Posted in My Interest, Tennis, Zilko's Life

#953 – 2011 US Open Prediction

ENGLISH

The fourth and last grandslam tennis tournament of the year, the US Open, is going to start this Monday, and this excites me! Just like before at this year’s Wimbledon and French Open, I want to write my own prediction:

Men’s Singles

Novak Djokovic, the current world no.1 and currently enjoying his best season: reaching 10 finals, winning 9 of them out of 11 tournaments he has played this year, still seems to be the hot favorite. However, his retirement in his last final against Andy Murray due to shoulder injury might be a bit worrying though. Rafael Nadal, the defending champion, well, he is not that dominating on hard court. Roger Federer, even though still plays an exquisite tennis, might not be that strong as a contender as he was three years ago. Andy Murray has been quite in a good and descent form, but has never been quite able to nail it down in grandslam occasion. Having said so, I think the chance for player other than these four to win the title is sufficiently thin. I still think the winner would be either one of these four.

Interestingly enough, for me, the chance for each of them are fairly equal. Okay, maybe one of them has slightly more chance than the other, but not that significant IMO. So, to see better, I would like to see the draw. Looking at the draw. Federer seems to have the toughest draw out of the four. With possibility of quarterfinals meeting against Tsonga (who beat him in the last two occasions in Wimbledon and Montreal) or local favorite Mardy Fish who has just won the US Open Series. If he manages to pass this test, he might face Djokovic in the semifinal, whom has to pass also his quite tough draw with possible 4th round meeting against Gasquet and QF meeting agains Berdych or Monfils. In the other side of the draw, both Murray and Nadal got good draws. I don’t see any threats for them to advance to the SF. Between Murray and Nadal, well, it is kinda 50-50 though, but I will still pick Murray this time. In fact, I would pick Andy Murray as the winner of this year’s US Open!πŸ™‚

Final prediction: Novak Djokovic vs Andy Murray.

Women’s Singles

Kim Clijsters’ withdrawal from the tournament seemed to favor Serena Williams and Maria Sharapova to some extent. Williams, who has had quite a tremendous summer, winning two titles in Stanford and Toronto; and currently on a 12 match winning streak, seems to be the hot favorite. She jumped from being ranked 175th in July to be ranked 29th as of now, just in one month! She was not at her best during Wimbledon for sure, but her recent performance has been quite convincing. Sharapova has also enjoyed a good season this year. Currently ranked number 4, she is in the other half of the draw from Williams. In fact, I think most people would predict the final to be between these two. However, still, another factor should be taken into account. Venus Williams is participating this year. She might face Sharapova in the SF given that she manages to win her side of the draw. However, being inactive for so long, we don’t know what to expect from Venus. She might come out there and play tremendous tennis or there is too much rust. We will see. Interestingly enough, the current world no.1, Caroline Wozniacki, seems to be “sidelined”. She might face Serena Williams in the SF. But Wozniacki’s latest performance has not been that great, losing in her first matches both in Toronto and Cincinnati. True, she is in the final of New Haven this week, a smaller tournament, but we will see. She is now under enormous pressure to defend those points she acquired at this time last year.

My pick for the win? Well, my gut feeling says it might be Serena Williams. And so that is my pick!πŸ™‚ And logically, the final is likely to be between Serena and Sharapova.

Andy Murray, the current world no.4; and Serena Williams, the current world no. 29; both are my picks for the US Open titles this year

note : Andy Murray’s picture was taken from here while Serena Williams’ was taken from here.

BAHASA INDONESIA

Turnamen tenis levelΒ grandslamΒ yang keempat dan terakhir tahun ini, US Open (Amerika Terbuka), akan dimulai Senin ini, dan aku sudah excited nih! Sama seperti sebelumnya kayak waktu Β WimbledonΒ danΒ French OpenΒ tahun ini, aku ingin menulis sedikit mengenai prediksiku:

Tunggal Putra

Novak Djokovic, pemain berperingkat 1 dunia saat ini dan sedang menikmati musim terbaiknya: mencapai 10 final, menenangi 9 di antaranya dari 11 turnamen yang telah ia mainkan tahun ini, sepertinya masih menjadi favorit ya. Hanya saja, ketika ia mengundurkan diri di final terakhirnya lalu saat melawan Andy Murray karena cedera pundak, ini sepertinya cukup mengkhawatirkan. Sang juara bertahan, Rafael Nadal, yah, ia juga nggak semendominasi itu di lapangan keras. Roger Federer, walau harus diakui ia memang masih memainkan tenis dengan cantik dan elegan, tapi sekarang ia sudah tidak sefavorit itu untuk memenangi turnamen ini seperti ketika tiga tahun yang lalu. Andy Murray juga sedang berada dalam performa yang baik dan cukup oke, tapi sejauh ini belum pernah bisa tampil maksimal di level grandslam. Walau begitu, aku rasa sih peluang pemain lain selain empat ini untuk bisa menjuarai turnamen ini masih sangat kecil sekali sih. Aku rasa pemenangnya ya bakalan satu dari empat ini.

