Posted in General Life, Zilko's Life

#1251 – New Apartment

ENGLISH

Two months ago, I started doing apartment-hunting because the cotract with my current apartment will end by the end of this month. Actually, I have got the confirmation of my new upcoming apartment since around one month ago. It is just that I haven’t got the time to share it here yet. But I think today is the perfect time to do that. Today, I officially get this new apartment because this morning I officially got the key of the apartment๐Ÿ™‚ .

About two and a half months ago, one of my roommates offered me to look for an apartment together. An offer that I accepted because it was easier to find a nice apartment for two people. I mean, if it were only me, I probably would have ended up with a studio or something like that with my budget. But imagine, if I double this budget, the total amount is more than enough to rent a nice apartment with two bedrooms, a separate living room, kitchen, bathroom, toilet, etc. More like a “proper” home for me than just a studio, right?๐Ÿ˜‰ So that is why.

So we went to an agent my other friends suggested me. We saw many available apartments at that time but we found nothing that satisfied both of us (sometimes I liked one place, but my roommate did not; and the other way around). Well, I realized how more difficult also it was if it was two people looking for a place together because each of us had our own preference and tolerance, right? But in the end, luckily, when we looked at some offers from another agent, we found a place that looked really nice. We made an appointment to see the place and we loved it! We actually also met the landlords and they were also very nice people. Because it was a really nice place, we made an offer to the landlords.

Luckily, the landlords agreed with our offer so we got the apartment. Yay! So, last month we signed the contract. I also already paid the deposit and first month rent before going to London for Wimbledon.

And this morning, finally we got the apartment. Yay! I am happy that one problem is finally solved (looking for an apartment does take a lot of time and energy, really!). Well, as for the contract, I intentionally made a contract overlap between my current apartment and this new one. This is because learning from my moving experience last year, I think it will be nice if the contract overlaps so I will not have to move all of my stuffs in one day. With this, I have one month to do that. Basically, I can just move one bag of stuffs per day, and I have like four weeks for that, hahaha๐Ÿ˜† .

Anyway, the apartment is in a very good condition. It is already furnished (so we can skip the deal of having to go to IKEA and furnish it ourselves :D), and it is furnished really good! The living room is amazing, the kitchen is awesome as well! Now I can do more diverse cooking experiment!๐Ÿ˜€ Plus, we have a dish washer so we don’t have to wash the dish ourselves, huahaha๐Ÿ˜† . The bathroom is also really good with a bath tub! And there are washing machines and dryer as well. Ah, and we also have a terrace! I am really happy!๐Ÿ™‚

Well, after seven years of living on my own where four years spent in a boarding house, two years in a studio, and one year in a shared apartment, I think an even better one is due๐Ÿ˜€ .

BAHASA INDONESIA

Dua bulan lalu, aku memulai melakukan proses perburuan apartemen karena kontrakku dengan apartemen yang sekarang akan berakhirย akhir bulan ini. Sebenarnya sih, aku sudah mendapatkan konfirmasi akan apartemen baruku semenjak sekitar satu bulan yang lalu. Hanya saja, aku belum sempat untuk menceritakannya disini sih. Tapi rasanya hari ini adalah waktu yang tepat untuk menceritakannya deh. Jadi hari ini, secara resmi aku mendapatkan apartemen baru ini karena pagi tadi acara serah-terima kuncinya berlangsung๐Ÿ™‚ .

Sekitar dua setengah bulan yang lalu, salah satu roommate-ku memberikan tawaran untuk mencari apartemen bersama. Sebuah tawaran yang aku terima karena kan memang lebih mudah untuk mencari apartemen yang oke untuk dua orang. Maksudku, kalau aku sendirian, paling aku akan mendapatkan studio saja kan dengan budget yang aku miliki. Tapi bayangkan, jika besarnya budget itu aku kalikan dua, jumlah totalnya sudah lebih dari cukup untuk menyewa apartemen yang oke dengan dua kamar tidur, ruang keluarga (living room maksudnya), dapur, kamar mandi, toilet, dll. Sebuah rumah yang lebih “layak” kan daripada sekedar studio saja gitu?๐Ÿ˜‰ Inilah mengapa.

Nah, jadilah kami pergi ke sebuah agen yang direkomendasikan oleh temanku yang lain. Kami melihat beberapa apartemen yang tersedia tetapi sayangnya tidak ada satu pun yang disukai oleh kami berdua (kadang ada satu tempat yang aku suka, tetapi roommate-ku tidak; dan sebaliknya). Yah, pada saat itu aku baru menyadari bahwa ada sulitnya juga dua orang mencari apartemen karena setiap orang memiliki preferensi dan toleransinya sendiri-sendiri kan? Tetapi pada akhirnya, untungnya, ketika kami melihat-lihat beberapa tawaran dari sebuah agen yang lain, kami menemukan satu tempat yang kami suka. Jadilah kami membuat janji untuk melihat apartemennya dan kami menyukainya! Kami juga sempat bertemu dengan si pemilik rumahnya sih dan mereka juga sepertinya orang baik. Karena kami menyukai tempatnya, kami mengajukan tawaran.

Untungnya, pemilik rumahnya menyetujui tawaran kami sehingga kami mendapatkan apartemennya. Yes! Jadi, bulan lalu kami menanda-tangani kontraknya. Aku juga sudah membayar deposit dan uang sewa bulan pertama sebelumย pergi ke London untuk Wimbledon.

Dan pagi ini, akhirnya kami mendapatkan apartemennya. Yes! Senang deh rasanya satu masalah sudah terselesaikan (mencari apartemen itu memakan banyak waktu dan energi loh, beneran!). Ya, untuk kontraknya sendiri sih, aku sengaja membuat waktunya tumpang tindih dengan kontrak apartemenku yang sekarang. Ini karena belajar dari pengalaman pindahankuย tahun lalu, rasanya bakal lebih enak kalau kontraknya tumpang tindih sehingga aku tidak harus memindahkan semua barang-barangku dalam satu hari kan. Dengan begini, aku memiliki satu bulan untuk pindahan. Jadi pada dasarnya, bisa saja aku memindahkan satu tas saja per hari, dan aku memiliki sekitar empat minggu untuk itu, hahaha๐Ÿ˜† .

Ngomong-ngomong, apartemennya dalam kondisi yang oke banget lho. Jadi ceritanya apartemennya sudah berperabot (jadi kami nggak perlu pergi ke IKEA untuk membeli perabotannya sendiri :D), dan perabotannya juga keren banget! Ruang keluarga (living room)-nya oke banget, dapurnya keren banget juga! Jadi sekarang aku bisa melakukan lebih banyak macam eksperimen memasak deh!๐Ÿ˜€ Plus, juga ada dish washer di dapur jadi kami bisa loh bermalas-malasan gak mencuci piring dan kawan-kawannya sendiri, huahaha๐Ÿ˜† . Kamar mandinya juga oke dan ada bath tub-nya segala! Dan sudah ada mesin cuci dan mesin pengering pula. Ah, kami juga memiliki teras loh. Senang banget deh saya!๐Ÿ™‚

Ya, setelah hidup sendiri selama tujuh tahun, dimana empat tahun dihabiskan di kos, dua tahun di studio, dan satu tahun di apartemen yang fasilitasnya shared, rasanya memang udah saatnya dapat yang lebih oke ya!

24 thoughts on “#1251 – New Apartment

    1. Huahaha, masih galau nih Bu bakal pasang fotonya atau enggak๐Ÿ˜€ . Kan privacy gitu. *agak parno gara-gara baca beberapa posting mengenai ini di blog-blog, hahaha๐Ÿ˜† *

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s