Posted in PhD Life, Zilko's Life

#1267 – Work Stuffs

ENGLISH

Utrecht

My PhD project is (partially) funded by a Dutch company whose headquarter is in Utrecht. So the main goal is to solve a problem they have with a new innovative (mathematical) approach to improve their performance. Obviously, to achieve the goal, I cannot work alone all by myself. While I can work on the more mathematical stuffs in my office in TU Delft, it is also of importance to talk with the people and engineers working in the company. Their expertise and experience will help me build better, more robust, and realistic mathematical model as the outcome of my research.

So, starting from this month, I decide to go to the headquarter in Utrecht on a more regular basis. For now, I think one day per week is enough for me. But obviously in the future I can vary the frequency adjusting to the stage of the project๐Ÿ˜€ . I have already got my access pass to the building so it is convenient anyway.

This Tuesday, I worked full day in Utrecht for the first time. Well, I have been to the headquarter several times before to attend meetings or workshops, but this Tuesday was the first time I spent my entire day there to work. Anyway, I was quite lucky that I decided to start this week. About six months ago, I got my account to access the company’s network system but I had never really used because I had never really worked in the headquarter. Apparently, my account was about to expire this Friday!๐Ÿ˜ฏ So because I went there on Tuesday, I could send a request to extend my account! Haha๐Ÿ˜† .

Working there felt different from working in a university though. For one, all people there spoke Dutch. For example, I sent the email for the extension request for my account in English, but the reply I got was in Dutch, haha๐Ÿ˜€ . So I guess I have to speak Dutch more when I am there.

Btw, the cafeteria in the headquarter is apparently run by the same company that runs the cafeteria in TU Delft. However, the quality of the food served in Utrecht is much better (with pretty much the same price as in TU Delft)! Hahaha๐Ÿ˜† .

Teaching

Speaking of work stuffs, as a part of my obligation as a PhD, I will have to spend some of my working time for teaching-related stuffs in the university. For the upcoming semester that starts in September, I have been assigned to a student assistant position for a basic mathematics course in the faculty of mechanical engineering for first year Bachelor (under-graduate) students. The twist? Well, because it is an under-graduate course not in an international program, the course is in Dutch, hahaha๐Ÿ˜† . But well, for now I guess I will speak more English though during the course, nyahahaha๐Ÿ˜ˆ .

Beef noodles I had at the cafeteria for lunch in Utrecht on Tuesday
Beef noodles I had at the cafeteria for lunch in Utrecht on Tuesday

BAHASA INDONESIA

Utrecht

Poryek PhD (S3)-ku (sebagian) didanai oleh sebuah perusahaan Belanda yang kantor utamanya berlokasi di Utrecht. Nah, tujuan utamanya tentu adalah memecahkan sebuah permasalahan yang mereka hadapi dengan pendekatan inovatif (matematika) baru untuk meningkatkan performa mereka. Tentu saja, untuk mencapai tujuan ini, aku nggak mungkin bekerja sendirian dong. Walaupun aku bisa mengerjakan hal-hal yang berkaitan dengan sisi matematikanya di kantorku di TU Delft, penting juga bagiku untuk berbincang-bincang dengan orang-orang dan insinyur yang bekerja di perusahaan ini. Keahlian dan pengalaman mereka bakal sangat membantuku untuk membangun model matematika yang lebih baik, lebih robust, dan realistik sebagai hasil dari risetku.

Jadi, mulai bulan ini, aku memutuskan untuk pergi ke kantor utama di Utrecht ini secara lebih reguler. Untuk saat ini, rasanya satu hari per minggu sudah cukup deh untukku. Tetapi ini tentu saja frekuensi ini bisa bervariasi nantinya tergantung status kesibukan proyekku๐Ÿ˜€ . Toh aku sudah mendapatkan pas akses untuk masuk ke gedungnya sehingga mudah dan nggak ada masalah untuk pergi kesana.

Hari Selasa ini, aku bekerja seharian di Utrecht untuk pertama kalinya. Ya, aku sudah pernah mengunjungi kantor utamanya ini beberapa kali sih sebelumnya untuk menghadiri rapat-rapat atau workshops, tetapi hari Selasa ini adalah kali pertama aku menghabiskan satu hari penuh disana untuk bekerja. Anyway, aku cukup beruntung loh karena memutuskan untuk memulainya minggu ini. Ceritanya, sekitar enam bulan yang lalu, aku mendapatkan account-ku pribadi untuk mengakses sistem dan network perusahaannya; hanya saja, aku tidak pernah menggunakannya karena aku tidak pernah bekerja di kantor pusat sebelumnya. Ternyata account-ku ini bakal habis masa berlakunya hari Jumat ini dong!๐Ÿ˜ฏ Jadilah karena aku kesana di hari Selasa, aku masih sempat mengirimkan request untuk perpanjangan account-ku! Haha๐Ÿ˜† .

Bekerja disana rasanya berbeda banget dari di universitas loh. Contohnya, disana semua orang berbicara memakai bahasa Belanda. Misalnya, aku mengirim email untuk me-request perpanjangan account-ku itu dalam bahasa Inggris. Eh, balasannya dalam bahasa Belanda dong, haha๐Ÿ˜€ . Jadi sepertinya aku harus berbicara bahasa Belanda lebih banyak deh ketika disana.

Btw, kafetaria di kantor pusatnya ternyata dijalankan oleh perusahaan yang sama dengan perusahaan yang menjalankan kafetaria di TU Delft. Hanya saja, kualitas makanan mereka di Utrecht jauh lebih baik loh (dengan harga yang hampir sama dengan di TU Delft)! Hahaha๐Ÿ˜† .

Ngajar

Ngomongin urusan kerjaan, sebagai bagian dari kewajibanku sebagai PhD, aku harus menghabiskan sebagian waktuku untuk kegiatan yang berhubungan dengan ajar-mengajar di universitas. Untuk semester yang akan datang ini yang bakal dimulai di bulan September, aku ditempatkan di posisi asistensi untuk sebuah kelas matematika dasar di fakultas teknik mekanik untuk mahasiswa S1 tahun pertama. Apakah twist-nya? Ya, karena program S1-nya bukan program internasional, kelasnya bakal diselenggarakan dalam bahasa Belanda dong, hahaha๐Ÿ˜† . Ah, tapi kayaknya untuk saat ini aku bakalan lebih sering ngomong dalam bahasa Inggris aja kali yah, nyahahaha๐Ÿ˜ˆ .

16 thoughts on “#1267 – Work Stuffs

    1. Iya. Entah kenapa sebulan belakangan ini semakin banyak situasi yang mewajibkan untuk melatih ngomong bahasa Londo, hahaha๐Ÿ˜† . Bagus malah soalnya jadi buat latihan gitu, hahaha๐Ÿ˜› .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s