Posted in Conference Trip, PhD Life, Travelling

#1240 – Live from London

ENGLISH

So here is a story. Now, like at the moment I am writing this post, I am in London! Huahaha😆😎 . My agenda in London this time is to attend a conference where my paper got accepted a few months ago. So now I have to travel to London to present this paper. Tomorrow morning the conference will start (actually I think there are a few “pre-event” activities that have started prior to tomorrow though), so today I flew to London.

Obviously I bring my laptop with me because I am here in London for work reason (so I have got a good excuse for that, lol😆 ). So that is why I can write this post. I am actually thinking of posting here regularly though. So in a way it will be like “live report” of this London trip, hahaha😆 .

Anyway, so, let’s start the story😀 .

The city of London is so huge that it is served by SIX airports (Heathrow, Gatwick, London City, Stansted, Luton, and Southend). For this trip, I chose to fly to London City (LCY) Airport because of its perfect location. The conference is held like literally next to the airport, and so my hotel is therefore also very close to the airport. So in a way it feels like it is a private airport, lol😆😎 . Btw, I saw this airport during my previous visit to London last year though.

My flight was scheduled to depart at 14:00 from Schiphol Airport. So I took the InterCity from Delft Station at 11:05 and arrived at Schiphol at around 11:45. Because I already checked-in from home, I needed to just drop off my luggage at the KLM’s baggage drop off area at Schiphol. Btw, this baggage drop off is, in my opinion, the coolest machine in an aiport though.

KLM's Baggage Drop Off machine at Schiphol
KLM’s Baggage Drop Off machine at Schiphol

Anyway, long story short, I boarded my plane: A CityJet’s Avro RJ85 reg code EI-RJA flight number KL2467 (it was a codeshared flight between KLM and CityJet’s, one of Air France’s partner that is part of the whole Air France – KLM company😆 ). It was quite exciting because it was the first time I was flying an Avro RJ85 or BAe 146, hahaha. The plane took off from Schiphol’s runway 36L. About forty minutes later, it landed at runway 09 of London City Airport. And the view prior to landing was amazing though because we were flying over the city center of London. We flew over The Shard and Canary Wharf where a lot of office buildings stand.

The flight route today: Amsterdam Schiphol Airport (AMS) to London City Airport (LCY)
The flight route of today: Amsterdam Schiphol Airport (AMS) to London City Airport (LCY)

I think the market segment for the flight was mainly businessman, because most of the passengers today dressed like one (and kinda made me a bit “not proper” with my casual clothes, lol😆 (many people wore suit today and some of them even worked with their laptop on board)). Anyway, after we got off the plane, we had to pass through the immigration. It all pretty much went smoothly. Then I took my baggage, recharged my Oyster Card, and took a bus to get to my hotel. And here I am now.

Btw, here is the view of the hotel room (before I mess it up, lol😆 ).

Hotel room
Hotel room

This evening, I plan to go out with my friend who now lives in London. I won’t stay up for too long though because tomorrow I must get up in the morning for the conference, haha.

BAHASA INDONESIA

Jadi begini ceritanya. Sekarang ini, ya maksudnya saat ini ketika posting ini aku ketik, aku sedang berada di London!! Huahaha😆😎 . Agendaku di London kali ini adalah untuk menghadiri sebuah konferensi dimana paper-ku diterima beberapa bulan yang lalu. Jadi sekarang aku harus ke London untuk mempresentasikan paper ini gitu deh. Besok pagi konferensinya akan dimulai (sebenarnya aku kira ada beberapa aktivitas “pre-event” sih sebelum besok), jadilah hari ini aku terbang ke London.

Tentu saja aku membawa laptopku soalnya aku di London kan untuk urusan kerjaan (jadi ada alasan untuk itu, lol😆 ). Jadi itulah kenapa aku bisa menulis posting ini. Sebenarnya aku berpikir untuk menulis disini seperti biasanya. Jadi semacam “reportase live” dari London gitu, hahaha😆 .

