Posted in PhD Life, Zilko's Life

#1277 – This and That This Week (Part 2)

ENGLISH

This post is a sequel of the previous one because there are a few more things about this week that I want to write here:mrgreen: .

Course Preparation

As I said a few weeks ago, one of my responsibility in the upcoming semester is to be a student assistant in a basic mathematics course for the first year Bachelor students in another faculty. Because the course will start next week (as the semester also officially starts), earlier this week we had a preparation meeting for it. There were a few things that were discussed, and a few things were changed and adjusted as well; like I was transferred to another group because of the absence of another student assistant and room problem. Yeah, this kind of pre-courses stuffs that were discussed.

Anyway, as expected, because the course is in Dutch, the meeting was also in Dutch, huahaha๐Ÿ˜† . In this meeting, I realized that with my current Dutch proficiency, it is still easier to understand the Dutch of a non-native Dutch speaker rather than a native one, huahaha๐Ÿ˜† . I mean, some of the professors who were in the meeting were not native Dutch (but they spoke Dutch very fluently) and so they had accents in their Dutch. And to me, it was a little bit easier to understand them, hahaha๐Ÿ˜› . But well, yeah, I must keepm improving my Dutch now๐Ÿ™‚

Meeting with My Co-Promotor

Since my co-promotor is back in TU Delft (she was away for one year for a guest professor thing in a very well-known university in South East Asia), we thought it would be better if I updated her with the current state of my research and my current plan. So that is why earlier this week we also had a meeting (with my daily supervisor as well) to talk about this. It was nice though, as she had a few ideas and opinions regarding some things, which I could see her points so she was giving, basically, feedbacks and suggestions. But with the current deadlines that I have, well, there are quite many things to do!๐Ÿ˜†

So I guess it will really be a very busy semester for me!

BAHASA INDONESIA

Posting ini adalah sekuel posting sebelumnya karena masih ada beberapa cerita mengenai minggu ini yang ingin aku tulis disini:mrgreen: .

Persiapan Kelas

Seperti yang aku bilangย beberapa minggu lalu, satu kewajibanku di semester yang akan datang ini adalah asistensi di sebuah kelas matematika dasar untuk mahasiswa S1 tahun pertama di fakultas sebelah. Karena kelasnya bakal dimulai minggu depan (dimana semester baru juga resmi dimulai), jadilah awal minggu ini ada semacam meeting persiapan untuk itu. Ada beberapa hal yang didiskusikan, dan beberapa hal juga dibuah dan disesuaikan gitu; seperti aku yang dipindahkan ke grup lain karena salah satu asisten lainnya berhalangan dan ada masalah dengan ruangan. Ya, hal-hal prakelas semacam ini lah yang dibicarakan.

Anyway, nggak mengherankan juga bahwa karena kelasnya akan diadakan dalam bahasa Belanda, meeting-nya juga diadakan dalam bahasa Belanda, huahaha๐Ÿ˜† .Di meeting ini, aku baru menyadari lho bahwa dengan kemampuan bahasa Belandaku sekarang ini, kok rasanya lebih mudah untuk memahami bahasa Belandanya orang yang bukan native ya daripada yang native, huahaha๐Ÿ˜† . ย Maksudku, beberapa profesor yang hadir di meeting itu bukanlah orang yang kecil di Belanda gitu (tetapi bahasa Belandanya sih lancar banget) sehingga tentu saja ada aksen atau logatnya gitu di bahasa Belandanya mereka. Dan untukku, malah lebih mudah untuk memahami mereka dah, hahaha๐Ÿ˜›. Ah, ya, aku harus selalu meningkatkan kemampuan bahasa Belandaku deh๐Ÿ™‚

Meeting dengan Ko-Promotorku

Karena ko-promotorku sudah kembali di TU Delft (beliau pergi selama satu tahun untuk semacam posisi profesor tamu gitu di sebuah universitas terkemuka di Asia Tenggara), kami kira baik adanya apabila aku menjelaskan posisi risetku saat ini dan rencanaku ke depannya bagaimana. Jadilah awal minggu ini aku juga ada meeting (dengan pembimbing harianku juga) untuk membicarakan ini. Bagus juga sih, karena beliau memiliki beberapa ide dan opini mengenai beberapa hal, yang mana aku memahami maksud/tujuan akan ide dan opini tersebut jadi pada dasarnya ya ia memberikan masukan dan saran. Tapi masalahnya, dengan deadline-deadline yang aku miliki sekarang, jadi ada tambah banyak hal yang harus dilakukan nih!๐Ÿ˜†

Jadi, rasanya ini beneran akan menjadi sebuah semester yang amat menyibukkan bagiku!

8 thoughts on “#1277 – This and That This Week (Part 2)

    1. Amiin. Trims Bu๐Ÿ˜€ . Iya, udah aku catat di kalender email segala jadi kaga kelupaan dan kalau ada acara/meeting lain supaya gak bentrok, huahaha๐Ÿ˜Ž .

    1. Justru itu. Menurutku bahasa Belandaku masih agak pasif; cuma rata-rata orang Belanda kan jago bahasa Inggrisnya jadi gak papa dah, hahaha๐Ÿ˜› . We will see, mudah-mudahan lancar๐Ÿ˜€ .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s