sangat berangin di Arthur Ashe. Tapi setelah bertarung dengan ketat, Serena memenangi set pertama 7–5. Ia kemudian membawa momentum dan langsung memimpin 4–1 di set kedua dimana ia unggul dengan double break. Namun, kemudian ia bermain dengan tentatif, tidak memainkan “tenis cerdas” menurutnya, dan membuat banyak kesalahan sendiri, sehingga kedua break itu didapatkan kembali oleh Azarenka. Azarenka berhasil memaksa set kedua untuk masuk ke tiebreak dimana ia memenanginyaΒ 8–6. Serena merasa amat frustrasi di titik ini, tetapi ia bisa menenangkan dirinya dengan baik dan langsung mengambil kontrol penuh di set ketiga, memenanginya 6–1. Artinya, Serena Williams sukses mempertahankan gelar juaranya dengan kemenangan 7–5, 6–7(6), 6–1. Dan ini adalah gelar tunggal grandslamnya yang ke-17, dan kelima di US Open!😯

Tunggal Putra

Di edisi US Open kali ini, untuk pertama kalinya setelah sekian lama, Roger Federer diunggulkan di posisi di luar 4 besar, yaitu di posisi 7. Dan ia berada di sisi seperempat yang sama dengan Rafael Nadal (unggulan kedua). Namun, Federer kalah di satu babak sebelum perempat final impian itu dimana ia kalah dari Tommy Robredo di babak keempat. Sang juara bertahan, Andy Murray, juga kalah di perempat final dari Stanislas Wawrinka. Kejadian-kejadian ini, di satu sisi, memuluskan jalan dua unggulan teratas untuk masuk ke final: Novak Djokovic dan Rafael Nadal.

Final tunggal putra dimainkan di hari Senin. Tahun ini adalah tahun pertama finalnya memang dijadwalkan di hari Senin, setelah turnamennya terganggu oleh hujan selama lima tahun berturut-turut sehingga jadwalnya menjadi kacau. Finalnya berlangsung empat set, dimana Rafael Nadal memenangi gelar grandslam ke-13nya setelah mengalahkan Djokovic 6–2, 3–6, 6–4, 6–1.

Rekor Hadiah

Dengan memenangi US Open ini, Serena Williams dan Rafael Nadal berhak mendapatkan hadiah masing-masing $2.600.000 (sekitar Rp 29.016.000.000,- dengan kurs yang sama seperti di atas). Di samping itu, karena kebetulan keduanya merupakan pemain terbaik di US Open Series tahun ini (rangkaian seri turnamen di Amerika Utara yang merupakan pemanasan untuk US Open) DAN  menjuarai gelar tunggalnya US Open, masing-masing dari mereka berhak mendapatkan bonus $1.000.000 (Rp 11.160.000.000,-). Jadi, masing-masing mendapatkan hadiah $3.600.000 (Rp 40.176.000.000,- (lebih dari empat puluh MILYAR rupiah)) dari event tunggal di turnamen ini saja!😯 Sampai saat ini, ini adalah rekor hadiah tertinggi yang pernah dibayarkan di sebuah turnamen tenis sepanjang sejarah.

p.s: Dengan hadiah ini, total hadiah yang telah Serena Williams dapatkan dari turnamen-turnamen saja (tidak termasuk iklan, sponsor, bisnis sampingan, dll) sepanjang kariernya telah melebihi angka $50.000.000 (Rp 558.000.000.000,- (lima ratus lima puluh delapan milyar rupiah)). Ini adalah yang terbanyak dari semua atlet putri di dunia.

p.s (2): tapi secara keseluruhan, Serena Williams mendapatkan hadiah lebih banyak dari Rafael Nadal di turnamen ini karena ia juga bermain di ganda putri bersama Venus Williams dimana keduanya mencapai semifinal. Jadi Serena mendapatkan hadiah pula $57.500 (Rp 667.000.000,-) dari ganda.

5 thoughts on “#1282 – 2013 US Open

  1. hebat yah si Serena ituu…..selalu menang…mental juara gak ada lawan saat ini dah. Itu hadiahnya kok bikin ngiler gituuuu sihhh..banyak amattt. kalo aku sih kalo udah menang sekali ini doang, langsung gantung raket dahh..hahhaa

    1. Iya, Serena memang hebat banget, heheheπŸ˜€ . Dia memang bener-bener yang nomer 1 kanπŸ™‚ . Dan hadiahnya memang gila bener kalau juara gitu. Mana kalau juara gitu kan semakin “menarik” sponsor/iklan kan. Jadi makin kaya deh, hahaha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s