Anyway, mari ceritanya kita mulai saja😀 .

Kota London itu besar banget yang mana saking besarnya, kota ini dilayani oleh ENAM bandara dong (Heathrow, Gatwick, London City, Stansted, Luton, dan Southend). Untuk perjalanan kali ini, aku memutuskan untuk terbang ke Bandara London City (LCY) karena lokasinya sempurna banget. Konferensinya akan diadakan, dalam artian sebenarnya, di sebelahnya bandara, dan jadilah hotelku juga berada dekat banget sama bandara ini. Jadi rasanya bandara ini jadi udah kayak bandara pribadi gitu deh, lol😆😎 . Btw, aku pernah melihat bandara ini di kunjunganku sebelumnya ke London tahun lalu.

Penerbanganku dijadwalkan berangkat jam 14:00 dari Bandara Schiphol. Jadilah aku naik InterCity dari Stasiun Delft jam 11:05 dan tiba di Schiphol sekitar jam 11:45. Karena aku sudah check-in dari rumah, aku tinggal memasukkan bagasiku di baggage drop off-nya KLM di Schiphol. Baggage drop off ini, menurutku, adalah mesin paling keren di bandara loh.

KLM's Baggage Drop Off machine at Schiphol
Mesin Baggage Drop Off-nya KLM di Schiphol

Anyway, singkat cerita, aku menaiki pesawatku: Sebuah Avro RJ85 milik CityJet dengan nomor registrasi EI-RJA nomor penerbangan KL 2467 (jadi ini adalah penerbangan codeshare antara KLM dan CityJet, yang merupakan partner-nya Air France yang mana merupakan bagian dari perusahaan Air France – KLM secara keseluruhan😆 ). Agak seru juga soalnya ini adalah kali pertama aku terbang dengan sebuah Avro RJ85 atau BAe 146, hahaha. Pesawatnya lepas landas dari landasan pacu 36L Bandara Schiphol. Sekitar empat puluh menit kemudian, pesawat mendarat di landasan pacu 09 Bandara London City. Dan pemandangannya sebelum mendarat keren banget loh soalnya pesawatnya terbang di atasnya pusat kota London. Kami terbang di atasnya The Shard dan Canary Wharf dimana ada banyak bangunan kantoran.

The flight route today: Amsterdam Schiphol Airport (AMS) to London City Airport (LCY)
Rute penerbangan hari ini: Bandara Amsterdam Schiphol (AMS) ke Bandara London City (LCY)

Aku rasa pangsa pasar penerbangan ini adalah orang-orang kantoran deh, soalnya penampilan kebanyakan penumpangnya seperti itu tadi (jadi aku sedikit merasa “salah kostum” dengan pakaianku yang kasual, huahaha😆 (kebanyakan orang pakai jas dong tadi di pesawat, dan di pesawat juga kerja pakai laptop)). Anyway, setelah keluar pesawatnya, kami harus melewati imigrasi. Dan semuanya berjalan lancar dah. Kemudian aku mengambil bagasiku, mengisi ulang Kartu Oyster-ku, dan kemudian naik bus menuju hotel. Dan disinilah aku sekarang.

Btw, inilah penampakan kamar hotelnya (sebelum aku acak-acak yah, huahaha😆 ).

Hotel room
Kamar hotel

Malam nanti, rencananya aku bakal makan malam bersama temanku yang kini tinggal di London. Aku nggak akan keluar malam-malam juga sih karena toh besok pagi harus bangun pagi untuk konferensinya, haha.

15 thoughts on “#1240 – Live from London

    1. Iya, keren banget mesinnya😀 . Bener, itu cepet banget lho makainya. Paling cuma 3 menit aja trus udah beres deh bagasi kita udah masuk. Tapi kelemahannya adalah: gak bisa tawar-tawaran kalau bagasinya kelebihan, huahaha😆😛 .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s