Menariknya, untukku sih, peluang bagi masing-masing bagi mereka imbang lah. Oke, mungkin yang satu sedikit lebih berpeluang dari yang lain, tapi bedanya juga nggak signifikan lah IMO. Jadi, untuk memprediksi lebih baik, aku meliat undiannya. Melihat undiannya, Federer sepertinya mendapat bagian yang paling berat dari empat itu. Dengan kemungkinan pertemuan delapan besar melawan Tsonga (yang mengalahkannya di dua pertemuan terakhir mereka di Wimbledon dan Montreal) atau favorit lokal Mardy Fish yang baru menjuarai US Open Series. Jika ia mampu melewati tes ini, mungkin ia akan bertemu Djokovic di semifinal, yang mana Djokovic sendiri harus bisa mampu melewati undiannya yang cukup berat juga. Ia mungkin harus melawan Gasquet di babak keempat dan delapan besar melawan Berdych atau Monfils. Di sisi lain dari undian, Murray dan Nadal sepertinya mendapat undian yang bagus. Aku nggak terlalu melihat adanya ancaman bagi mereka untuk mencapai SF. Di antara Murray dan Nadal, ya peluangnya 50-50 lah menurutku, tapi aku milih Murray aja ah. Bahkan, aku memprediksikan Andy Murray deh sebagai juara US Open tahun ini!πŸ™‚

Prediksi final: Novak Djokovic vs Andy Murray.

Tunggal Putri

Mundurnya Kim Clijsters dari turnamen ini sepertinya semakin menguntungkan Serena Williams dan Maria Sharapova sampai titik tertentu. Williams, yang tampil sangat mengagumkan musim panas ini dengan menjuarai dua turnamen di Stanford dan Toronto, kini sedang berada di 12 kemenangan beruntung, sepertinya ia lah favorit untuk menjadi juara tahun ini. Ia melompat dari ranking 175 Juli lalu ke ranking 29 saat ini, hanya dalam waktu sebulan! Betul, ia memang tidak tampil maksimal di Wimbledon, tapi performanya akhir-akhir ini sudah cukup meyakinkan. Sharapova juga sedang menikmati musim yang baik deh tahun ini. Saat ini berperingkat 4 dunia, ia berada di sisi lain dari undian dari Williams. Malah, aku rasa banyak orang akan memprediksikan finalnya adalah antara dua ini nih. Tapi, masih ya ada faktor lain yang perlu diperhatikan. Venus Williams bakal main juga loh tahun ini. Ia mungkin akan melawan Sharapova di SF, kalau ia berhasil memenangi sisi undiannya. Namun, karena tahun ini belum tampil di terlalu banyak turnamen, sulit untuk memprediksi bagaimana performa Venus. Bisa saja sih ia main dengan bagus sekali atau mungkin ada kebanyakan karat di permainannya. Yang menarik lagi, peringkat 1 dunia saat ini, Caroline Wozniacki, justru sepertinya malah terkesampingkan. Ia mungkin akan melawan Serena Williams di SF. Tapi performanya Wozniacki akhir-akhir ini belumlah terlalu meyakinkan deh, kalah di dua pertandingan pertamanya di Toronto dan Cincinati. Memang, ia masuk final di New Haven minggu ini, sebuah turnamen yang lebih kecil, ya we will see lah. Ia juga sekarang sedang berada di bawah tekanan besar untuk mempertahankan banyak poin yang ia kumpulkan pada waktu ini tahun lalu.

Pilihanku akan juaranya? Ya, feeling-ku sih mengatakan Serena Williams deh. Jadi aku memilih ia saja ah!πŸ™‚ Dan secara logika, aku rasa finalnya adalah antara Serena dan Sharapova.

6 thoughts on “#953 – 2011 US Open Prediction

  1. Gak ngerti tenis.. tapi seru juga yak sepertinya. mungkin karena di indonesia gak pernah ada yg nyiarin pertandingan tenis [dan gak langganan tv kabel juga] hahahahaha..

  2. Roger Federer, walau harus diakui ia memang masih memainkan tenis dengan cantik dan elegan

    >> ah kayak aku banget ya. cantik dan elegan… hahaha… #apaseh

    Ia melompat dari ranking 175 Juli lalu ke ranking 29 saat ini, hanya dalam waktu sebulan!

    >> WOW… *amazed*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s